Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 19. Apr 2024, 06:30:29
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3 ... 5
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Četnistvo i četničke vodje  (Pročitano 63720 puta)
24. Okt 2006, 21:41:58
Bez prava na potpis
Zvezda u usponu


Jedini imam privilegiju da u potpisu reklamiram SF

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 1595
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6600
BOSANSKA GOLGOTA

Major Aleksandar Milosevic,komandant 2.Sumadijskog korpusa


,,Zima je vec bila tu,a Bosna spaljena i pusta,jedinice njene,kao i drugih okolnih pokrajna,u najvecem delu rasute.Postavljeni cilj,kao i druge okolnosti,izazivali su niz pokreta,napada i drugih sukoba sa komunistima,pocev od onog pohoda Sumadijske grupe na Kalinovik,teske borbe oko Foce,na Sokolcu,Romaniji,oblasti reka Krivaja i Spreca,na Ozrenu,oko Tuzle-pa do ustaljenog fronta na Ozrenu i Trebavi.Sve je to znacilo jednovremenu borbu protiv zime,gladi i bolescina.Bili su to natcovecanski napori ne jednog lutanja,kako bi mnogi protivnici hteli da je predstave,vec svesne borbe za prava coveka u obespravljenom polozaju.Bila je to borba Ravnogorskog pokreta,borba celog jednog naroda,nemocna u oblasti ukrstenih htenja Mocnih,ali svetla i uzvisena za sva vremena.

Stvarnost spolja pred prolece 1945

Svetsko bojiste ostavljalo je utisak da su silama Trojnog pakta izbrojani meseci,ako ne i nedelje.Dok su Sovjeti tezili da sto vise zgrabe,ustolicivsi Tita u Srbiji i buseci po Grckoj,dotle se kroz vojnicke postupke videlo da Zapadne Saveznike najvise zanima odluka da nemacku vojnu silu tuku do unistenja.Pukovnik MekDauel bese odleteo.Njegova uveravanja da ce i Zapadni Saveznici svojim oruzanim snagama uci u Jugoslaviju,zbog ulaska Sovjeta,nisu se ostvrila,danas je jasno da niko nije mislio o tome.Sve o svemu,raspolozenje Zapada prema nama najbolje karakterise odgovor Cercilov Ficroj Maklenu kad ga je ovaj upozorio da je Tito Komunist i izrazio brigu o daljem razvoju dogadjaja u Jugoslaviji-Da li vi imate nameru da zivite u Jugoslaviji posle rata?
To vise nego jasno,pokazuje cinicnu nebrigu o nasoj sudbini.Da su nas bar ostavili same sebi!!!

Stvarnost unutra pred prolece 1945

Nasa osnovna zamisao,da se snage ocuvaju i ojacaju,bila je daleko od stvarnosti.Najveci broj jedinica u Sandzaku,BiH bese se osuo.Zbog lokalnih uzroka,koji nisu imali veze sa komunistima,bilo je nemoguce reorganizovati ih.Sve se bilo svelo na mala brojna stanja osutih u gerilu,sem izuzetaka,kao sto su bile snage sa Ozrena,Trebave i Majevice,kao i Posavine u ovom predelu.
Bilo nam je poznato da su komunisti u Srbiji,pod okriljem Sovjeta,sve preduzeli da svoj polozaj sto bolje ucvrste i pripreme se za sto skoriji obracun sa nama.Jos u toku zime to se osecalo po snagama koje su upucivali u Bosnu.
Nediceve straze vise nije bilo sa nama.Misao o napustanju Otadzbine nije ih,valjda,ni jednog trenutka ostavljala.Posle neuspesnih pokusaja preko juga i Kosova u prvoj polovini oktobra 1944,oni su otisli na sever prvih dana januara 1945.
Krajem februara 1945,u oblast Trebave i dolinu reke Bosne behu pristigle i crnogorske jedinice sa masom neboraca.Stigli su i Hercegovci i Sandzaklije.Njihova zelja je bila da se domognu Slovenije,gde su vec bile Djujiceve i Jevdjeviceve snage i Ljoticevci.Sa njima su krenuli Hercegovci deo jedinica iz Sandzaka i par odreda iz Srbije.
Tako je ostala neostvarena Cicina zamisao da,ojacani i podesno grupisani,sacekamo trenutak u kome bismo-ako nista drugo-svoju sudbinu imali u svojim rukama.

Ofanziva komunista-povlacenje na levu obalu reke Bosne

Nase snage su drzale polozaj na liniji Ozren-Gracanica-Trebava-Gradacac.
Prve znake prelaska u napad komunisti su pokazali pocetkom marta 1945.U toku 9. i 10.marta 1945 ujutro crnogorske jedinice,u odluci da krenu za Sloveniju,povukle su se sa polozaja na Trebavi.Koristeci to komunisti izbise na napustene polozaje(Ploca 450),koja je bila kljuc levog krila polozaja na Trebavi.Njen pad znacio je i pad Gradacca i strahovicto ugrozavanje pozadine,gde behu sve bolnice i Vrhovna komanda.
Sumadijska grupa hitno je upucena 10.marta sa naredjenjem da plocu 450.povrati.Jurisem uz velike gubitke,na obe strane,poloca je povracena 10.marta u pre podnevnim casovima.Po vatri koja se osecala duz celog fronta bilo je jasno da su komunisti presli u opstu ofanzivu,po podne tog dana pao je Gradacac,a nase snage na Ploci 450 bili su zestoko napadnute pa su u toku noci morale da je napuste.
Povlacenjem na celom frontu na Trebavi,izdrzali smo i 11 i 12.mart.Nocu 12-13.marta bilo je naredjeno svim jedinicama da se na polozajima uzeg mostobrana,gde smo vec bili,izdrzi i 13.mart po cenu svega.Pozadina je sa tri kolone prebacivana preko reke Bosne na levu obalu.Noc 13-14.mart je bila predvidjena za prelaz borackih delova.
Izdrzasmo.Nocu 13-14.marta predjose i boracki delovi na levu obalu reke Bosne.
Bio sam u zastitnici prema srednjoj skeli kod sela Koprivne.Znak za povlacenje i zadnjih trojki,a u isto vreme i za rusenje skele,bile su tri rakete.Tu,kraj skele,nadjoh se sa majorom Milosem Markovicem,Komandantom Pozeskog korpusa.Upalismo tri bele rakete,sacekasmo trojke i ukrcasmo se na skelu.Vec se dobro razdanjivalo.S one strane,kraj same vode,naidjosmo na Cicu.Umivao se.Raportirah mu.Bio je zadovoljan,jer je prelaz uspeo onako kao se niko nije nadao....Bese mokro i maglovito jutro 14.marta 1945



IP sačuvana
social share
Edit by SerbianFighter: Pravo na potpis - uskraceno!
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Bez prava na potpis
Zvezda u usponu


Jedini imam privilegiju da u potpisu reklamiram SF

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 1595
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6600
Na Vucjaku

Crveni nisu ni pokusavali prelaz reke Bosne.Njena odbrana je bila laka.Smesteni na Vucjaku,u predelu sela Podnovlje i Dugo Polje,mi smo bili mirni.Samo je povremeno bilo sukoba sa ustasama.Nama je bila potrebna hrana,u bogatim Posavskim selima nabavljali smo je uz borbu,jer to bese druga drzava.Prolece je bilo doslo rano,smesteni pod vedrim nebom,vasiju je bilo nestalo.Pegavca vise nije bilo.
Pritisak komunista na Trebavu ubrzo popusti,njihove jedinice se povukose na jug,te se Trebavski korpus popa Save Bozica vrati na Trebavu.
Na Vucjaku ostadose samo korpusi iz Srbije i nesto Bosanskih jedinica.
Jos pre konferencije komandanata korpusa odrzane u Modrici 10.marta 1945,bila je naredjena preformacija.To su zahtevala brojna stanja jedinica,koja se stalnim borbama i bolestima smanjila.Ofanziva komunista je to bila prekinula,ali nastavljeno je ovde na Vucjaku.
Novo grupisanje je izgledalo ovako-
-Sumadijski jurisni korpus-Kom. potpukovnik Dusan Duja Smiljanic,Nacelnik Staba major Aleksandar Milosevic
U sastav ovog jurisnog korpusa usle su sledece formacije-1.Sumadijska brigada kapetana Marka Muzikravica
2.Sumadijska brigada kapetana Milutina Milutinovica i Timocka brigada majora Ace Milenovica.
-Grupa potpukovnika Dragutina Keserovica
U sastav su usli-preformirane jedinice iz njegove grupe korpusa i Pozeskog korpusa majora Milosa Markovica
-Grupa potpukovnika Dragoslava Racica
U sastav su usli-preformirane jedinice njegovog korpusa
-Grupa majora Nikole Kalabica
U sastav su usli-preformirani njegovi korpusi,brigada kapetana Filipa Ajdacica iz Pozeskog korpusa i snage iz Posavine i Trebavci popa Save Bozica.
-Grupa kapetana Neska Nedica
U sastav usli-preformirane jedinice iz Posavsko-Tamnavske grupe korpusa i Juznomoravske grupe korpusa
-Avalski korpus-Kom.poptukovnik Svetislav Sveta Trifkovic ,u ovoj grupi je bio samo Avalski korpus
-Grupa komandosa,pod komandom pukovnika Dragoslava Pavlovica.
-Djacka grupa,pod komandom potpukovnika Miodraga Palosevica
-Vrhovna komanda u koju su bili povuceni komandanti rasformiranih korpusa
potpukovnik Sinisa Ocokoljic ,,Pazarac,, ,potpukovnik Ljubomir Jovanovic ,,Patak,, ,potpukovnik Vladimir Lale Komarcevic.

Draza je ostao dosledan osnovnoj zamisli,povratka u Srbiju,on nije hteo da napusti svoj narod i svoju Otadzbinu.Ostao je na putu velikog i uzvisenog,na cemu je nasa borba oduvek i pocivala.Tu bas,u onakvoj situaciji i lezi sva velicina njegovog duha.

Natrag u Srbiju

Osnovna zamisao bila je-Sa Vucjaka krenuti prvo na Zapad,i tako ostavljajuci utisak da cemo i mi za Djurisicem.Od planine Motajnice skrenuti na jug,pa brzim pokretima opstim pravcem-Motajnica-istocnije od Kotor Varosi-izmedju Travnika i Zenice,izbiti u oblast Bosanske Fojnice,preko Ivan planine-zapadnih padina Bjelasnice,obici Kalinovik nesto zapadnije,i odmah juzno do njega skrenuti na Istok,preko Zelengore izbiti na Drinu kod Broda,tu je preci,i onda dalje kroz Srbiju.
Sa Vucjaka,iz Podnovlja i Dugog Polja,pokret ka zapadu bio je preduzet 13.aprila 1945.Toga dana izbili smo u visinu sela Dobra Voda.Jos odranije,u borbama izmedju cetnika i ustasa,ustase popalivsi sva srpska sela,behu svoja,pa i srpska u tome zahvatu,zastitili podizuci cak i betonski utvrdjene oslone tacke na podesnim terenskim mestima.U ovom pokretu,mi smo se priblizili jednoj takvoj utvrdjenoj liniji.
Tu smo ostali dva dana izvidjajuci situaciju.Nocu 14-15.aprila,koristeci mestane Srbe kao putovodje,izvrsili smo raspored za napad i podilazenje ustaskoj liniji(Ovakav raspored ostace do kraja Golgote).
DESNA KOLONA-Kom.Potpukovnik Dragutin Keserovic
Njegova grupa,Avalski korpus i grupa kapetana Neska Nedica.
SREDNJA KOLONA-Kom.Major Nikola Kalabic
Prethodnica,Kalabiceva grupa bez Posavaca i Trebavskog korpusa,Vrhovna komanda,sve bolnice i neborci,zastitnica,Posavci i Komandosi.
LEVA KOLONA-Kom.Potpukovnik Dragoslav Racic
Raciceva grupa,Sumadijski jurisni korpus,Prethodnica iz Raciceve grupe i zastitnica iz Sumadijskog jurisnog.

Naredjenje je bilo da,kad izbijemo na drum Bosanski Brod-Derventa,desna i leva kolona formiraju stalne pobocnice dok srednja kolona ne predje drum i reku Ukrinu.Takodje,da u toku dana 15.aprila,do casa odredjenog za napad,privucemo neopazeno lake bacace,da bismo sto lakse unistili posade u utvrdjenim tackama.Pocetak napada bio je naredjen za 11 casova i 35 minuta,znakom bele rakete sa padobranom iz Srednje kolone.
Tacno u to vreme,na celom frontu kao da se zemlja prolomila.Iznenadjenje je bilo takvo,da ustase nisu stigle ni da povuku obarac sa svojih automata.Retko je ko umakao od njih.U prvi mrak zastitnica leve kolone izbi na drum i obrazova stalnu pobocnicu.Sa pravca Bosanski Brod poce da dejstvuje dalekometna artiljerija.Tukli su Nemci,ali je vatra bila neregulisana.Ustase se behu pobojale za svoj garnizon u Derventi,pa su zatrazile pomoc iz Broda,i ona im bila upucena u zivoj snazi.Kasnije u noc,u Derventi se razleze strahovita eksplozija,ustase digose svoje magacine u vazduh.Malo posle toga,jedna kolona ustasa sa automobilima udari na nasu pobocnicu.Nocna borba se razvi,i oni behu zadrzani do vremena proracunatog za prelaz srednje kolone.
Bilo je 11.casova izjutra 16.aprila 1945,mi povukosmo pobocnicu.Predjosmo reku Ukrinu kod zeleznicke stanice Luzane i produzismo preko sela Semsibegovi za Gradac.Na nase veliko iznenadjenje tu naidjosmo na Domobrane,bili su to pokatoliceni Srbi.
Srednja kolona nije cela presla drum i reku Ukrinu.Naisavsi usput na napustena bogata sela,isuvise su se zadrzali zbog hrane.Ustaska kolona,povlaceci se iz Dervente,uz pomoc onih iz Broda,a posto su se nase pobocnice povukle,presece srednju kolonu.Otsecene su ostale sve bolnice,kao i njihova zastita.Ono sto je bilo u blizini druma,izginulo je,dok su se ostali delovi povukli i vratili na Vucjak.
17.aprila mi smo produzili jednim silovitim marsom i izbili na uzvisicu Markovac,severno od Dervente,u prostor sela Bijelo Brdo.Ustase su davale slab otpor,dok u selima nije bilo nikog.Zaustavili smo se tu,da bi bilo reseno pitanje bolnica i ostalih iz srednje kolone koji su bili otseceni.
Nasa snaga,i osvete Srba mestana za cinjeno im zlo,naveli su katolicko svestenstvo da pred kraj dana dodju u Vrhovnu komandu i ponude svoje usluge.Proveli smo ovde do 19.aprila,cekajuci odsecene da stugnu,toga dana oni su i stigli,krenuli smo u dalji pokret,cilj oblast Fojnice,raspored kretanja isti.
U toku 20.aprila bez borbi,izbismo u visinu sela Donja Lepenica i zapadnije.Vec u vecernjim satima,slabije snage komunista-mestana napadose Desnu Keserovicevu i Srednju Kalabicevu kolonu.Manje-vise uznemiravanje je trajalo celu noc.Sutradan produzismo dalje ka zapadu,u toku dana trebalo je da skrenemo na jug i zanocimo kod sela Dragovici.U toku dana nije bilo borbi,komunisti u ovom predelu su bili preslabi za dnevne sukobe.Noc je provedena takodje u miru.
Ujutro 22.aprila 1945 osvanuo je divan dan.Svezina jutra u predelu rosnih livada poprskanih zivopisnim bojama,cinila su sklad prolecnom budjenju.Na jednoj od tih livada postroji se cela Leva kolona.Na desnom krilu Tufegdzicev Cerski korpus,do njega Lekin Majevicki a ne levoj Dujina Sumadijska grupa.Racic primi raport i naredi pokret.Sumadijski je opet bio na zecelju i davao zastitnicu.
Gledao sam kako se razvijamo u kolonu.Bio je to poslednji put kada smo se mogli uskupno pogledati.Poslednji zauvek.Kod Majevicana padose mi uci neki neborci,a medju njima jedna krupna vec u godinama,seljanka.Kapetan Leka bese tu kraj nje.Nesto joj je govorio,kao da ju je ubedjivao.Ne prodje dugo,i red bese na njih da krenu.Opet kratko objasnjavanje i ona pristade te joj kapetan Leka i jos neki pomogose da se popne na konja...Starica nije mogla dalje pesice,a ostati nije htela.Posla je sa sinom u pobedu ili smrt...Bila je to majka kapetana Leke Damljanovica,komandanta Majevickog korpusa.
Kod sela Devetine predjosmo drum Banja Luka-Prnjavor.Tu nas stigose Trebavci popa Save Bozica sa pravca Prnjavora.Zanocili smo na jugo-istocnim padinama Crnog Vrha.Noc se spustala,a sa njom i borba.No na nasu srecu,to bese samo kratko uznemiravanje.Noc provedosmo bez borbe,ali na velikoj oprezi.Za sutradan pred nama je bila planina Uzlomac.
Osvanuo je mutan i tmuran dan,kisa vec pocinjase...Produzismo ka selu Donja Snjegotina.Kisa sve jaca.Vec smo mokri do koze.Pocinjemo da se penjemo na Uzlomac,da bismo se preko Marinog Groba i Matrakove Kose prebacili u dolinu Vrbanje.Malo penjanja,i iz kise ulazimo u sneg.Sve se na nama ledi....Tako mokri,dok se na nama sve smrzavalo,prelazimo preko jedne pojate.Cutke,sa poslednjom postom.Svakako niko nije ni mislio o sebi,o svom promrzlom telu,vec o onom sto se zbivalo u ogradjenom prostoru pojate.A tamo,saborci su zakopavali svog mrtvog druga.Tok misli najednom prekide glas sa cela kolone-Vatra! Stvarno pred nama je bila ogromna vatra.Nalozili su je prednji delovi,da bi je nadolazeci potstakli doturajuci drva,sebe ogrejali i jos vise raspaljenu ostavili za potonje.Izbijamo na vrh Uzlomca.Levo od nas sve jaca borba,i sve blize nama.Obezbedjujemo se joj bolje sa te strane i micemo polako napred sa oruzjem na gotovs.Jo suvek ne znamo ko je to,najednom,izvesni delovi upadose u nasu kolonu iz jedne dubodoline jos posumljene.Bili su to Ozrenci Cvijetina Todica.Izbili su ka nama iz pravca reke Usore.Nastade kratka ali jaka borba i komunisti behu odbijeni.Ozrenci se prikljucise nama.

IP sačuvana
social share
Edit by SerbianFighter: Pravo na potpis - uskraceno!
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Bez prava na potpis
Zvezda u usponu


Jedini imam privilegiju da u potpisu reklamiram SF

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 1595
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6600
Vreme je i dalje bilo uzasno,cas ledena kisa,cas sneg.Ipak kolona je sigurno odmicala napred.Uvece smo bili sa one strane Uzlomca,u dolini reke Vrbanje,kod sela Hrvacana.Predjosmo recicu i tu u prvim selima zanocismo.
Osvanuo je nesto bolji dan,maglovit ali bez kise.Produzismo uz Vrbanju da se,odvajajuci se odnje,popnemo u selo Borci i tu prenocimo.Borbi nije bilo.Sutradan smo dosli bez borbe do sela Ocaus.
Komunisti su vec mogli da imaju predstavu o nasem pokretu,kao i njegovom cilju.Izvestaju koje smo mi imali,vec su pokazivali njihovo grupisanje,koje se svodilo na sacekuse na nekim mestima.Ta okolnost je nas nagonila da se u daljem pokretu drzimo sto vise planinskih venaca.
To je otezavalo pokret i dovodilo u pitanje prisustvo ranjenih,bolsenih i iznemoglih.Pri takvoj situaciji nista nam drugo nije preostalo nego da nesposobne ostavimo.U ovom predelu,gde smo sada bili,nudile su se izvesne povoljnosti.Tu je jos uvek bilo jakih cetnickih snaga pod komandom lokalnog cetovodje Tesanovica.
Ovde smo ostali do noci izmedju 26-27.aprila,radi odmora i popune delova,to je dalo komunistima vremena da se grupisu u rejonu Kotor-Varosi i Teslica.Jaka borba trajala je celu noc narocito kod desne kolone u selu Siprage.U zoru 27.aprila 1945 na Sumadijski jurisni udarise komunisti iz tri pravca-reka Usora,Teslic i sa slabijim snagama sa planine Borije.Razvi se ogorcena borba,da se postepeno zbog napada iz tri pravca,pretvorila u borbu u mesavini.Blagodareci blizini planine Borije i danu,ispalo je da korpus nije doziveo tragediju kakvu je mogao.
O nakom planskom odmoru,popuni hranom i sklanjanju ranjenih,bolesnih i iznemoglih nije moglo biti reci ni kod jedne kolone..Pokret uz borbu je produzen.Usiljenim marsom preko reke Bile u toku noci 30.april-1.maj trebalo je da se spustimo sa planine Vlasic i da predjemo put Travnik-Zenica,reku Lasvu,i da se dobro uhvatimo Krusicke planine.Cilj ovakvog marsa je da se izbegne grupisanje komunista i zatvaranje prostora izmedju Travnika i Zenice.Taj prolaz bio je po nas vrlo osetljiv,jer su oni mogli tamo brzo da se grupisu prevoznim sredstvima.
Mars je uspeo iznad svih ocvekivanja,ne samo da nije bilo borbi,nego je nasa iznenadna pojava bila kao grom iz vedra neba.Toliko strasna da su komunisti pobegli iz Travnika.To nam se isplatilo,jer smo se ceo taj dan odmarali kao i sledecu noc,hranom delimicno snadbeli i sacekali grupu kapetana Neska Nedica.Sutradan nastavismo dalje,ali ubrzo poce i borba na planini Vranici,trpeli smo ogromne gubitke,ali kada je stigao kapetan Nedic sa svojim jako proredjenim snagma komunisti se povukose.Nesko Nedic je unapredjen u majora.
Nastavismo dalje,ali sa promenom u rasporedu kretanja,u desnoj koloni je bio i dalje Keserovic sa Avalskim korpusom ali bez grupe majora Neska Nedica,u srednjoj koloni Kalabic i Vrhovna komanda s tim sto je u njenu zastitnicu dosao Sumadijski jurisni,u levoj koloni je bio Racic sa Neskom Nedicem.Pokret kolona je bio na dosta bliskom medjusobnom rastojanju,ucestale borbe su to zahtevale.
Cim osvanu 3.maj 1945,mi smo napadnuti,i to greskom putovodje Turcina pocesmo naglo da se spustamo jednim teskim usekom neke vododerine.U nju jos ne behu usli zadnji delovi zastitnice u koj bi Sumadijski jurisni.Kolona zastade,nastade komesanje i protivurecni izvestaji sa cela kolone,odakle se videla neka varos u dolini i ocito pogresan pravac,Kalabic je hteo da zakolje Turcina,ali umesa se Cica i smirujuci Kalabica trazio je resenje,trebalo je nazad a izvuci iz provalije Srednju kolonu u kojoj je bilo oko 3000.ljudi nije bila laka stvar.Naredi Draza na levo krug i svaka jedinica krenu na mesto prenocista.Tek sto ljudstvo na zapovest Drazinu krenu,komunisti otvorise jaku vatru iz zasede na izlazu iz vododerine.Masa u blizini izlaza na celu sa kapetanom Milutinom Milutinovicem,komandantom II Sumadijske brigade,jurnu pravcem odakle je vatra dolazila,iz hiljadu grla razleze se -Ziveo Kralj!!! Uzasno i strasno odjeknuse dubodoline Vranice...Jakim naletom i nepucajuci,pomesano ljudstvo iz raznih jedinica polete napred...Vatra umuknu.Izbezumljene komunisticke trojke su stajale s automatima u rukama skamenjene,strah ih bese skamenio.
Izduzismo se u kolonu i kretosmo vise ka jugo-istoku,da uskoro naidjemo na jedan terenski otsek posegnut od komunista.Razvi se borba ali ih nas nalet brzo razbi.Neke zarobismo.Muslimanska brigada iz Prizrena.Sve mladici sa novim ruskim naoruzanjem.
Produzismo pokret i nocu,ulazimo u jako posumljenu Progorelicu.Teska,strahovito teska noc! Dan nam opet donese tesku borbu kod svih kolona.Komunisti,jace grupisani,pocese sve vise da nas napadaju i danju.Ipak napredujemo,predvece izbismo na padine Bitovnje.Tu i zanocismo.
Osvanuo je 6.maj 1945,divan prolecni dan.Iako u planini,gde je jos ovde i onde bilo snega,on nam je docaravao svu lepotu nizina iskicenih beharima procvetalog drveca.Pomisao na praznike Vaskrs i Djurdjevdan,cinila nas je briznim i nemim.Niko nije zurio.Ni borbi nije bilo.
Polako u nekom poboznom cutanju,postrojismo se na jednom proplanku.Hteli smo da zapovest za taj dan bude procitana pred strojem.
Ta zapovest Djenerala Mihailovica procitana je svim kolonama-

,,Produzicemo i danas ka postavljenom cilju.Tacno u 11.casova,sve kolone ce se zaustaviti na mestima gde se budu nasle.U secanju na dan vaskrsa Bogocoveka,pomolicemo se Bogu.Svestenici ce odrzati kratku sluzbu Bozju.A onda,pokret dalje.
Nasa borba i nase patnje su za prava coveka Bogom dana.To je put Gospoda Isusa Hrista na kome je on i stradao,ali i voskrsao.Vekovi to nisu promenili ni oborili,nece ni pojave danasnjice.Mi mozemo u toj borbi i izginuti,ali je njena pobeda sigurna,pobeda i blagodeti za prezivele i potonje.Uveren u vasu resenost da istrajete do kraja,ja vam upucujem,dragi moji saborci,moj pozdrav-Hristos voskrese!
Djeneral Dragoljub Mihailovic

Poboznu tisinu prolomi otpozdrav ,,Vaistinu voskrese!,, Vec vidimo komunisticke kolone kako se zurno prebacuju na nas pravac kretanja.Leva kolona je vec stupila u borbu.Mi skretosmo ka njoj da joj pomognemo i izbegnemo susret sa komunistima koji su krenuli u nasem pravcu.
Penjemo se uz Bitovnju i izbijamo na njen vrh.Ulazimo u sumu.Borba je malaksavala i mi usporavamo hod...Vec je podne.Borba je onemogucila da se skupno pomolimo Bogu.Naredjen je bio zastanak.Blize celu kolone,na jednom proplanku,radio-stanica Vrhovne komande bila je u pogonu.Pridjoh Pevecu i zapitah ga sta ima novo-,,Dobili smo depesu od djenerala Damjanovica,, odgovori mi.,,Javlja nam da se Zapadni Saveznici interesuju gde smo,sta radimo i koliko smo jaki,,.
U blizini je bio Cica.Kraj njega potpukovnik Milikic,major Stojanovic,pukovnik Duja Smiljanic i potpukovnik Kalabic.Pridjoh im.Cica je diktirao odgovor-,,U planinama Bosne produzavamo borbu protiv sada jednog manje neprijatelja,,.
Dan se vec blizio smiraju,jaka borba kod desne kolone.Komandant Pozeskog korpusa major Milos Markovic,kao i prethodnica,bese zasao medju bunkere na pruzi Sarajevo-Konjic kod sela Dragocaja.Njega sa nesto ljudstva zarobise crveni.
Komunisti su od 7.maja 1945 poceli sa danonocnim napadima i iz vazduha.Posto se rastureni zbog pojave aviona,prikupismo,produzismo dalje,gledajuci da se krecemo po sumovitijim delovima.
9.maja 1945 nalazimo se na planini Visocici,spustamo se sa njenog grebena,i padinom produzavamo pravcem ka varosici Obalj.Negde jugo-istocno do sela Odzaci i zanocismo.,,
IP sačuvana
social share
Edit by SerbianFighter: Pravo na potpis - uskraceno!
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Bez prava na potpis
Zvezda u usponu


Jedini imam privilegiju da u potpisu reklamiram SF

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 1595
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6600
POSLEDNJE BITKE-JEZERICA I ZELENGORA

Za poslednje dve bitke Jugoslovenske Vojske u Otadzbini,za njihov opis,ponovo sam izabrao zapise majora Ace Milosevica Nacelnika Staba Sumadijskog jurisnog korpusa-

JEZERICA 10.MAJ 1945

,,Osvanuo je lep dan.Mi zurno kretosmo,trebalo je ne dati komunistima da se grupisu.Pravac je bio Obalj.Kretali smo se dosta blizu Neretve,jer ona tu cini veliku krivinu sa izbocinom ka istoku.
Ispred srednje kolone izasla je desna Keseroviceva.Borba je ubrzo pocela.Komunisti su bili poseli sav drum od Oblja ka Kalinoviku.
Cim ugledase nase snage,otvorise vatru sa tog pravca iz nemackih flakova.
Keseroviceva kolona se uputila ka selu Socani.Kad je izbila na recicu Hotovska,na uzvisici k.948 obrazovala je stalnu pobocnicu.Predpostavljalo se u pocetku da ce tim pravcem njegova kolona moci i da produzi,te su tu stalnu pobocnicu pristizuce jedinice trebale da smenjuju.Medjutim,zbog prirode korita Jezerice,on je tu ostao i dalje kao pobocnica.
Srednja kolona sa Vrhovnom komandom,propustivsi ispred sebe desnu,produzila je pravcem ka Oblju.U svom pokretu izbila je na Jezericu,pritoku Neretvinu.Uzasan kanjon sa neobicno strmom desnom obalom.Mozda do 200.metara pravo otsecena gola stena,sem sto je na jednom mestu,blize Neretvi ,malo blaza i obrasla divljim sitnogorjem.Tu se jedino moglo dole.
Toj priprodnoj nesreci niko se nije nadao.Komunisti su izgleda znali za to,i njihov pritisak sa leva postajao je sve jaci.U prvo vreme dok Racic nije stigao i Ajdacic sa svojom brigadom presao,druge nije bilo,i tuda,preko toga kanjona,moralo se,jer smo bili preslabi da potisnemo njihove snage koje su dolazile sa leva.U takvoj situaciji Cica naredi Filipu Ajdacicu da se sa svojom brigadom spusti niz deo obale sa prorascem,da predje na drugu stranu i napadne Obalj.Za njim se odmah uputio i Kalabic sa ostatkom svojih snaga,i licno Cica.Posle njih i Sumadijski jurisni.Spustili smo se,presli brzu recicu,izbili na drugu stranu i zauzeli Obalj.Ali Jezerica osta grobnica i mnogih i mnogo cega.Samo jedan ne odmereni korak,skliznuce,odvaljeni kamicak ili iscupana grancica,znacili su pad u provaliju i groznu smrt.Sve teske bacace i automate,radio-stanice i svu drugu spremu,sa kojom se nije smelo niz strminu ili u brzu vodu,progutala je bujica zauvek.A jadni konji,isuvise nauceni vec svuda naidju,ostali su svi do jednoga tu.Tupi udarci njihovih tela strovavljenih niz strminu,pljusak u bujicu ili tesko samrtnicko stenjanje na sunovratnoj padini,nikada prezivelima nece izbledeti iz secanja.
Dok smo se mi spustili i pregazili Jezericu,bese i Racic sa svojima stigao.Pobocnica koju je i dalje drzao Keserovic,popustala je,i prostor uz Jezericu,u koji sada i Racic stize bese se isuvise smanjio a hiljade ljudi na njemu.
Bio sam vec sa one strane i za trenutak mi u oci pade Racic.Zurno je prilazio provaliji.Uzasnut zbiljom,jos brze se vratio u sredinu ljudstva.Pope se na jednu uzvisicu.Medju ljudstvom koje ga je pratilo,nasta tajac.On,sa pistoljem u ruci,uzviknu,koliko ga je glas nosio,da bi nadjacao i sum vode i jeku pucnjave-,,Braco! Tamo je sigurna smrt!(Pokazujuci na Jezericu) A ovamo mozda i zivot!,,(Pokazujuci ka Keserovicevoj pobocnici i komunistima) ,,Juris!,,.Skoci sa uzvisenja i krenu tamo.
Jos jednom,na ovom putu svrsetka Bosanske golgote zaori se ono stihijski-,,Ziveo Kralj!,, iz grla hiljada ljudi,koji vise nisu mislili na zivot....I kretose.
Napad Ajdaciceve brigade na Obalj,i pristizanje ostalih snaga iz Cika-Perine(Kalabic pr.a)grupe,kao i Dujinog Sumadijskog jurisnog na ovo mesto,olaksase nasu situaciju na levom krilu.Racicev nalet uspe,komunisti behu potisnuti,a nas major Nesko Nedic tesko ranjen....Obalj je bio zauzet i drumom ovladano u pravcu naseg pokreta.Noc uveliko pada.,,
Cetnicke snage su se prikupile posle ove teske bitke i preko planine Lelije usli su u Zelengoru u noci izmedju 12. i 13.maja 1945,od 11 000 ljudi koji su po mojoj slobodnoj proceni usli u Zelengoru iz nje ce uspeti da izadje svega nesto vise od hiljadu boraca.13.maj 1945 bice upisan crnim slovima u srpskoj istoriji kao dan kada su komunisticki zlikovci unistili glavninu prvih evropskih gerilaca,kako je poslednju bitku JVuO opisao major Milosevic-
IP sačuvana
social share
Edit by SerbianFighter: Pravo na potpis - uskraceno!
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Bez prava na potpis
Zvezda u usponu


Jedini imam privilegiju da u potpisu reklamiram SF

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 1595
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6600
Ко је био први војсковођа генерала Драже Михаиловића, пуковник Драгослав Рачић

ПУКОВНИК ДРАГОСЛАВ РАЧИЋ

СЛОВО О ЈУНАКУ

Вишу војну школу, која по данашњим мерилима, представља постдипломске студије, Драгослав Рачић је завршио у Француској

Пише: Милослав САМАРЏИЋ

АНТРФИЛЕ 1

КРАЉ У БУРЕТУ

Драгослав је рођен 24. марта 1905. године у Годачици, селу на једном од источних кракова Гледића са ког пуца поглед на питому Гружу. Његово право презиме је Милетић, а потиче од чукундеде Милете. Иван Милетић, син Драгослављевог рођеног брата Милисава, каже да породично предање Милетино порекло везује за Карпате и Русију. Отуда је дошао "у турско доба" и населио се у Црној Гори. Затим је прешао у Липљан на Косову, где је убио неке турске насилнике. Морао је да бежи, и најзад се скрасио у Годачици. Злу не требало, брвнару је подигао на рубу шуме, па и данас шумарци Гледића додирују све куће Милетића.
Милета је имао пет синова: Радослава, Живана, Сретена, Матеју и Нићивора. Најстарији син Радослав, звани Рача, беше најсрећније руке: почео је као кројач, да би затим постао "бечки трговац". Док је извозио свиње у Беч и Пешту, упознао је кнеза Петра Карађорђевића, тада политичког емигранта. На Дунаву, негде код Пожаревца, Радослав је организовао кнежеве илегалне преласке у Србију. Једном приликом Обреновићи су сазнали за Петрову авантуру, па је читав крај блокиран. Будућег краља Радослав је сакрио у ракијско буре и одвезао у Пожаревац.
Чим се окрунио, Карађорђевић се сетио свог старог пријатеља. Поставио га је за посланика Горње и Доње Груже, акламацијом.
Радослављев син Иван, деда Драгослава Рачића, 12 година је био председник општине у Годачици. Драгослављев отац, Стеван, био је сеоски трговац. Стеван и Симка изродили су још троје деце Аранђела, Милисава и Десанку.
Као добростојећа фамилија, Милетићи реше да једног сина пошаљу на "високе школе". Према породичном предању, Драгослав је од малена био "отресит" и "терао је по своме". Можда је због тога његов отац проценио да ће се боље од друге деце снаћи далеко од куће.
После завршена четири разреда основне школе у Годачици, Драгослав је уписан у Крагујевачку гимназију. Обезбеђен му је стан и ни у чему није оскудевао. Али, њега су више занимале неке комшинице из Годачице, које су такође биле на школовању у Крагујевцу. Иван Милетић каже да је Драгослав због њих понављао шести разред гимназије. Имао је слабу оцену из - немачког језика.
Када је 1926. године Драгослав из другог покушаја завршио шести разред гимназије, отац је одлучио да га упише на војну академију. Мислио је, неће бити згорег да његов син осети "чврсту руку". Препрека у виду слабог успеха у гимназији решена је преко старих веза са династијом Карађорђевића, а и преко једне везе из новијег доба: Драгослављев најстарији брат, Аранђел, био је гардиста на двору краља Александра.
На Војној академији у Београду Драгослав Милетић се изванредно показао: био је један од најбољих питомаца-артиљераца у класи. По ондашњем обичају, најбољи млади официри упућивани су у Француску на специјализацију. Драгослав је био у Француској две године, и тамо је завршио Вишу војну школу, која, по данашњим мерилима, представља постдипломске тудије
Као елитни артиљеријски официр, Драгослав Милетић је службовао у Сарајеву, Љубљани, Марибору, Скопљу и Алексинцу. Био је изванредан јахач. На полеђини једне од фотографија које је послао кући, написао је да је са коњем ког јаше "и ове године узео трке у Нишу"
АНТРФИЛЕ 2

БАНОВА ЋЕРКА

Своју будућу супругу Драгослав је упознао док је службовао у Сарајеву. Била је то ћерка бана Зетске бановине, Верица. Иван Милетић сведочи да бан није лако удао ћерку за једног официра, па је Драгослав прибегао лукавству. Дао је Верици службени пиштољ, додуше празан, да родитељима запрети самоубиством ако је раставе од онога кога воли... Верица и Драгослав верили су се у Скопљу, 18. новембра 1934. године. Своју нарав, сличну Драгослављевој, Верица је показала у још једном случају, који се окончао трагично. Када јој је Драгослављев колега, у шали, добацио да је видео њеног мужа са неком девојком, она је скочила на коња и одјурила да то провери, иако је била у осмом месецу трудноће. Потресену галопом, одмах су је пренели у болницу. Царски рез није помогао ни њој, ни мушком детету: обоје су преминули.
Када је 1950. године посетио Савковиће, Иван Милетић је сазнао за другу жену свог стрица Драгослава. Звала се Лепа. Живела је у Ваљеву, и Иван је пронашао. Показала му је Драгослављева одела, која је још увек чувала Рекла је да су је комунисти неколико година држали у затвору у Сремској Митровици.

ОСНОВНИ ТЕКСТ:

Вероватно нема Србина који није чуо за капетана Драгослава Рачића, макар по стиху из песме "Од Тополе, па до Равне Горе". Али ће, опет, мало ко знати причу о њему, иако је по много чему за памћење.
Био је то велики јунак, најбољи командант ког је имао генерал Дража Михаиловић. Добијао је најтеже задатке, највеће јединице и најбоље оружје којим се располагало. Сваки задатак поверен капетану прве класе, а касније пуковнику Драгославу Рачићу, је извршен. Сваки - изузев последњег...

РАЧИЋ И ДАНГИЋ

Априлска катастрофа 1941. године задесила је артиљеријског капетана прве класе Драгослава Милетића на бугарској граници. После очајничког отпора Немцима, избегао је капитулацију и склонио се у Београд. Ту је чуо за пуковника Дражу Михаиловића. Жељан борбе и освете, међу првима одлази на Равну Гору. По славном прадеди Радославу-Рачи, узима илегално презиме Рачић. Тим потезом желео је да заштити своју породицу од Немаца.
Нови ратни распоред капетана Драгослава Рачића гласио је: планина Цер и доње Подриње, укључујући и оно са босанске стране. У то време, јуна месеца, на Равну Гору је стигао и мајор Јездимир Дангић, потоњи вођа источнобосанских устаника. Рачић и Дангић учествују у првој оружаној акцији под командом пуковника Михаиловића, а то је заштита српског живља у источним деловима тзв. НДХ. Дража је поставио Дангића за команданта Источне Босне, док је Рачић био његова највећа узданица са десне стране Дрине. Током августа, делови Рачићевог Церског одреда, као и Гучевског одреда поручника Лазара Савића, прешли су Дрину, напали усташе и немачки гарнизон у Зворнику. Тако је Драгослав Рачић постао први равногорски командант уцењен од стране Немаца. рајем лета 1941. године мајор Јездимир Дангић успео је да ослободи готово читаву Источну Босну, укључујући и места попут Горажда, Фоче, Рогатице, Братунца, Сребренице, Власенице, Олова и Чајнича.
Наступајућа јесен донела је низ судбоносних промена на општем плану, одредивши и нови борбени пут Драгослава Рачића. Комунистичке паравојне формације, контролисане из централе у Москви, нису прихватиле предлог пуковника Михаиловића да се прикључе фронту већ отвореном у Босни. Партизани су тражили да се, уместо борбе против усташа и Немаца у Босни, подигне устанак у Србији. Дража Михаиловић то није прихватао до последњег тренутка, док комунисти нису почели да нападају истурене немачке посаде и провоцирају одмазду над становништвом. Тада је наредио својим командантима да, када је то неопходно, отворе фронт и западно од Дрине. Циљ је био да се не допусти комунистима да преузму вођство устанка и поведу борбу у правцу у коме желе.
Тако је Драгослав Рачић морао да повуче јединице из Босне. Ступио је у везу са Мачванским партизанским одредом, којим је командовао Небојша Јерковић. У селу Маови, 19. септембра, њих двојица уговарају заједнички напад на Шабац. Међутим, у договорено време, сат уочи поноћи 22. септембра, Немце је напао само Рачићев Церски одред, ојачан митраљеском четом, батеријом хаубица и "водом смрти" од 30 бомбаша. Јерковићеви партизани остали су на почетним положајима. Следећег дана Рачић је затражио од партизана да се прикључе нападу, али узалуд. У ноћи између 23. и 24. септембра они напуштају своје положаје и повлаче се према Завлаци. Циљ комуниста био је, као и у другим крајевима Србије, да изазову Немце а четнике оставе на цедилу. Очекивали су да покрет са Равне Горе ослаби у сукобу са јачим окупатором, а да га они, у погодном моменту, нападну са леђа и дотуку.
Церски одред Драгослава Рачића успео је да освоји шабачку фабрику "Зорка", али не и најјаче немачко утврђење, млин "Јединство". Четници су све време били изложени нападима немачке авијације и артиљерије са леве обале Саве. Најзад, 24. септембра у три сата поподне, у помоћ шабачком гарнизону из Срема долази ојачана немачка 342. пешадијска дивизија, праћена усташама. У знак одмазде, Немци су стрељали 2.100 Шапчана.
После повлачења из града, Рачићева јединица, заједно са Јадарским четничким одредом, утврђује се на падинама Цера. Партизани су понудили своје услуге на тој новој линији фронта, али их је Рачић одбио. После свакодневних напада, Немци су освојили Цер 10. октобра. Под борбом, Рачић је наставио да се повлачи према југу. Немачка 342. дивизија отишла је у правцу Ваљева, где је, 25. октобра, делимично разбила четничку опсаду овог града.

БИТКА НА ЈЕЛЕНУ

Неколико дана потом, 2. новембра, комунисти су прешли на други део свог плана: из правца Ужица, напали су четнике с леђа, док су ови водили најтеже борбе против Немаца. Више се није имало куд, морала се прихватити борба са још једним непријатељем. Комунисти су имали почетну иницијативу, напредујући у правцу Равне Горе све до 12. новембра. У међувремену, Дража је успео да за неко време паралише Немце, преговорима у селу Дивци. Организован је противнапад, на чијем челу видимо капетана Драгослава Рачића и његов Церски одред, ојачан Гружанским одредом. Узастопним јуришима Рачић је поразио комунисте на Јелену, а затим их гонио до испред Чачка. Ту се зауставио, јер је Дража прихватио комунистичку понуду о склапању примирја. У његов штаб почеле су да стижу вести о новој офанзиви Немаца, које више није било могуће зауставити дипломатским путем.
Немачка офанзива названа "Долина Западне Мораве" почела је 23. новембра. Командант немачких трупа, генерал Франц Беме, напао је са четири дивизије, једним пуком, оклопним јединицама и авијацијом. Комунисти су се повукли у италијанску окупациону зону, преко реке Увац, а четници у планине. Зато је генерал Беме морао да организује још једну операцију, овога пута само против четника. Вођена под шифром "Михаиловић", операција је почела 6. децембра. Дража је наредио да се јединице уситне и извуку из обруча, тако да је у дневнику немачке 342. дивизије остало записано: "Уништење ове четничке групе, која сад има многобројне наоружане присталице у националном српском сељачком становништву, није постигнуто".

IP sačuvana
social share
Edit by SerbianFighter: Pravo na potpis - uskraceno!
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Bez prava na potpis
Zvezda u usponu


Jedini imam privilegiju da u potpisu reklamiram SF

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 1595
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6600
ОПЕРАЦИЈА "ТРИО"

Сматрајући да се Дража повукао у источнобосанске планине, Немци покрећу нову офанзиву у том правцу. Дража се, међутим, склонио у Гружу, док је Дрину прешао капетан Драгослав Рачић са својом јединицом, сада трансформисаном у бригаду. У новој офанзиви Немци су употребили две пешадијске дивизије, 342. и 718, оклопне јединице, домобране и усташку "Црну легију". У својој "Заповести за уништење непријатеља у Југоисточној Хрватској (Источној Босни)", издатој 6. јануара 1942, командант операције генерал Хофман обећао је "нарочиту награду ако се ухвати Дража Михаиловић". Непријатеље Трећег рајха он је побројао овим редом: "сви Михаиловићеви људи", "сви Дангићеви четници", "сви комунисти". Укупне четничке снаге у Источној Босни Немци су процењивали на око 20.000 људи, а комунистичке на око 6.000. Према немачким извештајима, после двонедељних борби број четника и партизана био је преполовљен. Ипак, чим су се немачке трупе повукле из ове неприступачне области, Дангићеве и Рачићеве јединице су се вратиле у Власеницу и Сребреницу. Комунисти су искористили прилику да од четника преотму Фочу и поново се повуку у италијанску окупациону зону. Одмах потом они склапају савез са усташама о заједничкој борби против четника. О томе је главнокомандујући немачких трупа у Србији, генерал Бадер, послао низ извештаја у Берлин, почев од 20. марта.
Против вишеструких непријатеља, Немаца, усташа, домобрана и комуниста, у низу крвавих битака мајор Дангић и капетан Рачић почели су да губе позиције. Њихов положај за неко време је поправила илегална помоћ Недићеве владе из Београда. Али онда је немачка команда за Југоисток Европе одлучила да покрене нову офанзиву у Источној Босни, под шифром "Трио". Окосницу напада, започетог 15. априла, чиниле су две пешадијске дивизије, 714. и 717. Као циљ офанзиве наведено је "уништење устаника", што су комунисти после рата обилато злоупотребљавали, тврдећи да је тај термин означавао њихове паравојне формације. Реч је о томе да је команда Југоистока забранила употребу ознаке "четник", због мешања Дражиних људи са четницима Косте Пећанца. У немачком извештају о спровођењу операције "Трио", писаном 12. априла, јасно се види против кога су се Немци борили: "Главне вође су мајор Дангић и капетан Рачић..." Баш тог дана, 12. априла, Немци су заробили мајора Дангића. Тако је велики устанак у Источној Босни, за неко време, угушен. Капетан Драгослав Рачић вратио се на подручје планине Цер. Први пут од јула 1941. године, он сада није био у епицентру окршаја.

РАЧИЋЕВА ЦРКВА

Краја 1942. и почетак 1943. године наш јунак посвећује јачању своје јединице. Добија чин мајора и постаје командант елитног Церског корпуса, али дело његових руку видимо и на другој страни. У селу Савковићи, на месту Добра вода, подигао је цркву посвећену кнезу Лазару, која и данас постоји. После тога, у селу Горње Кушоље, он подиже и зграду основне школе. Са краћим прекидима, Рачићева јединица током читавог рата издаје два листа, "Глас Цера" и хумористички лист "Уљез". Уредник оба издања био је књижевник Јанко Туфегџић. Међу ауторима "Гласа Цера", издатог у 51. броју, запажени су и Рачићеви прилози.
Зиму 1942/43. карактерисао је тзв. рат ниског интензитета. Мањим, изненадним акцијма, Немци су покушавали да изненаде четничке команданте, међу њима и Рачића, на зимовању. С друге стране, само за прва три месеца 1943. године окупатор је на подручју Србије забележио чак 985 инцидената, као што су саботаже, напади на квислиншке чиновнике и полицију, мање окупаторске јединице и војне објекте.
Нова искушења за мајора Драгослава Рачића дошла су са великом четничком офанзивом према јадранском приморју, у сусрет најављеном савезничком искрцавању, крајем лета 1943. године. Рачићев задатак био је да после ослобађања мањих места са десне обале Дрине, форсира ову реку и настави да гони Немце у правцу Сарајева. Истовремено, у горњем Подрињу, друге четничке јединице ослободиле су Пријепоље и Вишеград од Немаца и усташа. У Босни су ослобођени Горажде, Рогатица, Олово и још нека мања места. Рачићев Церски корпус гонио је Немце до Соколца.
Успешна офанзива заустављена је истовременом акцијом Немаца и комуниста. Да би повратили десну обалу Дрине, Немци су довели појачања из Косовске Митровице, угрозивши тиме четничку позадину. Док се Рачић борио са немачким трупама испред Соколца, комунистички вођа Тито послао је на његов десни бок, са севера, свој Трећи корпус. Са јужне стране четнике је напала комунистичка Пета дивизија под командом Пеке Дапчевића. У договору са Енглезима, који су у ово време већ одлучили да Краљевину Југославију предају Совјетском Савезу, комунисти су заобилазили немачке положаје и нападали искључиво четнике. С друге стране, четнике су упорно нападали и Немци. Немачки командант Србије, генерал Фелбер, током октобра и новембра на подручју Западне Србије, организовао је чак четири узастопне офанзиве против четника ("Маисколбен", "Крум", "Хербстнебел" и "Хамелброт").
Комунисти нису имали интереса да се боре против Немаца, већ само против четника, поред осталог, "из вањско-политичких разлога", како је то 21. октобра Тито писао Дапчевићу. Тај њихов први покушај да освоје Србију, касне јесени 1943. године, прошао је безуспешно. Нову, озбиљнију офанзиву на Србију, комунисти су спремали за пролеће. Сада су њихове јединице биле ојачане усташама и италијанским трупама, које су им пришле по наређењу Енглеза.

ОДБРАНА СРБИЈЕ

У припреми за одбрану Србије, генерал Дража Михаиловић је створио веће и покретљивије јединице. Тако је, међу осталима, настала и Церско-мајевичка група корпуса, под командом мајора Драгослав Рачића. Пролеће 1944. године протекло је у крвавим обрачунима на Златибору, а затим на Ибру, испод Копаоника. Јединицама под Дапчевићевом командом наношени су тешки порази и увек су одбациване натраг. Енглези су више среће имали на југу Србије. Четничког команданта те области, мајора Радослава Ђурића, успели су да одвуку на страну комуниста. Енглеско присуство омогућило је успешну мобилизацију у комунистичке редове, наводно ради борбе против Немаца. Новостворене дивизије су, међутим, усмераване на север, против четника. Енглези су их свакодневно снабдевали огромним количинама наоружања. Авиони су, чак, избацивали врућ хлеб печен у Барију. Крајем јуна 1944. године комунисти су овладали Јастрепцом и дошли под Копаоник.
У међувремену, генерал Михаиловић је створио до тада најјаче формације, групе јуришних корпуса. Према Милошу Аћин-Кости, најелитнија од њих била је Четврта група јуришних корпуса, под командом мајора Драгослава Рачића.
Из свог штаба у Јошаничкој Бањи, Рачић је наредио да противофанзива почне у зору 5 јула. Био је то до тада највећи сукоб са црвенима, на најдужој линији фронта, од Ибра до Јужне Мораве. И уследила је највећа четничка победа. До 27. јула, комунисти су непрекидно гоњени све до Радан планине. Оно што су енглески авиони свакодневно избацивали партизанима, сада се нашло у рукама четника, укључујући и врућ хлеб. У почетку, Рачић се борио против Срба мобилисаних на превару, који су се одмах предавали, а последњих дана против Шиптара и Бугара, који су, по савету Енглеза, убрзано стајали под црвену заставу.
Одмах после ове операције Рачић се вратио на Златибор, јер су комунисти поново напали из тог правца. На Јеловој Гори, код Ужица, Рачић је командовао једном од најпознатијих битака против комуниста, 8. септембра. У току ноћи четници су подишли партизанским положајима, и ујутру их одбацили силовитим јуришом. Али комунисти више нису ни желели борбу. Повукли су се, знајући да ће ускоро источну српску границу прећи Црвена армија и тако решити њихову борбу за власт. То се и десило, почев од 19. септембра. Ипак, остала је чињеница: комунисти, удружени са Енглезима, Италијанима и усташама, нису успели да савладају српску четничку војску, упркос неупоредивој премоћи у опреми и наоружању.
Октобар 1944. године протекао је у знаку повлачења четника у Босну. Ту су их дочекали стари непријатељи, али и један нови: тифус. Крајем децембра успостављен је фронт против комуниста на линији Озрен-Грачаница-Требава-Градачац. Напад на немачко-усташки гарнизон у Тузли није успео, али је Кесеровић на Божић 1945. преотео Модричу од усташа. Град је напуштен 14. марта. Наредних месец дана четници су провели на Вучјаку. Ту су све јединице подељене у три колоне. Левом је командовао потпуковник Драгослав Рачић, десном потпуковник Драгутин Кесеровић, а средњом мајор Никола Калабић. Пробој усташке линије фронта, на западу, почео је 15. априла. Дража је желео да остави утисак да ће се и он повући у правцу Италије, како би се комунистичке јединице упутиле у том правцу. Покрет према западу трајао је, међутим, само до 21. априла. Тада су све колоне скренуле на југ, па потом на исток, у правцу Србије. Циљ је био: подићи нови устанак, овога пута против комуниста.
Продор четничке главнине према Србији априла и маја 1945. године, то је епопеја о којој би могао бити снимљен не један филм. Приликом преласка Језерице, притоке Неретве, морало је бити одбачено сво тешко наоружање и опрема. Многи су нашли смрт у неприступачном кањону. Али потпуковник Драгослав Рачић није желео да погине на тај начин. Према сведочењу мајора Александра Милошевића, који данас живи у Канади, дошавши до провалије коју је требало да прође, Рачић се ни трен није колебао. Вратио се натраг, надјачавши својим моћним баритоном хук реке и пуцњаву: "Браћо! Тамо је сигурна смрт", рекао је четницима показавши у правцу Језерице. "А овамо, можда, и живот. Напред!", додао је упирући руку у правцу косе са које су тукли комунистички митраљези. Потрчао је, а за њим је кренуло неколико хиљада четника.
После свакодневних борби против вишеструко бројнијег непријатеља, тучена свим оруђима и оружјима, укључујући и совјетску авијацију, четничка главнина је сломљена на Зеленгори, 13. маја 1945. године. Мање групе измучених војника одбиле су задатак да се некако домогну Србије и чекају погодан тренутак за дизање устанка.
Пуковник Драгослав Рачић дошао је у подручје свог Цера, у Савковиће. Ујесен 1945, са тринаесторицом пратилаца обратио се угледном домаћину Петку Обрадовићу. Петков син Видоје направио је повећу земуницу у близини штале, тако да његова жена, када се бави око стоке, може неопажено да доноси храну четницима.
IP sačuvana
social share
Edit by SerbianFighter: Pravo na potpis - uskraceno!
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Bez prava na potpis
Zvezda u usponu


Jedini imam privilegiju da u potpisu reklamiram SF

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 1595
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6600
ПОСЛЕДЊИ ДАНИ

Шта се потом дешавало?
Са једним пратиоцем, и пиштољем за појасом, Иван Милетић је 1950. године отишао у Савковиће да сазна истину о свом стрицу Драгославу. Представио се као инспектор Озне, који је дошао да још једном преиспита детаље о последњим данима пуковника Драгослава Рачића, како би, онима који су га одали, могла да се уручи награда.
Видојева жена испричала је Ивану како је отишла код Буде Томића, шефа Озне у Љубовији, и пријавила четнике. Разлог: досадило јој је да им носи храну!
Новембра 1945. године бројне комунистичке јединице опколиле су Рачићеву земуницу и упутиле позив за предају. Рачић, и у последњим тренуцима, није напред истурао своје људе. Изашао је први, са оружјем у руци. Уз њега је био верни пратилац Вујица, из босанског села Сикирић.
Драма се одигравала пред очима Видоја и његове жене. После неког времена, Рачић је погледао у пиштољ и видео да му је остао само један метак. "Вујице, батлија си", рекао је. "Што, шефе", упамтили су Обрадовићи Вујичин одговор и пренели га Ивану Милетићу. "Немам два метка. Да имам, сад бих убио тебе па мене, да не паднеш комунистима у руке. Ако би им ја пао, живога би ме пекли". То су биле последње Рачићеве речи, иза којих је, хладнокрвно, последњи метак испалио у своју крупну главу.
Али, комунисти су се бојали и мртвога Драгослава Рачића. Наступали су опрезно, мада није било отпора. Најзад поставише пушкомитраљез у непосредној близини Рачићевог беживотног тела. Дуги рафали избацише делове његове утробе на супротну страну.
Посмртни Рачићеви остаци одвучени су двоколицом у Љубовију, а затим у Шабац. Крвав траг и парчићи меса остајали су по калдрми, којом су се вукле Рачићеве ноге. У Шапцу, Рачићево тело је изложено да би се народ застрашио. Најзад, неко је наредио да се покојник уклони одатле и баци у неко врбље. Али у том врбљу, поред града, пси почеше да разносе посмртне остатке Драгослава Рачића. Онда су комунисти били принуђени да уприличе какву-такву сахрану. Један милиционер закопао је Рачићево тело баш на том, неугледном месту. Касније је Шабац проширен и ту је подигнута аутобуска станица. Зато, путниче, ако се задесиш овде, знај да испод тог бетона који видиш, можда тачно испод твојих стопала, лежи тело једног од највећих српских јунака у Другом светском рату.
IP sačuvana
social share
Edit by SerbianFighter: Pravo na potpis - uskraceno!
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Bez prava na potpis
Zvezda u usponu


Jedini imam privilegiju da u potpisu reklamiram SF

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 1595
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6600
NIKOLA KALABIĆ

Nikola Kalabić ( rođen 1906. godine u Derventi ) je prije drugog svjetskog rata bio geometar, rezervni potporučnik vojske Kraljevine Jugoslavije i član četničkog udruženja Koste Milovanovića-Pećanca. Njegov otac Milan bio je žandarmerijski oficir i veći dio službe proveo je u Crnoj Gori, gdje je ostao upamćen po svojoj surovosti i proganjanju pripadnika i simpatizera KPJ. Aprilski rat ga je zatekao u činu žandarmerijskog majora u penziji. Njegov sin Nikola je u vrijeme izbijanja rata bio šef Katastarske uprave u Valjevu.
Odmah po izbijanju rata Nikola se stavio na raspologanje Kosti Pećancu, po čijoj je naredbi pristupio organizovanju četničkih odreda u okolini Valjeva i slivu Kolubare. No, ubrzo dolazi do stvaranja četničke organizacije Draže Mihailovića na Ravnoj Gori, koju je Pećanac vidio kao konkurentsku, i skoro od samog početka među dvjema grupacijama nastaju čarke ali i ozbiljniji sukobi. Nakon što se Kosta Pećanac sa svojim odredima krajem avgusta 1941. stavio otvoreno u službu njemačkog okupatora, mnoge vojvode ga napuštaju i prelaze Mihailoviću. To nije bio slučaj sa Nikolom Kalabićem. Njega su Mihailovićevi četnici iz odreda «Petar Mrkonjić» zarobili 29. avgusta 1941. u okolini Valjeva. Ipak, Mihailović je brzo postao svjestan koristi koje može imati od Nikole Kalabića pa ga je uspio preokrenuti na svoju stranu. Naime, Nikolin otac Milan Kalabić je nakon formiranja Nedićevih oružanih odreda od strane okupatora a za borbu protiv partizana, početkom septembra 1941, postao komandant jednog od tih odreda stacioniranog u oblasti Ralje. Planirajući skori napad na partizane a bojeći se da se istovremeno ne bude prinuđen boriti protiv okupatora i tako se nađe između dvije vatre, Draža Mihailović odlučuje da jedan dio svojih snaga «legalizira», tj. stavi pod Nedićevu komandu i njemačku zaštitu. Kao najvažnija ličnost za izvršenje ove legalizacije isticao se Milan Kalabić, a kao vezu sa njim Mihailović je koristio, naravno, njegovog sina Nikolu. Ova veza ubrzo je urodila plodom. A evo i kako.
Četnički komandant Vojislav Pantelić piše o svom susretu sa njemačkim odredom i razgovoru sa njemačkim majorom, između ostalog, i ovo : « Ja mu kažem ( njemačkom majoru-op. E.Č. ) da sam sa odredom vodio borbu protiv komunista kod Rudnika, da su moje jedinice vladine trupe i da to zna major Milan Kalabić, komandant vladinih trupa u tom delu Srbije. Nemački major je stupio u radio vezu sa majorom Kalabićem. On potvrdi da me zna lično i da je tačno da sam sa vladinim trupama vodio borbu protiv komunista. Zahvaljujući, dakle, majoru Milanu Kalabiću, oslobodio sam ceo odred od Nemaca i zatim sam ga legalizovao.»
Načelnik štaba Požeškog četničkog odreda kapetan Miloš Glišić: « …Odred je zatim krenuo u Belanovicu, sa kojom je uhvatio vezu Manojlo Korać, i ugovorio da se stavi pod komandu majora Milana Kalabića.»
Poručnik Dušan Đorić 12. marta 1942. piše Mihailoviću: «Kada je nastupila opasnost da će Nemci razoružati četnike Draže Mihailovića u Milanovcu, major Kalabić mi je naredio da se sa odredom povučem u Ljubićki srez, a da bi nas osigurao dao nam je svima objave da smo iz njegovog odreda.»
Pukovnik Miodrag Palošević iz četničke Vrhovne komande Draži Mihailoviću, 5. novembra 1942.: «Svi naši komandanti u Šumadiji, a delimično i oni u zapadnoj i istočnoj Srbiji, legalizovani su i služe Milanu Nediću i Kosti Pećancu.»
Iz ovih nekoliko citata četničkih komandanata vidimo koliku su neprocjenjivu pomoć imali četnici od Milana Kalabića, pa nije ni čudo što je njegov sin Nikola ubrzo postao Mihailovićev ljubimac i, uprkos tolikim aktivnim oficirima bivše jugoslovenske vojske među četničkim komandantima, neformalno ali de facto najvažniji četnički komandant u Srbiji. Mihailović je ovo potvrdio već 1. novembra 1941. osnivanjem Gorske garde Njegovog Veličanstva Kralja Petra II , za čijeg je komandanta postavio Nikolu Kalabića. Garda je 12. juna 1943. preimenovana u Korpus Gorske garde Njegovog Veličanstva Kralja Petra II. Progoni i uništavanja simpatizera i pripadnika NOP u Srbiji postali su specijalnost ove elitne četničke jedinice. U zločinima i zvjerstvima se naročito isticao sam Kalabić, koji je oduvijek bio poznat kao naopak čovjek prijeke naravi, naročito kada popije. A vrlo rijetko je bio trijezan. Njegovih ispada plašili su se i sami četnici, čak i oni viši po činu od njega. To najbolje ilustruje žalba komandanta Valjevskog četničkog korpusa poručnika Miloša Radosavljevića upućena Vrhovnoj komandi u junu 1943. Izvještaj je vrlo dug pa ga neću citirati već ću ga ukratko prepričati. Uglavnom, Radosavljević govori kako ga je 14. juna 1943. Nikola Kalabić sa grupom svojih tjelohranitelja, potpuno pijan, napadao i vrijeđao u jednoj kafani u selu Bobovi. Zatim je naredio svojim gorilama da mu dovedu narednika Milana Pantića zato što ga je ovaj, navodno, ogovarao. Kad je Pantić doveden Kalabić je naredio Radosavljeviću da ga zakolje. Pošto ga je Radosavljević zamolio da to ne čini, Nikola je podivljao i naredio svojim gorilama da razoružaju Radosavljevića, prijeteći da će ih sve pobiti. Pantić je tada pokušao oteti pušku od jednog četnika ali je udaren kamom u grudi. Kalabić je zatim naredio svojima da već polumrtvog Pantića iznesu iz kafane i zakolju, što je i učinjeno naočigled okupljenog svijeta.
Zločini Kalabićeve Gorske garde ostali su dokumentovani u zvaničnim izvještajima ove jedinice. Evo naprimjer samo malog odlomka iz operacijskog dnevnika 3. brigade Gorske garde:
«Utorak, 11. aprila 1944.god. kišovito, selo Dubana:…Danas u selu Dubani streljano šest lica komunističkih jataka i zapaljene su dve kuće komunističkih jataka…
Sreda, 12. aprila 1944.g. …Danas u Senaji streljani komunistički jataci i to : Spasoje i žena mu Natalija…
Četvrtak, 13. april 1944. Dubana-Vlaška…U samu zoru, oko 2 časa, krenula je brigada za s. Dubanu radi blokiranja ovog sela zbog hvatanja komunista. Pri polasku streljali su četiri komunistička jataka…
Četvrtak, 20. april 1944.godine. Vlaška: Sa 1.,2. i 4. bataljonom oko 4 časa blokirano selo Vlaška i izvršen pretres sela. Pretres sela trajao je do 8 časova, a posle toga pred zborom seljaka likvidiran je Tihomir Avramović iz Vlaške, komunistički jatak, koji je ranije bio aktivan komunista…
Četvrtak 22. juni 1944.god. M. Požarevac…Otišli smo u Mali Požarevac i ručali. Za to vreme došao je komandant Gročanske brigade i doneo spisak sumnjivih lica iz M. Požarevca Na osnovu tih podataka streljano je u M. Požarevcu 12 lica koji su bili sumnjivi kao komunisti. Streljanje je izvršila jurišna brigada.
Ponedeljak, 26. juna 1944.god.Vlaška: Danas je izvršen pretres terena Dubana-Barovnice…Pre polaska iz Dubane streljali smo trojicu uhvaćenih komunista. Streljan je i Milivoje Obradović iz Dubane, koji je pobegao iz jurišne brigade.»
Gorska garda je zajedno sa jedinicama Avalskog i Smederevskog korpusa učestvovala u stravičnom pokolju civila u selu Drugovcu 29. aprila 1944. kada je ubijeno 73 ljudi.
Kolika je bila razularenost i ostvrljenost Gorske garde možda se najbolje vidi iz izvještaja četničke inspekcije upućenog Draži Mihailoviću pod naslovom «Postupci i rad pojedinih starešina 4. brigade Gorske garde u srezu kosmajskom». Tu se o pojedinim komandantima pored ostalog kaže i ovo:
«Komandant 2. bataljona 4. brigade GG potporučnik Milivoje Nikolić prevazišao je sve svojim postupcima. Batinati, prebiti, preklati i ubiti su mu najomiljeniji izrazi a sprovođenje istih u delo najslađi posao. Isti komandant je čak izvršio i delo ubistva nad sveštenikom s. Stojnika, Vladetom Popovićem, ocem četvoro dece.
Komandir čete u 2. bataljonu 4. brigade GG. narednik Nikolić Petar ide tako daleko u svom prostakluku da otvoreno nasrće na ženski svet, dok nezaštićeni roditelji pribegavaju raznim trikovima da bi spasli svoju decu.
Komandir čete u 2. bataljonu Kalezić, duševno bolestan, isprebijao je kundakom mobilisanog mladića iz s. Nemenikuća samo zato što ovaj nije umeo da trenutno zauzme mesto u streljačkom stroju u borbi sa partizanima u s. V. Ivanča. Mladić je od zadobijenih povreda i umro. Brat ubijenog nalazi se sada u našim jedinicama koje se bore na Drini.
Bivši komandant mesta s. Nemenikuća i sadašnji komandir posadne čete Ljubomir Jovanović «Šakal» moralna je nakaza koja, pod pokroviteljstvom komandanta drugog bataljona Nikolića, teroriše narod …»
A evo i jednog rukom pisanog Kalabićevog pisma jednom od njegovih komandanata, datiranog 24.aprila 1944:
«Dragi…( nečitko-op.E.Č. ) Za kazne komunista molim te dobro tu stvar proveri, ispitaj još bar 3 čoveka za sve ljude koji treba da se zakolju. Pitaj Peru Miletića, Stevana Bezarovca i Živorada Pejića pa ako oni kažu da su krivi kao komunisti onda najviše zakoljite u Jasenici 3, Papučke 2, Garić 2, Grabovica 2…Želim iskreno da praznik Hristovog vaskrsenja dočekate svi zdravi. Pozdravi mi sve a tebe najviše pozdravlja tvoj Čika Pera ( «Čika Pera» je bio Kalabićev nadimak-op.E.Č. )»
Nikola Kalabić je u jesen 1943. primio delegaciju savezničkih oficira na njihovom inspekcijskom putovanju kroz Srbiju. Niko od ovih oficira vjerovatno nije znao da je Kalabić samo nekoliko dana ranije završio svoj kapitalni izdajnički posao. Naime, Kalabić je 27. novembra 1943. u selu Gujačiću kod Valjeva sklopio pismeni sporazum sa njemačkim okupatorima. Sa njemačke strane sporazum je potpisao predstavnik Glavnog Vojnog Zapovjednika za Jugoistok konjički kapetan princ von Wrede, a sa četničke Kalabić i, u ime pukovnika Jevrema Simića-«Drške», poručnik Mijatović. Sporazumom Nijemci daju Kalabiću i Simiću veliko područje zapadne i centralne Srbije za nesmetanu borbu protiv partizana, a u slučaju većih operacija staviće svoje odrede pod njemačku komandu. Sporazum se zaključuje riječima:
«U cilju da se obezbedi što bolja saradnja jedna će nemačka misija za vezu biti ustanovljena pri glavnom štabu kapetana Kalabića što je moguće pre. Četnički odredi kapetana Kalabića u gore navedenoj oblasti dobiće vojne instrukcije od nemačke vojske prema potrebama vojne situacije.
Odluke ovog ugovora će ostati tajne.
Uzajamna pomoć davaće se na propagandnom polju radi vođenja rata protiv komunista.»
Svoje veze sa srpskim kvislinzima Kalabić je održavao preko Nedićevog šefa policije i svog bliskog prijatelja Dragog Jovanovića. U ljeto 1942. Kalabić je došao u Beograd i sastao se sa Jovanovićem na njegovom radnom mjestu, u prostorijama beogradske opštine. Kasnije su se sastajali u Šatornji, Topoli, Aranđelovcu, banji Selters kod Mladenovca, kod Ralje, u Ražani i Pranjanima. Na ovim sastancima su međusobno razmjenjivali informacije i ugovarali pomoć koju Jovanović treba da da četnicima. Kalabić je bio i jedan od inicijatora sastanka između Draže Mihailovića i Milana Nedića u avgustu 1944., koji je organizovao Jovanović ( više o ovom sastanku vidjeti pod «Dragi Jovanović» ).
Pripremajući se za finalni okršaj sa partizanima, Draža Mihailović je u proljeće 1944. pristupio reorganizaciji svoje vojne sile. Tako je 27. maja 1944. naredio formiranje Četvrte grupe jurišnih korpusa, u čiji sastav je ušla i Kalabićeva Gorska garda. Za komandanta ove grupe korpusa postavljen je major Dragoslav Račić, dotadašnji komandant Cersko-majevičke grupe korpusa, a za načelnika štaba kapetan Neško Nedić, do tada komandant Valjevskog četničkog korpusa. Početkom jula 1944. Četvrta grupa jurišnih korpusa upućena je u rejon Toplice i Jablanice u južnoj Srbiji, kao pomoć Rasinsko-topličkoj grupi korpusa pod komandom Dragutina Keserovića, koja je vodila teške borbe protiv jedinica 2. i 5. divizije NOVJ koje su na tom području prodrle u Srbiju. Nakon združene četničko-njemačko-bugarske kontraofanzive, ove snage NOVJ bile su prinuđene da se vrate u Sandžak.
U vrijeme odlučujuće bitke za Srbiju u jesen 1944., nakon katastrofalnih poraza četnika od strane jedinica NOVJ, četnički komandanti sazvali su 21. oktobra 1944. konferenciju u Ivanjici, kojoj je prisustvovao i Nikola Kalabić. Na ovom sastanku odlučeno je da se četničke snage povlače kroz Sandžak u Bosnu, gdje se već nalazio Draža Mihailović koji je već početkom septembra pobjegao iz Srbije. Prilikom povlačenja kroz Sandžak jedinice Gorske garde vodile su teške borbe sa partizanima kod Prijepolja i Pljevalja pri čemu su gotovo ostale bez municije, što je prinudilo Nikolu Kalabića da po dolasku u okolinu Goražda uputi zvaničan pismeni zahtjev lokalnom njemačkom komandantu da ga pomogne u municiji. U svom zahtjevu Kalabić naglašava:
«Kako Gorska garda Nj.V. kralja Petra II ni jednom prilikom nije napadala nemačku vojsku iza busija i zaseda, nego se uvek samo borila protiv najvećih zlotvora celog sveta-komunista, to bi u našem zajedničkom interesu bilo dobro da nas pomognete u puščanoj, mitraljeskoj i bacačkoj municiji, te kako bi mogli produžiti našu borbu do konačog uništenja komunista.»
Kalabić se sa svojim jedinicama uspio probiti u rejon Trebave u sjeveroistočnoj Bosni, gdje se priključio glavnini četničkih snaga na čelu sa Dražom Mihailovićem. 13. aprila 1945. uslijedilo je Mihailovićevo naređenje za pokret ovih snaga, jačine oko 10 000 ljudi, prema Srbiji, ali ne direktno na istok, već u širokom zaobilaznom luku do područja južno od Foče, gdje su namjeravali preći Drinu, otprilike na istom mjestu na kome je glavnina partizanskih snaga prešla dvije godine ranije nakon bitke na Neretvi i teškog poraza četnika. Četnici su stigli na domak cilja, do Zelengore, koja je postala njihova grobnica. Uništeni su koncentričnim napadima snaga NOVJ sa zemlje i iz zraka, u periodu 10.-13. maja 1945. Nikola Kalabić bio je jedan od svega nekoliko četničkih komandanata koji su se izvukli iz pakla na Zelengori. U povlačenju se kod sela Zakmura kod Foče nakratko sastao sa Dražom Mihailovićem i dogovorili su se da Kalabić pređe u Srbiju, dok će Mihailović još neko vrijeme ostati u Bosni, da pokuša prikupiti preostale snage. Nakon toga Kalabić se, sa ostacima svoje garde, prebacio preko Drine i preko Zlatibora stigao u svoj stari kraj, u oblast Valjeva.
U to vrijeme OZNA je kovala planove za hvatanje Draže Mihailovića. Potpuno neočekivano, kao ključna ličnost u tim kombinacijama u prvi plan je uskočio Nikola Kalabić. Evo kako se sve odigralo.
U jesen 1945. jedan oficir OZNE za Srbiju, predstavljajući se kao delegat «beogradske četničke organizacije» stupio je u kontakt sa četničkim komandantom valjevskog okruga Milićem Boškovićem. Nakon nekoliko sastanaka s njim, «delegat» je od boškovića tržio da ga poveže sa četničkim potporučnikom Dragišom Blagojevićem za kojeg je OZNA znala da je bio Mihailovićev pratilac i da se sada krije u oblasti Valjeva. Plan je bio da se pokuša od Blagojevića doznati sadašnje mjesto Mihailovićevog boravka. Nakon dužeg ubjeđivanja, «delegat» je najzad nagovorio Boškovića i ovaj ga je 6. novembra 1945. odveo u jednu šumu u blizini Struganika, gdje se sastao sa Dragišom Blagojevićem. Blagojević je ispričao «delegatu» da se Mihailović, koji je u septembru 1945. uspio preći Drinu, ponovo vratio u Bosnu, najvjerovatnije u višegradski kraj pod okrilje majora Dragiše Vasiljevića, bivšeg komandanta Višegradske četničke brigade. Blagojević je još napomenuo da on ima mogućnost da se preko jedne udovice iz Veljeg Luga kod Višegrada poveže sa Vasiljevićem. Na rastanku su se «delegat» i Blagojević dogovorili da se nađu ponovo 12. novembra kraj puta Mionica-Brežđe. Na ovaj drugi sastanak «delegat» je četnicima donio neke stvari kao poklon «beogradske četničke komande» a sa sobom je nazad u Beograd poveo jednog četničkog radio-telegrafistu. Na rastanku je Blagojević diskretno saopštio «delegatu» da je Nikola Kalabić izrazio želju da se sastane sa njim.
Zadovoljan smještajem u Beogradu, radio telegrafista je uputio preko jataka četnicima pismo puno hvale na račun «beogradske četničke komande». Ovo pismo dospjelo je u ruke Kalabiću i učvrstilo ga u namjeri da se sastane sa «delegatom». Na slijedeći sastanak, 22. novembra, «delegat» je poveo jednog bivšeg Kalabićevog četnika koji je sada radio za OZNU. «Delegat» je sa sobom ponio i dva pisma «beogradske četničke komande» upućena Kalabiću i Mihailoviću. Četnici su njega i njegovog pratioca odveli do jedne usamljene kuće blizu sela Paštrići, gdje se najzad sastao sa bivšim komandantom sada nepostojeće Gorske garde Nikolom Kalabićem. Nakon dužeg razgovora Kalabić je oduševljeno prihvatio prijedlog «delegata» da ga snabdije lažnim ispravama i prebaci u Beograd. Kalabić je potom uputio «delegata» i Blagojevića da odu u Velji Lug i odnesu onoj udovici pismo «beogradske komande» za Mihailovića, kojem je Kalabić priložio i svoje pismo. Nakon što su ovo obavili i nakon nekoliko dana se vratili u Velji Lug, «delegat» i Blagojević su obaviješteni od udovice da je Dragiša Vasiljević nepovjerljiv u pogledu izvora pisama. Ostavivši udovici još jedno pismo za Vasiljevića, njih dvojica su se vratili u Beograd. Dva dana kasnije Kalabić je poslao «delegatu» kurira sa porukom da na već dogovoreni sastanak 29. novembra povede sa sobom i jednog američkog oficira iz američke ambasade. Za ovu ličnost izabran je jedan agent OZNE koji je znao engleski i on i «delegat» su 29. novembra stigli na ugovoreno mjesto, ali se Kalabić nije pojavio. Već sutradan poslao je «delegatu» pouku da želi ponovni sastanak sa njim. 5. decembra 1945. «delegat», «Amerikanac» i Kalabićev kurir izašli su iz džipa u blizini Valjeva i pješke se zaputili kroz snijeg do jedne usamljene kuće u brdima, gdje ih je čekao Nikola Kalabić sa oko 30 svojih četnika. Nakon razgovora sa «Amerikancem» Kalabić je saopštio svima prisutnima da još iste noći odlazi sa «delegatom» i «Amerikancem» u Beograd, u «beogradsku četničku komandu» a odatle, uz pomoć «Amerikanca», u inostranstvo. Ovo je izazvalo buru negodovanja među četnicima, koji su sumnjali da je u pitanju klopka. Nastala je teška i žučna rasparava i izgledalo je da će čitav plan OZNE pasti u vodu. Ipak, Kalabić je ostao nepokolebljiv. Nešto prije ponoći ukrcao se u džip sa «delegatom» i «Amerikancem» kao i svojim stalnim pratiocem, Dragoslavom Milosavljevićem-«Čerčilom» i kola su krenula prema Beogradu. Džip se zaustavio ispred jedne kuće u ulici Bože Jankovića na Voždovcu, u kojoj su već čekali predstavnici «četničke vrhovne komande», naravno, oficiri OZNE.
Kako bi ga mogli iskoristiti u operaciji hvatanja Mihailovića, Kalabić je morao biti savladan bez upotrebe vatrenog oružja i pretjerane upotrebe sile, jer bi eventualnim ranjavanjem ili čak pogibijom Kalabića, sve kombinacije sa njim pale u vodu. Kada je Kalabić prilično nepovjerljivo ušao u kuću i sjeo za sto držeći u jednoj ruci odšarafljenu bombu a u drugoj pištolj, dok je Čerčil držao repetiranu mašinku, operativcima OZNE se činilo da je pred njima nemoguća misija. Da bi razbili napetu atmosferu ponudili su Kalabića i Čerčila kafom i rakijom i počeli im pričati o raznim operacijama koje oni, «beogradska četnička organizacija», izvode po čitavom Beogradu. Najzad je stigla i večera uz koju su na sto iznesene velike količine žestokih pića. Oficiri OZNE morali su i sami da piju, da ne bi izazvali sumnju, i bili su gotovo već pijani, dok je Kalabić, sada potpuno raskravljen uvjerenjem da se nalazi na sigurnom, salijevao čašu za čašom. Naviknut na alkohol, nije pokazivao znake pijanstva pa se činilo da su stvari ponovo krenule u neželjenom pravcu. Ipak, u neko doba noći je zadrijemao, opružio se na kauč u sobi u kojoj su jeli i zaspao. Operativci OZNE najprije su se riješili Čerčila, a razoružali zaspalog Kalabića, ali kad su pokušali da mu stave lisice na ruke, on se probudio i počeo da se bori ludački, kao uhvaćena zvijer. Operativcima OZNE ipak je uspjelo da ga savladaju ne ozlijedivši ga pritom. Komandant Gorske garde najzad je bio u rukama svojih najljućih neprijatelja. Time je završen tek prvi dio operacije hvatanja Draže Mihailovića. Drugi, ništa manje težak dio, tek je počinjao.
Kalabić je istog jutra suočen sa mozgovima cijele operacije, komandantom OZNE Slobodanom Penezićem-Krcunom i ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Rankovićem. Oni su sada trebali da slome Kalabića i privole ga na saradnju bez upotrebe fizičke sile. Zato su mu odmah podastrli sve dokaze njegovih zločina i saradnje sa okupatorom i dali mu do znanja kakva ga sudbina čeka. Nakon nekoliko dana razmišljanja, Kalabić je pokušao da ucjenjuje Krcuna i Rankovića, tražeći da mu se u zamjenu za njegovu kooperativnost omogući da ode u inostranstvo. Komunistički funkcioneri su to odbili ali su mu po svemu sudeći ponudili sličan aranžman u granicama Jugoslavije. Kalabić je nakon ovoga pristao i moglo se pristupiti pripremama za hvatanje Draže Mihailovića. Za akciju je izabrano desetak najboljih operativaca OZNE, koji su za tu priliku pustili duge kose i brade i završili svojevrstan kurs, na kome ih je Nikola Kalabić upoznao sa četničkim ponašanjem, pozdravima, načinu izražavanja i običajima. Nakon toga ova ekipa se, predvođena Kalabićem, ukrcala u dva automobila i 19. januara 1946. krenula u pravcu Višegrada, u potragu za četničkim vođom.
Uz pomoć vodiča stigli su u selo Granje kod Višegrada, u kuću Budimira Gajića, lokalnog četničkog komandanta. Ništa ne sumnjajući, Gajićev otac se raspričao o svome sinu i ostalim četnicima koji su se krili u šumi, a sa kojima se pretpostavljalo da je i Draža Mihailović. Budimirov brat Marinko izjavio je da jedino njihov komšija Vitomir Ruso može da pronađe Budimira, pa je na Kalabićev zahtjev otišao po Rusa i doveo ga pred Kalabića i ostale. Kaalbić je dao Vitomiru pismo za Gajića u kome traži od njega da sa dovede u vezu sa Mihailovićem. Iste noći Vitomir je otišao do zemunice na Crnom vrhu gdje se krio Gajić. On je bio nepovjerljiv prema sadržaju pisma i dogovorio se sa Dragišom Vasiljevićem da ne obavještavaju Dražu o ovome, a Vitomiru Rusu rekao da sumnja da je to bio Kalabić i neka mu kaže da ga nije našao.
Kalabiću i prerušenim oficirima OZNE bilo je jasno da Ruso laže da nije našao Gajića, zato je Kalabić ostavio Gajićima svoju fotografiju i rekao da će se vratiti za sedam dana i da do tada obavezno pronađu Budimira.
Sedam dana kasnije Kalabić se, ovog puta sa samo dva prerušena oficira OZNE, vratio u selo Granje i dao Vitomiru Rusu još jedno pismo i svoju sliku da ih odnese Gajiću. Ovo je kod grupe četnika u zemunici na Crnom vrhu pobudilo još veću sumnju pa su, ponovo ne obavijestivši Mihailovića ni o čemu, naredili Rusu da se ne vraća kući jer je u pitanju klopka. Ruso je ipak svratio do jednog drugog Gajićevog jataka i rekao mu da ode do Kalabića i kaže mu da ponovo nije našao Gajića. Kad je ovo čuo Kalabić je ovom jataku dao još jedno pismo za Dražu u kome ga obavještava da se vraća u Srbiju i da će na proljeće ponovo navratiti u višegradski kraj. Izgledi za uspjeh akcije ponovo su svedeni na minimum.
Četnici su odmah po Rusovom odlasku napustili zemunicu na Crnom vrhu i uputili se u selo Repuševiće kod Mila Kneževića. Tu su u blizini Kneževićeve kuće iskopali dva skloništa, jedno za Dražu i Vasiljevića a drugo za ostale.
Grupa oficira OZNE na čelu sa Kalabićem krenula je ponovo 6. marta 1946. u višegradski kraj, bez velikih nada u uspjeh. Pješice su se zaputili po selima višegradskog kraja, od jednog do drugog jataka i sreća im se najzad osmjehnula. Uveče 11. marta najzad su se u selu Ravanci sastali sa Budimirom Gajićem i Blagojem Kovačem, kojeg je Draža poslao jer je Kovač lično poznavao Kalabića. Nakon srdačnog susreta sa Kalabićem i njegovim pratiocima, Gajić je poslao Mihailoviću u Repuševiće poruku da je to zaista Kalabić. Mihailović je najzad odlučio da se sastane sa Kalabićem i poručio Gajiću da dovede Kalabića i njegove pratioce u Repuševiće. U noći 12. marta Draža Mihailović se najzad sastao sa Nikolom Kalabićem u kući Mila Kneževića u Repuševićima. Mihailović, Kalabić, Vasiljević, Gajić i jedan od prerušenih oficira OZNE povukli su se u jednu sobu na dogovor. Ostali su čekali u drugom dijelu kuće. Pred kućom su stajala tri stražara, i to jedan četnik i dva Kalabićeva pratioca. Kalabić je uspio nagovoriti Dražu i ostale četnike da svi pođu zajedno u Srbiju i pridruže se njihovoj «braći» u «slobodnim srpskim planinama». Dogovoreno je da krenu još iste noći podijeljeni u dvije grupe: u jednoj su trebali da budu Draža, Kalabić, Vasiljević, još tri četnika i svi Kalabićevi pratioci. Druga grupa na čelu sa Budimirom Gajićem trebala je krenuti u drugom pravcu da bi zaveli eventualni potjeru, pa bi se obje grupe sastale ujutro u mjestu Brezovac i odatle nastavile zajedno za Srbiju. Nakon dogovora obje grupe su krenule u određenim pravcima.
Kada je grupa u kojoj su bili Mihailović i Kalabić stigla do jednog mjesta blizu ceste Dobrun-Priboj, gdje ih je trebala čekati zasjeda, Kalabić je dao znak za početak akcije. Prerušeni oficiri OZNE su, prije nego što je iko uspio da shvati o čemu se radi, ubili Vasiljevića i dva četnika. Treći četnik, koji je išao na čelu kao vodič, bio je samo ranjen i uspio je pobjeći. Draža Mihailović je bačen na zemlju i vezan a potom pod jakom oružanom pratnjom sproveden do džipa OZNE koji je čekao u blizini i kojim je Mihailović, bez zaustavljanja, još iste noći odvezen u Beograd, u Centralni zatvor. Istog tog jutra, 13. marta 1946., Aleksandar Ranković je poslao Titu, koji se tada nalazio u službenoj posjeti Poljskoj, trijumfalnu vijest da je njegov najljući protivnik uhvaćen. Ranković je takođe bio prvi koji je senzacionalnu vijest saopštio javnosti, na zasjedanju jugoslovenskog parlamenta 27. marta 1946. Sve pojedinosti o Mihailovićevom hapšenju puštene su u javnost tek 1962. godine.
Što se tiče Nikole Kalabića, njegova sudbina poslije Mihailovićevog hvatanja prilično je nejasna. Komunističke vlasti su godinama forsirale priču kako je Kalabić ubijen na ulicama Beograda u po bijela dana od strane čovjeka čija je porodica stradala od ruku Kalabićevih četnika. Tek 1974. Aleksandar Ranković je u jednom intervjuu priznao šta se zaista desilo sa Kalabićem. Prema Rankoviću, komunističke vlasti ispunile su obećanje dato Kalabiću da će mu oprostiti sve grijehe zbog uloge u hvatanju Mihailovića, pa mu je promijenjen identitet i poslan je da živi negdje u Bosnu, gdje ga niko nije poznavao. Međutim, nastavio je po starom, počeo je ponovo da pije i priča naokolo koješta i postojala je opasnost da otkrije svoj pravi identitet, pa su komunisti odlučili da ga zauvijek ućutkaju. Gdje i kako je ubijen Nikola Kalabić i šta je učinjeno sa njegovim posmrtnim ostacima ostalo je, vjerovatno zauvijek, obavijeno velom tajne.

izvor: www.leksikon-yu-mitologije.net
IP sačuvana
social share
Edit by SerbianFighter: Pravo na potpis - uskraceno!
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Bez prava na potpis
Zvezda u usponu


Jedini imam privilegiju da u potpisu reklamiram SF

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 1595
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6600
Nikola Kalabić je rođen 20. decembra 1906. godine u Podnovlju, na sjeveru Bosne, od oca Milana i majke Joke. Ima sestru Angelinu, rođenu 1912. godine, koja danas živi u Valjevu. Nikolin otac se razveo od Joke posle prvog svjetskog rata, i zatim se ženio još tri puta. Nikolu je u početku vodio sa sobom, tako da se on školovao u mjestima očevog službovanja, a nakratko i u Novom Pazaru. Ali od nekog vremena, možda i zbog batina koje je dobijao od oca, Nikola ponovo živi sa majkom i sestrom. Završio je šest razreda gimnazije, a zatim je upisao geodeziju u Beogradu. Na studijama je upozno godinu dana mlađu koleginicu Borku, rođenu u Rajkovićima kod Valjeva, u porodici starih radikala- Pasićevaca. Borka i Nikola vjenčali su se 1929. godine u Valjevskoj crkvi, a slijedi će godine, trećeg avgusta, rodili su im se blizanci Mirjana i Milan, prvu službu dobili su u Beogradu. Uslijedio je premještaj u Aranđelovac, i najzad u Valjevo, gdje Kalabići i danas žive, Nikola Kalabić je do početka drugog svjetskog rata radio u Valjevskoj katastarskoj upravi. Bio je veliki veseljak i neobično društven čovjek, tako da je imao pedesetak kumstava.

Prvi dan rata, 6. aprila 1941. godine, rezervnog poručnika Nikolu Kalabića zateko je u krevetu. Noga mu je bila u gipsu zbog povrede u saobraćajnoj nesreći, skinuo je gips i otišo u Šabac, gdje mu je bio ratni raspored. Vratio se kući poslije dvadesetak dana, sa pričom o rasulu Jugoslovenske vojske. Uskoro je sazno da se u Njemačkom zarobljeništvu, ranjen, nalazi general Ljuba Novaković, komandant Valjevskog garnizona "PETI PUK". Pomogo je generalu da se izvuče, a zatim mu je odnijo neophodne potrebštine na Bukulju. Tu je sreo vojvodu Kostu Pećanca, i priključio se njegovoj četničkoj organizaciji, u koju je general Novaković Bec stupio. Borka je prigovorila Nikoli na njegovom odlasku u četnike, na što je on odgovorio: "PREČI SU MI KRALJ I OTADŽBINA, ZAKLEO SAM SE". Pećanac je postavio poručnika Nikolu Kalabića za vojvodu Cerskog i Valjevskog.Ali posle svega tri dana Nikola se vratio sa Bukulje. Po Borkinom svedočenju, bio je "neraspoložen" i "pun gorčine". Pećancu je poslao uniformu i objavu, s porukom da ga napušta zato što je "krenuo sa Nedićem". Nikola je psovo na sav glas, bio je ubjeđen da će Nedić sarađivati sa Nijemcima. Nije mogao da prihvati, govorio je da se ropstva treba osloboditi, nipošto biti rob. Kako su vijesti bile sve gore, odlučio je da pođe u borbu, svjedočila je Borka.

Za pukovnika Dražu Mihajlovića Nikola je saznao od uglednog Valjevskog advokata inače Solunca, Svete Protića. Sa Protićevim pismom preporukom ljeta 1941. godine odlazi na Ravnu Goru. Njegova prva dužnost bila je komandir prateće čete pukovnika Mihajlovića, od novembra 1941. godine Nikola je komandir čete gorske garde njegovog veličanstva Kralja Petra 2 Karađorđevića. Nikola se prvi put istako novembra 1941. godine, kada je uspjeo da nabavi municiju za svoje saborce. Ta municija je odlučila ishod prve runde građanskog rata protiv komunista. Dok su se četnici Draže Mihajlovića borili protiv Nijemaca na jednom širokom frontu od Drine i Valjeva do Kraljeva. Komunisti su ih 2. novembra napali s leđa iz pravca Užica. četničke zalihe municije već su bile istrošene, a komunisti su upravo to i čekali, u kritičnim trenucima, dok je planirana evakuacija na Homolje, i dok su komunisti napredovali prema Ravnoj Gori, pukovnik Mihajlović je dozvolio Kalabiću da municiju zatraži od  svog oca, koji je bio potpukovnik generala Milana Nedića kao komandant jedanaestog oružanog odreda. Po susretu sa Mihajlom koji je uprvi mah nastupio agresivno prema svom sinu Nikoli, posle dužeg razgovora preovladao je razum, i Milan odlučuje da pomogne četnicima Draže Mihajlovića, i naređuje da se u selo uputi osam kamiona municije. Od tad Milan postaje jedan od Dražinih saradnika.

Nešto kasnije, 19. decembra iste godine, nijemci su odveli na Banjicu Nikolinu i Borkinu rodbinu gdje su trebali da budu strijeljani. Međutim u jesen 1943. godine, Nikola je uspeo da ih izbavi iz logora, preko svog obavještajnog oficira Janka Košutića, odnosno njegovih veza u upravi grada.

U proljeće 1944. godine za gorsku gardu neprijatelj broj jedan postaju komunisti. Do tada, djelovi garde su vodili samo lokalne sukobe sa komunistima, uglavnom na svom terenu u centralnoj Šumadiji, zbog velike nesrazmere snaga, to su više bile potjere nego prave borbe. Po engleskom naređenju, partizanima su pristupile dve kompletne italijanske divizije, i pripalo im je sve italjiansko naoružanje do koga se moglo doći, zbog engleske podrške, preko radio Londona i na licu mjesta, komunističke mobilizacije su imale uspjeha, naročito među hrvatskim zivljem. Vlatko Maček je pozvao hrvate da priđu komunistima, a Ante Pevelić im je dao amnestiju za taj prelazak. Cilj komunista i engleza bio je jasan.Osvojiti Srbiju po svaku cijenu. Tako je četnicima Ðenerala Draže Mihajlovića nametnut nov zadatak.Odbraniti Srbiju po svaku cijenu. U tu svrhu, proljeća 1944. godine Ðeneral Mihajlović osniva do tada najveće jedinice. Najbolja među njima bila je četvrta grupa jurišnih korpusa, na čelu sa majorom Dragoslavom Račićem i načelnikom štaba kapetanom Neškom Nedićem.

Četvrtu grupu jurišnih korpusa činilo je pet jurišnih korpusa. Sastavljenih od najelitnijih brigada iz zapadne i centralne Srbije, kojima je dodijeljeno najbolje raspoloživo naoružanje. Jedna takva jedinica nije mogla bez kapetana Nikole Kalabića. On je bio komandant drugog jurišnog korpusa, snage oko 1800 ljudi. U ovaj korpus ušle su dvije brigade gorske garde i jedna brigada iz Šumadijske grupe korpusa.

Na čelu svog drugog jurišnog korpusa Kalabić je učestovao u svim velikim bitkama protiv komunista u Srbiji, ljeta i jeseni 1944. godine.U Župi, na Jastrepcu, u Toplici, na Kopaoniku, ponovo u Župi, na Jelovoj gori i na prilazima Ravnoj gori.

Posle upada crvene armije u Srbiju, četvrta grupa jurišnih korpusa je rasformirana, i Kalabića ponovo vidimo na čelu gorske garde. Prema Bosni se povlaćio u južnoj koloni preko Sandžaka.

Uoči pokreta prema Srbiji, započetog 13. aprila 1945. godine, sve četničke jedinice podijeljene su u tri borbene kolone. Na lelu srednje kolone vidimo potpukovnika Nikolu Kalabića. Tačno mjesec dana kasnije, posle nadčovječanskih napora, sve tri kolone stigle su do kraja svoga puta.Uništene su na Zelengori, od strane neuporedivo nadmođnijih komunističkih snaga. Preživjele grupe vojnika uputile su se na svoje matične teritorije, da nastave borbu za slobodu svoga naroda. Sa nekoliko desetina svojih ljudi, Nikola je uspjeo da stigne u okolinu Valjeva. Na Zelengori, komunisti su zarobili Nikolinu majku Joku, suprugu Borku u ćerku Mirjanu. Zapravo, one su se predale komunistima, po Nikolnom savjetu, pod lažnim imenima. Ali plan nije uspjeo, jer je neko odmah prepoznao Kalabiće. Komunisti su mobilisali Mirjanu u 18. Hrvatsku udarnu brigadu, iako još nije imala ni 15 godina, dok su Joka i Borka dopale zatvora. Sina Milana, Nikola je vodio sa sobom dok je to bilo moguđe. Posle nekog vremena povjerio ga je svešteniku Miri Gluscu, blagajniku u jednoj brigadi gorske garde.

Ovaj plan bi uspjeo, i Nikola bi spaso svoga sina, da komunisti u to doba nisu masovno hapsili i strijeljali srpske sveštenike. Prema memoarima arzimandrita Jovana Radosavljevića, koje se poziva na svjedočenje Fočanskog popa Novaka Stanojevića, Miro Glusac je uhapšen 25 ili 26 maja 1945. godine, zajedno sa petnaestogodišnjim Milanom Kalabićem i da su  streljani u selu Blažuj na vrelu Bosne. Nikola je održavao vezu sa suprugom Borkom do 22. decembra 1945. godine. Toga dana ona je primila poslednju poruku od svog muža. Istinu o sudbini Nikole Kalabića komunisti još uvjek drže iza sedam brava, Ðeneral Draža Mihajlović je u istrazi, vođenoj od marta do juna 1946. godine, navodno reko komunističkoj policiji da ga je Nikola izdo. Međutim, to se nemože uzeti za ozbiljno, ako se zna način komunističkog isleđivanja. Oni uništavaju ljude strašnim mukama i drogama, a zapisnici iz istražnog postupka po pravilu su falsifikovani. Dok je trajalo suđenje, Draža je reko Dr. Stevanu Moljeviću, koji je to kasnije prenijo sapatnicima u Sremskomitrovačkoj tamnici, dvije stvari koje se isključuju. Prva je: izdade me Nikola. A druga: Nikola pogibe na moje oči. Ove izjave pouzdano svedoče o stanju u kome se Draža nalazio, ali ne i o Kalabićevoj sudbini.

Komunisti nisu objavili ni jedan dokument o poslednjim danima Nikole Kalabića, niti o zarobljavanju Draže Mihajlovića. Verzija koju su širili zasnivala se isključivo na svedočenjima nekoličine ozonaša koji su u toj akciji navodno učestvovali. Oni, najprije, kažu da su na prevaru, predstavljajući se kao izaslanici ilegalne Beogradske četničke organizacije,  odveli Nikolu u Beograd, 6. decembra 1945, i tu ga zarobili. Međutim, jedan detalj stavlja podsumnju ovu komunističku verziju. Riječ je o Kalabićevoj ratnoj torbi, poznatoj sa fotografija. Ta torba je slučajo nađena u jednoj septičkoj jami, u jednom selu pored Užica, sedamdesetih godina. Domaćin kuće je prokopavao septičku jamu, našao torbu i predo policiji. Bila je skoro sva istrunlila, kao i dokumenta i fotografije u njoj. Ipak se moglo utvrditi da je to ratna, oficirska torba Nikole Kalabića. Djelimično oštećene i očuvane fotografije, koje su se nalazile u sredini, Užicka policija je posle nekog vremena predala gradskom muzeju revolucije, sada narodnom muzeju. To su fotografije sina Milana, za kojim je Nikola beskrajno tugovo i od kojih se nije razdvajo, kao i ćerke Mirjane.

Šta nam govori priča o Kalabićevoj oficirskoj torbi? Svakako to, da ju je on bacijo kako ne bi pala komunistima u ruke. Kada se odrekao torbe od koje se godinama nije razdvajao, a koja mu nije mogla smetati u hodu ili u borbi, i kada se odrekao fotografija svog mrtvog sina, Nikola se nesumnjivo nalazio u velikoj životnoj opasnosti. Rastanak sa tom torbom, za njega je značio i rastanak od života. Bacajući torbu, sačuvao je od stradanja saradnike čija su se imena pominjala u dokumentima. Onda je Nikola Kalabić okončao svoj život poput Račića, Rakovića, Vesića i mnogih drugih oficira. Samo ubistvom.





IP sačuvana
social share
Edit by SerbianFighter: Pravo na potpis - uskraceno!
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Bez prava na potpis
Zvezda u usponu


Jedini imam privilegiju da u potpisu reklamiram SF

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 1595
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6600
Gorska Garda
Potpukovnik Nikola Kalabic ,,Cika Pera,,

Gorska Garda je cetnicki korpus u koj su mogli uci samo provereni borci iz drugih korpusa,koji su se zaslugom i hrabroscu nametnuli.
Garda je formirana u periodu novembar-decembar 1941.Najvise boraca imala je krajem 1943 i pocetkom 1944 oko 8 000.

Potpukovnik Nikola Kalabic ,,Cika Pera,,

Zadaci koje je Garda imala bili su zaista teski,vrsili su sabotaze 1942,1943 bili su nekoliko puta u obezbedjenju Vrhovne komande,a istovremeno vodili su teske borbe sa partizanima na Kosmaju i Ljoticevcima u Sumadiji.Komandant Gorske Garde Nikola Kalabic je bio veoma specificna licnost,koja je nije umela da primi kritiku a svaku pohvalu je primao zdravo za gotovo.Tako su ga neki ljudi hvalili cesto i tako bili u njegovim ocima veliki prijatelji.Bio je izrazito druzeljubiv,tokom rata stvorio je cak 52.kumstva.Imao je zenu Borku i sa njom dvoje dece-Milana i Angelinu.Sina Milana streljali su komunisti proleca 1945,a Angelina je prezivela rat i dan danas je ziva iako je u detinjstvu prozivela velike strahote i diskriminaciju zato sto joj je otac ,,cetnicki koljac,,.
Kalabic je bio veliki anti-komunista,pa se tako i obracunavao sa komunistima.Kada je njegova Garda februara 1942 razbila Kikine partizane na Kosmaju,Nikola je zarobio 35.partizana i obrazovao ,,sudjenje,, kako je Zvonko Vuckovic javio Drazi ,,svaka presuda je bila ista....,,.
Gorska Garda je proleca 1944 preimenovana u Grupu Korpusa Gorske Garde.Grupa korpusa je odigrala vaznu ulogu u bici za Srbiju proleca i leta 1944.Zaustavili su komuniste u njihovom nadiranju na Sumadiju septembra 1944.


Nikola Kalabic sa cerkom Mirjanom,1944
Garda se oktobra 1944 povukla u Bosnu,boravila je u neposrednoj blizini Vrhovne komande na Trebavi i na Vucjaku odakle je rodom i sam Nikola Kalabic.U onom poznatom raskolu izmedju Draze Mihailovica i Pavla Djurisica Kalabiceva Garda ostaje uz cica Drazu.
Garda je na Bozic 1945 oslobodila od ustasa Modricu i okolinu,ucestvovala je i u neuspesnom napadu na Tuzlu.
U pokusaju povratka u Srbiju i formiranju Tri kolone-Leve,Desne i Srednje,Garda je bila u Srednjoj a celom tom kolonom komandovao je Nikola Kalabic.Garda se raspala u bici na Zelengori 13.maja 1945 ali je sa Kalabicem ostalo oko 200.boraca.To se topilo sve do trenutka kada je ubijen Kalabic 14.januara 1946 u pecini pokraj Valjeva.
Gorska Garda je ostala legendarna cetnicka formacija koja je zahvaljujuci svojoj ali i slavi svog komandanta sijala i sija Srpskim nacionalnim nebom.
IP sačuvana
social share
Edit by SerbianFighter: Pravo na potpis - uskraceno!
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 5
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 19. Apr 2024, 06:30:29
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.107 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.