Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Glasanje
Pitanje: Da li bi bili u vezi sa osobom koja ima invaliditet?
Da.
16.9%  (14)
Ne.
37.3%  (31)
Ne znam.
45.8%  (38)
Ukupno glasova: 83
Idi dole
Stranice:
1 ... 14 15 17 18 ... 77
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Da li bi bili u vezi sa osobom koja ima invaliditet?  (Pročitano 97110 puta)
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 673
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.9
@BranaM

Ok,  a zasto mislis da ne bi mogla zaljubiti se i zavoleti osobu koja je vec invalid? Smile Ako te recimo neko privuce i ako se zaljubis, ti ces to na silu potisnuti i pobeci? Jer kad se u nekog zaljubis to nije stvar racija nego emocija. Ili smatras da bi ti neko ko je vec invalid unapred bio odbojan ili bi imala strah uci u vezu, cak iako ti se dopadne? Jer ako bi ostala u vezi sa invalidom, iz ljubavi, zasto isto tako ne bi usla u vezu sa invalidom, takodje iz ljubavi? Kazes: "ne bi imala obraza da ostavim nekog u toj situaciji, ako i on mene voli". Hm, meni to vise lici na ostanak iz sazaljenja i samilosti. Pomenula si da je vec ulazak u vezu "stvar licnog izbora". Slazem se. Sve je stvar izbora, bilo da se radi o ulasku u vezu ili ostanku u vezi. Samo je pitanje sta je pravi motiv tog izbora. Nemoj misliti da te kao nesto "prozivam", taman posla. Imas svoj stav, i dobro je uvek otvoreno iskreno reci. Kao sto rekoh puno ljudi ima slican stav, iako je meni bash cudno da bi ljudi navodno ostali u vezi sa invalidom iz ljubavi, a unapred tvrde da verovatno ne bi dopustili mogucnost da u vezu udju u vezu sa invalidom iz zaljubljenosti, ljubavi. Pitam zato sto cesto cujem ovakve stavove, a kao osoba sa invaliditetom sam se do sada cesto susretao sa takvim stavovima. Ne znam da li si i koliko pretila temu od pocetka(da se previse ne ponavljam).

Citat/EmptyClip/

У је тек сад видех тему...

Шта знам, мислим да бих, мада то не би тако лако шло. Мислим јесте мени поприлично битан физички изглед, поприлично, ал ипак неке друге ствари су ми примарне. Види се то кад седнеш с неким да причаш и кад се једноставно спојите и скапирате тотално. Тад физички изглед и друге неке ствари постану или небитне или мање битне.

To i ja pokusavam da objasnim sve vreme. Smile
« Poslednja izmena: 04. Maj 2010, 16:01:49 od Shogun »
IP sačuvana
social share
O tempora o mores!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Earth is full. Go home.

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 7755
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.3
Kao što rekoh, moj život je zaista previše komplikovan da bih dozvolila sebi da uđem svesno i odgovorno u takvu vezu.Ne bih dozvolila sebi da se zaljubim, jednostavno...imam previše tereta na ramenima, ne bih imala snage da se borim sa tim.Ne bi bilo ni odgovorno od mene da preuzimam obaveze koje možda kasnije ne bih bila u stanju da ispunim.
S druge strane, onaj za kog se odlučim, kao za svoj slobodan i konačan izbor je neko koga želim da pratim u dobru i u zlu, do kraja života.
IP sačuvana
social share
The root of all evil will die if not watered!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 673
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.9
Citat/Brana M/

[i]Kao što rekoh, moj život je zaista previše komplikovan da bih dozvolila sebi da uđem svesno i odgovorno u takvu vezu.Ne bih dozvolila sebi da se zaljubim, jednostavno...imam previše tereta na ramenima, ne bih imala snage da se borim sa tim.Ne bi bilo ni odgovorno od mene da preuzimam obaveze koje možda kasnije ne bih bila u stanju da ispunim.
S druge strane, onaj za kog se odlučim, kao za svoj slobodan i konačan izbor je neko koga želim da pratim u dobru i u zlu, do kraja života.[/i]

Postujem tvoj stav, iako ovo sto sam boldovao meni deluje  kontradiktorno. Jer mislim da su posledice ulaska u vezu sa nekim ko ima invaliditet i ostanka u vezi sa nekim ko ima invaliditet, u osnovi iste. Ako vec pominjes: "preuzimanje obaveza, zrtvovanje, odgovornost..itd". Pa samim tim ne vim zasto i u jednom i u drugom slucaju ne bi mogao biti svestan, voljni izbor. Mislim da se ne moze programirati da li ce se covek u nekog zaljubiti ili ne. Naprosto ja bar ne bih mogao da sebi tako nesto isprogramiram. Ali ok, mozda su drugi ljudi savladali tu vestinu. Smile Samo bih jos dodao, vezano za to sto kazes oko tereta, odgovornosti..itd. Mislim da ljudi suvise cesto mistifikuju i imaju pogresnu predstavu kada su u pitanju invaliditeti. Kazem invaliditeti, jer ima raznih vrsta i oblika. I dosta osoba sa invaliditetom moze sasvim uspesno da brine o sebi i pored fizickih ogranicenja. Ja sam bar u tome uspeo. Tako da moje tri bivse devojke su sasvim voljno i svesno usle u vezu sa mnom. I nisu morale imati ni odgovornost ni brinuti o meni. Ali isto tako mnoge druge eto nisu imale hrabrost ni da pokusaju. Jer su naprosto mislile da ce "imati odgovornost i obaveze".
« Poslednja izmena: 04. Maj 2010, 16:22:03 od Shogun »
IP sačuvana
social share
O tempora o mores!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Sagittarius
Pol Žena
Poruke 29778
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
mob
Nokia 
Ok, 'ajmo ovako...Shogun, ti si rekao da hoces neku slatku, sexy, obrazovanu devojku da se ''druzite''...Stagod. Je'l bi ti bio sa nekom ribom koja te fizicki ne privlaci, ili ne ispunjava neki kriterijum koji ti smatras bitnim? Al' iskreno, aj' sad, i ne ono ''ako se kapiramo na nekim drugim poljima...''?
I necu da generalizujem ali...Muskarci su najvise u stanju da ne budu sa nekom devojkom ako im njen fizicki izgled ne odgovara, cak i kad je sve ostalo na mestu. Mislim, zasto je drugacije ako neko kaze ''E strava si mi ovako ali fizicki mi se ne svidjas i to ne bi zbog toga funkcionisalo, jebiga'', od ''E svidjas mi se ali smatram da bi tvoj invaliditet bio prepreka iz razloga sto (____ popuniti po zelji)''?

Sad oni koji ne bi bili sa osobom sa hendikepom ispadose smradovi i osobe koje ne zasluzuju, pa, nikoga ((: Mislim, sto je to drugacije od ljudi koji nece da budu sa drugim, ruznim ljudima? Je'l su i oni skotovi?

Hocu da kazem da ljudi odbijaju i otpisuju druge ljude zbog mnogo manjih stvari i karakteristika koje im ne odgovaraju, jednostavno svi ljudi imaju barem neke kriterijume i svi ljudi traze da se barem neki postotak od tih kriterijuma ispune. I ne verujem da su to predrasude, ljudi obicno sami za sebe znaju koliko imaju jak zeludac.

Medjutim, druga je stvar slucaj da nekome nije problem u estetskom smislu neciji invaliditet, i da tu postoji psihicka kompatibilnost i da se pored toga druga strana plasi upustanja u vezu. Ali opet, mi o tome mozemo samo da       polemisemo, jer kontam da su strahovi od takvih veza i oklevanje od ulazenja u iste subjektivni...i mnogobrojni.

A ti fazoni da fizicki izgled nije UOPSTE bitan....ljudi, mooojne  Smile
« Poslednja izmena: 04. Maj 2010, 16:23:14 od osma_putnica »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 673
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.9
@ osma putnica

Ocigledno nisi pazljivo citala sve moje komentare i da nisi bas pazljivo pratila diskusiju od pocetka. Nekoliko puta sam rekao da ja ne smatram bilo koga dobrim ili losim zbog ovog ili onog, svako ima stav. Evo i ovo sto si ti napisala je takodje stav. Iako smatram da su predrasude, barijere i stereotipi nesto sto je po mom shvatanju nepotrebno. To jeste ljudski, ali to ne znaci da ljudi ne treba da se oslobadjaju toga. Niko se ovde ne "osudjuje", ne znam otkud sad izvuce taj zakljucak. Ali me intrigira eto da vidim sta i kako ljudi razmisljaju i zasto je to tako.  ako npr neka devojka meni kaze kaze da posotoji privlacnost, kompatibilnost..itd a nema hrabrosti da udje u vezu sa osobom koja ima invaliditet. Znaci privlacnost moze postojati ali mnogima nedostaje hrabrost. Neke jesu imale hrabrosti, ali dosta njih niije. Mada, Ja cak i nemam neki razlog da se "zalim"(uvek se nesto kod mene desava, makar neobavezno), ali druge osobe sa invaliditetom koje znam(iz raznih udruzenja, fondova) nisu nikad imale ni jednu vezu. Cak ni sex varijantu. A to oko lepote i privlacnosti...zasto se stalno tu nesto steretipno mistifikuje. kad je neko nekom privlacan onda je to sa ili bez invaliditeta, kad nije onda je to takodje isto sa ili bez invaliditeta. Ok, bar ja tako posmatram. Ja sam tu na neki nacin atipichan, jer da bi se zaista zagrejao za neku, zaljubio ono bas zaista, potrebno mi je to nesto vise od banalnog fizickog izgleda. Dakle, ja ako vidim devojku da je privlacna meni, pre svega intelektualno, ako je zanimljiva, duhovita, simpaticna, sarmantna meni je samim tim vec sexy(svako ima svoj kriterijum privlacnosti), znaci ako postoji ta neka musko-zzenska hemija,  ako se zblizimo, upoznamo, zaljubimo nije mi vazno da li je osoba sa invlaiditetom ili bez. Ne znam ja tako gledam.
« Poslednja izmena: 04. Maj 2010, 16:59:07 od Shogun »
IP sačuvana
social share
O tempora o mores!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Sagittarius
Pol Žena
Poruke 29778
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
mob
Nokia 
Nisam ni rekla da si ti to rekao, vec je bilo par komentara drugih ljudi u tom duhu...Da ne trazim i ne citiram sad  Smile

Ali opet ne shvatam, sta je u celoj prici predrasuda? Sta su stereotipi? To sto ljudi uglavnom znaju sami za sebe koliko tolerancije imaju za sve te stvari? Zanima me tacno koja misljenja ti smatras predrasudama i stereotipima? I cemu je razlika izmedju obicne predrasude i dooobro izvagane situacije u necijoj glavi da li da se upusti u tako neku vezu?

Citat
kad je neko nekom privlacan onda je to sa ili bez invaliditeta,

Jeste, medjutim invaliditet utice na to koliko ce nesto nekome biti fizicki privlacno, tako je. Nekom ne predstavlja problem, nekome bi bio veliki problem opet, ima raznih ljudi. Kada nekome taj invaliditet predstavlja estetski problem tu svaka prica o fizickoj privlacnosti prestaje.

Citat
Ja cak i nemam neki razlog da se zalim(uvek se nesto kod mene desava), ali druge osobe sa invaliditetom koje znam(iz raznih udruzenja, fondova) nisu nikad imale ni jednu vezu. Cak ni sex varijantu

Nazalost, ili na srecu, cinjenica je da vi morate da se trudite mnoogo vise da bi uspostavili kontakt sa drugim ljudima. Ako i nisu imali vezu ili neku varijantu, to verovatno ima veze i sa njihovim angazovanjem isto koliko i sa stavovima i predrasudama ljudi.
Pretpostavljam da zavisi kako se te osobe koje znas nose sa svojim invaliditetom - ako su zbog toga nesigurni ili se nisu pomirili sa tim u potpunosti i naucili da zive normalno...Pa sigurno im je tesko da normalno funkcionisu sa drugim ljudima, i da ostvare neki kontak sa njima...Mozda i zbog toga nisu imali vezu...Mozda su naletali na bas naopake ljude koji imaju visoke kriterijume i kad su u pitanju ljudi koji nemaju invaliditet.

Citat
ako se zblizimo, upoznamo, zaljubimo nije mi vazno da li je osoba sa invlaiditetom ili bez.

Sve to stoji i sve to prelepo zvuci u teoriji, ali...Koliko si puta video da veze izmedju ljudi pucaju cak i pored silne zaljubljenosti i cak kada nema nekih vecih vidljivih prepreka?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Ne ostavljajte nista nedovrse

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 34745
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Samsung 111111
Citat
Iako smatram da su predrasude, barijere i stereotipi
Ne braticu..To je realnost.
Sto tezi invaliditet..to je manje privlacan..ili cak odbojan .
Samo neki to mogu da progutaju,neki ne.
Od coveka do coveka..
Ja sam se izjasnio da mislim da bih mogao da budem sa takvom osobom.
« Poslednja izmena: 04. Maj 2010, 17:09:14 od jasikasi »
IP sačuvana
social share
“Držite se svog osećanja ispravnosti, svoje unutrašnje etike, čak i kada je teško ili opasno, ili kada ljudi smatraju da ste čudni. Ta čudnovatost vas izdvaja!"

„Budite čovek po svaku cenu. Ako treba, platite koliko košta. Neka to bude najskuplja stvar u vašoj kući. Niko nema veće obaveze prema sebi nego da bude i ostane čovek."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.3
mob
Nokia 
@ shogun mene interesuje sta si ti zakljucio razgovarajuci sa ljudima na ovoj temi ?
sta si zakljucio u vezi nas , u vezi sebe , u vezi nekih odbojnih stavova ?
IP sačuvana
social share

Wake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Earth is full. Go home.

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 7755
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.3
Dakle,da rezimiram...nemam ništa protiv osoba sa invaliditetom, imala sam druga koji je ceo život proveo u kolicima.
Iskreno, možda bih i mogla da se zaljubim u nekoga sa bilo kakvim invaliditetom, jer se ja zaljubljujem na "mentalnoj bazi", ali sigurno ne bih stupila u vezu niti u brak jer funkcionišem na jednostavnom principu-treba mi muškkarac na koga mogu da se oslonim, koji može da me odmeni u mojim obavezama, koji može da mi pomogne oko dece itd.Mislim da je to jako teško ako je neko npr. slep.Da moj muž oslepi, ostala bih sa njim bez obzira na stvari kojih bih verovatno morala da se odreknem...ali da se unapred odreknem, ne mogu.
IP sačuvana
social share
The root of all evil will die if not watered!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 673
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.9
@ osma putnica

-Predrasuda je kada neko ima svoju unapred kreiranu predstavu, shvatanje i vidjenje neceg, a da pritom uopste nije ni bio u situaciji da proveri da li je to zaista tako. Ili nema hrabrosti da se u to upusti, jer ga predrasuda koci i inhibira strah. Konkretno na primeru kad neko kaze da nikad ne bi imao hrabrosti da udje u vezu sa osobom koja ima invaliditet ili da bi izbegao da se zaljubi u osobu sa invaliditetom(pa makarpostojala i privlacnost) jer ne zeli dodatnu brigu, teret odgovornost. Zapravo pretpostavlja se unapred da bi takva veza per se nosila samo "brigu, teret, odgovornost" Ok, to je stav na koji ljudi imaju pravo. Ali je i predrasuda jer unapred pretpostavljaju(ili cak zakljucuju) nesto sto ni ne poznaju. Unapred pretpostavljaju da je ulazak u vezu sa svakom osobom koja ima invaliditet po automatizmu "briga, odgovornost i teret". Unapred se pretpostavlja da je svaka osoba sa invaliditetom fakticki nesposobna za samostalan zivot, zbog svojih fizickih organicenja. A to nije uvek tako. Predrasuda je i kada neko oseca da mu je osoba sa invaliditetom privlacna, ali to namerno potiskuje, jer nema hrabrosti da se upusti u ozbiljniju vezu(ili u vezu oupste) jer ima pretpostavku da ce u toj vezi imati "teret, brigu, odgovornost", cak iako na konkretnom primeru vidi da ta pretpostavka ne stoji.

Stereotip je ustaljeni model razmisljanja, shvatanja, opste kreiranje misljenja prema necemu. Dakle, Opste kreiranje tzv prirodnog prihvatljivog, uobicajenog modela kako bi nesto trebalo da izgleda i da bude(ili ne bi trebalo) "prihvatljivo za sve normalne ljude". Sve ono sto je drugacije od "prirodnog modela" smatra se najcesce odbojnim. Zapravo opsta steretipnost modela u odnosu na ovo ili ono vodi do individualnih predrasuda. Konkretno na primeru stereotip je kada se formira obrazac misljenja tipa: "osobe sa invaliditetom nisu i ne mogu biti fizicki privlacne" ili: "invaliditet je  genetski prenosiv"..ili: "osobe sa invaliditetom su fizicki nesposobne za sex", ili: "pa prirodno je da normalnii ljudi u vezi ne zele osobu sa invaliditetom"..itd

Inace sve ono drugo sto si rekla, stoji. Osobe sa invaliditetom takodje trebaju puno da se trude i rade na sebi. Mada ce neka fizicka ogranicenja uvek ostati. E sad, ako su ta ogranicenja  i pored svog truda i rada na sebi i pored svih drugih kvaliteta osobe sa invaliditetom, za drugu stranu toliko nepremostiva onda je naravno bolje nista ni ne zapocinjati.

@Sandra80

Pa iz ove dosadasnje diskusije sam otprilike zakljucio da bi vise ljudi ipak izbeglo da udje u vezu sa osobom koja ima invaliditet.  Ne svi, ali vecina da, ili verovatno da. Neki bi to izbegli cak i ako bi mozda bili u prilici da se zaljube, jednostavno bi mehanicki potisnuli, pobegli bi od toga. Ali to je vise-manje ono sto sam imao uvid i do sada. Pitala si me sta iz diskusije zakljucujem o sebi i o drugima? Pa o sebi znam da sam se uvek trudio, radio na sebi, i to cu raditi i u buduce. Pre svega zbog sebe samog. A to se eto ipak do sada i pokazalo na neki nacin, znaci ne mogu reci da nisam imao iskustva sa vezama. Ali i pored truda i rada na sebi, postoje ogranicenja objektivna. Kao sto postoje i predrasude i barijere. Dakle na meni je da se i dalje trudim. Tako cu jedino imati nekog uspeha u nekim novim mozda buducim vezama. Mozda i brak, ko zna. Ali se pitam sta ce mnoge druge osobe sa invaliditetom koji to nece biti u prilici. A to sta zakljucujem o drugima, vezano za temu. Ne bih nista da zakljucujem. Svako ima pravo na svoj stav, slagao se ja ili ne.
« Poslednja izmena: 04. Maj 2010, 18:38:30 od Shogun »
IP sačuvana
social share
O tempora o mores!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 14 15 17 18 ... 77
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.065 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.