Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 07. Sep 2025, 23:25:03
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 27
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Da li je covek vecan?  (Pročitano 29664 puta)
Ucesnik diskusija

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 161
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
@astral projection
>Ja lichno mislim da vrijeme ne postoji (ni buducjnost, ni proshlost ni sadashnjost), postoje samo iskustva tj sjecjanja

Pa i meni se cini da skup razlicitih osecanja cine iluziju postojanja proslosti ponavljanje istog osecanja neizvesnosti čini iluziju postojanja buducnosti.Šta je to što čini sadasnjost...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 590
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Siemens m45
Nisam hteo da je objasnjavam zato sto nije moja.Heraklit je to smislio mnog pre mene.On je rekao da sve tece i da se sve menja da sve prelazi iz jenog oblika u drugi i da nista ne moze vecno zadrzati taj oblik.Da ne mozemo a udjemo u istu reku dvaput i da je jedino promena stalna.To znaci da stvari nastaju i nestaju (ako se neko seti izuzetak nek kaze) i tako oduvek i zauvek pa je stog ta promena (iako nije ista svaki put) jedina vecna.
Ok? Smile

A o tvom zadnjem postu postoji zanimljiva anegdota u knjizi autora Lucano de Kresenco.To je prica o coveku koji dolazi u prodavnicu i trazi 300g sunke.Prodavac mu je predaje i trazi novac.Onda dijalog ide ovako nekako kad ga covek pita:
Kupac:  Novac za sta?
Prodavac:  Pa za sunku.
Kupac:  Koju sunku?
Prodavac:  Pa ovu koju sam vam sad dao.
Kupac:  Vi mi niste dali sunku...
Prodavac:  pa sad vam je dadoh.
Onda kupac pita prodavca da li ovaj veruje u Boga.Prodavac odgovori potvrdno.Kupac ga upita je li bog svemoguc.Prodavac rece da jeste.Onda ga kupac upita da li je moguce da ih je bog upravo stvorio i ugradio im secanja na trenutk u njihovim zivotima koaj se nikada nisu dogodila, i da li je moguce da oni zive tek tri sekunde ali imaju lazna secanja, to jest da se on seca da mu je predao sunku ali mu je nikad nije dao? itd...

A sto se tice Zenona i kretanja, greska je ocigledna zato sto je vreme (koje uzgred ne postoji  Smile ) kontinuirano i ne moze se deliti na trenutke kao sto se ni prostor ne moze deliti na taj nacin inace ce doci do slicnih paradoksa...
IP sačuvana
social share
Skromnost je moja vrlina!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 255
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
Hmm... Cini mi se da paradoks nastaje upravo zbog pretpostavke da su prostor i vreme kontinualni. Ako bi prostor imao kvantnu prirodu paradoks ne bi postojao (valjda  Smile).
Opet, kako to vreme ne postoji?
IP sačuvana
social share
Sta je brze ili zec?
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 590
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Siemens m45
Pa ako nema pocetka i kraja vec se stvari vecno ponavljaju onda nema ni vremena.
IP sačuvana
social share
Skromnost je moja vrlina!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 255
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
To sto eventualno nema pocetka ni kraja ne znaci odsustvo vremena. Vreme svakako postoji i ne vidim bilo kakvu nedoumicu u vezi toga. Pravo pitanje je sta je to protok vremena, i da li ono ima pocetak ili je oduvek.
Stvari, ako se ponavljaju, ponavljaju se u vremenu. Odsustvo vremena je apsurd, i meni je potpuno nezamislivo. U normalnim okolnostima to je nemoguce, dok tako nesto postoji u stanju beskonacne gustine, iz koje je, pretpostavlja se, svemir i nastao.
IP sačuvana
social share
Sta je brze ili zec?
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 161
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Sve tece, da, to se svakako da primetiti, ali opet mi se cini da se u sustini  nista ne menja, kao da u nasoj svesti prolaznost uvek tezi da dotakne svoj pocetak..setih se sad one slike gde zmija grize svoj rep..zaboravih kako se to zove..

@Caruros
ineresantna prica..probacu da nadjem knjigu tog autora
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 142
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
@ikhabot
Kazes da je vreme kretanje materije. Sta to znaci? Mogu ja tako da pitam: A sta je kretanje?

Vreme je kretanje materije kroz nesto sto nije prostor onakav kakvim ga dozivljavaju ljudska bica, vec kroz nesto vise. Ta cirkulacija sveta je kretanje, a ne relativno kretanje u trodimenzionalnom prostoru kojem nas uci fizika. I sta uostalom znaju fizicari, nista, dok im se ne nacrta i dok ne izmisle neki instrument za merenje necega.

@ikhabot
" Zivot je svuda oko nas, cela planeta na kojoj zivimo je jedan veliki organizam, kao i galaksije, kao i sve, a vreme je u stvari kretanje te zive materije. Covek nije samo fizicko bice, nego je i duhovno i to vise duhovno nego fizicko. Samo zato sto nauka nije u stanju da to otkrije ne znaci da to nije tako. Posto se covek sastoji od spiritualne energije, on i jeste u neku ruku vecan, ali samo kao ta energija, koja menja svoju formu. Zivot kao zivot jeste vecan, ali sta je onda zivot? "
Kako je jedan organizam?
Na osnovu cega si zakljucio da je covek duhovan? Jesi li zakljucio ili samo onako kazes?
Kakva spiritualna energija? Jesi ti iso u skolu? Je si li ucio fiziku?Jel znas sta je energija ili od cega se sastoji?
Zivot je vecan?
Kad napises nesto obavezan si da ga objasnis ukoliko se razlikuje od ustaljenog misljenja...U suprotnom to su prazne reci...
Nista nije vecno osim promene...

Kao sto ljudski organizam cine milioni celija, tako je i planeta na kojoj zivimo sastavljena od miliona ljudi, zar ne? Ljudi imaju suvise uska shvatanja da bih to mogli da prihvate, po njima je inteligencija po definiciji ljudska, i kao takvu je traze, a ne traze inteligenciju samog sveta u kome zivimo.
Covek ima dusu, to je sve sto sam hteo da kazem. Nase telo nam sluzi da bi taj duh opstao, ne postoji nijedna druga svrha nasem telu sem toga. Danas se samo pretpostavlja od cega se taj duh sastoji jer ljudi jos uvek nemaju instrumente kojim bi mogli da to izmere. Takodje se ne zna ni kako je taj duh povezan sa telom, ali postoji toliko neposrednih dokaza astralne projekcije ljudskog duha i uopste spiritualnost koja je veoma razvijena u svetu da to mora biti istina. Drugim recima- ne moze se dokazati suprotno.
Spiritualna energija moze biti bilo sta otkud ja znam, ja mislim da je to nesto promenljivo, za Nikolu Teslu je to bilo magnetno polje oko svakog zivog bica itd., opet suvise nemerljivo da bi bilo iskazano. Problem je u tome sto ljudi nemaju culo pa da "osete" to, mada postoje ljudi koji su to u stanju da urade.
Ni fizicari ne znaju sta je energija, ne mogu se sloziti kako je svet nastao, ne znaju da povezu kvantnu teoriju sa teorijom relativiteta, a zasto? Samo zato sto nemaju merne instrumente tj. cula. Mogu samo da teoretisu kao Hoking i sta ce postici. Za 300 godina ce ih prozvati filozofi.
Sta znaci to da nije nista vecno osim promene, objasni molim, posto se ja slazem sa tim a zeleo bih da cujem misljenje.

@Qju
Vreme jeste vecno kao sto je i promena vecna i zivot, ali zivot je sve na ovom svetu, ne moze zivot biti samo covek ili zivotinja, u suprotnom kako je zivot nastao? Nije mogao ni iz cega. Prema tome zivot oduvek postoji, nije on nastao pre ne znam koliko godina kada su molekuli poceli da se spajaju u kompleksne strukture, vec od kako je sveta.
Vreme nema pocetak ni kraj, ali se i ono menja, i ono cas prolazi brze cas sporije u ciklusima, posto je vezano za prostor.
IP sačuvana
social share
Ica
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1047
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Vrijeme ne postoji. Sem kao pojam. A ne postoji ni duh, dusa. Sem kao pojam. U tom fingiranom svijetu, tom izmisljenom, nepostojecem svijetu, pojam vrijeme je, da se tako izrazim, podskup skupa duh. Odnosno, pojam vrijeme je tvorevina pojma duh. Kao sto je pojam duh stvorio pojam vrijeme, tako je stvorio i jos bezbroj pojmova, a koji imaju za cilj da pripomognu njegovom daljnjem, ne samo opstajanju, nego i razvoju. A sve to na propast covjecanstva, ljudskog roda, covjeka.

Skoro sva kamarila danasnjih pojmova je tu upravo iz razloga da bi se odrzao pojam duh. Oni su pcele, a duh je kosnica. Pojam duh salje kamarilu pojmova na covjeka, a oni se, poput pcela, zarivaju u covjeka, uzimajuci sav njegov nektar zivota i odnose ga u kosnicu koja se zove duh.

Duh je, kao i nebrojena kamarila pojmova koje je stvorio, najvece zlo koje je moglo snaci covjecanstvo. Iskonsko zlo!

Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 255
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
Dobro, zaboravimo zavere i iskonska zla i razgovarajmo o temi. Ako ste svesni da postoji prethodni trenutak svesni ste da postoji vreme. Kako ono tece, ili kako se bilo sta krece tom dimenzijom van je nasih, izvinjavam se, van je mojih poimanja.
@ikhabot
Fizicari ce ti, prijatelju, donekle objasniti sta je vreme. Kada se stigne do tacke kada ce slozenost problema biti jedino sto ce covek moci da shvati, a ne i sam problem, e tek tada duhovnost stupa na scenu, ali ne pre toga.
IP sačuvana
social share
Sta je brze ili zec?
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1047
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Kakve zavere, Pedjolino?

Ako ti nisu jasni neki pojmovi, onda se obrati maestru za pojmove. Ponjimajes. Ako nemas nesto pametno reci, a u vezi sa prethodnim postom, onda se nemoj na njega gadati drvljem i kamenjem, e sluzeci se pojmom zavera.

Ako su neki pojmovi van tvojih poimanja, to ne znaci da su i van mojih poimanja. Za mene su pojmovi mehurici od sapunice, a ja sam sagradio iglicu za njih: plomph! Cujes li kako pucketaju?

Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 27
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 07. Sep 2025, 23:25:03
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.072 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.