Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Glasanje
Pitanje: Da li bi bili u vezi sa osobom koja ima invaliditet?
Da.
16.9%  (14)
Ne.
37.3%  (31)
Ne znam.
45.8%  (38)
Ukupno glasova: 83
Idi dole
Stranice:
1 ... 7 8 10 11 ... 77
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Da li bi bili u vezi sa osobom koja ima invaliditet?  (Pročitano 96227 puta)
Poznata licnost

Onen i-Estel Edain ... U chebin Estel anim.

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 4131
Zastava The Middle-Earth
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.3
mob
Nokia N-shurnaest
 Naah .  Smile
IP sačuvana
social share

J.R.R TOLKIEN GEEK   
I think ... therefore you are.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 673
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.9
Citat/Anea/

Da li je meni taj njegov nedostatak smetao? Ne, u vecini slucajeva, ali "da" u nekim.
Da li sam oklevala da pitam u cemu je problem? Da.
Da li je u trenutku kada sam se zapitala kakav bi on bio otac postavila pitanje da li je u pitanju genetika? Da.
Da li mi je laknulo kada sam saznala da nije genetika? Da.
Da li su postojale odredjen sumnje u pogledu njegove sposobnosti da vodi racuna o deci zbog svog nedostatka? Hm, da...  posebno iz straha da bi u jednom trenutku u buducnosti mozda moglo da dodje do pogorsanja, jer artritis jeste progresivna bolest...
Da li je njemu njegov nedostatak predstavljao problem? Sada sam sasvim sigurno sigurana da jeste.

Da se razumemo, ja sam daleko od idealne osobe, ali razlika je u tome sto su moji nedostaci vecinom estetske prirode, a i ono sto je medicinske prirode... lako se resava.

Svi ovi elementi koje si nabrojala su razumljivi i ja kapiram osobe koje to uzimaju u obzir. Ipak ono sto razdvaja uzimanje u obzir(opreznost) i predrasudu je po mom misljenju sledece: kada ja npr nekoj devojci sa kojom sam recimo u vezi objasnim(pokazem npr i medicinsku dokumentaciju) da moj invaliditet diplegia nije "nasledna" (genetski prenosiva) a ona i dalje po tom pitanju ima nedoumicu(ili cak strah), onda to znaci da ne moze da se izdigne iznad predrasude, klasicne predrasude. I onda u tom slucaju to vec nije moj problem nego njen. Ja cu sa moje strane uloziti strpljenje, ljubav, trud, uciniti sve sto je do mene da se oslobodi eventualnih strahova, da joj u toj vezi bude najlepse moguce. Pokazacu joj da mi je stalo, da se trudim, da radim na sebi i pored nekih objektivnih ogranicenja. E ako i pored toga, ima neke nedoumice i barijere, onda svako na svoju stranu, mirno i kulturno. Mada u moje dosadasnje tri veze zaljubljenost je uvek bila obostrana(dok je trajala).  Jedna je trajala 5 meseci. Druga 7 meseci. I treca dve godine.  A prica nije stigla do nekog razmisljanja o braku, jer naprosto ja to nisam ni potencirao. Te veze su bile lepe i ok kao veze, a prica o braku nije potencirana ne toliko zbog invaliditeta, vec i zato sto iskreno ja formu braka ne kapiram kao nesto sto "mora" ili "treba". Takav stav bih imao i da nemam invaliditet. Ipak, ove stavke koje si pomenula se vise odnose kada i ako veza dodje do stadijuma da se razmislaj o braku i porodici. Tema ovde je pre svega o tome zasto se ljudi uopste tesko i retko odlucuju da stupe u vezu sa osobom koja ima invaliditet, iako ih recimo privuce. A kad nekog upoznas pa te recimo privuce sigurno ne razmisljas odmah "da li bi sa tom osobom mogao/la biti u braku", pa da od pocetka razmisljas o svim nabrojanim elementima. Veza je nesto sto se postepeno razvija u raznim fazama. Pa dokle se stigne.

I samo bih jos nesto dodao, u vezi onih stavki koje si pomenula. Sve to sto stvara nedoumice se puno lakse zaobilazi ako u vezi postoji prava, iskrena obostrana ljubav i strpljenje. Jer zaljubljujemo se u ono sto nas kod neke osobe privuce a  volimo onda ako zavolimo sve u celini. Tako da invaliditet sam po sebi mora ne mora biti turn off. A sto se tice cerebralne paralize i nejnih oblika, Kao sto sam vec ranije pomenuo pre nekih 6-7 godina objavljeno niz novih istrazivanja koja ukazuju da svega tri oblika CP nose potenciajlnu genetsku prenosivost. 3 od ukupno 20 oblika. Tako da ne treba ni cerebralnu paralizu generelazovati kao nesto sto je "prenosivo". Ja imam eto diplegiu, oblik CP koji nije prenosiv genetski. Tako da, sam invaliditet sam po sebi, opste ne mora biti "kocnica" za produzenje vrste. Ima raznih oblika, to si i sama konstatovala. Smile

Citat/lolana/

Ne mogu da ne primetim nesto sto me iskreno odusevilo kod tebe Shogun, a to je da si razvio izuzetnu vedrinu i pozitivnost uma i pored svog fizickog hendikepa. Mislim da si jaci u glavi od vecine fizicki zdravih muskaraca. Ja sam zaista odusevljena tvojim rezonovanjem i sigurna sam da si ti srecniji i zadovoljniji sobom od vecine ljudi sa kojima ja dolazim u dodir. Bravo za tebe majstore
[i]
[/i]

Ne zalim se. Smile Samo trenutno mi fali neka zanimljva, sexy, slatka da razmenjujemo misli i upraznjavamo razne druge "aktivnosti". Smile Smile
« Poslednja izmena: 28. Apr 2010, 21:03:32 od Shogun »
IP sačuvana
social share
O tempora o mores!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Nepoznat
Browser
Opera 9.80
mob
Apple 15
Mislim da sam jasno na pocetku istakla razliku izmedju muskog i zenskog vidjenja nekih stvari.
A niko ne moze da me uveri da zene na nekom mentalnom nivou ne razmisljaju o tome, pa makar i nesvesno i bez cvrste namere za zasnivanjem porodice.

Ali dobro, mozemo da se igramo i ignorisemo velikog ruzicastog slona.

Zakljucak mog izlaganja: veze sa invalidima su tabu i on nije uslovljen samo kulturoloskim i moralnim normama. Takodje, govorim iz licnog iskustva, tako da me coktanje dusebriznika nece uveriti u suprotno. Dobro, ja sam losa osoba, ali moje znanje nije samo teorijsko. Ja jesam probala. Smiley
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 673
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.9
Citat/Anea/

Mislim da sam jasno na pocetku istakla razliku izmedju muskog i zenskog vidjenja nekih stvari.
A niko ne moze da me uveri da zene na nekom mentalnom nivou ne razmisljaju o tome, pa makar i nesvesno i bez cvrste namere za zasnivanjem porodice.

Ali dobro, mozemo da se igramo i ignorisemo velikog ruzicastog slona.

Zakljucak mog izlaganja: veze sa invalidima su tabu i on nije uslovljen samo kulturoloskim i moralnim normama. Takodje, govorim iz licnog iskustva, tako da me coktanje dusebriznika nece uveriti u suprotno. Dobro, ja sam losa osoba, ali moje znanje nije samo teorijsko. Ja jesam probala

Muskarci su sa Marsa a Zene su sa Venere, a?? Smile

Salu na stranu... niko ti ne kaze da si "losa". Imas svoj stav i pogled na pomenutu problematiku. Iako mislim da po malo ides ka generalizaciji. U mom odgovoru na tvoj komentar pokusao sam da ukazem na to da stavke koje si pomenula ne treba a priori uzimati kao "nepremostive",  niti da sam invaliditet po sebi znaci prepreku za produzenje vrste.

Da, veze sa invalidima jesu u nasem drustvu tabu, tu si u pravu. Ali mislim da tabue i predrasude ne treba negovati, vec ih   strpljivo zaobilaziti i premostiti. Otvoreno diskutovati, razmenjivati misljenja, shavtanja. Ipak je ovo 21 vek. Btw, osobe sa invaliditetom nisu "alien species", vec takodje ljudi od krvi i mesa, sa vrlinama, manama, potrebama, zeljama..itd. Znam da ces verovatno reci kako je sve to "samo klasicna fraza" i mozda ces pomisliti kako  ja "pricam i propagiram zato sto sam osoba sa invaliditetom". Ali, nije samo zato. Naprosto sve vrste predrasuda, tj uzroci i razlozi me intelektualno intrigiraju.
« Poslednja izmena: 28. Apr 2010, 21:20:52 od Shogun »
IP sačuvana
social share
O tempora o mores!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Nepoznat
Browser
Opera 9.80
mob
Apple 15
Nisam se obracala tebi poslednjim recenicama. Vise onima koji vole da posmatraju svoj kavez iznutra.

Da li generalizujem? Svakako, ali generalni stav mora da postoji kako bi se krenulo u nekom smeru - potvrda ili pobijanje.

Kao sto rekoh, tabu nije samo kulturoloski, treba krenuti i u dubinu - ka nagonima.

I u pravu si, muskarci i zene su razlicitih planeta. Da smo svi isti, ja bih prva potpisala peticiju za totalno unistenje. Po mom misljenju, lepota musko-zenskih odnosa je u stalnom otkrivanju slicnosti i - razlicitosti.
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 673
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.9
@ Anea

Ne verujem u "planetarne razlicitosti" izmedju muskaraca i zena. U razlicitosti da, ali ne u planetarne.
Svakako, stavovi postoje da bi se korigovali, menjali, potvrdjivali ili negirali. Predrasuda je cesto podsvesno projektovana barijera, strah prema necemu sto smatramo "drugacijim" prema svemu sto ne poznajemo. Problem medjutim nastaje onda kada ne pokazujemo ni dovoljno sirine i intelektualne volje a ni hrabrosti da to prevladamo. Cak ni onda kada smo veoma svesni da ns on/ona privlace. Sve se najcesce po automatizmu prebacuje kako ti kazes na turn off. A to je po mom misljenju ipak nekako ograniceno gledanje. Ne mislim konkretno na tvoj stav, vec uopste. To je ono na sta pokusavam da ukazem ovom temom. Btw, sto se tice teze o tome kako uglavnom zene  gledaju neke stavke, evo i obrnutog primera.  devojka slepa. Studirala je sa mnom. Izgled: Preelpa crnka, super gradjena, uvek doterana. intelkualno iznad svakog proseka. Skoro sve kolege na faksu smo se okretali za njom, na faksu ma predavanjima u kaficu, na zurkama..itd. Ali 99% je bio kometar:" Eh kako je slatka i zgodna, pametna, ma extra bre, steta sto je slepa. Uh kako bi sa njom, ma ozenio bih je, samo da nije slepa.."itd Uvek me je zanimalo kako to da vecina muskaraca komentarise kako je "prelepa i zgodna..td a skoro niko je ne muva. Znaci, Samo zato sto je slepa. Dodao bih da smo je muvali ja i jos jedan momak. Meni je rekla da nisam dovoljno visok za nju(ona je bas visoka) a tom drugom momku nemam pojma sta je rekla, ne secam se. Eto konkreno kakve veze slepilo ima sa "produzenjem vrste"? Btw, devojka se kretala  sama, uz pomoc stapa za slepe. Izlazila, druzila se, zezala, Ispada da to je lepa, zgodna, doterana, pametna, sto su svi zevali u njene obline to sve eto kao "turn off" zato sto je slepa.
« Poslednja izmena: 28. Apr 2010, 22:08:37 od Shogun »
IP sačuvana
social share
O tempora o mores!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Nepoznat
Browser
Opera 9.80
mob
Apple 15
Ti ocigledno nisi procitao moj prvi post. Wink
Tamo se nalazi odgovor na tvoje pitanje.
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 673
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.9
ma jesam Anea, procitao sam. I nemoj shvatati da ja tebe kao nesto "prozivam". kapiram ja ono sto ti pises. shvatio sam iz tvojih prethodnih postova da si i sama imala iskustva da budes u vezi sa osobom koja ima neki oblik invaliditeta(laksi). Mada si dodala da bi za tebe bilo koji tezi oblik bio turn off. Znaci unapred iskljucujes mogucnost da bi te neko takav mogao bilo cime privuci. Ok, tvoj stav, postujem. Smile Iako, definicija "tezi oblik" opet ima svoje variajcije i mogucnosti za rehabilitaciju. i sve je individualno  kad kazes.. "predrasude nisu sam kulturoloske, vec treba dublje uci u sustinu nagona". I onda konkretnije pominjes nagon ka produzenju vrste, tj dobijanje potomstva. sve sam to skapirao. Ipak  ne vidim zasto bi nagon za produzenje  vrste bio iskljucivo vezan za krvno srodstvo tj kognatsko? Zar se dete ne moze i usvojiti(ako se bas ispostavi da nije pozeljno imati sopstveno)? Dete je vazno kako odgojis a ne samo ko su mu "bioloski roditelji". Ne znam, to je moje misljenje.. Smile
IP sačuvana
social share
O tempora o mores!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows 7
Browser
Safari 5.0.342.9
mob
Apple 15
Skacemo sa teme na temu.
Za mene je na prvom mestu dete = biolosko dete.
Usvojeno dete je za mene opcija ukoliko vec imam bilolosko dete ili ne mogu da imam sopstveno.

Takodje, ja imam odredjenu listu zahteva kada su muskarci u pitanju i tezim ostvarenju ultimativnog cilja, tj. pronalazenju muskarca koji ce imati vecinu osobina koje ja smatram vaznima.
Ne ocekujem da cu pronaci savrsenog, ali ocekujem da cu naci nekoga ko ima vecinu osobina na tom fizickom planu i, s druge strane, potruditi cu se da ja tome budem zanimljiva i prihvatljiva.

Taj moj stav jeste pomalo rigidan, ali je i posledica iskustva. Gresaka i uspeha.
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.3
mob
Nokia 
@Shogun sta bi ti zeleo da ti se kaze ?

sto pokusavas nekoga da nateras da kaze ono sto ne misli tj da se slozi sa tobom ? Smile
kakvo usvajanje deteta?
ko to radi ? ne rade cak ni parovi koji ne mogu da imaju svoje biolosko dete ...

sto forsiras da prihvatimo nesto sto je za nas neprihvatljivo ?

evo lepo recicu ti .... bio bi mi prijatelj..momak nikako, muz ni slucajno ...
i to sam obrazlozila.
ako si stvarno toliko sazreo kao licnost sto ti je tesko da shvatis i onu drugu stranu ? Smile
IP sačuvana
social share

Wake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 7 8 10 11 ... 77
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.054 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.