Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 29. Jul 2025, 22:15:30
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Glasanje
Pitanje: Kad ste zadnji put bili u crkvi ?

Glasanje završeno: 24. Jul 2007, 18:54:30

Danas
9.4%  (3)
Prošlu nedelju
15.6%  (5)
Pre mesec dana
25%  (8)
Pre par godina
37.5%  (12)
Nikad
12.5%  (4)
Ukupno glasova: 32
Idi dole
Stranice:
1 ... 17 18 20 21 ... 25
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Crkva  (Pročitano 41181 puta)
Jet set burekdzija

Једна стара радост - Зора Новог дана

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 6599
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Синтезу прави сваки мислећи човек за себе, осим ако нешто не гледа кроз догму. Ја сам против "преписаних" синтеза, типа ја сад да похађам неку "унификовану" цркву. Такви покушаји су пропали, чак и када су их радили учени и свестрани људи - као рецимо Тагоре.
Глобализам функционише тако што прави некакав "просек" и онда сви треба да се укалупе. А и тај просек није баш "просечан", јер су неки "равноправнији" приликом његовог креирања - односно базира се на западним културама.
Под условом да поштујеш традицију своје средине и да си укорењен у неким својим вредностима (које не морају бити пресликане вредности окружења) можеш правити своје синтезе. Прихватање туђих синтеза под фирмом "слободне мисли" је опасна папазјанија.
IP sačuvana
social share
У свом срцу он чува путеве мира, али ипак држи своје оружје у приправности... То је живот самураја, начин на који зарађује своју одећу, храну и заклон; при том се његово срце одмара, а он је спреман да на дуге стазе отплаћује своје обавезе према господару и свој дуг према родитељима...
Наша храброст у рату плашила је странце. Нас странци никада нису поробили, нити су нам одузели земљу.
Јамага Соко
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

...члан секције младих трезвењака...

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 37274
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
Синтезу прави сваки мислећи човек за себе, осим ако нешто не гледа кроз догму. Ја сам против "преписаних" синтеза, типа ја сад да похађам неку "унификовану" цркву. Такви покушаји су пропали, чак и када су их радили учени и свестрани људи - као рецимо Тагоре.
Глобализам функционише тако што прави некакав "просек" и онда сви треба да се укалупе. А и тај просек није баш "просечан", јер су неки "равноправнији" приликом његовог креирања - односно базира се на западним културама.
Под условом да поштујеш традицију своје средине и да си укорењен у неким својим вредностима (које не морају бити пресликане вредности окружења) можеш правити своје синтезе. Прихватање туђих синтеза под фирмом "слободне мисли" је опасна папазјанија.

Ne govorim o sintezi svega, vec sintezi najboljih ideja. Govorim o tome da covjek ne treba da slijepo vjeruje u neku dogmu, vec o tome da izgradi svoj vlastiti pogled na svijet. Ne uzimati svaki tudi stav, vec napraviti svoj. Globalizam tezi prosjecnosti svega, zbog toga je toliko bljutav i bezlican.
IP sačuvana
social share
Prefer a feast of friends to the giant family
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Aquarius
Pol Žena
Poruke 1425
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.1
mob
Nokia 1234
ko zna koliko su toga svestena lica tokom vekova podmetnula kao dogmu, samo da bi narod drzali u strahopostovanju, ne treba se vera olako shvatati. kako li je tek npr muslimanskim zenama koje ni nemaju pravo na izbor vec misle da je to sto rade normalno. ali mozda je za njih taj konzervativni svet sasvim u redu, ako imaju razvijenu svest da to prihvate, kao sto se niko od spartanaca mije bunio sto ubijaju nejaku novorodjencad, dok bi se danas borili za njihova prava na zivot... danasnje vreme je donelo da svako misli svojom glavom, sto je paradoks globalizmu
IP sačuvana
social share
povežite:

kako si?                            -pa tu sam, a ti? nema te ovih dana...
e cao gde si ti?                  -eto, nista
cao, sta radis?                   -evo, dobro sam, ti?

Virtuelna galerija ~ mkicus
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 6599
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Citat
danasnje vreme je donelo da svako misli svojom glavom, sto je paradoks globalizmu

Да ли?
Шта уопште значи "мислити својом главом"? Колико је твоја глава заиста твоја (мислим, наравно, фигуративно  Smile )
Хоћу рећи да је толико хваљена рационалност само преламање већ успостављених норми на основу којих појединац мисли. А у овим модерним временима на мишљење људи се организовано утиче. Упрво гледам један ВВС документарац о томе.
Сама си поменула одличан пример. Муслиманска жена (која може имати право на избор) мисли како је марама штити. По њој је савршено рационално да носи мараму и тако покаже мушкарцима да је не могу олако схватати (јер би провокација могла имати последице у виду батина). Наравно, не мислим ту на претеривања талибана или то што и девојчицама из помодарства стављају мараме. Али Туркиње у Немачкој масовно носе мараме, и жене које имају неку школу. Не може се тврдити да је баш свака од њих изложена претњама у породици, а и такве претње њихов закон одлично санкционише...

Гомила ствари које узимамо здраво-за-готово су нам заправо усађене у главу. Ја идем доста на подфорум политика па могу изнети милион таквих примера, јер се тиме "бавим". Да ли је потребно?
IP sačuvana
social share
У свом срцу он чува путеве мира, али ипак држи своје оружје у приправности... То је живот самураја, начин на који зарађује своју одећу, храну и заклон; при том се његово срце одмара, а он је спреман да на дуге стазе отплаћује своје обавезе према господару и свој дуг према родитељима...
Наша храброст у рату плашила је странце. Нас странци никада нису поробили, нити су нам одузели земљу.
Јамага Соко
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Aquarius
Pol Žena
Poruke 1425
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.1
mob
Nokia 1234
jok  Smile. vidim i ja sad da je sve paradoks. i ono sto mislim da mislim svojom glavom je samo nesto sto mi je ponudjeno a meni ostavljeno da izaberem sta ja mislim da je ispravno. mozda sam banalizovala, ali eto za nekog je normalno ubijati, za nekog je normalno ici u crkvu redovno... sloboda je mozda samo u pravu na izbor, to sam mislila kad rekoh da svako misli svojom glavom, a ostale slobode su prividne i nametnute drustvom, mada pitam se koliko je i taj izbor coveku skracen kada se gleda mesto i vreme gde zivi, cak mu je i to dodje nametnuto, ali sad sam se vec pogubila, sve mi nekako vrti u krug  Smiley 1
IP sačuvana
social share
povežite:

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

...члан секције младих трезвењака...

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 37274
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
Dobro je Duh to primjetio. Koliko smo u stanju da zaista mislimo svojom glavom, koliko uticaja na nas imaju stara iskustva, koliko smo zapravo vec indoktrinirani raznim stavovima a da toga nismo ni svjesni? Na politickom je bila tema o Noamu Chomskom i kontroli pristanka, dosta dobrog je tu receno....
IP sačuvana
social share
Prefer a feast of friends to the giant family
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Aquarius
Pol Žena
Poruke 1425
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.1
mob
Nokia 1234
dobra religija, ta politika   Smile
IP sačuvana
social share
povežite:

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 6599
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Dobro je Duh to primjetio. Koliko smo u stanju da zaista mislimo svojom glavom, koliko uticaja na nas imaju stara iskustva, koliko smo zapravo vec indoktrinirani raznim stavovima a da toga nismo ni svjesni? Na politickom je bila tema o Noamu Chomskom i kontroli pristanka, dosta dobrog je tu receno....

Чомски је лингвиста па је сасвим јасно да је бавећи се филозофијом језика могао да осети манипулацију људским мишљењем у његовом зачетку.

dobra religija, ta politika Smile

Добра за њене свештенике Smile
За стадо које их прати (а то се овде може најбуквалније схватити) политика је најгора религија Smile
IP sačuvana
social share
Јамага Соко
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Žena
Poruke 3460
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
Da se malo metaforicki izrazim. Za mene je hriscanstvo samo jedna sasvim solidna kniga, dobro napisana. Ali, kao sto sam rekao, postoji ih jos bezbroj. Zasto citati i voljeti samo jednu knjigu kada mozete sve? Od jedne knjige se ne da mnogo nauciti, mnogo toga ima i u drugim. Zasto ne napraviti svojevrsnu sintezu, antologiju njih svih i dobiti nesto bolje od bilo koje pojedinacno?

Raven..  Smile  Smile

Od kada sam na forumu, propagiram religiju+ filozofiju+ knjizevnost, uopste  Smile

Duhu, samosloboda... Darovana sloboda. Kao u Luci.
« Poslednja izmena: 10. Jul 2007, 16:05:28 od euridicat »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Man i fell like a woman!

Zodijak Gemini
Pol Žena
Poruke 13269
Zastava Nebuchannezzar
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.12
mob
Nokia c3
Jedino mesto gde mogu da nadjem mir i spokoj
IP sačuvana
social share
Ljudi koji ne grese obicno ne rade nista
Zagrljaj je predivan dar. Jer odgovara velicini svakog...
Veselo je srce lek, a sumorno kosti susi
Slava na visini Bogu, na zemlji mir, medju ljudima dobra volja
A sada nam ostaje vera nada i ljubav, a najvaznija je ljubav
Citat: Louis Lane
"malac" uzivaj.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 17 18 20 21 ... 25
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 29. Jul 2025, 22:15:30
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.064 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.