Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 20. Sep 2025, 06:32:06
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 ... 8
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: civilno sluzenje vojnog roka  (Pročitano 10075 puta)
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
prichate gluposti - ali stvarno Smile ... regrutna obaveza je uvedena u francuskoj revoluciji bash kao odbrana demokratije i naroda - ne od stranih neprijatelja ,nego od placene vojske koju bi onaj ko je trenutno na vlasti mogao da upotrebi protiv naroda. zato npr u americi pored profesionalne vojske postoji pravo naroda da se samoorganizuje u milicije .

shto se tiche potreba srbije - ukoliko zelimo da odbranimo svoju sadashnju teritoriju potrebno nam je minimum 20000 vojnika. ovo naravno pod uslovom da nema nekih vecih ratova - shto se ne moze iskljuchiti. jasno je da mi toliu vojsku ne mozemo da platimo bez velikog naprezanja i shta onda ...

scenario: izbije rat.naravno pozovu se rezervisti koji su sluzili vojsku. ovi shto su sluzili civilno su beskorisni - ne znaju chak ni da pruze prvu pomoc. e sad ,poshto ni ovi koji su sluzili vojsku nisu blesavi da ginu za dzabe  - oni se masovno ne odazovu. ostane par hiljada "profesionalnih" vojnika koji takodje nisu preterano placeni .rezultat ? -pogodite Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

neka bude sto manje ceca, seka, jeca, i ostalih

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 15
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 8700
mislim da je zaista doslo vreme da prestanemo da se busamo u grudi kako smo mi neka bolesno hrabra nacija. pa pobogu dokle vise ratovanja i tih gluposti. mislim da je  najpametnija stvar profesionalna vojska kao u mnogim drugim zemljama.
IP sačuvana
social share
yeach man
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

I Express My Uniqueness

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 11691
Zastava Lost Heaven
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia N70
Uvek sam za ukidanje Vojnog Roka,jer je to gubljenje vremena...
IP sačuvana
social share

Euphoric Vibes Episodes
Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Хрїстóсъ воскрéсе! Воистину воскресе!

Zodijak
Pol
Poruke 1619
Zastava Србија
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
Citat
mislim da je zaista doslo vreme da prestanemo da se busamo u grudi kako smo mi neka bolesno hrabra nacija
Ми који волимо војску(и који смо је одслужили) се бусамо у груди да смо ми здраво храбра нација....у томе је разлика...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.1
Troskovi koje imamo sada su mnogo veci nego da placamo 20000 profesionalnih vojnika. Mi vec sada placamo oko 40000 oficira, vojnika i administracije (preglomazne i neefikasne) plus sto placamo neefikasnu i samim tim beskorisnu obuku regruta. Za te iste pare mozemo imati malu ali mnogo efikasniju profesionalnu vojsku. Sa razvojem ekonomije u zemlji moci cemo i da je modernizujemo i da je uvecamo na nivo nasih realnih potreba.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Qui desiderat pacem praeparet bellum

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 921
Zastava Olduvay-naucna kolonija na Marsu :)
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
mob
HTC Touch Pro

U o ratnoj opasnosti ne treba razmisljati u Srbiji bar sledecih 50 godina sobzirom na trenutnu geo-politicku situaciju.

e bas si me nasmejao Smile
ne znam da li pricamo o istoj Srbiji?
jer ova Srbija o kojoj ja pricam treba da bude svesna da se na vecini akademija NATO armija jos uvek kao redovan deo predavanja iz taktike izucava invazija na ovu teritoriju i njena deoba izmedju zemalja u okruzenju.
mi smo jos uvek "crveni" na svim polaganjima iz teoretskog  dela predmeta.
a bice rata, do kraja sledece godine  najkasnije, po pouzdanim procenama.

Ja zaista ne planiram da idem u rat u 21. veku. I ne verujem da ce do toga doci. Ako dodje do toga.. Jebiga, videcemo, trebace doktori nekome.. Smile

kome ce onda trebati doktori? okupacionoj vlasti? ilegalcima po sumama? ili bilo kome ko ce da ponudi vizu i destinaciju sto dalje odavde kad prigusti Smile
to sto ti ne planiras vrlo je pohvalno. i ne treba da bude rata, ali niko te nece pitati. a da ti kazem oko toga kako se upotrebljava medicinsko osoblje ili sanitet- nalaze se u neposrednoj blizini prve linije zbog brzine pruzanja pomoci ranjenicima, a ako su terenci onda su na liniji zajedno sa pesadijom.
inace prvi cilj svake diverzantske grupe jeste likvidacija centara veze i sanitetskog osoblja.
toliko o bezbednosti o kojoj mastas. oni jako cesto ginu, i potpuno su bespomocni u slucaju napada.

Zaista ne vidim po kojoj logici bi neko ko je sluzio vojni rok imao bilo koje privilegije. Cak, stavise, cini mi se da oni koji sluze civilno, vise doprinose zemlji, nego momci koji sluze vojni rok redovno. Svakako, ima izuzetaka, ali cini mi se da drzava i njeni gradjani imaju vise koristi od nekoga ko ce raditi u domu za stare ili bolnici i stvarno pomagati nekome, nego od nekoga ko nece biti kuci 25 dana mesecno samo da bi trcao, radio vezbe ili sta vec.

smesna analogija- trenutno privilegovani su ovi sto sluze vojsku u civilu. a posto imam priliku da vidim kako rade "civilci" po firmama, koristi od njih nema bas nikakve. svaki dom za stare i bolnice vec imaju zaposlene bolnicare, koji dobijaju platu za taj posao. sta ce njima vojnici?
ili glumci koji vojsku sluze u pozoristu? trenutno jedino Komunalno preduzece ima potreba za osobljem i sve regrute tamo treba usmeriti, da budu korisni i pomognu svojoj drzavi i ucine svoj grad cistijim i lepsim.
onom koji sluzi posteno na taj nacin svaka cast. meni je jasno da nisu svi sposobni da se bore, nose oruzje, niti su svi podjednako hrabri da poloze svoj zivot u pokusaju da odbrane drzavu. to je realnost.
ali nije lepo da kazes da su civili korisniji, jer ipak u slucaju potencijalnog sukoba neko mora da stane na granicu i da brani drzavu- a da zaboravimo na mastanje o profesionalnoj vojsci, proce jos dosta godina dok mi ne budemo u mogucnosti da napravimo nesto takvo. dotle.....

Svi koji su se prijavili za civilno služenje vojnog roka, koliko ja znam, u slučaju ratnog stanja će biti mobilisani.

da, mobilisani, ali kao sta? koja je njihova funkcija?? ne znaju prvu pomoc. ne koriste oruzje. sta ce raditi? bice prosta radna snaga za prenos materijala potrebnog momcima na frontu? -  vec imamo kamione i ako zatreba konjske zaprege.  
sve je to lepo ali daleko od organizacije kao sto je u EU. tamo sluzenje u civilu nije zezanje kao kod nas i ozbiljno se kontrolisu.

Troskovi koje imamo sada su mnogo veci nego da placamo 20000 profesionalnih vojnika. Mi vec sada placamo oko 40000 oficira, vojnika i administracije (preglomazne i neefikasne) plus sto placamo neefikasnu i samim tim beskorisnu obuku regruta. Za te iste pare mozemo imati malu ali mnogo efikasniju profesionalnu vojsku. Sa razvojem ekonomije u zemlji moci cemo i da je modernizujemo i da je uvecamo na nivo nasih realnih potreba.

slazem se da je administracija glomazna i losa. ali ipak treba znati da je 20000 vojnika preskupo za sadasnje uslove- ko ce da ti ide u vojsku za 20.000 dinara? zasto? znaci treba obezbediti smestaje njihovim porodicama, plate vece od 1500 evra koliko je za sada minimum za zemlje okruzenja i vojnike pod ugovorom.

a koje su to nase realne potrebe? da li neko od vas zna da sve zemlje u komsiluku povecavaju broj vojnika iz godine u godinu, a i vojni budzet. samo cemo mi da se pravimo pacifisti.

latinska izreka "Qui desiderat pacem praeparet bellum" nije nastala uzalud. Ako zelis mir, pripremi se za rat- pitam se da li bi S.Koreja ili Iran delili sudbinu Iraka danas da im nuklearno oruzje, u prvom, i ogromna i snabdevena vojska, u drugom slucaju, ne garantuju suverenitet.
« Poslednja izmena: 12. Feb 2007, 14:49:20 od colossus1167 »
IP sačuvana
social share

Don't take this personal...            Не берите этот персонал...
i'm just doing my job...                я только делаю мою работу...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

God is busy, may I help you?

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 41441
Zastava Beograd, Srbija
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
mob
Apple iPhone 3Gs
posto vidim da dalje svrhe za konverzaciju na ovu temu sa tobom nema, samo me jedna stvar jos interesuje..

Citat
a bice rata, do kraja sledece godine  najkasnije, po pouzdanim procenama.

Koje su to pouzdane procene, ko ce sa kim ratovati i da li ce do toga doci samo ako Grobar dodje na vlast? Bas me zanima..
IP sačuvana
social share
"Ponekad mi se čini da je najupadljivija odlika liberalizma, koja ga odvaja kako od konzervativizma tako i od socijalizma, stanovište da moralna uverenja u vezi sa ponašanjem koje se neposredno ne upliće u zaštićeno polje drugih osoba ne opravdavaju prinudu."

Friedrich Hayek
Pogledaj profil WWW GTalk Skype Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 877
Zastava Pored vrlo prometne ulice :(
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.01
mob
SonyEricsson K800i

Svi koji su se prijavili za civilno služenje vojnog roka, koliko ja znam, u slučaju ratnog stanja će biti mobilisani.

da, mobilisani, ali kao sta? koja je njihova funkcija?? ne znaju prvu pomoc. ne koriste oruzje. sta ce raditi? bice prosta radna snaga za prenos materijala potrebnog momcima na frontu? -  vec imamo kamione i ako zatreba konjske zaprege.  
sve je to lepo ali daleko od organizacije kao sto je u EU. tamo sluzenje u civilu nije zezanje kao kod nas i ozbiljno se kontrolisu.

Svi koji su se prijavili za odsluženje civilnog roka, do tog odsluženja su raspoređeni u pešadiju. Predpostavljam da će u slučaju rata biti i mobilisani kao pešadija, i da će tada primiti brzu obuku u rukovanju oružijem...
Slažem se da je sve daleko od normalne organizacije vojske i načina odsluženja i da treba mnooogooo po tom pitanju da se poradi.
IP sačuvana
social share
Ретко која жена виси о руци мушкарца који је био одиста човек њеног укуса.
 Јован Дучић
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
ljudi koji se prijave za civilno sluzenje vojnog roka ne mogu da budu peshadija ,jer je specijalistichka obuka za peshadince izuzetno slozena - oni ne zavrshavaju osnovnu peshadijsku obuku nego imaju i gadjanja iz rrb ,pa onda specijalizacije za mitraljesca,snajperistu i.t.d.

prema tome "civili" su praktichno beskorisni u ratu ,a samo njihovo postojanje je ozbiljan moralni problem za drzavu. shto se tiche toga s kim bi mogli da ratujemo ,dovoljno je da se pogleda malo po svetu i po okruzenju ,pa ko nije slep Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Qui desiderat pacem praeparet bellum

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 921
Zastava Olduvay-naucna kolonija na Marsu :)
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
mob
HTC Touch Pro
posto vidim da dalje svrhe za konverzaciju na ovu temu sa tobom nema, samo me jedna stvar jos interesuje..

Citat
a bice rata, do kraja sledece godine  najkasnije, po pouzdanim procenama.

Koje su to pouzdane procene, ko ce sa kim ratovati i da li ce do toga doci samo ako Grobar dodje na vlast? Bas me zanima..

eto, bivsa devojka (s kojom sam ostao u odlicnim odnosima)  upravo zavrsava magistarske studije na vojnoj akademiji njene zemlje i ima cin kapetana jedne NATO armije. zahvaljujuci njoj video cuo sam kakav je stav te organizacije prema nama.

ljudi koji se bave bezbednosnom problematikom, meni srodnom disciplinom, slazu se u oceni da je sukob srednjeg ili veceg intenziteta neminovan do kraja sledece godine. zbog religioznog karaktera situacija ce se preliti i na balkan.
zivi bili pa videli. licno bih voleo da do toga ne dodje ali ipak treba biti realan.

a koliko znam Grobar je vec na vlasti- Tadic je Partizanovac Smile a ministar vojske patolog Smile divna kombinacija Smile
IP sačuvana
social share

Don't take this personal...            Не берите этот персонал...
i'm just doing my job...                я только делаю мою работу...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 ... 8
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 20. Sep 2025, 06:32:06
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.052 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.