Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 11
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Da li biste poslali dete u vojsku?  (Pročitano 26019 puta)
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Poslanici u Skupštini Srbije juče nastavili raspravu o Predlogu budžeta za narednu godinu
Dinkić predložio
profesionalnu vojsku
Ministar tvrdi da postoje uslovi da se u kraćem periodu potpuno ukine služenje vojnog roka. Ovo priznanje ministra naišlo je na oštro upozorenje poslanika, prvenstveno radikala, a opomenuo ga je i predsednik Skupštine

BEOGRAD - Na primedbe poslanika u skupštini Srbije da Vlada Srbije u budžetu nije planirala dovoljno novca za finansiranje Vojske u idućoj godini, ministar finansija Mlađan Dinkić rekao je da se planira ozbiljna reforma te institucije koja trenutno broji 45.000 ljudi, od kojih su 16.000 civili. Broj civila biće znatno smanjen, a što se tiče vojnog sastava ministar je obećao da tokom ove reforme nijedan vojnik neće biti otpušten. U okviru socijalnog programa oko 1.300 vojnih lica otići će u prevremene penzije tako što će im biti otkupljen radni staž do pet godina.

Dinkić je izjavio da je Srbiji, prema njenoj veličini, potrebno od 25.000 do 30.000 ljudi i, takoreći neoprezno, izneo lični stav da je Srbiji potrebna profesionalna vojska. On je dodao da postoje uslovi da se u kraćem periodu potpuno ukine služenje vojnog roka. Ovo priznanje ministra naišlo je na oštro upozorenje poslanika, prvenstveno radikala, a opomenut je i od strane predsednika Skupštine Predraga Markovića.

Rasprava bez demokrata

Rasprava o budžetu u Skupštini Srbije proticala je bez prisustva poslanika DS koji su demonstrativno, dan ranije, napustili sednicu zbog, kako kažu, otimanja mandata poslaniku Dragiši Đokoviću od strane DSS-a. Šef poslaničke grupe DS-a Dušan Petrović potvrdio je juče da se poslanici ove stranke neće vraćati u Skupštinsku salu dok slučaj Đoković ne bude rešen.

Radikali smatraju da je Dinkićeva izjava direktno uperena protiv odbrane zemlje što se, kako kažu, već odražava i u regrutovanju ljudi za služenje vojnog roka. Oni smatraju da ministar ne bi smeo da iznosi politički stav o ovakvim pitanjima već da bi pre odluka o profesionalizaciji Vojske trebalo obezbediti sredstva za tu namenu. Tako je Aleksandar Vučić izjavio da se ministar "igra državom".
- Nama država polako ali sigurno nestaje i mi ne treba da je dalje razaramo - rekao je Vučić.

"Packa" ministru koju je uputio Predrag Marković bila je u vidu molbe da se ne iznose za govornicom lična mišljenja, "pogotovo kada je reč o strašno važnim pitanjima". Predsednik parlamenta je još rekao da postoji pokušaj rušenja institucija, o čemu su prethodnih dana razgovarali i šefovi poslaničkih grupa u Skupštini, te je zamolio da se za govornicom parlamenta o tome ne priča.

Među zanimljivim predlozima našao se i zahtev Meha Omerovića koji je od vlade tražio da se u idućoj godini obezbede dodatna sredstva za povezivanje staža radnika. On je naveo da prema nekim nepotpunim podacima u Srbiji od 120 do 150 hiljada ljudi nema povezan radni staž i da bi za to bilo potrebno izdvojiti iz budžeta oko 300 miliona evra. A to je, prema njegovim rečima, dvostruko manje nego za isplatu Dafininih štediša.

19. Nov 2004 23:48 (GMT+01:00)

Poslanici Skupštine Srbije završili su sinoć oko 19 sati načelnu raspravu o Predlogu zakona o budžetu, a posle nastavili raspravu o amandmanima na taj zakonski predlog.
Poslanici su na Predlog zakona o budžetu uložili 70 amandmana, od kojih je Vlada Srbije prihvatila samo tri.

Dinkić je odgovarajući na pitanja poslanika kazao da će za potrebe Predsedništva Srbije biti nabavljeno sedam automobila, koliko će biti kupljeno i za Skupštinu Srbije.
Ministar finansija je najavio da će predložiti povećanje plata za ministre, zamenike i pomoćnike i da će se, nakon povećanja, plate kretati u rasponu od 60 do 90 hiljada dinara.
M. D.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
mob
Ericsson T65
Tri puta ura za Cehe! Ura! Ura! Ura!  :clap:
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1387
Zastava Uvek i svuda
"Kolko god nasim ljudima to bilo cudno postoji i onaj "truli/neprijateljski" deo zemljine kugle koji neki "ludaci" nazivaju civilizovanim sto bi znacilo da tamo ne izbijaju ratovi svakih 5-6 godina..."

Ne izbijaju , ali zato sto imaju jaku i dobro organizovanu drzavu i u vojnom i u politickom smislu, pa svoje ratove vode "negde drugde" (citaj:kod nas, npr.), ali ih ipak vode....prokleti ljudski mozak.
Ljudi cujte , zvuci morbidno , ali kad malo porazmislim, oni prokleti ameri kad kazu " nasi "hrabri" vojnici (u daljem tekstu: proklete secikese) idu da brane ameriku i nas "nacin zivljenja" (ima tu dosta nesrecnih zemalja, gde se oni brane) po svetu" , oni stvarno i brane svoju zemlju, jer kad ne bi krali naftu , kod njih u zemlji bi se poubijali medjusobno, kad nebi u svakoj supi na svetu bili mirodjija, ceo svet bi se okrenuo da ih izgazi, jer ja ne znam ko njih jos voli, a to sto su dovoljno jaki u vojnom i politickom smislu pa ratove ne vode na svojoj teritoriji to je samo "modus operandi", i to ide u prilog teoriji da vojska mora biti jaka i sposobna (ali ratnicki casna - decoubica je decoubica ma za sta god se borio).
Oni shvabski "kukasti" sadisti iz 2 svetskog su ceo rat rokali ono malo smrdljivo ostrvo ( Veeelika Britanija - sta je tu veliko?...sto kaze Majkl Mur) ,blitzkrieg of London je bio sve samo ne brz, i da se nisu herojski branili (zasta im ja skidam kapu ) adolf i oni njegovi frajeri bi ih potopili ,jer to su vrlo ozbiljno mislili ( za nas bi bilo najbolje da su se potopili medjusobno - ali to je druga prica) , pa zbog toga oni i dan danas postoje i oni sami odlucuju sta ko sme sa njima da radi i kako, i vrlo su ponosni i na svoju vojsku i mornaricu i na svoju krunu ( iako je onako drljava - njihova je , i oni su ponosni) i jos stosta, + povrh svega kod njih i kod amera svi trce da investiraju i nose poslove i pitaju ih za misljenje, bez obzira sto ih ne vole, zato sto su pokazali da mogu da ujedu (jebiga - al` je tako). E , sad , zamislite sta bi sa nama bilo (ovako malima - na zajebanom tlu) kad bi svi koji pozele da na nas zapucaju (a ima ih) shvatili da mi imamo stav...vi pucajte , a mi cemo da se mazimo.....ne smem da pomislim uopste.
"....volite one koji vas mrze, jer ako volite samo one koji vas vole ,kakva ce biti nagrada vasa..." Ne smemo nikoga da mrzimo, to je jasno kao dan, i kad bi Srbija izvrsila invaziju na neke nevine ljude zarad zgrtanja materijalne koristi ili bilo cega drugog, ja bih je prvi napustio....ali to se nije nikada dogodilo, niti ce se ikada dogoditi, jer ovo je ipak zemlja Srba (koji su zajebani, ponekad kvarni, zavidni, besni......ali i casni , pametni , obrazovani, lepi , naivno dobri prema svima sem prema sebi samima) , i to je moj narod na koji sam ja neizmerno ponosan , i to je moja zemlja, jer bez otadzbine i svoga naroda, sta si ti?
uhh, cekajte da popijem pice...taaakooo,.....i da zapalim cigaru (puf,puf), pa da se vratim na temu....
Dakle, zemlja mora imati jaku i sposobnu vojsku, sa ekonomske tacke gledista, a svaki ekonomista zna da sam u pravu, vojska je ekonomski osnov svake zemlje, jer vojsci sve treba, i mnoge civilne grane privrede (ako ne i sve) snabdevaju izmedju ostalog i vojsku. Vojni rok od 6,7 meseci je prava stvar i smatram da bi svako trebao da ga odsluzi, jer ne samo da ce nauciti da se brani ,nego ce nauciti i da vrednuje neke stvari,kao sto je izmedju ostalog i disciplina (sta se sme , a sta ne sme),jer ako to nije uspeo da nauci kuci onda mu je vojska poslednja sansa (neki nikad ne nauce, ali za njih imam posebno ime ,i nije lepo za one ispod 18 godina da cuju), i kad se vrati u drustvo,ono od njega moze imati samo koristi, a ne stete, i nemojte odlazak u vojsku poistovecivati sa odlaskom u rat i pogibiju molim vas, to sto se nama desava zadnjih 10 godina (nikad ih necu vratiti, na zalost,...i uopste sta je u zivotu "izgubljenih" 6,7,...9 meseci zivota u vojsci ,spram 10 godina izgubljenih ne krivicom zemlje Srbije ili nekog od nas, a izgubljene godine bi bile i vece da nije bilo ljudi koji su branili ovu zemlju), dace bog pa nasa deca nece o vojsci ovako razmisljati , jer nece biti rata i zivece u nadam se i cvrsto u to verujem, boljim uslovima, u svojoj zemlji, i lepsem svetu uopste. Svako ko me poznaje zna da sam pacifista bez pogovora, ali kada su nas bombardovali, ...ljudi.. da sam mogao skocio bih da ujedem  (ako nista drugo) onog glupog i smrdljivog hispanosa ,crnca, belca u americkom avionu koji sipa bombe pri tom verovatno ni ne znajuci kako se zove zemlja po kojoj vrslja, a ni zasto.
Svi moji prijatelji koji su bili u vojsci ( i to kad je bila od 12 m) su imali tezak period ("vojska...jao, bezi, nemoj da ides,sta ce ti..itd), ali i dan danas svako od njih prica 1001 zanimljivost iz vojnickog zivota, i radije se toga secaju nego nekih devojaka,igara i poslova i provoda + svi su momci zivi i zdravi i prva su liga,sto se tice karaktera,intelakta..itd.
Zemlja se braniti mora,to ce svako u svetu reci, neko ce je braniti oruzjem i hrabroscu,drugi ce je braniti tako sto se pomoci ovom prvom da uspe u svome naumu i ostane ziv, u koju grupu ja spadam...ne znam, ali u jednu od te dve sigurno.
Postao sam gradjanin sveta, ali potekao sam iz zemlje ponosne i casne koju smatram svojom.
IP sačuvana
social share
Ne dam ovo sunca u ocima
Ne dam ovo hleba na dlanu
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
mob
Apple iPhone 6s
U toku izrada zakona o Vojsci

BEOGRAD - Ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić rekao je da je u toku izrada važnih sistemskih dokumenata - Vojne doktrine i zakona o Vojsci, a da je već završena Bela knjiga odbrane, javlja Tanjug.

Davinić je u intervjuu za nedeljnik Vojska kazao da će Bela knjiga biti promovisana 5. aprila, a da će osnovna zakonodavna procedura biti dovršena do sredine 2005. i dodao da Srbija i Crna Gora sada formira manju, efikasnu i bolje opremljenu Vojsku.

Prema njegovim rečima, ljudima koji će ostati bez posla biće isplaćeno 12 bruto plata, uz stimulans od 20 odsto za one koji su se do 25. marta sami prijavili za prekid radnog odnosa. On je dodao da je predviđena i izgradnja oko 4.000 vojnih stanova za četiri godine.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
mob
Ericsson T65
Da li to znaci da Srbija prelazi na profesionalnu vojsku??
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
mob
Apple iPhone 6s
Bio bi osnovni red, posto ovakav vojni rok je mnogo vecem broju ljudi upropastio zivot nego sto im je doneo nesto pozitivno.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
mob
Apple iPhone 6s
U vojsku opet iz školskih klupa

BEOGRAD - Mladi regruti najverovatnije će ponovo ići na odsluženje vojnog roka pravo iz srednjoškolskih klupa, a na eventualno odlaganje moći će da računaju najkasnije do isteka apsolventskog staža - ovo bi trebalo da bude najznačajnija novina novog zakona o Vojsci koji priprema Ministarstvo odbrane SCG.

Ako ova ideja bude prihvaćena, još jedanput će biti pomerena donja starosna granica za odlazak u vojsku pa će regruti na odsluženje ići sa navršenih 19 godina umesto sa 21, kao do sada. Oni koji upišu fakultet više neće moći da odlažu ovu obavezu do završetka školovanja, odnosno do 27 godine života, kao što je bio slučaj.

U Ministarstvu odbrane takođe razmišljaju da na adekvatan način reše način služenja vojnog roka našim državljanima u dijaspori. Za sada je najbliža varijanta da se onim licima koja u inostranstvu imaju stalni boravak, stalni posao i porodice omogući otkup vojnog roka. Takođe, ovo Ministarstvo priprema i zakon o civilnom služenju vojnog roka, po uzoru na demokratske zemlje, kojim će se ovaj vid izmestiti iz Ministarstva odbrane u neko ministarstvo Vlada Srbije i Crne Gore.

Očekuje se da će predlozi zakona biti završeni do kraja narednog meseca, kako bi se pre leta našli u skupštinskoj proceduri i bili usvojeni do kraja godine.
P. P
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
mob
Apple iPhone 6s
U toku druga faza reformi oružanih snaga Srbije i Crne Gore
Nova Vojska za pet godina
U trećoj, poslednjoj etapi reorganizacije, od 2007. do 2010. godine, naša država trebalo bi da dobije potpuno modernizovanu oružanu silu

BEOGRAD - U Vojsci Srbije i Crne Gore u toku je druga faza reformi koja će biti završena do kraja sledeće godine.
Kako je predviđeno, ovaj period obuhvata racionalizaciju komandi na operativnom nivou i formiranje komandi logistike, organizacijsku dogradnju strategijskog nivoa, kao i oslobađanje pojedinih objekata infrastrukture.

U ovoj fazi poseban akcenat stavljen je na promene u Generalštabu Vojske SCG (GŠ). Iz najvišeg vojnog tela izmešteno je finansiranje, planiranje ljudskih i materijalnih resursa, politika odbrane i obaveštajno-bezbednosni poslovi. Ovi poslovi preneti su na Ministarstvo odbrane, a Generalštab je ostao najviši stručno-štabni organ koji će se baviti pitanjima organizacije, pripreme i upotrebe vojske u miru i eventualnom ratu.

Smanjenje snaga

Oružane snage Vojske Srbije i Crne Gore "skresane" su sa 106.000 (na početku reforme) na oko 65.000 u mirnodopskom stanju, dok je u ratnom stanju taj broj sveden sa 300 na 260 hiljada pripadnika. Drastično je smanjen i broj ljudi u Generalštabu, pa je od 1.217 taj broj sada sveden na 525 zaposlenih.

Takođe, u nadležnosti GŠ su komandovanje, obuka i razvoj vojske. Ovaj organ organizovan je na funkcionalnim principima sa četiri zamenika i sedam uprava - za ljudske resurse, obaveštajno-izviđačke poslove, operativne poslove, za logistiku, razvoj, za vezu i informatiku i uprava za obuku.

Načelniku Generalštaba potčinjene su komande operativnih snaga, kopnenih, vazdušnih i snaga protivvazdušne odbrane, mornarice, logistike i Vojne akademije. Osim Novosadskog i Podgoričkog korpusa, rasformirani su svi drugi korpusi, a za dve godine nestaće i ove dve jedinice. Uz rasformiranje dela komandi jedinica i ustanova na taktičkom nivou, trebalo bi da usledi i potpuna profesionalizacija vojske, njena tehnička modernizacija i grupisanje jedinica na manji broj lokacija.

Reforme započete pre dve godine, podsetimo, do sada su rezultirale promenama u Ministarstvu odbrane, donele su izradu normativnih i doktrinarnih dokumenata (usvojena je Strategija odbrane SCG) kao i određene organizacijske promene na taktičkom nivou. U trećoj, poslednjoj fazi reformi, od 2007. do 2010. godine, naša država trebalo bi da dobije potpuno novu, modernu oružanu silu, koja će biti sposobna da garantuje efikasnu odbranu zemlje.
P. Pašić
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 314
mob
Nokia 6630
ja vise ne znam sta da mislim da li se ide ka postepenom ukidanju regrutnog sistema ili ne.
Nadam se da cu do 2010 uspeti da se izvucem za vojsku s'obzirom da te 2010 punim 27.godina.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
mob
Apple iPhone 6s
Drogirani i pijani na obuci

BEOGRAD - Sistem školovanja i obuka vojnika i starešina u Vojsci SCG bio je glavna tema radnog sastanka načelnika generalštaba VSCG Dragana Paskaša sa komandantima operativnih sastava VSCG, koji su juče u Vojnoj akademiji zvanično predstavljeni javnosti.

- Najveća teškoća sa kojom se suočavamo u obuci vojnika je zabrinjavajući broj mladih ljudi koji su skloni alkoholizmu, narkomaniji i devijantnom ponašanju. Mislimo da je tešnja saradnja sa roditeljima i lični primer neposrednih starešina efikasan način da smanjimo ove pojave u VSCG", rekao je Paskaš obraćajući se komandantima operativnih sastava.

General Paskaš posle sastanka nije želeo da odgovara na pitanja novinara koja "nisu tematska". Novinari su ga, između ostalog, pitali i o eventualnoj ulozi Vojske u skrivanju haških optuženika. On je najavio da će uskoro biti održana konferencija za novinare na kojoj će "moći sve da pitaju".
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 11
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.052 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.