Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 23. Sep 2025, 13:43:45
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 16 17 19 20 ... 39
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Da li Bog želi da zanmo da on postoji?  (Pročitano 60277 puta)
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1513
Zastava mičigen
тако је, сине мој  Smile
поклони се господарима својим и паметнијим од себе и поуздај се у њи тј у нас  Smile
BRAVO
IP sačuvana
social share
sve će to narod pobronziti. .
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
"Ima narodnih priča koje su toliko opštečovečanske
da zaboravimo kad i gde smo ih čuli ili čitali, pa žive u
nama kao uspomena na naš lični doživljaj.

Takva je i priča o mladiću koji je, lutajući svetom i tražeći sreću,
zašao na opasan put za koji nije znao kuda ga vodi.
Da se ne bi izgubio, mladić je u debla drveta pored puta zasecao
sikiricom znake koji će mu docnije pokazati put za povratak.

Taj mladić je oličenje opšte i večne ljudske sudbine:
s jedne strane opasan i neizvestan put, a s druge,
velika ljudska potreba da se čovek ne izgubi i snađe, i da
ostavi za sobom traga. Znaci koje ostavljamo iza sebe
neće izbeći sudbinu svega što je ljudsko: prolaznost i
zaborav.

Možda će ostati uopšte nezapaženi? Možda ih niko neće razumeti?
Pa ipak, oni su potrebni, kao što je prirodno i potrebno da se mi ljudi
jedan drugom saopštavamo i otkrivamo.
Ako nas ti kratki i nejasni znaci i ne spasu od lutanja i iskušenja,
oni nam mogu olakšati lutanja i iskušenja i pomoći nam bar time što će nas uveriti
da ni u čemu što nam se dešava nismo sami, ni prvi, ni jedini."
Ivo Andrić
IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 50148
Zastava Босна
mob
Samsung Galaxy S24
Dakle u postavci teme se ne postavlja pitanje da li bog postoji ili ne, nego da li doticni entitet koji nema pol ima slobodnu volju da zeli da se sakrije od ljudi ili zeli da se predstavi ljudskom rodu.

Postavljac teme vec unapred "zna" da bog postoji. Samo je u neodumici o njegovim namerama.

Ja ne tvrdim da bog ne postoji, jer bih onda morao to i da dokazem, sto je opet maltene nemoguce. Ja jednostavno ne verujem da postoji bilo kakav bog.

Ali najjaci argument protiv hvalisanja i obozavanja takvog jednog (nepostojeceg entiteta) je svakako obzervacija realnosti i ne zatvaranje ociju kod ociglednih nesputanih zlodela protiv covecanstva (dece pre svega) i potpuna ravnodusnost takvog entiteta nad takvim stvarima. Da li su to prirodne katastrofe, genetske bolesti, ubistva, silovanja, i sad da ne pominjem jos gnusnije stvari koje se desavaju.

Najveci licemeri su ovi gore presnihoshodljivi vernici koji sve to vide ali i dalje se pretvaraju da to sve nije istina.

Ja vjerujem da Bog postoji , ali i da nema veze sa našom fizički, materijalno koncipiranom etikom i estetikom. Zamisli da nas Bog posmatra kao što mi gledamo viruse i bakterije preko mikroskopa, možda smo deo zoo vrta kao u filmu Odiseja u svemiru, ili energija kao u Matriksu. Kako god ne vidim zašto bi Bog bio "dobar" ili "loš" ako ni mi nismo loši kada koljemo životinje, čupamo biljke ili prosto uništavamo viruse i bakterije koje bi kada bi imale svijest isto tako mogle pomisliti kako je čovjek najgori sadista koji postoji u univerzumu..
« Poslednja izmena: 12. Apr 2024, 22:01:37 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

_blueSoniq_

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5448
Zastava Voždovac-Beograd
Dakle u postavci teme se ne postavlja pitanje da li bog postoji ili ne, nego da li doticni entitet koji nema pol ima slobodnu volju da zeli da se sakrije od ljudi ili zeli da se predstavi ljudskom rodu.

Postavljac teme vec unapred "zna" da bog postoji. Samo je u neodumici o njegovim namerama.

Ja ne tvrdim da bog ne postoji, jer bih onda morao to i da dokazem, sto je opet maltene nemoguce. Ja jednostavno ne verujem da postoji bilo kakav bog.

Ali najjaci argument protiv hvalisanja i obozavanja takvog jednog (nepostojeceg entiteta) je svakako obzervacija realnosti i ne zatvaranje ociju kod ociglednih nesputanih zlodela protiv covecanstva (dece pre svega) i potpuna ravnodusnost takvog entiteta nad takvim stvarima. Da li su to prirodne katastrofe, genetske bolesti, ubistva, silovanja, i sad da ne pominjem jos gnusnije stvari koje se desavaju.

Najveci licemeri su ovi gore presnihoshodljivi vernici koji sve to vide ali i dalje se pretvaraju da to sve nije istina.

1) Ja vjerujem da Bog postoji , ali i da nema veze sa našom fizički, materijalno koncipiranom etikom i estetikom.

2) Zamisli da nas Bog posmatra kao što mi gledamo viruse i bakterije preko mikroskopa, možda smo deo zoo vrta kao u filmu Odiseja u svemiru, ili energija kao u Matriksu.

3) Kako god ne vidim zašto bi Bog bio "dobar" ili "loš" ako ni mi nismo loši kada koljemo životinje, čupamo biljke ili prosto uništavamo viruse i bakterije koje bi kada bi imale svijest isto tako mogle pomisliti kako je čovjek najgori sadista koji postoji u univerzumu..

1) Kakva bi to bila nematerijalno koncipirana etika? Etika i jeste ideja, koncepcija. Ne vidim nikakav materijalizam u ovome, osim ako ne podrazumevaš da ljudi jedni drugima mogu da nonose i fizičku bol sem "duševne"?

2) Ok, ako nas bog posmatra kroz mikroskop i ako mi ne možemo da ga detektujemo, a i on (to) se ne meša u naše poslove, ne vidim kako se nas tiče bilo šta o takvom hipotetičkom biću/entitetu.

3) Hm, ovde se radi o prebacivanju odgovornosti. Tipa vidi onog tamo kako krade, onda mogu i ja. To nije moral. Mi i jesmo kao pojedici spremni i da ubijemo druge ljude koji imaju svest, a kamoli životinje i biljke. Razlika je svakako u tome da nas je evolucija napravila takve da jedemo sve. Pa tako moramo da ubijemo da bi se prehranili. Da smo evoluirali iz biljaka sad bi sisali minerale i vodu iz zemlje i koristili sunčevu energiju. Ali nismo tako evoluirali.

Moram da pojasnim da se argumentom protiv boga preko problemom zla bavimo samo zato što postoje ljudi koji veruju da je baš njihov bog super ispravan i moralan i da se konstatno meša u njihove živote. Niko ne napada ideju deizma

Citat
Бог је за деисте интелигентни „Творац“ универзума, односно „Први узрок“ целокупне стварности, који, међутим, не управља светом

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7243
Zamisli da nas Bog posmatra kao što mi gledamo viruse i bakterije preko mikroskopa, možda smo deo zoo vrta kao u filmu Odiseja u svemiru, ili energija kao u Matriksu. ...

Ponovo

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 50148
Zastava Босна
mob
Samsung Galaxy S24
Recimo da postoje dva sistema. "Ljudska" etika do koje smo došli evolucijom, iskustvom namjenjena jednoj vrsti u jednoj fazi njenog razvitka i postojanja i "božanska" koja može biti iz korijena drugačiji sistem. Zato bi jevađenja i drugi sveti spisi mogli biti od koristi kako bi dobili informacije iz paralelnog sistema, ali samo pod uslovom da ih pravilno dešifrujemo. Činjenica da zakon koji bi se odnosio na čitavu vasionu i važio vječno ne može biti isti kao naš koji ćemo već sutra izmjeniti.
« Poslednja izmena: 13. Apr 2024, 20:54:26 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1513
Zastava mičigen
a kako znaš da si ih pravilno dešifrovo i ko to odredjuje?
IP sačuvana
social share
sve će to narod pobronziti. .
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

_blueSoniq_

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5448
Zastava Voždovac-Beograd
Recimo da postoje dva sistema. "Ljudska" etika do koje smo došli evolucijom, iskustvom namjenjena jednoj vrsti u jednoj fazi njenog razvitka i postojanja i "božanska" koja može biti iz korijena drugačiji sistem. Zato bi jevađenja i drugi sveti spisi mogli biti od koristi kako bi dobili informacije iz paralelnog sistema, ali samo pod uslovom da ih pravilno dešifrujemo. Činjenica da zakon koji bi se odnosio na čitavu vasionu i važio vječno ne može biti isti kao naš koji ćemo već sutra izmjeniti.

Kako se jevandjelja odnose na "božansku" etiku, ako je tvoj bog nedostupan i posmatra nas kroz mikroskop. I ne meša se u ljudske poslove?

Ako se tvoj bog ipak meša u ljudske poslove i život u komuni, kako se onda nije "dosetio" da nam na kompletno transparentan i ljudski način prezentuje svoju "etiku" i da nemoramo da zapošljavamo na milione "tumača" te božanske etike?

Tumače koji svaki do jednog trvdi da je baš on u pravu.

Kako god da okreneš nešto tu smrdi, što bi rekao naš narod.

« Poslednja izmena: 13. Apr 2024, 22:05:40 od sharpSoniq »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 50148
Zastava Босна
mob
Samsung Galaxy S24
Postoji bezbroj mogućnosti. Moguće da Bog ne postoji, u tom slučaju otpada sve. Moguće i da je neki scenario istinit. Naveo sam više različitih stvari da malo ubijemo dogmu po kojoj Bog mora biti tačno takav i takav, moguće da je sve prevara i da je Bog nešto potpuno drugačije. Recimo postoje zakoni vasione na kojima se zasniva sve, sav život moguć u vasioni. I naši zakoni koje smo stvorili kroz razum evolucijom, a koji bi, kada bi zamislili da evolucija nastavlja da teče, bili samo jedna etapa u našem razvitku. Možda u budućnosti shvatimo zašto ljudi boluju i umiru. Naravno i danas posjedujemo znanja iz medicine ali možda odemo korak dalje u detekciji uzroka problema i otkijevo revolucionarne načine liječenja.
« Poslednja izmena: 13. Apr 2024, 22:35:36 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

_blueSoniq_

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5448
Zastava Voždovac-Beograd
... ali pričamo o etici čini mi se?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 16 17 19 20 ... 39
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 23. Sep 2025, 13:43:45
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: postoji Bog zanmo eli

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.059 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.