eto, bivsa devojka (s kojom sam ostao u odlicnim odnosima) upravo zavrsava magistarske studije na vojnoj akademiji njene zemlje i ima cin kapetana jedne NATO armije. zahvaljujuci njoj video cuo sam kakav je stav te organizacije prema nama.
ljudi koji se bave bezbednosnom problematikom, meni srodnom disciplinom, slazu se u oceni da je sukob srednjeg ili veceg intenziteta neminovan do kraja sledece godine. zbog religioznog karaktera situacija ce se preliti i na balkan. zivi bili pa videli. licno bih voleo da do toga ne dodje ali ipak treba biti realan.
a koliko znam Grobar je vec na vlasti- Tadic je Partizanovac a ministar vojske patolog divna kombinacija
Super...a taj rat..to ce biti pre apokalipse i Zvezdinog ulaska u LS, ili mozda posle? Nisi mi odgovorio na pitanje..Ko ce sa kim ratovati? Posto znas i vreme.. mislim.. da spremimo zalihe hrane..
A Grobar, srecom nije na vlasti.. Tadic je grobar.. Primetices da se zajednicke imenice kao sto su navijac Partizana pisu malim slovom, dok se nadimak coveka koji je bio predsednik groblja ili sta vec, a sada je potpredsednik jedne stranke u Srbiji, pise velikim slovom. Siguran sam da znas na koga mislim, nema bas puno takvih likova u Srbiji, srecom.
I da.. otisli smo way deep sto se tice offtopica... Posle ovoga..sve sto nema veze sa temom ce nositi rizik da tema bude zakljucana.
"Ponekad mi se čini da je najupadljivija odlika liberalizma, koja ga odvaja kako od konzervativizma tako i od socijalizma, stanovište da moralna uverenja u vezi sa ponašanjem koje se neposredno ne upliće u zaštićeno polje drugih osoba ne opravdavaju prinudu."
Pa dok su nam vladali Cobe i Seki Srbija je propadala i rascepkivana, sada je taj proces stao, jedino je problem kako povratiti neke izgubljene teritorije. Cini mi se da bez rata to nece biti moguce, a mi nismo spremni za taj rat, Treba imati jaku ekonomiju da bi imao jaku vojsku kojom bi mogao da zastitis interese. Mi vec placamo oko 20000 oficira i podoficira, ako su oni spremni da rade za pare za koje rade, onda ce biti i vojnici. A zemlje koje povecavaju vojne kapacitete u okruzenju to rade u skladu sa ekonomskim rastom kojem se nadam i kod nas. Rat o kojem pricas se nece desiti, imas pogresne informacije, a mi smo jos uvek crveni u ratnim igrama NATO-a dok god se neresi pitanje Kosova i dok postoji pretnja da na vlast u Srbiji dodju ludaci zeljni rata u ime visih ciljeva.
da li ja gresim ili ne- pokazace samo vreme. ovo su ozbiljne tvrdnje ljudi kojima je posao da predvide moguce sukobe, a sukobi su samo za laika stvar slucajnosti, momenta i desavaju se isprovocirani odredjenim dogadjajem. a za onoga ko je u stanju da razume nije tesko da vidi gde ce sukobi poceti. uostalom za one koji ionako misle da sluze civilno i nije vazno da znaju kad ce biti rata i gde- ionako ce da provedu sukob u kuci, cekajuci ishod.
a sto se tice velikog i malog slova mislim da je obrnuto- Grobar je navijac, grobar je zanimanje. sad tek vidim koje si godiste, otprilike kao moj brat, imas ti jos mnogo da zuljas dok dodjes do vojske, a kad budes malo zreliji, stvari oko sebe-pa i u vezi geopolitike gledaces mnogo drugacije. to ti garantujem
a voleo bih ramon da mi kaze kakava to ekonomija podupire Rumuniju i Bugarsku da ima vojsku duplo vecu i jacu od nas- u tehnici, naravno. ako oni imaju razvijeniji ekonomski sistem od nas- svaka cast.
nismo mi njima veciti oponenti zbog Kosmeta ili ovog ili onog ludaka. naivno je misliti da se neki americki general opterecuje svaki dan na poslu pomislju "sta ciniti sa Srbijom, sta ciniti?" mi smo samo kamicak koji smeta i za koji znaju da se nece po prirodi nekih stvari uklopiti u njihovo vidjenje Evrope i sveta u globalu. prosto i surovo.
da rezimiram- drago mi je sto je uvedeno sluzenje u civilu, prosto, sto u slucaju sukoba znam da cu imati oko sebe momke i devojke odlucne da brane zemlju do kraja. a ne da se stalno osvrcem i gledam da li su ostali dezertirali ili ne daj Boze samopovredili kao sto je bilo slucajeva u proteklim sukobima.
i nadam se da ce uvesti sluzenje vojske za devojke, na dobrovoljnoj osnovi. ponekad, slusajuci neke muske, mislim da bih radije bio u rovu da koleginicama, nego sa njima. hrabrije su pedantnije i lepse mirisu
"Ponekad mi se čini da je najupadljivija odlika liberalizma, koja ga odvaja kako od konzervativizma tako i od socijalizma, stanovište da moralna uverenja u vezi sa ponašanjem koje se neposredno ne upliće u zaštićeno polje drugih osoba ne opravdavaju prinudu."
Pitanje dali ali vojska treba/netreba da postoji i dali služenje treba da može da bude redovno/civilno je filozofsko pitanje na koje su vlasti već dale odgovor i ja ne bih o tome.
Dali ići u civilno ili ne je PRAVO PITANJE. Ja sam za civilno, ali svako nek odluči za sebe. Neko voli da radi sa medicinskim setrama, neko voli da se tušira sa drugim vojnicima, neko voli da trči, neko voli da spava... U zavisnosti od toga šta volite odlučite gde ćete ići.
A kad muvate neku devojku: ako voli narodnjake recite joj da ste specijalac ako gleda B92 recite joj da služite civilno
Па и ја сам могао лепо да кажем да заправо они који служе цивилно у ствари потајно желе да се туширају са другим мушкарцима,али су толико застрашени могућношћу да им се у војсци деси нешто ужасно попут жуља или зацепљене заноктице,или можда сусрета са нечим екстремно језивим као што је ризи бизи,па не могу да остваре ту своју потајну жељу...значи могао сам и ја то да кажем,али нисам....ето,нисам....