Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 5 6 8 9
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Crnogorski studenti i dalje besplatno na srpskim univerzitetima ...  (Pročitano 20153 puta)
Zvezda u usponu

Patriotizam je utočište za šljam

Zodijak
Pol
Poruke 1252
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
I studenstki domovi takođe treba da se plaćaju po ekonomskoj ceni i budu dostupni svim studentima bez obzira na državljanstvo.
Ne vidim zašto bi ja porezom plaćao nekome sobu.

Hvali Dinkića i glasa za radikale. Smile
Da, a ja sam do sada glasao za radikale ali cu sada da glasam za demokrate jer se pokazalo ko krši interes Srbije. Smile
« Poslednja izmena: 22. Jun 2006, 13:19:41 od RufusBG »
IP sačuvana
social share
Margaret Mead : Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world. Indeed, it is the only thing that ever has.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 4277
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
s obzirom kakvi su nam fakulteti, ako i dalje se budu kupovali ispiti, ne vidim shto je problem da bilo ko dodje....

ako njima odgovara i pristaju na kupljenu i takvu diplomu, evo im je...ionako se sve teze diplome nostrifikuju vani

zavrshio sam privatni fakultet, i mozda bih trebao zastupati obavezno placanje cele sume i na drzavnim u srbiji.

no s obzirom u kakvoj smo situaciji, politichkoj, itd. mislim da treba privlachiti shto vishe potencijalnih studenata
iz bilo koje susedne i ine zemlje, pa to bila i crnogorci...ali pre sve ga treba srediti fakultete, programe i korupciju

palamudimo o fakultetima a njihov kvalitet pada na nulu
IP sačuvana
social share
I see through bitter eyes and
The fact still remains
I read between your lies
You got beat at your own game
Take a trip with me for soon
I will sin
Without one regret
The pain will begin
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.54
Ista prava za crnogorske studente      
Beograd -- Ministar prosvete i sporta Slobodan Vuksanović izdao je uputstvo za upis na fakultete a u vezi sa studentima iz Crne Gore.

Ove školske godine studenti iz Crne Gore imaće ista prava konkurisanja kao i studenti iz Republike Srpske i studenti srpske nacionalnosti iz susednih zemalja: Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Albanije.

Na ovaj način Ministarstvo prosvete i sporta je ispunilo obavezu koja proističe iz Zakona i Zaključka Vlade, što ne podrazumeva nikakve dodatne troškove, već će sve ostati na nivou prethodne školske godine.

Visoki troškovi prijemnog

Svršeni srednjoškolci koji žele da upišu fakultet moraju da plate određenu svotu novca da bi uopšte mogli da izađu na prijemni ispit.

Cene se razlikuju od univerziteta do univerziteta i kreću se od oko dve hiljade do deset hiljada dinara. Kada je reč o prijavama za upis, među najskupljim fakultetima jeste Arhitektonski fakultet u Beogradu. Da bi uopšte izašli na prijemni ispit, budući studenti moraju da plate deset hiljada dinara.

Na ostalim fakultetima Univerziteta u Beogradu ta cena se kreće između 1.800 i 5.000 dinara. U Novom Sadu je najskuplji Fakultet fizičke kulture, gde prijemni ispit košta 6.000, a najjeftiniji je Građevinski fakultet sa 2.500 dinara.

Slična situacija je i na kragujevačkom i na niškom univerzitetu, gde se cena prijemnog ispita kreće od 2.000 do 5.000 dinara na kragujevačkom, a do 7.000 na niškom univerzitetu. Skupo ili ne, studenti su obavezni da plate polaganje prijemnog ispita a novac koji se slije u kase univerziteta namenjen je za administrativne troškove ispita, izradu pitanja, testova, rad komisije koja dežura, obradu testova i tako dalje.

Osim toga, neki fakulteti imaju i dodatne troškove, kao što je iznajmljivanje prostora za polaganje prijemnog: "Vrlo je to često prostor i van univerziteta, ako je u pitanju prijemni ispit sa testovima za proveru sklonosti i sposobnosti kandidata, kao što je slučaj sa Fakultetom fizičke kulture ili na Akademiji umetnosti", kaže Smilja Lalić, generalni sekretar Univerziteta u Novom Sadu.

Osim plaćanja prijave za prijemni ispit, studenti koji polože moraju kasnije da plate i upis, koji takođe košta nekoliko hiljada dinara. Ako se zna da novosadski univerzitet ove godine upisuje nešto manje od 9.000 studenata i da je prosek cene prijemnog ispita oko 5.000 dinara, može se zaključiti da će kroz kase fakulteta tog univerziteta tokom narednih nekoliko dana proći oko 45 miliona dinara. Beogradski univerzitet upisuje skoro duplo više studenata, pa će i više novca biti uplaćeno na račune beogradskih fakulteta.

Izvor: B92
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
Crnogorcima sva prava!
B. B., 22. jun 2006

BEOGRAD - Ove školske godine studenti iz Crne Gore imaće ista prava konkuri­sanja kao i studenti iz Republike Srpske i akademci srpske nacionalnosti iz su­sednih zemalja i bivših jugoslovenskih republika: Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Albanije.
U saopštenju Ministarstva prosvete i sporta ističe se da je na osnovu člana 82. Za­kona o visokom obrazovanju i na osnovu zaključaka Vlade Srbije, ministar prosve­te i sporta Slobodan Vuksanović doneo ovo uputstvo za sprovođenje zajedničkog konkursa za upis studenata u prvu godinu studija za školsku 2006/2007. godinu.
Član 82. pored ostalog, propisuje da se strani državljanin može upisati na studij­ske programe pod istim uslovima kao i domaći državljanin.
Na ovaj način, navodi se dalje, Ministarstvo prosvete je ispunilo obavezu koja pro­ističe iz zakona i zaključaka Vlade, što ne podrazumeva nikakve dodatne troško­ve, već će sve ostati na nivou prethodne školske godine.

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.51
sta reci... a ne zaplakati ...
Trebalo je da im pruze besplatno skolovanje , zbog pretrpljenog stresa  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.54
ovde se izgleda ne razumeju neke stvari: shkolovanje na privatnim univerzitetima se uvek placa , a vrednost diplome zavisi od vrednosti univerziteta/fakulteta. medjutim drzavni univerziteti postoje da bi se omogucilo i onim siromashnijim da se obrazuju (naravno zato shto drzava ima interes da joj gradjani budu obrazovaniji). postavlja se pitanje zashto bi srbi morali da shkoluju ljude koji ne pripadaju ni njihovoj drzavi niti njihovom narodu i chak specifichno ne zele da zive sa srbima. ako je u pitanju odrzavanje dobrih odnosa sa stranim drzavama bolje je da damo americhkim studentima da se besplatno shkoluju kod nas .drugim rechima ja ne vidim razlog zashto bi izdvajao novac za ljude koji mene lichno ne podnose (nece da zive u istoj drzavi sa mnom). na kraju krajeva svi oni studenti iz cg koji zele da se shkoluju u srbiji bi mogli makar da se izjasne pismeno da su srbi kao i studenti iz drugih stranih zemalja.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

nja,nja

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 1323
Zastava Beograd
OS
Windows NT 4.0
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 
Sramota! Ja zaista ne mogu da verujem da se o tome uopste diskutuje. Retardiranog Vuksanovica treba smeniti sto pre, iz koje je on stranke uopste, koju podrsku ima, posle svega pocinjem da mislim da je i prethodna ministarka bila bolja Smile
Izjava Vuksanovica iz danasnjeg Blica: "praksa pokazuje da u Srbiji studiraju samo oni gradjani Crne Gore koji vole Srbiju" ?!?!? Koga je uopste briga da li nas vole ili ne vole? Ko postavlja to pitanje? Ljudi treba da budu svesni koliko koshta jedan student koji se shkoluje o troshku drzave, tu govorimo o stotinama hiljada dinara! A zashto, za koga, zar je Srbija toliko bogata da moze da skoluje kadar Crnoj Gori? Ja mislim da takav slucaj ne postoji nigde u svetu. Treba da budemo savrsheno svesni da iza svega toga stoji jak Crnogorski lobi, koji se nalazi u svakoj pori Srbije. Dinkic je na pravom putu ali zalosno je videti da osim njega niko ne shtiti interese gradjana Srbije iz cijeg ce se dzepa finansirati Crnogorski studenti. Stvarno sam besan zbog cele ove price. Srbija Srbima.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Jet set burekdzija

Nisam zgodan,al sam zato nezgodan!

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 6249
Zastava Konoba kod Goce i Renata
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
mob
Samsung Note 10+
Tako je aleksa,ocete drzavu platite skolovanje ili pravac albanija,cuo sam da tamo imaju divne falkutete za crnogorsku omladinu i buduce akademce  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
Dobrodošli i na budžet
B. BORISAVLJEVIĆ, 23. jun 2006

BEOGRAD - Školovanje studenata iz Crne Gore, pod istim uslovima kao i za na­še državljane, građane Srbije neće koštati ni dinar više, ni dinar manje, rekao nam je u petak ministar prosvete i sporta Slobodan Vuksanović. On je istakao da ista pravila važe poslednjih nekoliko godina, za studiranje pripadnika srpske nacio­nalne manjine iz bivših jugoslovenskih republika i susednih država.
Vuksanović ističe da su upisne kvote koje određuje Vlada Srbije manje-više iste iz godine u godinu, kao i stavke u budžetu za ta izdvajanja. On smatra da je ovo najprikladnije rešenje, pošto je bio izuzetno kratak rok između referenduma i upi­sa.
- Tačno je da sam pre referenduma izjavljivao da studenti iz Crne Gore treba da budu tretirani kao strani državljani - kaže Vuksanović. - Međutim, preovladao je stav osećanja nacionalne odgovornosti. Vlade prolaze, a studenti ostaju i školuju se i to većina u Srbiji, odnosno Beogradu, kao i najvećem univerzitetskom centru. Nismo jedina kojima sunarodnici žive u više zemalja, ali se svi školuju pod istim uslovima.
Dekani i profesori fakulteta Beogradskog univerziteta pozdravljaju odluku Ministar­stva prosvete i sporta da se crnogorski državljani školuju pod istim uslovima, kao i naši studenti. Zvaničnih podataka koliko crnogorskih državljana studira na našim fakultetima nema, jer takve evidencije nisu vođene. Na Pravnom fakultetu ima oko 400 akademaca iz Crne Gore.
- Podržavam odluku Ministarstva prosvete i sporta, jer mislim da je bilo previše lu­dila i da treba da se zbližavamo - rekao nam je prof. dr Mirko Vasiljević, dekan Pravnog fakulteta u Beogradu. - Mladi ljudi ne treba da budu žrtve suludih odluka političara. U situaciji kada se cela Evropa ujedinjuju i omogućava slobodno kreta­nje, ne znam zašto to ne bi bilo i kod nas.
Prema rečima dekana Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Branka Kovačevića, ova odluka je sasvim očekivana i opravdana. On ističe da na ETF nema puno studena­ta iz Crne Gore, jer u Podgorici postoji izuzetno jak elektrotehnički fakultet, koji je nekada bio deo beogradskog.
- Slažem se sa odlukom ministarstva, jer ne vidim razloga zašto bi se crnogorski državljani tretirali drugačije od pripadnika srpske nacionalne manjine iz Republike Srpske, Hrvatske, Slovenije... - kaže profesor Zoran Miljković, sa Mašinskog fakul­teta u Beogradu. - Ne verujem da će to biti neki veći izdatak za budžet Srbije. Kod nas se upiše desetak studenata iz Crne Gore,što je na upisnu kvotu od 536 brucoša, mali procenat.
Dekan Farmaceutskog fakulteta prof. dr Darko Ivanović, smatra da zbog prepuca­vanja na političkom polju, ne treba da trpe deca i studenti. On dodaje da na ovom fakultetu ima studenta iz Crne Gore, koji se upisuju kao do sada.

UPUTSTVO
MINISTARSTVO prosvete i sporta poslalo je uputstvo fakultetima za sprovođenje zajedničkog konkursa za upis studenata, u kojem se navodi da se pripadnici srp­ske nacionalne manjine iz susednih zemalja, kao i državljani Republike Crne Go­re, mogu školovati pod istim uslovima kao i građani Srbije. Prilikom prijavljivanja na konkurs neophodno je predati nostrifikovana školska dokumenta. Kandidati iz Republike Srpske i Republike Crne Gore konkurišu bez nostrifikacije.

UREDBA
NIKAKVE odluke Vlade Srbije o statusu crnogorskih studenata neće biti, jer po­stoji Uredba koja studentima Srbima iz bivših republika SFRJ, kao i Mađarske i Rumunije daje isti status kao studentima iz Srbije. Sada je samo dodata Crna Go­ra - objasnio je u petak Mlađan Dinkić, ministar finansija. - Ostaje da se akadem­ci iz Crne Gore izjasne.
Dinkić je dodao da je Ministarstvo finansija dalo negativno mišljenje, ali da neko od činovnika u Ministarstvu prosvete nije znao da već postoji Uredba koja rešava to pitanje.

Izvor: Novosti / A. B. M.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Jet set burekdzija

Nisam zgodan,al sam zato nezgodan!

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 6249
Zastava Konoba kod Goce i Renata
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
mob
Samsung Note 10+
Taj Vuksanovic misli da smo mi moroni.
Kako neko sa crnogorskim pasosom moze da dodje ovde i da studira,znaci dovoljno je da kaze ja sam Srbin,pa svaki dukljanac ima da slaze i da dobije skolovanje za male pare,e do mojega bas.
A samo se setite sta su pricali pred referendum.
I ne moze biti isto,koliko ce samo para vise da se slije u drzavni budzet,ali ne vredi ocigledno nasi politicari misle,a izgleda da su u pravu,da smo mi jedna glupa zatupljena stoka sa kratkotrajnim pamcenjem i da nas treba jebati u mozak za primer.
Jaoj Boze daj mi da dodjem na vlast,pa bile bi zauzete sve bandere od Trga do Slavije pa nadalje u svim pravcima.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 5 6 8 9
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.101 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.