Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 22. Avg 2025, 23:28:34
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 15
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Da li je sudbina jača od magije  (Pročitano 102917 puta)
Legenda foruma

А у к*ц

Zodijak
Pol
Poruke 34619
Zastava
mob
LG Frizider
Da, u pravu si, nije do energetskog nivoa nego u kom polozaju ce biti u odnosu na jezgro. Naopako sam se izrazio verovatno.

Mislim slazem se, neka pravila postoje i ona su na tom nekom mikro nivou konstanta. Ali recimo u eksperimentima nije nista sto posto sigurno, to dokazuje i detektovanje kvarkova koji nisu standardni UP i DOWN. E sad da l je to do manjakavosti tehnologije ne znam. Pa onda veza izmedju kavarkova i sposobnost cestica da bude na dva mesta u isto vreme....meni to sve deluje kao verovatnoca.

Verovatnocu u makro svetu ne bih negirao Smile

« Poslednja izmena: 21. Feb 2020, 00:22:57 od vanyo »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

_blueSoniq_

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5448
Zastava Voždovac-Beograd
Pa ne, samo pitam. Mislim ja o ovome ne znam nista, pokusavam da razmisljam. Ako je uzrok i posledica razlog svega, uzrok ide do samog pocetka. Ti i ja smo sazdani od atoma koji su ko zna odakle potekli i kako su se bas tu nasli. Uzrok i posledica. Mislim to je malo paradoks, ako je verovatnoca sve onda je i postanak verovatnoca iz koje krece uzrok i posledica. I onda vise nije verovatnoca. Ili jeste?

Upravo se onda radi o determinističkom univerzumu.

Našim univerzumom upravljaju da kažem 4 sile i tamna energija. Nijedan jedini objekat ne može "svojevoljno" da ne uradi ono što mu te sile diktiraju.

Problem nastaje kad se u proces "odlučivanja" uključe svesni agenti kao što smo mi ljudi. Mi i dalje ne možemo da svojom voljom bez upotrebe instrumenata i alata rascepimo atome ali smo došli do stadijuma kad to možemo. Na makro planu smo čak u stanju i da razorimo celu planetu. Ali svemira će boleti levo jajce ako se to desi.

Hteo bih ovde da postavim jednu hipotezu:

Svaka posledica ima jedan i samo jedan uzrok.

Jedan uzrok može proizvesti 1 ili više posledica.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

А у к*ц

Zodijak
Pol
Poruke 34619
Zastava
mob
LG Frizider
E vidis, ne slazem se. Posledica ima jednako uzroka koliko uzrok moze imati posledica. Mozemo mi da polemisemo da li je neki uzrok taj koji je prevagnuo, ali svejedno taj uzrok nije jedini uzrok za neku posledicu.
« Poslednja izmena: 21. Feb 2020, 00:28:46 od vanyo »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

_blueSoniq_

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5448
Zastava Voždovac-Beograd
E vidis, ne slazem se. Posledica ima jednako uzroka koliko uzrok moze imati posledica. Mozemo mi da polemisemo da li je neki uzrok taj koji je prevagnuo, ali svejedno taj uzrok nije jedini uzrok za neku posledicu.

Teško mi je da zamislim ovo. Daj neki primer...

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

А у к*ц

Zodijak
Pol
Poruke 34619
Zastava
mob
LG Frizider
Pa probacu sa nekim banalnim primerom. Vezan je za makro svet. Recimo gledao sam i pratio avionske nesrece dokumentarce i nikad jedan uzrok nije posledica rusenja aviona, uvek je to skup okolnosti koji dovede do posledice. I jedna jedina poslednja prevagne,

Ili recimo u nuklearnom reaktoru. Verovatnoca da ce doci do katastrofe je ekspodencijalno manja ukoliko su uzroci katastrofe svedeni na minimum, a to nije jedan parametar..........
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

_blueSoniq_

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5448
Zastava Voždovac-Beograd

Verovatnocu u makro svetu ne bih negirao Smile

E sad...

Ajde da uzmemo čuveni primer sa bacanjem kocke i sa verovatnoćom od 1/6 da padne na keca.

Možda da možemo da izmerimo brzinu izbačaja, položaj kocke, hrapavost površine uticaj prašine i koješta, možda bi tačno mogli da odredimo ishod bacanja.

Kao što rekoh, u makro svetu možda nemamo dovoljno informacija pa to tumačimo kao verovatnoća.

A onda nekako, magično, kad tu kocku bacimo 100.000 puta dobijemo prilično ujednačen rezultat za sve stranice.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

ArijA

Zodijak
Pol Žena
Poruke 4195

Visoko umno, nema sta  Smile

Po tebi jedna posledica ima vise uzroka? Ne moze biti  Smile

Po svim zakonima relativiteta to nije moguce. Jedan uzrok - jedna posledica i to je to. Znas to i sam.

Ali...ako se ovde polemise o sudbini ili magiji, kako napisa pokretac teme, onda su to jos tri naredne teme.

Zasto? Zato sto...ili verujes u Boga ili sudbinu ili magiju.

E....tek o tome moze da se razgrana na tri strane....  Smile
IP sačuvana
social share
Ogranicenja su iluziona ideoloska prepreka ljudskog uma.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

А у к*ц

Zodijak
Pol
Poruke 34619
Zastava
mob
LG Frizider
Citat
Možda da možemo da izmerimo brzinu izbačaja, položaj kocke, hrapavost površine uticaj prašine i koješta, možda bi tačno mogli da odredimo ishod bacanja.

Pa da, bas to Smile

Zato kazem

Citat
Mislim to je malo paradoks, ako je verovatnoca sve onda je i postanak verovatnoca iz koje krece uzrok i posledica. I onda vise nije verovatnoca. Ili jeste?

Ako sve poslozimo do postanka sveta, nista nije slucajno. Pa onda nije ni postanak sveta?

Verovatnoca je nesto sto je beskonacno blizu sigurnosti, recimo verovatnoca 99.9999999999.......% je prilicno sigurna. Ali nije sigurna.
« Poslednja izmena: 21. Feb 2020, 00:53:27 od vanyo »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

_blueSoniq_

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5448
Zastava Voždovac-Beograd
Recimo gledao sam i pratio avionske nesrece dokumentarce i nikad jedan uzrok nije posledica rusenja aviona,

A ok, mislio sam na manje objekte tipa bilijarske kugle i sl. Čak i na manje, atome recimo.

Ako posmatramo čak i tu nesreću onda i tamo se radi o nekim iskricama, elektroni, pukne neko crevo za dovod goriva, ali opet ne odlomi se odjednom ceo trup ili pukne rep, nego počne sa nekim minijaturnim problemom koji se proširi na svoju okolinu.    
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

А у к*ц

Zodijak
Pol
Poruke 34619
Zastava
mob
LG Frizider
Naravno, ali uzrok nije jedan, bilo da je pocetni ili krajnji. Taj jedan uzrok nije odlucio o posledici.

Citat
Po tebi jedna posledica ima vise uzroka? Ne moze biti

Arijada srce moje pa gde si ti? Smile Nije mico, mislim da nisi u pravu Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 15
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 22. Avg 2025, 23:28:34
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: sudbina magije

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.13 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.