Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 8
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Да ли још гори кандило вере унутра у души твојој?  (Pročitano 17574 puta)
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1606
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.6
mob
Nokia 
Свака расправа не само о хришћанству, већ првенствено о самом смислу вере, тј.религије је хендикеприрана озбиљном терминолошком потешкоћом. И ако знамо да постоје и да су постојале многе религије које нису монотеистичке ипак појам религије везујемо за један систем у чијем су средишту Бог и натприродне силе; тежи се томе да се монотеистичка религија смтра неким основним оквиром и мерилом за разумевање и процењивање свих осталих религија. Гледајући са те стране бесмислено је онда религијом називати будизам или таоизам. Са друге стране секуларни системи каква је савремена ауторитарност уопште се не називе религијом, иако, психолошки гледано, такав систем заслужује такво име.Просто немамо речи којом се религија може означити у свом интегралном смислу и као општељудски феномен а да се нека веза са извесним са извеснимспецифичним типом религије не увуче у тај појам и не обоји га неком другом бојом...

тако да се и само Хришћанство од свог почетка па до данас у старту тумачило  гледањем искривљеним погледмо, који се често ние ослањао на духовно и трансцедентално општење са Богом, већ вазда тражи нешто опипљиво, људском логиком дефинисано и разјашњено
IP sačuvana
social share
Слава Богу на висини, на земљи мир, међу људима добра воља
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 2051
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.62
Evo ja sam pročitao ovaj post iznad iskreno rečeno jedno 5 puta, da uhvatim misao.

Prvo ide deo
Citat
Свака расправа не само о хришћанству, већ првенствено о самом смислу вере, тј.религије је хендикеприрана озбиљном терминолошком потешкоћом.

Ne nije tačno.

Pa ide ovo:

Citat
И ако знамо да постоје и да су постојале многе религије које нису монотеистичке ипак појам религије везујемо за један систем у чијем су средишту Бог и натприродне силе; тежи се томе да се монотеистичка религија смтра неким основним оквиром и мерилом за разумевање и процењивање свих осталих религија.

Nerazumem kakve ovo ima veze sa prvi delom. Gde si ovo pročitao, da je monoteistička merilo za ocenjivanje drugih takođe monoteističkih religija, ili politeističkih  ?

Treći deo:

Citat
Гледајући са те стране бесмислено је онда религијом називати будизам или таоизам. Са друге стране секуларни системи каква је савремена ауторитарност уопште се не називе религијом, иако, психолошки гледано, такав систем заслужује такво име.Просто немамо речи којом се религија може означити у свом интегралном смислу и као општељудски феномен а да се нека веза са извесним са извеснимспецифичним типом религије не увуче у тај појам и не обоји га неком другом бојом...

Ne razumem. Mada trebalo je vreme i da se Kantova "Kritika čistog uma" protumači.

I na kraju...

Citat
тако да се и само Хришћанство од свог почетка па до данас у старту тумачило  гледањем искривљеним погледмо, који се често ние ослањао на духовно и трансцедентално општење са Богом, већ вазда тражи нешто опипљиво, људском логиком дефинисано и разјашњено

Da slažem se, Hrišćanstvo je psihološka činjenica i dokaze nećemo naći u materijanom svetu.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

sha nagba imuru

Zodijak
Pol
Poruke 590
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.63
Гледајући са те стране бесмислено је онда религијом називати будизам или таоизам.
kad ti je aspekt pogresan onda sve ostalo je takodje netacno.
Са друге стране секуларни системи каква је савремена ауторитарност уопште се не називе религијом, иако, психолошки гледано, такав систем заслужује такво име.
i neki ih tako i opisuju, komunizam i fasizam su religije sa razradjenim kultom licnosti i pravilima a i kaznama. u danasnjem svetu bog je novac odn profit; i sa njim stices moc koju bi trebao da ima bog, znaci ljudi i kad ne veruju u boga streme da imaju moc kakvu bi imao bog. zanimljiv mi je zakljucak, sam sebe sam iznenadio  Smile
a zasto bi pa neko verovao nekom falsifikatoru na rec? i to ne bilo sta da veruje, koliko kosta jagnje, da li je zdravo pri kupovini. nego bas ni manje ni vise nego u boga.

Ovo će možda zvučati detinjasto, ali zašto je tako , zašto nekog kriminalca i materijalistu koji živi na račun bogobojažljih ljudi ne tresne grom na sred ulice.
 Ti će ćeš možda reći da , ali oni njihova je duša crna i oni pate u sebi, a nakon smrti će u pakao.
 Bože oprosti , ali kako meni ta Hrišanska dogmatika deluje neuverljivo, i bledo. Ne traje period Hrišćanstva 50 godina, već 2000 godina se vode krvavi ratovi, i religiozan čovek se okreće ka istoku i traži objašnje, i širi ruke ka nebu, i šta dobija pitam ja tebe.
 Ako je sve ovo deo Božanske promisli onda neka bude tako.
kaze Milton(al pacino) u Djavoljem advokatu "Bog je odsutni gospodar imanja"!
2000. zajebavanja i zamajavanja naroda  Smile najduzi trik u istoriji sveta.
1033. je trebao djavo da izadje iz zatvora i sta je bilo? bilo je ostro prolece u evropi i rodio se Anselmo Kenterberijski koji je smesnom logikom zakljucio da bog postoji  Smile
IP sačuvana
social share
I'm a man of wealth and taste.   
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.7
 moram da vam iznesem jednu interesantnu chinjenicu ,koja se cesto prenebregava ...  Smile :

kandilo proizvede vishe mraka nego svetlosti - odnosno pri njegovom radu nastaje mnogo dima , koji dobijenu svetlost zamuti . zato npr onaj ko koristi kandilo za osvetljenje moze da pokvari vid . poshto je otvarach ove teme uzeo kandilo kao simbol svog verovanja , trebao bi da razmisli koliko je to njegovo verovanje zaista proizvod svetlosti ,a koliko je u stvari od onog drugog  Smile ....
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Ucesnik diskusija

Oklop mač i mantija u duši nam Vizantija!!!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 117
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Za male pare ste se prodali
IP sačuvana
social share
izjava koja se pripisuje Luki Notarasu, vojskovođi i jednom od Konstantinovih najbližih saradnika:
„Više volim da u Carigradu vidim turski turban, nego katoličku mitru.“

Na sultanovu ponudu Dragaš je odgovorio rečima: "Predaja grada nije niti moje lično pravo niti pravo bilo kog pojedinca koja u njemu živi, jer je naša zajednička odluka da poginemo svi zajedno, a ne da spasemo svoj život".

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1606
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.7
mob
Nokia 
Moje izlaganje se zasniva na tomei da i u okviru ove teme ponovo raspravljamo problem religije (kao simbol iskrenog i bezuslovnog verovanja) i psihoanalize, sa namerom da je ukažem na pogrešno tumačenje suprotnosti njihovog identiteta i suštinskog interesovanja; celovita i nepristrasna rasprava (što je redak slučaj na forumskoj raspravi) može pokazati da je odnos religje i psihoanalize isuviše kompleksan da bi se mogao ukalupiti u bilo koji od ovih uprošćenih i olakih stavova koji se veoma često tako paušalno razbacuju unaokolo
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 2051
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.62
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1606
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.7
mob
Nokia 
Пази, шта мрзиш а шта волиш. Кад се бориш за веру своју, љуби веру своју свим срцем својим, јер ти је она дарована од Онога који тебе љуби. Вера је дар љубави, та твоја вера, Права Вера Православна., Србине брате! Кад љубиш веру своју, љубиш Дародавца вере своје.

Страсти помрачују ум, и гасе кандило вере. Кад се бориш са страстима својим, мрзи страсти своје свим срцем својим.

Безверство пустоши душу, чупајући све божанскосеме из душе. Безверство је жива смрт, гора од сваке смрти. Кад се бориш с безверницима, мрзи безверство свом душом својом, али не мрзи човека на кога је пала губа безверства. Кад не мрзиш вола свога, на коме је куга; и кад не мрзиш овцу своју, на којој је метиљ - како би мрзео човека, брата свога, на коме је губа безверства? Претешко је бреме безверства и само собом: немој товарити на брата твога још бреме мржње твоје.

Кривоверство је вера искривљена, скршена и смањена, као дрво буром искривљено и градом скршено. Кад се бориш с кривоверцима, мрзи кривоверство, у виду јереси и секта, свом душом својом, али не мрзи човека са вером искривљеном и осакаћеном. Кад не мрзиш дрво градом изломљено и осакаћено, како би мрзео човека, брата свога, у кога је вера искривљена и душа осакаћена?

Маловерство је вера без плодова. Кад се бориш с маловерницима, мрзи маловерство свом душом својом, али не мрзи човека, брата свога, јер на њему је та болест и он је страдалник.

Кад не мрзиш пшеницу израслу и изђикалу, али без влата и зрна, не него бринеш како да јој помогнеш да би влатала, - како да мрзиш човека, брата свога, кога је снашла невоља, да има веру али бесплодну, и да му кандило вере буде не без уља али без пламена?

Бог ће ти помоћи, и ти ћеш победити.

Бог ће те благословити, и ти ћеш одржати веру своју, највеће благо своје, Србине брате мој!

Кад очуваш веру своју, очувао си душу своју. Кад очуваш душу своју, лако ћеш се растати са овим светом, и лако ћеш ући у живот вечни, који обећа Створитељ благословеним Србима Својим.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 167
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.7
Znate, poooodavno sam citao, da ono kada se Isus obraca slepcu, pa taj progleda, .... postoji i misljenje da se On ustvari obracao nasem pravom Ja, u podsvesti. Onome sto nas i cini bozanskim. Davno bese kada to citah, tako da se detalja bas i ne secam. Medjutim tu se poklapa jedna stvar. Naime kaze se da podsvest prima "komandu" za akciju, jedino bezuslovnom zeljom, verovanjem, ... bukvalno verom. Kada za nesto prihvatimo da smo to mi, da je deo nas.
E sada sto ljudi ne razlikuju tu veru, versku veru, ...
Hm, a ja sam ovo najpre shvatio simbolicki, da smo kroz slepca predstavljeni svi mi kao duhovni slepci i eto spasitelja koji nam otvara oci. Ako je prica simbolicka onda dovodi u pitanje verodostojnost jevandjelja, daje prostor za manipulacije - recimo ova prica deluje podsvesno i privlaci ljude da veruje. Eto jos jednog primera placebo efekta jel. Neka se ne ljute vernici, ovo mi palo na pamet citajuci pricu pa rekoh da podelim... verujem i ja, samo se ne bih mogao zakleti da je sve bukvalna istina, ali toliko verujem da je postalo stvarno.
IP sačuvana
social share
Please explain why your silence makes more noise than a thunder.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

sha nagba imuru

Zodijak
Pol
Poruke 590
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.63
evo jedne pausalne ocene (posto sam laik za tu sferu, al sam cuo da i strucnjaci isto to kazu za dole pomenuto) koja je u skladu sa principom "nazovimo stvari pravim imenom":
u sklopu raprave o odnosu religije i psihoanalize kako se zove fenomen kad se coveku obraca bog?
shizofrenija  Smile
IP sačuvana
social share
I'm a man of wealth and taste.   
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 8
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.077 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.