Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
banner
Trenutno vreme je: 05. Avg 2021, 15:14:12
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Crveni uragan nad Beogradom 1944 - 1945.  (Pročitano 30991 puta)
Administrator
Capo di tutti capi


Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Šta vi Srbi čekate po šumama
Ko je ubijao otporni duh srpskog naroda i pozivao da bude miran

Napominjem da je u Ministarstvu bilo poznato da Vladimir Vujić uvek pozdravlja Hitlerovim pozdravom sa dignutom rukom i uzvikom "Hajl Hitler..."

Brat "đenerala" Milana Nedića, Božidar Đ. Nedić u kratkom opisu i kvalifikaciji zločina proglašen je za "izdajnika naroda" i kažnjen najstrožijom kaznom. U kratkom opisu se još kaže: "Pomagao Nemcima u održavanju okupacije nad svojom zemljom i narodom putem propagande preko štampe."

A u rubrici Odluke o zločinu stoji ovo obrazloženje:
"Božidar Đ. Nedić, bivši narodni poslanik, bivši podpredsednik beogradske opštine, bivši direktor Beogradske štedionice, invalid iz Prvog svetskog rata i penzioner, bio je jedan od glavnih propagatora za prijateljstvo Srba i Nemaca, za nemački 'novi poredak u Evropi' i veliki ideološki protivnik saveznika naših naroda: Engleske i SSSR-a."

Društvo u Ženevi

U toku okupacije napisao je u Novom Vremenu veliki broj članaka u kojima je klevetao saveznike i NOP.
U članku (12.09.1943.) "Šta čekate vi Srbi po šumama" pozivao iste da zajednički očiste "srpsko tle od internacionalnog šljama i komunističkog gada". Za Društvo naroda u Ženevi kaže: "To je trgovačko preduzeće za sramne podvale narodu sveta". Za članak (18.09.1943.) "Metak u potiljak ili put za Sibir" kaže se takođe da je klevetao Saveznike, a naročito druga maršala Tita. Partizane je, navodi se, u svojim člancima nazivao "šumskim ološem". Pozivao je Srbe da se udruže sa Evropom a protiv međunarodnog "ološa". Držao brojna predavanja po Beogradu i unutrašnjost, i izdavao brošure u kojima kleveće Saveznike i NOP..."

Na kraju kvalifikacija Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njegovih pomagača u optužnici piše:
"Na ovaj način Božidar Đ. Nedić ukazivao je veliku moralnu pomoć okupatoru i olakšao mu održavanje okupacije time što je ubijao otporni duh srpskog naroda i stalno ga pozivao da bude miran prema okupatoru a da se bori protiv NOV svoga naroda."

Za vreme okupacije dešavale su se razne podvale i falsifikati. Zanimljivo je, na primer, pismo koje je na adresu "Generala Artiljerije, gospodina Badera kom. gener. i zapovednika u Srbiji " stiglo 23. aprila 1942. godine. Pismo je napisano na izvrsnom nemačkom jeziku, bez bilo kakvih jezičkih i stilskih grešaka.

U prevodu, pismo, u celini, glasi:
"Gospodine Generale, slobodan sam ovom molbom obratiti se Vama, za čije povoljno rešenje, moram unapred da se izvinem, jer imam i lični interes.

Fotić u logoru

U nemačkom zarobljeništvu nalazi se Jaša Fotić, poznati beogradski lekar. Zbog izvesnih privatno-pravnih i porodičnih potreba, koji se mene tiču, postoje nužni razlozi da dr Fotić bude pušten na odsustvo. Sa ovih razloga imam čast da Vas zamolim, Gospodine Generale, da izvolite uvažiti opravdanost moje molbe i učinite, što od Vas stoji, da se dr Jaša Fotić pusti na odsustvo iz zarobljeništva.

Na slučaj da se moja molba, pak, ne može uvažiti u celini, onda Vas molim , s obzirom da imenovani ima vrlo teško bolesnu sestru, da mu se iz čisto familijarnih razloga, da desetodnevno odsustvo.

Zarobljenička oznaka imenovanog je sledeća: Sanitetski rezervni kapetan dr Jaša Fotić štabski lekar Stalag 18. "D" Marburg "D".
Molimo Vas Gospodine Generale da izvolite i ovom prilikom, uz izraze moje zahvalnosti, primiti i uverenje o mom poštovanju. 22. 04. 1942. Vama odani (potpis nečitak)."

Pravac Nirnberg

U vezi ovog pisma dr Jaša Fotić je 29. maja 1945. godine, po pozivu Državne komisije, dao sledeći iskaz:
"Zarobljen sam na vojnoj dužnosti 1941. godine i upućen u Italiju. U Italiji sam proveo u logoru Veston 8 meseci. Posle toga je jedna grupa lekara (bilo nas 23) prebačena iz Italije u Nemačku, u logor u Oflag - Nirnberg. U Nirnbergu sam proveo dva meseca pa sam kao lekar poslat na rad, odnosno raspoređen u Maribor, gde sam radio lekarske poslove u engleskom i ruskom zarobljeničkom logoru. Iz Maribora sam posle šest meseci upućen u vojnički logor u Špital na Dravi, gde sam proveo 16 meseci.

Još meseca novembra i decembra 1943. godine oboleo sam i bio na lečenju u zarobljeničkoj bolnici u Gracu. Posle izlaska iz bolnice vraćen sam u logor i bio predložen za otpust iz zarobljeništva kao bolestan. Međutim, otpust je usledio tek posle godinu dana. U zemlju sam došao bolestan 14. januara 1944. godine..."
Piše: Mr Ljubomir Tešić
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi


Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Zločinac i Danilo Kalafatović
Presuda se odlaže do daljeg, ali da predmet bude pri ruci

Ko je generalu Baderu, komandantu za Srbiju, napisao tajanstveno pismo, dr Fotiću je ostalo nepoznato. Zbog ovog pisma Državna komisija ga je i zvala na saslušanje.

O tome dr Jaša Fotić kaže:
"Naravno, koliko se to moglo, za vreme zarobljeništva dopisivao sam se sa svojima u Beogradu. U ovim pismima nikada nisam izražavao želju da neko kod okupatora za mene interveniše radi otpusta, već sam naprosto uvek želeo i to u pismima izražavao da ću ostati u zarobljeništvu do oslobođenja zemlje. Međutim, iako sam ovako pisao, ja sam, nezavisno od ovoga, pripremao bekstvo iz zarobljeničkog logora. Ovo bekstvo sam pripremio u kontaktu s našim radnicima koji su bili na radu u Trećem rajhu. Od njih sam dobio lažne isprave. Bekstvo mi je ometeno. Tako sam dočekao da me sami Nemci otpuste kao bolesnika.

Za dokaz ovoga da nisam bio u kolaboraciji ni sa kakvom vlašću, ni Nemačkom ni Nedićevom, podnosim ovu lažnu ispravu sa svojom fotografijom na ime Miodraga Icića (privremeni putni list), objavu izdatu 6. januara 1944. godine lagerske bolnice Špital na Dravi.

Nepoznato pismo

Da li je, dakle, ko za mene, u zemlji, intervenisao kod Nemaca da se pustim iz zarobljeništva o tome niko ništa nije govorio.
O nekakvoj intervenciji za moje puštanje, već sam jednom preslišan od nove vlasti, i to januara 1945. godine. Tada me preslišavala Zemaljska komisija za Srbiju i tom prilikom pokazano mi je pismo upućeno na ime generala Badera u kojoj se ističu i moji porodični razlozi da budem pušten bar na desetinu dana. Još jednom ponavljam: Ko je podneo ovu predstavku nemačkom generalu do dana današnjeg meni je ostalo nepoznato, ali se iz nje vidi da je podnosilac imao moju tačnu zarobljeničku adresu.

Kada mi je pokazana originalna predstavka, odmah sam rekao da mi je rukopis nepoznat. Niti sam mogao zaključiti prema sadržini ko bi pismo mogao da napiše. Za sve vreme dok sam bio u zarobljeništvu nikakav dopis, kartu ili pismo nisam uputio nikome sem svojoj familiji i bližim prijateljima.

Ni jedan od mojih prijatelja, kojima sam ja pisao iz zarobljeništva, nije radio u Nedićevom Predsedništvu vlade. Nedića lično poznajem, ali nikakve lične odnose nisam s njim imao pre rata, niti sam imao kakvih odnosa dok sam bio u zarobljeništvu..."

Na dokumentu saslušanja, svojeručno je dopisano: "Po nalogu sekretara odlaže se u akta, ali da se i dalje nalaze pri ruci. "U potpisu: nečitljivo ime činovnika Komisije.

Međutim, Državna komisija je OZNI i dalje dostavljala kilometarske spiskove s mnogim imenima onih za kojima su raspisivane poternice. Na spisku od 8. marta 1946. godine nalazi se trideset imena. U propratnom aktu, koji potpisuje sekretar dr Ivan Grgić, stoji ova napomena:

"Izvestan broj utvrđenih ratnih zločinaca-zarobljenika sada se još uvek nalazi van domašaja narodne vlasti - u inostranstvu, gde se na razne načine i u raznim zemljama prikrivaju. Naši organi nastoje da ih pronađu i privedu Sudu pravde, ali nas sa terena izveštavaju da ta lica koja naši agenti prate, nisu u stanju da ih identifikuju bez njihovih autentičnih fotografija. Zato vas molimo da nam za dole imenovane ratne zločince, po mogućnosti, hitno pronađete i dostavite njihove fotografije, bilo pojedinačne, bilo grupne.

A ta "lica-ratni zločinci" su sledeća:
"Danilo Kalafatović, armijski general bivše jugoslovenske vojske; Ilija Brašić, armijski general bivše jugoslovenske vojske; Dimitrije Živković, armijski general bivše jugoslovenske vojske; Dragiša Pandurović, divizijski general bivše jugoslovenske vojske; Čedomir Gušvić, brigadni general bivše jugoslovenske vojske; Čedomir Jovanović, general bivše jugoslovenske vojske; Uroš Tešanović, divizijski general bivše jugoslovenske vojske; Vasilije Petković, general bivše jugoslovenske vojske; Vlada Dimitrijević, general bivše jugoslovenske vojske; Dragomir Drinčić, bivši upravnik grada Beograda; Relja Brabek, pukovnik bivše jugoslovenske vojske; Andra Božanović, pukovnik bivše jugoslovenske vojske; Vlajko Jevtić, pukovnik bivše jugoslovenske vojske; Grujica Čolak-Antić, major bivše jugoslovenske vojske;

Dugačak spisak

Ilija Čolak-Antić, major bivše jugoslovenske vojske (ovo su dva rođena brata - napomena koju je dala Komisija); Milan Deroko, potporučnik bivše jugoslovenske vojske; Stanimir Mišić, major bivše jugoslovenske vojske; Nikola Kosić, major bivše jugoslovenske vojske; Bogdan Lekić, advokat iz Beograda (ima vilu u Rakovici - napomena koju je dala Komisija); Danilo Danić, bivši Kasancioni sudija (nekada je živeo u Admirala Gerpata 64 - napomena koju je dala Komisija); Dušan Manojlović, sudija, potpukovnik bivše jugoslovenske vojske; Lazar Tonić, divizijski general bivše jugoslovenske vojske; Pavle Barjaktarević, brigadni general bivše jugoslovenske vojske; Radivoje Lučić, potpukovnik bivše jugoslovenske vojske; Zdravko Čvorko, potporučnik Nedićeve žandarmerije; Dobrica Trifunović, novinar; Branislav Pantić, pukovnik bivše jugoslovenske vojske (Kneginje Zorke 98 - napomena koju je dala Komisija); Jovan Trišić, komandant Nedićeve žandarmerije; Brativoje Urošević, kapetan bivše jugoslovenske vojske; Miodrag Urošević, kapetan bivše jugoslovenske vojske (oba sinovi pukovnika Uroševića - nekada stanovali u vili u Bacetinoj broj 7 - napomena koju je dala Komisija."
Piše: Mr Ljubomir Tešić
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi


Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Hajka na novinare
Stradali su ljudi iz "Iskre", "Obnove" ...

Na kraju pisma Komisija daje i uputstva kako da se krene u "lov na ova lica i u lov na njihove fotografije".
"Još jednom molimo da predmet smatrate hitnim i da nam fotografije odmah dostavite, ne čekajući na završetak celog posla. Pretpostavljamo da je dobar deo ovih fotografija moguće pronaći u porodičnim i drugim albumima, kartotekama i arhivama uopšte bivših ustanova: Oficirske zadruge, Oficirskog doma, Komande Beograda, Uprave grada Beograda (za Drinčića) i sličnim ustanovama bivše vojske starog nenarodnog režima. Izvršiti i pretres kod njihovih porodica, prijatelja i srodnika..."

Hajka "crvenog uragana" krenula je posle oslobođenja i na novinare i njihov "esnaf"; gonjeni su i suđeni svi oni koji su se bilo kada, kako i kojim povodom, kao novinari, oglašavali u "Novom vremenu", "Obnovi", "Našoj Borbi", "Iskri" i drugoj periodici koja je izlazila u toku okupacije. na meti su bili svi - i izdavači, i tehnički urednici, i reporteri, i komentatori...

Iz obima dokumentacije "lova na novinare" koji su svoje "pero stavili u službu okupatora i domaćih izdajnika" (kvalifikacija, opšta, za sve novinare koju je uz njihova imena pisala Državna komisija), ovde navodimo slučaj braće Vlahovića, Mirka i Trifuna.

Mirkovi gresi

U "grehe" Mirku se navode i ova "zlodela": održao je u Zavodu za prevaspitavanje omladine u Smederevskoj Palanci predavanja "O Crnoj Gori kao korpusu srpskog naroda" (29. januara 1944.). Ova predavanja, sa istom temom, držao je još u Kraljevu, Smederevu, Požarevcu i na drugim mestima. O istom problemu govorio je i na Radio Beogradu.

U "Novom vremenu" (27. februara 1944.) pisao je o crnogorskom sveštenstvu koje se bori protiv komunizma; pisao je i govorio o borbi protiv Titovog terora u Crnoj Gori, Lazi Lazareviću i njegovom shvatanju porodice; govorio je na raznim sahranama "palih drugova svoje generacije", što je takođe uzeto za "greh". Radio je na propagandi Ljotića, Jonića i Vasiljevića, stoji u optužbi, i time učinio "grubu grešku i povredu srpske nacionalne časti".

U Državnu komisiju na Obilićevom vencu pozivani su i svedoci koji su davali iskaze protiv Mirka i Trifuna. Tako, na primer, Savka Rakić u svom iskazu kaže:

"Pre izvesnog vremena pričala mi je Dragica Vlahović, činovnica Glavnog telefona u Beogradu, sa stanom ranije u Ulici Mlada Bosna, a gde sada stanuje - ne znam - da se njeni deveri Mirko i Tarifun nalaze negde u Austriji, živi i zdravi, ali maskirani i prerušeni u druge likove. Rekla mi je tačno i u kojem mestu, ali sam ja zaboravila. Nisam ih viđala u Beogradu, posebno u našoj ulici. Lično vrlo dobro poznajem i jednog i drugog. Mirko je ranije, negde u toku 1941, otišao u Ljotićevce. To je Trifun učinio pred sam kraj rata. Takođe se pridružio Ljotićevoj vojsci. Dragica mi je rekla da je vest o njima dobila od nekog poznanika - prijatelja, koji se vratio iz zarobljeništva, ali su ga naši odmah, nakon nekoliko dana njegovog povratka, uhapsili. Ne znam šta je u zarobljeništvu skrivio. To najbolje znaju naše nove vlasti..."

A o svojim deverima Dragica Vlahović (rođena Milosavljević) Državnoj komisiji dala je iskaz 16.jula 1945. godine.
"Mirka Vlahovića, poštanskog činovnika, pa novinara, rodom iz Rovaca - Crna Gora, starog oko 30 godina, poznajem vrlo dobro. Za vreme okupacije vršio je propagandu u unutrašnjosti Srbije. Rano je postao pristalica Ljotića. Viđala sam ga vrlo često kako se sa Ljotićem vozi u automobilu. Poslednji put sam ga videla u februaru 1944. godine i od tada ništa o njemu ne znam.

Brat Mirkov takođe je bio prvo poštanski činovnik u Požarevcu. Tamo sam ga poslenji put videla 1944. godine, krajem meseca jula. Čula sam da je hapsio ljude, mladiće, koji nisu hteli da stupe u LJotićevu vojsku.

Tom prilikom sam u Požarevcu sa Trifunom, koji je od Mirka bio stariji deset godina, vodila duži razgovor. Rekla sam da je njegov politički stav sasvim pogrešan u momentu kada Crvena armija nadire sa istoka, a partizani sa juga.

Opasno za Srbe

Nije trebalo da se priključuje fašistima. A Trifun mi je tada rekao: Priključio sam se Nemcima, jer će Nemci brzo napraviti pakt sa Englezima i Amerikancima i napasti Sovjetsku Rusiju, protiv čijeg komunizma treba da se svi bore, jer je komunizam za čovečanstvo vrlo opasan, posebno je opasan za nas Srbe koje će da nas istrebe. Ostao je uporan u svom gledištu. Pobegao je iz Srbije zajedno sa Nemcima...

Gde se sada Mirko i Trifun, moji deveri, nalaze, nije mi poznato. Pričalo se u našoj familiji da su u Austriji, Italiji, Engleskoj ili da su čak stigli, u bekstvu, do Amerike. O njima bi mogao mnogo više podataka Komisiji da pruži njihov rođak, Jovo Vlahović, advokat u Beogradu, ali i njihova svastika Kosara, prezimena ne znam, učiteljica u selu Višnjica pored Beograda.

Upozoravam vas da među Vlahovićima ima još dva Mirka. Jedan je major JA negde u Bosni, a drugi u Kolašinu. Prvi Mirko, major, kada se vratio iz zarobljeništva, bio je malo kod nas, a onda je otišao u partizane. Nemojte napraviti grešku među ova tri Mirka... To je sve što sam imala da kažem u vezi svojih devera..."

Ni Trifun, ni Mirko nisu bili dostupni novoj komunističkoj vlasti pa su za njima krenule mnoge hajke na Zapadu da se "privedu narodnoj pravdi i njegovom sudu". Ostalo je nepoznato kako su završili svoje živote i da li su stigli "pod ruku narodne pravde".
Piše: Mr Ljubomir Tešić
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi


Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Ukoliko padnu u ruke Ozni...
Državna komisija napominje OZNI da se i jedan i drugi "narodni neprijatelj" sada kriju u podzemlju Beograda

U OZNU za Beograd stigle su od građana početkom 1945. godine i ove dve prijave. Jedna je anonimna, nepotpisana, a drugu šalje "drug Ninoslav Ocokoljić, naš čovek i aktivni saradnik". U propratnom aktu državna komisija napominje OZNI da se i jedan i drugi "narodni neprijatelj" sada kriju u podzemlju Beograda. Ukoliko padnu u ruke OZNE, molite se da ista lica sasluša i naš isledni organ pored toga što će to uraditi i organ OZNE..."
U dostavi protiv Bore Dačina nepotpisano lice piše:

U zatvoru Gestapoa

"Bora Dačin je opasan neprijatelj i ratni zločinac. On je bio posrednik rentijera iz Beograda, a za vreme rata agent u Virštaftsbirou Nojhauzena u Beogradu. Godine 1943. bio je zatvoren u Gestapou u Beogradu zbog malverzacija učinjenih u svojstvu nemačkog agenta. Iz razgovora u zatvoru koje sam imao sa njim, doznao sam da je veliki prijatelj i saradnik tadašnjih činovnika Specijalne policije Uprave grada Beograda.

Poznavao je gotovo sve islednike i agente, kao i tumače, pri Gestapou u Beogradu. Neki od njih dolazili su da ga posete u zatvoru u ulici Kralja Aleksandra, gde sam i ja bio uhapšen i ležao u istom zatvoru. Dačina žena je imala posebne beneficije da mu donosi hranu i cigarete i u vreme kada je to za ostale zatvorenike bilo zabranjeno. Ukoliko se Bora Dačin sam ne pojavi pred OZNOM kao ratni zločinac, treba ga pronaći i uhapsiti, jer za druge u svedočenju može da da mnoge dragocene podatke ko je sa kim, i kako, kolaborirao sa okupatorom.

Prema obaveštenjima koja sam o Bori dobio, ali i prema njegovim sopstvenim iskazima, izgleda da je bio jedan od ljudi za vezu između Beograda i Draže odnosno njegove organizacije u šumi..."

U potpisanoj prijavi protiv Bogdana Bankovića Ocokoljić javlja OZNI: "...Pre rata bio je činovnik Ministarstva unutrašnjih poslova (odeljenje za državnu zaštitu). U tome svojstvu do 1939. u Beču policijski delegat, a posle pripojenja Austrije Nemačkoj, bio je sa službom u Berlinu. Tamo dolazi u vezu sa nacistima i postaje agent Gestapo-a. Godine 1939, po dolasku u Beograd, postaje šef policije Uprave grada Beograda, a onda, opet, činovnik Ministarstva unutrašnjih poslova. Od 1941. godine u neprestanom je kontaktu sa policijskim delegatom nemačkog poslanstva u Beogradu - Helm-om kao i drugim agentima Gestapoa. Već tada bilo je nama opštepoznato da je Banković nemački agent...

Čovek za vezu

...Po ulasku Nemaca u Beograd, stavlja se odmah u službu Nemcima i igra jednu od najvažnijih funkcija u Ministarstvu unutrašnjih poslova Milana Nedića. Bio je čovek za vezi između Nemaca i Nedića. Formalno se vodio kao činovnik u Predsedništvu izdajničke vlade, a u stvari je špijunirao i svoja saznanja dostavljao Gestapou.

Konkretno, krajem 1942. godine, pri jednom susretu na ulici prebacio mi je što mu nisam odgovorio na pozdrav i sa pretnjom u glasu stavio mi je do znanja da je moj sin jedan od komunističkih vođa u Srbiji. Nekoliko dana posle toga bio sam uhapšen i zatvoren pod optužbom da sam pomagao komuniste i NOP. Verujem da je to urađeno po zahtevu Bogdana Bankovića, jer, pri saslušanju u Upravi grada Beograda pročitan mi je akt-optužba, koja je upravi bila upućena od strane Ministarstva unutrašnjih poslova..."

U fascikli 2118/45. i 2119/45 nema nikakvih tragova o ishodu ove dve prijave - o sudbinama Bore Dačina i Bogdana Bankovića.
OZNA je prvih dana po oslobođenju Beograda raspisala poternicu i za Nemcem Robertom Vegom, inženjerom, direktorom Radio Beograda A - 2, za vreme okupacije.

U odbranu ovog Nemca ustali su neki Beograđani, kao na primer, Vladislav Marković i Radmilo Krstić, koji je, inače, bio lični šofer ing. Vege. Vladislav Marković piše dva istovetna pisma (rukom) - jedno Državnoj komisiji, drugo OZNI:

"Ja sam Roberta Vegu upoznao za vreme okupacije, u junu 1941. godine kada se jednog dana pojavio u Miloša Velikog broj 16 gde je ranije bila smeštena Radio- stanica. Prišao je meni i na čistom srpskom jeziku se predstavio da je došao da preuzme Radio- stanicu, te da je on i osnovao u Beogradu Prvu radio- stanicu. Od tog vremena pa sve do kraja okupacije od strane Nemaca - Vega je bio direktor-civilni Radio Beograda i kao takav obavljao je poslove Radio- stanice.

Uvek kad god se neko od nameštenika Srba javio njemu za bilo kakvu pomoć, Vega ga je pažljivo saslušao i uvek ispunjavao molbe. Dobro se sećam da je on lično intervenisao i da se često svađao sa ratnim komandantom Stanice Rajntgenom, posebno po pitanju srpske muzike i srpskog programa. Takođe tvrdim da je Vege mnogo puta intervenisao i kod policije i kod okupacione vlasti kada je neko od nameštenika iz kolektiva bio pritvaran i hapšen zato što je, na primer, uhvaćen da sluša savezničke radio- stanice.
Piše: Mr Ljubomir Tešić
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi


Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Iva Andrića pozvati na saslušanje
Od njega se tražilo da opiše svoju ulogu u diplomatiji

Zemaljskoj komisiji Bosne i Hercegovine za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača 13. avgusta 1945. godine Državna komisija iz Beograda (u potpisu:sekretar dr Ivan Grgić i predsednik prof. dr Dušan Nedeljković) šalju pismo sledeće sadržine:
U Sarajevu boravi drug dr Ivo Andrić, književnik i poslednji jugoslovenski poslanik pre rata u Berlinu.

Umoljavate se da dr Andrića najhitnije pozovete i umolite da u vidu saslušanja pred vašom Komisijom ili u vidu pismenog izveštaja koji će vaša Komisija overiti - iznese sve što je njemu poznato o političkim i diplomatskim pripremama Nemačke u vezi sa prethodnim opkoljavanjem i slabljenjem Jugoslavije, kao i sve u vezi napada Nemačke na Jugoslaviju.

Drug dr Andrić treba da tim svojim saslušanjem daje veoma važan dokaz koji je potreban ovoj Komisiji i našoj vladi radi uzimanja učešća u suđenju glavnim nemačkim ratnim zločincima u Ninbergu pred Međunarodnim vojnim sudom.

Detalji iz Berlina

Iskaz neka bude što precizniji i sa što više konkretnih podataka i dokaza, naravno, u prvom redu takvih, koji su dr Andriću poznati iz ličnog saznanja i opažanja, koja je mogao steći u svojoj tadašnjoj diplomatskoj službi, u službenom ili neslužbenom kontaktu sa tadašnjim nemačkim političkim i diplomatskim organima kao i sa organima tadašnje jugoslovenske vlade.

Takav iskaz imao bi, dakle, u pojedinostima potkrepiti inače poznate činjenice, a na ime, kako je Nemačka postepeno pripremala uvlačenje Jugoslavije u krug svojih satelita odnosno napad i uništenje Jugoslavije, ako bi se opštem nemačkom planu za ekonomsko, vojničko i političko podjarmljivanje Evrope oduprla.

Bilo bi dobro ako bi drug dr Andrić izneo sve svoje odnosno značajnije razgovore, kao i bitnu sadržinu odnosno službene prepiske, dakle, uopšte ceo tok stvari koji je doveo do pristupanja Jugoslavije Trojnom paktu, a posle obrta od 27. marta 1941. godine do početka rata.

Ovo saslušanje odnosno iskaz druga dr Ive Andrića - vrlo je hitno pa nam ga dostavite najhitnijim putem!"
Međutim, ostalo je nepoznato da li je Zemaljska komisija Bosne i uspela u Sarajevu da pronađe književnika Andrića i da li je od njega dobila iskaz tražene sadržine - ostalo je nepoznato u arhivskoj građi (Poverljivo broj 281/45) Državne komisije. O tome ne postoje bilo kakvi tragovi. Ili je možda književnikov iskaz-svedočenje, bez prepisa, u autentičnom obliku, direktno u centar Međunarodnog suda.

Lov na ljude

U isto vreme u Beogradu ne jenjava "lov na ljude" na osnovu usmenih i pismenih dojava građana jednih protiv drugih za saradnju sa okupatorom i domaćim izdajnicima. Hapšenja su vršena danonoćno, a zvanični i inprovizovani zatvori bili su prepuni uhapšenika. Zato Sud za suđenje zločina i prestupa protiv Srpske nacionalne časti 11. aprila 1945. godine traži od Odeljenja zaštite naroda (OZNA) za Beograd, kao i od Vojnog suda Komande grada Beograda, "više konkretnijih podataka u predmetima sledećih lica" (mnoga su po kratkom postupku već bila streljana):

Branimira Gajića, Miladina Markovića, Milana Stajića (obućara, za vreme okupacije u Beogradu bio predsednik obućarskog "esnafa"), Milice Obrknežević, Boška Martinovića (činovnika u Nedićevoj vlasti), Pavla Vojinovića (industrijalca), Dragana Novakovića (trgovca), Zagorke Petrović (domaćice), Nade Petrović (domaćice), LJiljane Petrović (domaćice), Milisava Petrovića (nepoznatog zanimanja), Danice Janičić (domaćice), dr Stanoja Pantovića (lekara), Vladimira Momčilovića (trgovca), Brake Kudre (domaćice), Dragice Mitrović (radnice), Vlastimira Stojkovića (novinara), Velimira Dimitrijevića (nepoznatog zanimanja), Branka Tadića (starešine kvarta), Nikole Prvanovića (nepoznatog zanimanja), Slavka Rašajskog (inženjera), Svetozara Arambašića (industrijalca) ...

... Ljubodraga Arambašića (industrijalca), Branka Arambašića (industrijalca), Vlaje Stefanovića (advokata), Žarka Vukovića (nepoznatog zanimanja), Dimitrija Dimitrijevića (zlatara), Dobrosava Leovca (bivšeg šefa odseka O. G. B.), Borivoja Milovanovića (penzionera), Dragoljuba Antonovića (bivšeg šefa Vojnog odseka O. G. B), Dragoslava Kovačevića (nepoznatog zanimanja), Firme "Šarić i Bačić", Stanojla Stokića (kućepazitelja), Radislava Abramovića (bivšeg komesara Ministarstva saobraćaja kod Nedića), Aleksandra Jankovića (činovnika), Josipa Čermaka (klavirmajstora), Save Mašića (činovnika Ministarstva finansija), Milanke Draškoci-Pančev (domaćice), Mile Mašića (Savine žene), Branislava R. Dimitrijevića (mlinara iz Barajeva), Radmile Pavlović (učenice iz Smederevske Palanke), Kragović Miomira (učitelja), Slobodana Marinkovića (krčmara) i Žarka Dabinovića (inspektor Ministarstva saobraćaja u Nedićevoj vladi).
Piše: Mr Ljubomir Pešić
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi


Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Traži se dopuna
dokaznog materijala
Pažljivo su listani kompleti štampe "Novog vremena", "Obnove"... već sa prvim danima ulaska partizana u Beograd

Ali, istog dana (11. april 1945.) sud za suđenje zločina i prestupa protivsrpske nacionalne časti (potpisali zahtev sekretar Milan Prelić i predsednik Milan Bošković traže dopunu "dokaznog materijala" za sledeća lica:

Radomira Savića (šofera), Pavla Draškovića (bivšeg šefa stočne centrale u Mladenovcu), Branislava Markovića (bivšeg ministra u Ministarstvu spoljnih poslova u penziji), Danila Grujičića (višeg savetnika u Ministarstvu P. T. T), Branka Desimirovića (elektrotehničara), Mihaila Vasiljevića (nepoznatog zanimanja), Trifuna Tasića (bravara), Mite Mišarića (krmara), Vukašina Miloševića (šefa Železničke stanice), Tome Maksimovića (bivšeg komesara za izbeglice), Petra Kneževića (bivšeg višeg tehničkog savetnika), Dane Marković (domaćice), braću Bešević i Živković, Bosiljke Bresko (domaćice), Perside Šulc (piljarice po beogradskim pijacama), Sofije Vlasenko - Tucić (nepoznatog zanimanja), Milice Uskoković (domaćice), Ane Gvozdić - Lukić i Jule Gvozdić (domaćice), Aleksandre Antić (učiteljice), Zlate Lovrić (nepoznatog zanimanja), Stevana Škorića (trgovca), Radoslava Ađanina (nepoznatog zanimanja), za familiju Jojkićevih: Milana, Vericu i Nebesnu (raznih zanimanja), Milana Jovanovića (stolara), Miodraga Stamenkovića (činovnika Ministarstva trgovine i industrije), Sretena Krstića (industrijalca), braću Mitiće (trgovce), Branislavu Jovanović (domaćicu), Julijanu Naum (nepoznatog zanimanja), Dušana Bosančića (trgovca), bračni par Popovića Vere i Nikole...

Na kraju spiska upućenog OZNI stoji napomena Suda:
"U akciju i potragu za navedenim licima dostaviti što hitnije ovom sudu kako bi se mogla doneti konačna odluka..."

Pored doušništva i cinkarenja građana u traženju krivice, OZNA i njeni represivni organi oslonili su se za pojedince na još jedan izvor činjenica o saradnji sa okupatorom i domaćim izdajnicama: porodici koja je izlazila za vreme okupacije u Beogradu - "Novo Vreme", "Naša borba", "Obnova", "Srpski narod"... Pažljivo su listani i čitani kompleti ove štampe već sa prvim danima ulaska partizana u Beograd.

Ovde citiramo nekoliko detalja iz ove inače obimne građe:
"Veselin V. Dimitrijević, potporučnik, preveden je u Srpsku državnu stražu" (Novo Vreme, ponedeljak, 19. oktobar 1942. godina).

"Dimitrije Dimitrijević, trgovačka radnja Švajcarski magacin-Terazije 16, parter, objavio Pismo zahvalnosti upućeno Dragoljubu Lj. Jovanoviću na uspešnom vaspitanju činovnika" (Novo Vreme, 15. februar 1942)".

"Ranislav Abramović, komesar Ministarstva saobraćaja govorio na sledećim javnim skupovima u korist okupatora: Užicu (Novo Vreme, 16. decembar 1941.); potpisao Apel (Novo Vreme, 13. avgust 1941); govorio na konferenciji u Užicu i apelovao na pasivan odnos prema okupatoru srpskog naroda (Novo Vreme, 16. juli 1941.); postavljen za komesara u Ministarstvu saobraćaja (Novo Vreme, 11. maj 1941.)."

"Aleksandar Janović, unapređen u čin pešadijskog poručnika (Novo Vreme, 28. januar 1942)".
"Petar V. Knežević, viši tehnički pristav Direkcije PTT postavljen za direktora Direkcije pošta, telefona i telegrafa (Novo Vreme, 3. februar 1943).

"Toma Maksimović, komesar za izbeglice preseljenike objavio sledeće članke u korist okupatora i domaćih izdajnika: Rad i iskustvo najbolja su škola (Srpski narod, 7. oktobar 1942); Rešavanje izbegličkog pitanja (Srpski narod, 18. septembar 1942); Priznanje srpskim seljacima na nesebičnoj pomoći i zbrinjavanju izbeglica (Srpski narod, 7. juli 1942); Naš drugi Vaskr (Novo Vreme, 20. april 1943); Kako žive izbeglice (Obnova, 23. januar 1942.)".

"Stevan Škorić, trgovac, potpisao Apel o lojalnosti (Novo Vreme, 13. avgust 1941)".
"Nebesna Jojkić objavila članak pod naslovom: Kakva treba da bude srpska žena (Obnova, 12. avgust 1941.)".
Piše: Mr Ljubomir Pešić
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Po

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1162
Nikad Srbi ni u jednom ratu nisu bili slozni! To nam je nesto u krvi!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 05. Avg 2021, 15:14:12
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: 24sata :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: Muzej srpskog jezika :: MojaFirma

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.063 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.