Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 13
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Da li je najveca Srpska greska u istoriji bila 1918.  (Pročitano 17037 puta)
Jet set burekdzija

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 9557
OS
Windows 2000
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung S500
Gledano s danasnjeg aspekta mislim da je najveca srpska greska 1389.godina i kosovska bitka. Trebali smo se mi lepo samo pomeriti da Turci prodju i razguze celu evropu

ima u tome necega Smile Smile Smile

Pa da... možda i imaš pravo... Oni bi prošli, odradili šta imaju pa bi se možda i vratili otkud su i došli... a ovako smo se sa njima zajebavali 300 godina... a zašto? Za kurac. Za tuđe babe brašno  Smile Smile

a za brata hrvata
jedino sto vam uvek priznam je moc i znanje da se pod tudjim skutima skrijete i ispod njih pobedjujete
jedini pravi hrvatski junak i pobednik je josip broz (ako je uopste vas) jer vam je on uoblicio granice necega sto vi sada zovete drzavom i dao vam svest o drzavi
pre toga ste samo tezili da se oslobodite mletackog, francuskog, italijanskog, austrijskog, ugarskog i drugih jarmova a onda ste sklopili pakt sa germanima i dobiste drzavu

Čuj, nikad nisam negirao da smo bili pod tuđinskom vlašću, kao i da smo se nastojali te vlasti oslobodit. Kad malo bolje razmisliš, cijela je Europa praktički 2 stoljeća bila pod austrijskiom/njemačkom ili francuskom ili ruskom vlašću - osim V. Britanije i švedske i Danske/Norveške... i svaki od tzv. "malih" naroda na isti se način borio za nezavisnost... pa njima nitko ne negira državnost i postojanje - možda zato što su ti narodi imali sreće pa se ne moraju zajebavat sa Srbima

Ali, smatram srećom to što smo se morali oslobađat od Austrije i Mađarske, jer smo bili dio europskog kulturnog kruga, jer smo sudjelovali u liberalinom pokretu, jer smo imali kontakt sa Napoleonom, jer smo naučili i preuzeli moderne tekovine srednjeeuropske misli i kulture, od industrijske revolucije preko prava do umjetnosti.

Srećom, naš "glavni šef" bio je u Beču, jednom od centara europske civilizacije.

Srećom, naš otac domovine nije trgovac svinjama koji se jednog dana napio u lokalnoj krčmetini, pa tako pijan premlatio dva lokalna turska činovnika u čemu mu se pridružila lokalna skupina svinjara, našto je Porta u Istanulu, slabašna i nikakva u to vrijeme, rekla "ma pusti one budale... nek' misle da imaju autonomiju". Eto to bi, u najkraćim crtama, bio Prvi srpski ustanak.

a ko zeleo rat u kuci mu bio
kao sto u nasoj jos uvek traje (doduse ovog puta politicki sto ne nosi ljudske zivote ali unistava moral nacije)

Tu se slažemo.
IP sačuvana
social share

I am not a complete idiot.
Some parts of me are still missing.

America is the only nation in history which miraculously has gone directly from barbarism to degeneration without the usual interval of civilization (Georges Clémenceau)
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1813
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Srećom, naš otac domovine nije trgovac svinjama koji se jednog dana napio u lokalnoj krčmetini, pa tako pijan premlatio dva lokalna turska činovnika u čemu mu se pridružila lokalna skupina svinjara, našto je Porta u Istanulu, slabašna i nikakva u to vrijeme, rekla "ma pusti one budale... nek' misle da imaju autonomiju". Eto to bi, u najkraćim crtama, bio Prvi srpski ustanak.

kamo srece da smo umesto bankara 1990. godine imali trgovca svinjama
mozda bi necija glava otisla sultanu ali bi srbija bila zemlja kako treba a vi biste zivelu u pravim granicama hrvatske
ovako - jebemga (vrlo retko psujem na forumu) vi ste pobedili i tu je za sada tacka, tocka ili dot svejedno

puno sam u zivotu ratovao (u prenosnom i bukvalnom znacenju) tukao sam se od ulica, preko fudbalskih utakmica do ratista ali sam uvek cenio i postovao ljude koji su na pamet i snagu argumenata osvajali cilj
IP sačuvana
social share
Ljudi zive onoliko dugo koliko ih drugi ljudi spominju.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

нећу жваку 'оћу кусур!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 17546
Zastava Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.7
mob
Nokia ispo iz modu
st_faca mnogo palamudis, ja se ne secam da je deo kulturnog blaga "europe" bilo sta slicno jasenovcu, a to je jedino hrvatsko kulturno blago
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Ми ништа не обећавамо - и то испуњавамо!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4672
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
Српска трагедија дефинитвно, јебало нас братство и јединство...
IP sačuvana
social share
И данас кад дође до последњег боја, неозарен старог ореола сјајем, Ја ћу дати живот,  отаџбино моја, знајући шта дајем и зашто га дајем.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 738
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Sa tobom faca ne vredi raspravljati jer jedinu istoriju koju znas je tu istoriju crveni novu "istoriju" hrvatske koju je neko smislio dok je bio  mentalnoj skoli.

Mogu i tebi ponovit isto što i njemu - autosugestija je moćna stvar... čovjek sebe uvjeri u svašta. Tako neki sebe uvjere da mogu letit, pa skaču sa nebodera i mašu rukama i stašno se iznenade kad tresnu o tlo, i nikako im nije jasno zašto nisu poletjeli.

Tako i ti možeš sebe uvjeravat da je to sve Srbija i da su to sve Srbi.

Povijest ne laže, lažu oni koji je tumače onako kako njima odgovara.

Nemam namjeru raspravljat o povijesnoj znanosti sa nekim tko ne poznaje elementarne povijesne pojmove, niti imam namjeru takvima objašnjavat definicije elementarnih povijesnih pojmova.

Ako netko ne poznaje seobu naroda i okolnosti nakon pada Rimskog Carstva onda stvarno nema smisla ni prepirat se s takvima oko stvari kao što su Pacta Conventa, personalna unija, Meltačka Republika, Vojna Krajina, i politika autonomaške i narodnjačke stranke u Hrvatskoj u 19. stoljeću.

Gluposti i bedastoće o "ogromnim kulturološkim i socijalnim razlikama između dalmatinaca i purgera" koje se navode kao vrhunski dokaz navodnog "pokatoličenog porijekla" Hrvata u Dalmaciji samo potvrđuju da pojma nemaš o čemu pričaš. I što je još gore, da si uvjeren da je to istina

Samo mogu ponovit da pročitate koju knjigu koja nije izdana u Srbiji - po mogućnosti, knjigu na kojem stranom jeziku - pa onda pokušajte vodit argumentiranu raspravu. Jer jednostavno papagajsko ponavljanje floskula o pokatoličavanju i nepobjedivim Srbima nema nikakvog smisla niti težine, a još manje utemeljenosti.

A na ovo "sceracemo se mi još" - mogu samo odgovorit: možda i hoćemo, možda i nećemo. Ja se osobno nadam da nećemo, jer mislim da nitko normalan ne želi rat. Ali, ako vi gospodo na tome  inzistirate - slobodno dođite. Jer to će završit kao i prošli put, i kao i svaki put kad krenete u rat - još jednom vašom legendarnom "bežanijom".

Dakle, pozdrav, gospodo. Uživajte!
Druga stvar mozda je autosugestija odnosno sigurno je kod vas najvise primenjivana pa zato i znas o cemu je rec. Vi ste na osnovu licnih ubedjenja napravili svoju "istoriju".

Koliko je Srbija dobila ratova a koliko hrvatska (da li je hrvatska i ucestvovala u 2 rata) a bezanija zavisi od toga kome cete jos se uvlaciti i koliko vam je teska riznica za mito. Moram te ipak razocarati, sve je manje ljudi u Srbiji koji bi bili ratni profiteri i sve vise ljudi su danas okrenuti da vole vise svoju drzavu nego novac(od tudjine).
Da je nas vodja u Prvom ustanku bio svinjar ne bi porazio u mnogim bitkama tursku vojsku koju vi ne biste dobili ni u snovima. I on je barem smeo i da napadne turske cinovnike za razliku od vas koji nikad niste smeli da se pobunite protiv austrije.
Za sve ovo sto nam se danas desava je krvio jugoslovenstvo koje se vec 1920. godine pokazalo kao nemoguce kada su hrvati vec tada trazili veliku autonomiju i oblasti koje njma nikad nisu u istoriji pripadale. Umesto zahvalnice sto ih oslobodismo mi dobismo zahteve i arogantnost.
Jedina dobra stvar iz toga je sto smo vas jos onda i kasnije procitali kakvi ste ljudi tj. kakve su vam moralne karakteristike pa vise nikad necemo biti ni uz vas, niti cemo vam ikad pomoci, niti vas osloboditi. Ukoliko se Srbiji pruzi nova prilika za ujedinjenje mislim da Srpstvo nece propustiti tu priliku pouceni od gresaka iz proslosti.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 356
Zastava Singidunum
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.6
mob
Siemens c72
Ali, smatram srećom to što smo se morali oslobađat od Austrije i Mađarske, jer smo bili dio europskog kulturnog kruga, jer smo sudjelovali u liberalinom pokretu, jer smo imali kontakt sa Napoleonom, jer smo naučili i preuzeli moderne tekovine srednjeeuropske misli i kulture, od industrijske revolucije preko prava do umjetnosti.

Stvarno nije lepo sto na ovakav nacin pricas o Vozdu Karadjordju iz dva razloga. Prvo sto nije kulturno jednog vozda (i rodonacelnika dinastije Karadjordjevic) nazivati "svinjarem", a drugo sto vi takvog lidera u to vreme svakako niste imali (i ne samo tada nego jos dugo vremena).

A ovo za evropski kulturni krug i liberalni pokret samo da te pitam jel mislis da je Jasenovac na primer liberalan i evropski?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 740
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.7
mob
Nokia 
Aman ljudi, dokle vi to idete u proslost? Ako vec idemo do 5-6 veka, onda bi bio red da skoknemo i do 1-2 i eventualno malo i ranije da pa ove "istorijske teritorije" damo recimo Rimljanima ili jos bolje Grcima! Usput, mislim da ste zaboravili i Albaniju, i ona je bila u sastavu Dusanovog (Srpskog) carstva.
A gresaka u srpskoj istoriji je bilo, mi sve radimo U INAT CELOM SVETA ali NA NASU STETU, a ovoj dogadjaj iz 1918. je jedan od tih.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Ми ништа не обећавамо - и то испуњавамо!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4672
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
ма њихов први отац нације је био Хитлеров чмаролизац а други његов бедни покушај реинкарнације...
IP sačuvana
social share
И данас кад дође до последњег боја, неозарен старог ореола сјајем, Ја ћу дати живот,  отаџбино моја, знајући шта дајем и зашто га дајем.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 738
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Aman ljudi, dokle vi to idete u proslost? Ako vec idemo do 5-6 veka, onda bi bio red da skoknemo i do 1-2 i eventualno malo i ranije da pa ove "istorijske teritorije" damo recimo Rimljanima ili jos bolje Grcima! Usput, mislim da ste zaboravili i Albaniju, i ona je bila u sastavu Dusanovog (Srpskog) carstva.
A gresaka u srpskoj istoriji je bilo, mi sve radimo U INAT CELOM SVETA ali NA NASU STETU, a ovoj dogadjaj iz 1918. je jedan od tih.
Pa idemo do 5-6 veka da bi dokazali nesto sto je tacno. I albanija je bila u sastavu srpskog carstva ali tamo nikad nisu ziveli Srbi kao i nekim delovima osvojenim od strane grka, ali ni Dalmacija nikad nije ni bila u sastavu bilo kakve tvorevine hrvatske (autonomije jer oni nikad dosad nisu imali drzavu) kao i veci deo Slavonije i tu su uzgred devedesetih ziveli Srbi kao i oni koji su zaboravili svoje poreklo pa su danas te teritorije hrvatske. Znaci onda i Srbi treba da traze albaniju i te teritorije grcke jer imaju pravo na osnovu istorije iako tu ne zivi njeno stanovnistvo po principu hrvatske kojima kao sto sam naveo nemaju ni istorijske argumente da bi prisvojili te teritorije. A tu hrvatsku istoriju (citaj "istoriju") kao i onu medijsku kampanju tj. istoriju velikih stranih medijskih kuca koje kao sto svi znamo je guraju samo da bi dosli do svojih ciljeva a sto te dve "istorije" nemaju nikakvu logiku i tacnost to nikom nista. Inace zaboravih da dodam faci da tu istoriju nisam ja sam smisljao pre postova vec je to istorija nastala na osnovu brojnih dokaza koje su srpski istoricari napisali u mnogim knjigama i te knjige su veoma cenjene u svetu kao i nasi istoricari koji su i sami predavali na mnogim fakultetima u SAD-u i evropi. A to to guraju njihovi mediji su obicne budalastine koje trebaju da opravdaju njihove ratove i njihovo trazenje nafte i drugih resursa koje zele da crpe iz drugih drzava.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 740
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.7
mob
Nokia 
Opet se nismo razumeli, gde pise da svi Srbi moraju da zive u istoj drzavi? Istorija nam je takva da se to i onako retko desavalo. I u Makedoniji sada ima Srba ali su oni vise Bugari nego Srbi, uskoro ce tako biti i sa Crnom gorom, znate li koliko ima Srba u Madjarskoj danas, takva i slicni primeri su odraz naseg primirivizma, nepostovanja ili bolje reci nepoznavanja istorije. Princip jedan narod u jednoj drzavi malo je komplikovan, narocito na Balkanu kao i granice koje su napravile dve imperije, Turksa i Ugarska. Da ne idemo mnogo daleko, niti su svi Madjari u Madjarskoj, niti su svi Bugari u Bugarskoj a da ne govorim o Francuzima i sl. A ovo pricam upravo zato sto bi po tom modelu imali MI PORBLEMA sa recimo Madjarskom, imamo problem sa Kosovom, Albanci su tu xy godina samo ih je bilo mnoooogo manje, istorijski centar Srbije Raska ima opet svojih problema... I da ponovim, ako mi gledamo samo nacionalnu pripadnost, onda za pravo dajemo to isto i ostalima, i onda imamo problem da presudimo sta je starije: kokoska ili jaje. Sto se tice Srba u Hrvatskoj devedesetih, tu jesu ziveli Srbi, ali to je ruku na srce bilo van domasaja srpske drzave, da opet ne pominjem seobu dela naroda u Vojnu krajnu Ugarske.  I za kraj mogli bi da prisjedinimo i Cikago i mozda Boston kao najveci Srpski gradovi posle Beograda.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 13
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.073 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.