Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 17. Sep 2025, 18:41:12
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 27
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Da li je covek vecan?  (Pročitano 29784 puta)
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 255
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
@Qju
Donekle imas pravo. Kada bi promena, kao takva nestala, kada bi svaka, pa i najmanja cestica u svemiru nekako stala, kada bi svaki talas stao, odnosno bilo kakva akcija prestala, vreme bi izgubilo smisao. Pojam vremena je nastao jer smo morali meriri i tu dimenziju stvarnosti kojoj pripadamo, bas kao sto merimo prostornu udaljenost. Jedna od prvih stvari na koje je covek neizbezno morao naleteti je vreme, njegova prolaznost, i promena svega oko njega. Covek je od pocetka morao biti svestan prethodnog trenutka. Moze nista da se ne krece kroz prostor, ali dinamika kretanja kroz 4. dimenziju i dalje postoji. Nemoj da te zbunjuju mere za vreme koje smo izmislili. Mi moramo da pokusamo da razumemo kretanje kroz prostor-vreme, i zasto na primer nista sa masom ne moze ici brzinom svetlosti. Za sve to merenje je neophodno.
IP sačuvana
social share
Sta je brze ili zec?
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 590
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Siemens m45
Zasto ona?pa i ja sam isto rekao... Smile  Smile Smile
A sto se tice toga koliko si ti udaljen od mene i koliko je zemlja stara:
Da nema nas koji odredjujemo u odnosu na koji trenutak se odredjuje starost zemlje ne bi ni bilo odredjene starosti.
Da nema mene kao referentne tacke ti ne bi ni bio udaljen.To jest ako vreme i prostor rascistimo i izbrisemo sve iz njih onda oni prestaju da postoje...
"zasto na primer nista sa masom ne moze ici brzinom svetlosti"
Zar nije suprotno?
Zar telo ne mora imati beskonacnu masu da bi se kretalo brzinom svetlosti?
IP sačuvana
social share
Skromnost je moja vrlina!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1047
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Urke

Sta si ti isto rekao? Nisi ni priblizno. Procitaj posljednji post od Qju. Pa pitanje koje je ona postavila u njemu. Odgovori na to pitanje ce pokazati pravo ustrojstvo stvari. I ludost pojmova. A ne prazna laprdanja: od tacke do tacke i macke kvacke!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 255
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
@Caruros
Prostor-vreme je relativno i bez nas. Sve se nalazi na nekom mestu u odnosu na nesto drugo. Mi smo, eto, u stanju to da merimo, odnosno smisljamo jedinice koje predstavljaju velicine u odnosu na koje nesto uporedjujemo. Bez promene vreme nema smisla, ali promena uvek postoji sem u stanju kosmicke singularnosti. Svi smo mi potpuno svesni postojanja vremena, iako ne znamo da kazemo sta je to zapravo. Nemoguce je zamisliti univerzum bez vremena, kao sto ga je nemoguce zamisliti bez trece dimenzije (ili je bar meni to jako tesko).
Telo sa masom ne moze ici brzinom svetlosti iz sledeceg razloga: energija je ekvivalentna masi. Sto telo vise ubrzava, to se njegova masa povecava. Ovo je zanemarljivo sem za ekstremno velike brzine. Sto se brzina vise priblizava brzini svetlosti, to se masa tela sve brze povecava, pa mu treba vise energije da bi jos ubrzalo. Nikada ne moze dostici c, jer bi mu tada masa bila beskonacna, i zbog jednakosti energije i mase, trebala bi mu beskonacna kolicina energije da dostigne tu brzinu.
IP sačuvana
social share
Sta je brze ili zec?
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 590
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Siemens m45
Znaci ili da nema masu ili da ima beskonacnu masu, pa smo i ti i ja u pravu...
Dopude ja i dalje ne vidim neku ekstremnu razliku.Sustina je cini mi se ista.
"A ne prazna laprdanja"
E vec preterujes  sa omalovazavanjem.Do neke mere je bilo duhovito a sad si bas poceo da smaras.Ili budi makar pristojan ili me se kloni i zaobilazi diskusije samnom(ako si onaj post shvatio kao uvredu, ne znaci da treba da se koljes sa mnom do sudnjeg dana). 
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 255
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
Iz teorije relativiteta sledi da nista sto u stanju mirovanja ima masu ne moze da se krece brzinom svetlosti. Fotoni, recimo, nemaju masu ako se ne krecu. Iskreno, ne znam ja gotovo nista o ovome. Gledaj, ako budes imao vremena, da procitas nesto o ovome. Mnogo je zanimljivije i korisnije od filozofije.  Smile
IP sačuvana
social share
Sta je brze ili zec?
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 590
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Siemens m45
Pa imao sam vremena i procitao sam po nesto ("Bozija cestica" od Ledermana.To je fizika cestice ali za potpune laike- koja seze do dosta visokog nivoa).Da je zanimljivo jeste da je korisno , pa i to je, ali ne mogu se sloziti da je zanimljivije i korisnije od filozofije (mada je to previse generalizovano).
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1047
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Urketasime

Kakvi postovi? Kakvo vredanje? I kakvo klanje? Ajde se malo urazumi. Dodi k sebi. Ja pricam o tekstu koji ti ovdje traljavo slazes. A ne o tebi.

Po meni, Pedjolino i ti raspravljate o tome da li vjestica(vrijeme) ima izrasline po nosu koje su nastale ovako ili onako. A niste najprije raspravili kako je vjestica nastala, postoji li ili ne postoji. Takvim nacinom vi indirektno govorite da postoji. No, ne postoji.

Ja upravo pokusavam uputiti na plodno tle za raspravu o pojmu vrijeme. A to su pitanja koje je postavila Qju: " zasto je pojam vrijeme u opste poceo da se koristi, da se razlicitim vremenskim izrazima kroz istoriju jos vise usavrsava, da li smo sa njim unazadili sebe kao ziva bica"
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 255
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
@dopud
Teras me da citiram samog sebe:
"Mi smo, eto, u stanju to da merimo, odnosno smisljamo jedinice koje predstavljaju velicine u odnosu na koje nesto uporedjujemo. Bez promene vreme nema smisla, ali promena uvek postoji sem u stanju kosmicke singularnosti. Svi smo mi potpuno svesni postojanja vremena, iako ne znamo da kazemo sta je to zapravo. Nemoguce je zamisliti univerzum bez vremena, kao sto ga je nemoguce zamisliti bez trece dimenzije (ili je bar meni to jako tesko)."
« Poslednja izmena: 10. Feb 2006, 00:16:57 od Pedjanbg »
IP sačuvana
social share
Sta je brze ili zec?
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 142
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
Odgovor na topic, posto su svi skrenuli sa teme>
Covek nije vecanniti zna sve covek ne zna nista ogranicen je culima, cak sopstvenom svescu. 

Ovca nema svest o ljudima( ona vidi ljude i zna za bol itd.)  ali ne moze da kaze "postoji covek koji je inteligentan" ili "ja kao ovca sam svesna svog postojanja" - zato sto nema SVEST. Covek sa druge strane ima svest i mastu (neki je i nemaju ) i moze da pretpostavi da nesto postoji sem ljudske inteligencije, a da opet raspravlja o tome danima i da ne oseti da je ta inteligencija mozda vec tu medju nama samo je ne osecamo.
@Pedjanbg
  Smile ako loptica leti 200 na sat ona leti 200 na sat, svi mi dobro znamo kako su definisani  prostor i vreme samo sto ne znamo kako su "utkani" jedno sa drugim.
Znamo za materiju i energiju kako su povezani ali to nista ne govori, sta je sa delovima svemira koji se ne povinuju zakonima relativiteta (crne rupe), tamo ne vaze zakoni fizike onakve kakvu je mi sada definisemo. Ko kaze da i tamo ne postoji zivot u nekom obliku koji mi uopste ne pojmimo, niko nije bio tamo pa video da toga nema.  A za nepostojanje vremena se delimicno slazem sa tobom, ali mislim da je to nepostojanje u stvari nerazumevanje stvranog pojma vreme ako tako nesto moze da posluzi kao referentna tacka.

@Caruros
"zasto na primer nista sa masom ne moze ici brzinom svetlosti"
Zar nije suprotno?
Zar telo ne mora imati beskonacnu masu da bi se kretalo brzinom svetlosti?"

Ja se izvinjavam sto vam se mesam u diskusiju ali na sta lici ovaj post, cisto izvrtanje istih pojmova, ne razumem cemu to vodi, svako moze da vrti isti raspored reci u recenici. Ako covek kaze nista sa masom onda je to nista sa masom nije mislio da kaze da ne postoji nesto kao sto je beskonacna masa da je to kao pojam ljudima nepojmljiivo( ili mozda i jeste necu da pricam u ime drugih  Smile) Ali ako jeste onda to nije konstatovao pa da tvrdis suprotno.  Smile

@Qju
"Kazes da je vreme kretanje materija...a da li ti je poznata teorija, da na temperaturi apsolutne nule svo kretanje materije prestaje, elektroni prestaju da se krecu oko jezgra, materija jednostavno postaje staticna. Na toj temperaturi, vreme ne bi postojalo..."

Hm razumem sta hoces da kazes, objasnicu. Poznata mi je ta teorija, ali to je samo teorija, ne bih da naglasavam da apsolutna nula nije ni postignuta u laboratoriji, da ne ulazimo i u raspravu pojma temperatura pored svega ostalog Smile   Vec sam naglasio da je to kretanje u odnosu na nesto izvan 4 dimenzije koje mi poznajemo, mozda je malo tesko da se zamisli tako nesto ali to ti je to. E pazi sad ovo, vreme moze mozda imati i negativnu prolaznost, Smile i  kretati se\prolaziti\teci u suprotnom smeru od onog kakvog ga mi dozivljavamo. Sve je stvar ciklusa, onda je i "apsolutna nula" stvar ciklusa nije to prestanak toka vremena vec samo jedna tacka , mozda postoje jos bilioni takvih tacaka gde se prolaznost vremena drasticno menja, kao i osobine cestica i sve ostalo itd. itd.   

@dopud

Malo kasnim ali>
"Odnosno, pojam vrijeme je tvorevina pojma duh. Kao sto je pojam duh stvorio pojam vrijeme, tako je stvorio i jos bezbroj pojmova, a koji imaju za cilj da pripomognu njegovom daljnjem, ne samo opstajanju, nego i razvoju. A sve to na propast covjecanstva, ljudskog roda, covjeka."
Jasno mi je ovo za duha ali kako dodje do propasti covecanstva i coveka Smile

IP sačuvana
social share
Ica
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 27
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 17. Sep 2025, 18:41:12
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.053 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.