Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 23. Sep 2025, 18:22:09
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 17 18 20 21 ... 27
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Da li je covek vecan?  (Pročitano 29893 puta)
Svakodnevni prolaznik

442 do Beograda,gume shkripe bluz...

Zodijak Capricorn
Pol Žena
Poruke 435
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.51
Tashenka-Mashenka

Koliko sam shvatio, a iz tvojih postova, tebi nije jasno ko su "oni", a ko je "ti"; i ko je to "protiv", a ko "za"; i protiv cega, a za sta; i ko koga i sta cega itd . Iskreno da ti kazem, meni se cini da si najvise protiv sebe - ti sama!  Smile
Pa meni je jasno "oni","ja","ti","protiv","za" i ostalo kada sam ja u pitanju,
a kada si ti...
E to me totalno zbuni,te su ovi loshi,te oni,te niko nije u pravu,pa onda pochinje "sve","svi","oni" itd,
a mene tvoja iskljuchivost zaista zbunjuje jer imam osecaj da se sam u njoj gubish i da vishe ni ne znash ko je shta,
ko je losh,a ko dobar...
Pa reko' da mi objasnish,ako si voljan,da ne budem "u ratu sa sobom",
ko je zlo,ko dobro i ko je to protiv tebe.
Sad se ne zajebavam,ozbiljno te pitam,interesuje me tvoje mishljenje,
i molim te nemoj ovo videti kao neko ulizivanje ili teko neku varijantu(kao neki),jer zaista totalno gotivim da se raspravljam sa tobom.Ok? Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 50150
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung Galaxy S24
@ Costa

Reinkarnacija moze da ponistava ljudsku unikatnost, ali zapitajmo se sta je u stavri "ljudski unikat" ? Svako od nas se razvija po sopstvenoj volji i ima sopstveni mozak i misli. Tu bitnu ulogu igraju vaspitanje i karakter. Tacno je da na svijetu ne mozemo pronaci dva ista covijeka: "Koliko ljudi toliko cudi".
Ali citav taj unikat ne moze biti vjecan vec je veoma kratkotrajan. Lako je nama koji smo zdravi i zivimo normalnim zivotom razmisljati na taj nacin. Medjutim svjedoci smo da na svijetu pored nas zive nemocni, hendikepirani i umno zaostali ljudi, a pored njih tu su i mnogi drugi koji pate od teskih bolestina i sindroma. Oni su isto unikati kao i mi sto smo ali zasto je njih Bog tako kaznio da se citav zivot pate, a mi zivimo ovako kako zivimo i opet toliki broj samoubistava.

Da kazem jos da djeca koja poginu sa 3-4 godine nisu skrojila unikat vec su bila na putu da to ucine. Ona su poginula sa svjescu djeteta koje ne moze da razvija unikat nakon smrti, jer bi to bili nenormalni uslovi.

Nasa svijest je nesto sto treperi samo u ovom zivotu. Nasa osjecanja su nesto sto je vjecno i sto se uliva u okean Bozanske ljubavi. Reinkarnacija postoji kako bi mi mogli razvijati osjecanja. Covjek nakon smrti ne ide ni u pakao ni u raj jer takva mjesta ne mogu postojati.  Smile

Da kazem samo da ni pakao ni raj ne postoje vec postoji samo jedno mjesto gdje odlaze sve duse koliko god bile gresne iili ciste; a to je zagrobni svijet. Kada bi npr, postojao pakao ne bi se moglo odgovoriti na sustinska pitanja kao sto su "Kuda idu duse djece koja su nastradala?" Neko ce reci da ako su djeca krstena idu direktno u raj medjutim to bi bilo nepravedno. To bi znacilo da je najveca sreca u zivotu poginuti u djetinjstvu kao bezgresno dijete koje ce nakon toga otici u raj sa bogom; a ogromna nesreca ako covjek dozivi zrele godine jer ce tada biti pod uticajem grijehova koje je pocinio. Njemu je bilo sudjeno da pod uticajem sarenih zivotnih iskusenja zaglibi dusu u grijeh, a djeteu koje je poginulo Bog daje blagostanje u raju.

« Poslednja izmena: 25. Feb 2006, 18:43:13 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Ericsson T65
Pa ako ne postoji ni raj ni pakao, onda cemu tezi dusa koja se reinkarnira? Da se oslobodi ciklusa radjanja! Dobro i sta onda? Gde se vraca? To ni sami indijski gurui ni ostali koji veruju u reinkarnaciju ne znaju. Jedni pricaju treba ti milon reinkarnacija, drugi pricaju treba ti beskonacno mnogo, teci pricaju treba nekoliko stotina, a iako se oslobid, dospeva u stanje nirvane i nistavila, a to stanje opet niko ne zna da opise, ni kakvo je to stanje, ni kada nastaje.

Teorija reinkarnacije potice iz Indije, i ako se ne ravnate po tome, sve ostalo sto mislite o reinkarnaciji nije validno. A Indijska filozofija kaze: Gde su pocetci tih dusa koje kruze? Ima jedino objasnjenje, da su ustvari duse ljudske kao kapljice koje padaju s neba, tj iskapavaju se od neke kosmicke energije zvane Brahaman. Medjutim, to bi onda bio uzasan pomisao da mi patimo jer eto postoji neku slucajan proce iskapvljavanja Atmana iz Brahmana, pa eto moramo nekom jogom i kastama i beskonacnim reinkarnacijama vratiti se, ispariti navise i sjedinjiti se sa Brahamnom. Zato postoje te kaste koje te ogranicavaju u duhovnom napretku Ajde sto ti nekome zabranis materijalan napredak kao kapitalisti, gnusno je to, ali zabraniti duhovan, kao sto se to zabranuje parijima ksatrijama, vaisijama i sudrama u Indiji, to je uzas i strahota. Bas to sto ti spominjes, zasto je neko henidkepiran, ili zsto dete poginu u ranim godinama, zasto se neko jako muci it.. Evo odgovora iz pravoslavlja.

Covek je stvoren po slici i prilici Bozijoj. Dakle ljudska dusa je po slici i prilici Bozijoj, i ona nosi Bozanske osobine u sebi, i vecno mu tezi. To je jedan od razloga zasto nema nijednog ljudskog drustva ni civilizacije koja nema teznju ka spoznaji Boga, pa makar bilo to i panteisticki. Druga stvar je to sto je svaki covek unikat, tj svaka dusa je neponovljiva ikona Bozija!!! A to znaci da je covek stvoren da zivi u slavi Bozijoj, a ne da se muci kao po dalekoistocnjackim religijama, gde se ne zna takoreci ni sta je cilj religije, ni sta se desava posle ostvarenja cilja. Ovaj svet u kome zivimo samo je bleda slika Carstva Bozijeg koje ce doci. Samo sto u Carstvu Bozijem nema mraka, nema gladi, zedji, bola, umora, i ostalog, nego vecna Nebeska Litugrgija koja ce poceti kada Hristos uvede sve pokajnike, pravdnike, i svetce u Nebeski Jerusalim. E sad pitate se otkud hendikepriani, otkud ludi, otkud da deca umiru sa par mesci, ili neposredno nakon rodjenja, otkud siromaha, otkud bogatasa. Otkud patnja uopste? Odgovro na pitanje je u sledecm:

Nijedna vera nema pokajanje osim hriscanske, i u nijednoj veri covek ne dolazi u dodir sa Bogom vec ovde na zemlji, kao u pravoslavnoj pute Sv.Pricesca, kada se u vidu hleba i vina dobija celo telo Hristovo. I nijedna vera nema cuda osim pravoslavne. Postoje neka demonska cuda kod Indijskih fakira, poput onog konopca koji visi u zraku ali ta cuda niko ne treba, i samo su predmet zamjavanja naroda. Ako postoji reinkarnacija, a ja ne znam sta sam zgresio u proslom zivotu, kako onda mogu da se ispravljam? Ne mogu se ispravljati, nego samo pasivno cekati da prodje ovaj mucni zivot i da se nadam boljem u iducem. E zato se samo pokajanjem moze covek ocistiti, i razvijati osecanja prema Bogu, i zadobijati blagodat Duha Svetoga. Jer pokajanje trazi priznanje greha za koje znamo da smo pocinili, i onda je mnogo lase pristupiti duhovnom razvitku naravno. A pokajnje nije samoda se ispovedis svesteniku nego i da u potpunosti izmenis zivot!

A sta je sad sa onima koji su hendikepriani, koji pate na neki drugi nacin? Hristos je rekao:"pustite decu da idu k meni jer takvih je Carstvo Nebesko". Dakle sto se tice dece tu je reseno, svako dete bilo on krsteno ili ne, ako izgubi zivot dok jos nije sposobno da spozna Hrista je vec odredjeno za Carstvo Nebesko. A sta je sad sa odraslima? Kada su pitali Apostoli Hirsta, sta je onaj oduzeti zgresio, je li on ili njegovi roditelji, pa da bude oduzet a Hristos odgovori:"Niti on zgresi niti njegovi roditelji, nego bi udeseno od Boga da se rodi oduzet, da se na njemu javi Slava Bozija". Hristos je naravno izlecio tog coveka, i ovaj poceo da slavi Boga. Takav koji se mucio celog zivota, naravno nece vise skrenuti s puta. "Благо човеку који претрпи напаст; јер кад буде кушан примиће венац живота, који Бог обрече онима који га љубе"(Jk 1,12).Dakle imamo dosta primera, razni su putevi gospodni, vazno je samo imati dopbre pomisli. Ako je neko ruzan, slep, bogalj, od rodjenja a dobrica je zivotu, onda ta njegova bolest sluzi da se seti Boga, i da zavapi za pomoc, i onda se javlja Slava bozija na njemu. Ako je neko zdrav pa padne u bolest, onda je ta bolest data da bi se sprecio dalji duovni sunovrat, i da bi se naveo na put pokajanja. no ima i onihj koji svojom krivicom upadnu u bolest, naravno ali i takvi se mogu pokajati i zavapiti Bogu. Cesto Bog uzima malu decu nemarnim roditeljima. da bi se setili zbog cega su u braku i da se poprave. Ima dosta primera, jer su putevi gospodnji razni, ali sve sto se desava coveku to je za njegovo spasenje, pa cak i kada gresi Gospod cini niz postupaka da bi ga povratio...Jer  Gospod je pun Ljubavi jer je i sam Ljubav, i dugotrpeljiv je

Sto se tice raja i pakla. Ako nema raja cega ima? Novi raj, nova zemlja i novo nebo, je vec pre stvaranja sveta pripremljeno. Pakao nije. Sam Hristos svedoci za to, jer onima koji ce se naci sa desne strane, tj oni koji su spaseni bice im receno:"ходите благословени Оца мог; примите царство које вам је приправљено од постања света.(Mt 25,34)", za one koji su na levoj, tj oni koji se nisu spasili za njih ce biti receno:"Идите од мене проклети у огањ вечни приправљен ђаволу и анђелима његовим.(Mt 25,41)". Dakle nekaze se da je i pakao pripremljen od postanja sveta. Dakle Bog nema nista sa paklom, nego covek je taj koji svojim zlim delima, sebe baca u taj pakao. Pakao nije nikakvo mesto mucenja, gde se duse peku na raznjevima, i cupaju im se glave, a temperatura je nesnosna, pakao ili Geena je mesto gde nema Boga, mesto gde je covek sam sa sobom, u apsolutnoj tami, i samo mu znanim losim delima koje je cino na zemlji. Takava tri stanja, bez Boga, u tami i sa sazananjem o losim delima stvara onog crva koji ce vecno da ga izjeda, tj crva grize savesti. Tu ce cuti plac i skrgut zuba, tj roptanje. Dakle ako cemo precizno, pakao ili Geena je najpribliznije svesnoj Nirvani. Nazalost bas ono cemu teze oni koji veruju u reinkarnaciju.

Ovaj svet ima predukus raja. Sve sto vidimo sva ljepota oko nas, brda, doline reke, cvece, drvece, zivotinje, sve ce to bit i sastavni deo Carstva Nebeskog, samo u preobrazenom ne truleznom obliku, i jos uz to ce se dodati ono sto ni oko ne vide ni uho necu niti do srca dopre, sav sjaj i Slava Bozija. Zato je vrlo lako objsaniti za decu koja su poginula rano. To jeste sreca, ali smo je bogu poznato zasto neko mora odziveti ceo zivot, a neko samo par sekundi. No uvek ako se ima dobra pomisao, Bog daje uvek ono sto je dobro za tebe, nikada ne daje iskusenje koj se ne moze podneti.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1047
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Evo, Tashenka, procitaj ovaj post iznad, i sve ce ti biti jasno.

Nemas se vise sta pitati, zapitkivati. Ponjimajes?

Upravo to sto se pitas, zapitkujes, e to te davo obuzeo. Kampiras?

Mislim da ces se morati obratiti onome popi iz Svrljiga. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Capricorn
Pol Žena
Poruke 435
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.51
Post je mnogo dug za danashnji dan....
Bice vremena i rado cu ga prochitati.Mada mislim da kontam o chemu je rech.
@dopude,josh mi javi kako da dodjem do njega i sve je resheno.... Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 286
Zastava zg
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0
@costa

Svašta je tu rečeno, pa i neukusnih objeda. Nitko ne pljuje po crkvi i religiji. Vjerovanje se navodi samo kao jedna od brojnih ideja koje razvija čovjek. Jednostavno rečeno svaka će ideja dobiti svoju verifikaciju na tržištu ideja.
Pa tko bolje proda svoju robu.
Popovi su za sada dosta uspješni trgovci.

"Čovek je stvoren po slici i prilici Božijoj. Dakle ljudska duša je po slici i prilici Božijoj, i ona nosi Božanske osobine u sebi, i večno mu teži."

Savršeno biće kakvim smatramo Boga, vjerojatno bi stvorilo isto tako savršen proizvod.
Teško je naime zamisliti da bi Bog stvarao bića prepuna felera.
To nikako ne bi bilo njemu nalik.

Pa pogledajmo kakvo je to biće stvorio Svemogući:

1. potrošno: ljudski je životni vijek čovjeka beskrajno kratak u odnosu na božansku   vječnost. 
2. ružno: valjda je svakome jasno da je naše poimanje ljepote neuporedivo sa božanskom ljepotom.
3. prljavo: upotrebom energenata za pokretanje vlastitog tijela u jednom, svakako ne savršenom procesu, producira degutantne izlučevine, čiji je smrad teško spojiv sa božanskim osobinama.
Božanska osoba svakako upotrebljava čistu energiju (bez nus-produkata) za svoje djelovanje.
4. bolesno: tu vrstu ljudske preosjetljivosti ne treba  posebno objašnjavati
5. agresivno: od pra-početaka čovjeka, neprekidno se vode ratovi, muči se svog bližnjeg, pljačka, siluje, ozljeđuje, ubija, pali…..
6. beskarakterno: poznata je ljudska oholost, lažljivost, prepotentnost, osionost, egiozam, zavist…….nezasitnost…...mržnja….…bjes…..
7. vječno nezadovoljno:  nikada, nitko nije zadovoljan samim sobom, kako ga je Bog stvorio. U tu će svrhu npr. žene učiniti doslovce sve kako bi izmjenile Božji uradak. Uz visoki rizik kirurških intervencija dati će si povećati (ili smanjiti)grudi, napumpati usnice, podvrgnuti se liposukciji, face-liftingu itd.
O farbanju kose, očiju, lica, usnica, noktiju, depiliranju da se ne govori. Samo da ne bude onako kao je Bog stvorio.
Ni muškarci nisu drukčiji.
Isto tako nije zadovoljan društvenim statusom u kojem se našao.
Neizmjerna gramzivost tjera ga na stjecanje preko svake realne mjere bez obzira na posljedice.
Nema toga što bi ga učinilo zadovoljnim jer su mu apetit i lakomost neizmjerni..

Kad kažemo da je čovjek stvoren po slici i prilici Božjoj, to podrazumjeva da je i Bog nositelj gore iznesenih osobina.
Je li to moguće?
Može li se u tako nešto vjerovati?
Da smo nalik Bogu, odnosno Bog nama?
Za povjerovati u tako nešto treba imati izvanredno snažnu imaginaciju.
Priznajem da mi takva nedostaje.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Capricorn
Pol Žena
Poruke 435
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.51
Pod tim "Čovek je stvoren po slici i prilici Božijoj",mislim da se smatra na Adama i Evu bez prvog greha,
i da se sa jabukom sve menja kada chovek upoznaje i drugu stranu svega,
te mu Bog daje pravo izbora da bude uz njega ili od njega,pa akonto toga zlo je ono "od njega".
Ipak to je samo neko moje mishljenje i zaista ne mogu da tvrdim 100% da je tako.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1047
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Pod tim "Čovek je stvoren po slici i prilici Božijoj",mislim da se smatra na Adama i Evu bez prvog greha,
i da se sa jabukom sve menja kada chovek upoznaje i drugu stranu svega,
te mu Bog daje pravo izbora da bude uz njega ili od njega,pa akonto toga zlo je ono "od njega".
Ipak to je samo neko moje mishljenje i zaista ne mogu da tvrdim 100% da je tako.

I tako... A kazes da je to tvoje misljenje? Da si ga ti smislila? Pa ne bi ti mogla biti tako podla, Tashenka! Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Capricorn
Pol Žena
Poruke 435
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.51
A shto je to mishljenje podlo,dopude?
ali odgovori na pitanje,nemoj da prichash,i prichash o raznim stvarima,vec mi konkretno odgovori. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1047
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Draga Tashenka. U borbi izmedu misljenja, pobjedu odnosi, pa postaje istina, e ono misljenje od kojega ce odredena grupa ljudi imati korist, a na stetu, naravno, ogromne vecine covjecanstva. Sva misljenja koja su postala vladajuce istine u istoriji ljudskog roda, e nisu mogle postati vladajuce istine bez ognja i maca. Dakle, vladajucom istinom postaje ono misljenje od kojega odredena grupa ljudi zakljuci da ce imati koristi, pa ga odluci pratiti ognjem i macem. Do sada ni jedna istina nije postala vladajuca bez ognja i maca. Do sada, kazem. Ali od sada, ko zna? Mislim da su sa razlogom - rasle koprive! Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 17 18 20 21 ... 27
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 23. Sep 2025, 18:22:09
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.073 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.