Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 ... 8
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Burek bioskop - Audition (1999)  (Pročitano 22352 puta)
Zvezda u usponu

broj dva se raduje što je neparan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1270
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
mob
Samsung 

Inače sam čuo da je onaj Enter the Void vrhunski mindfuck. Može Zoran nešto više i Vasabi da nam kažu pošto su oni to gledali.
Gledao sam i ja, sjajan film.
IP sačuvana
social share
Ništa verbalno, samo rečima!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Damn Mad Cows !

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 21466
Zastava Trstenik, Srbija
OS
Windows XP
Browser
Opera 10.63
mob
Samsung Galaxy Kevoje8ac
Ajde ti reci nešto o Audiciji. Reši misteriju  Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1270
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
mob
Samsung 
Pa napisaću, upravo ga gledam.
Gledao sam pre par godina i zaboravio ali sam našao disk.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Damn Mad Cows !

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 21466
Zastava Trstenik, Srbija
OS
Windows XP
Browser
Opera 10.63
mob
Samsung Galaxy Kevoje8ac

Ok  Smile  Nadamo se svi da ćeš bolje shvatiti film od nas.

A da, da li se meni čini ili film nema uopšte muziku ?
« Poslednja izmena: 18. Feb 2011, 01:36:47 od insideman »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak
Pol
Poruke 29583
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
Ваљда ће нам Џукси испричати шта се десило  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Damn Mad Cows !

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 21466
Zastava Trstenik, Srbija
OS
Windows XP
Browser
Opera 10.63
mob
Samsung Galaxy Kevoje8ac
Ma bilo ko, samo da neko razjasni  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Why are you wearing that stupid man suit?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12586
OS
Windows XP
Browser
Chrome 9.0.597.98
Možda je ostavljeno da se shvati po slobodnom nahođenju? Možda je onaj lik u njenoj vreći direktor muzičke produkcije, njen kontakt, ima scena kad onaj lik kaže da je on nestao pre godinu dana, a vreća se otvorila kad su počele halucinacije, znači to je u njegovoj glavi, on je video ono što mu je objašnjeno kad je išao u onaj klub da je traži. Ja opet kažem, kroz halucinacije je provučeno sve što mu se dešava u životu, kad kao u restoranu vidi ženu i upoznaje je sa Asami, a ona mu kaže da nije dobra za njega, isto što mu je rekao onaj prijatelj, kapiram da se u tripu vuče paralela između onoga što mu se događalo u životu i priče koju mu je ona ispričala.

Ovo sad što sam napisao verovatno nema ama baš nikakvog smisla, al ajde.
IP sačuvana
social share
"And onward goes this thing of ours."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1270
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
mob
Samsung 

Ok  Smile  Nadamo se svi da ćeš bolje shvatiti film od nas.

A da, da li se meni čini ili film nema uopšte muziku ?
Ima onu neku tugaljivu violinu na početku kad umire žena...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak Aquarius
Pol
Poruke 4146
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
Odgledah ga poodavno. Ne sviđa mi se. Previše težak film. Našao sam i objašnjenja sve u detalje, ali opet baš mi nije legao nešto. Previše je....pa ne znam....izvrnut

Ај брате ако се сећаш олакшај нам и објасни све оне флешбекове,халуцинације,ко је ко итд  Smile

Sad sam tek vidio ovo. Izvinjavam na čekanju!  Smile

Upozorenje. Konjski post dole!

Elem da krenemo kako je meni objašnjeno i nakon još jednog gledanja šta je zapravo tu sve bilo.

Činjenica je da postoje tri Asami - "Dobra", "Loša" i "Prava".

Fazon je da pravu nikada nismo videli na ekranu. Ni ono nevinašce na početku, ni ona psihopata na kraju (spojler madafaka!), ne postoje. Sve što se vidi na platnu jeste Ajomova zapažanja/maštanja o njoj u različitim delovima veze, koja nisu realna, već proizvedena iz Ajomovog osjećaja požude i krivnje.

U filmu ima par ključnih simbola koji zapravo pokazuju Ajomove osećaje i koji su tu simbolike radi.

Akohol - predstavlja mutan pogled na svet. Već na samom početku kada sa prijateljem raspravlja o konceptu audicije, njih dvojica piju alkohol pričajući o tome kako se žena treba ponašati. Momenata kada se Ajomovo piće prospe na Asamin rezime pokazuje da je njegova perspektiva na nju naročito neodlučna/nepovjerljiva. Alkohol praktično kanališe neodlučnost i u filmu on praktično uvjek pije kad misli na nju, ček i momenat prije famoznog mučenja.

Noga - metafora za takozvano cunjanje, lutanja, švaleranje . Odsecanjem noge, sprečava se prevara tj. "odlazak u život"

Jezik - sredstvo za govor laži, obmana

Uho - slušanje nekoga. Nedostatak uha - ne čuješ šta ti ta osoba zapravo govori.

Prst - intimnost, moguće fizičko ili seksualno zlostavljanje.

Na početku filma vidimo Ajomu kako je utučen zbog smrti svoje žene. Jedino što ga spažava od kompletnog sloma jeste pomisao na sina - tj. sin ga spašava emotivno.

Ajoma je osoba koja ne priznaje sebi da žene imaju iste osjećaje kao i muškarci, tj ne tretira ih ravnomerno. To se može vidjeti iz sekretarice koja mu stalno govori da odlazi i ide da se ženi, stalno čekajući na njegov odgovor. Odgovor naravno nije došao. Ona želi da čuje njegovo mišljenje jer je radila dugo za njega i bitno joj  je njegovo mišljenje. On, sa onakvim stavom - vidi je kao običnog zaposlenika koji radi svoj posao, ne mareći za njena osećanja. Sve je ovo bitno da bi se moglo ući u psihologiju samog lika.

Sin. Kroz film se vidi da Ajoma ta svoja svatanja želi da prenese i na sina. Učenja njegovog sina o dinosaurusima predstavlja metaforu da Ajoma želi za svog sina da postane "stari fosil" - staromodan, baš kao što je i sam Ajoma. Bitan je i momenat kada Ajoma primjeti da mu sin nije imao vezu dugo vremena. Sin kakav jeste, traži malo staromodniju curu, a tata mu sugeriše da se malo više angažuje da nađe neku koja voli isto "dinosaure". Kada je doveo curu kući, cura dobija znak odobravnja iliti palac gore od Ajome.

Dolazimo do faze kada sin daje Ajomi sugestiju da proba da ima emotivnu vezu još jednom. Pošto mu je sin ostao jedini fokus u životu, zapravo sluša njegov savjet. Otac je zapravo sve više slušao sina, tj. davao vu veću slobodu. Sin mu je naređivao da pere suđe, ulazi bez kucanja u očevu sobu itd. Ajoma je izgubio autoritet i nesvesno postao emotivni rob.

Kada odluči da radi audiciju osjeća dve vrste emocija. Požudu i krivnju. Krivnja, zbog načina na koji to radi, kao i osjećaja zbog umrle žene, polakose ukršta sa požudom. Na početku neprimjetno, kasnije sve više. Čak je i par puta rekao da se osjeća kao da je počinio zločin.

Dolazimo do Asami. Iako je nikad nema u filmu, treba pretpostaviti da je ona zapravo tačno ono što piše u njenom rezimeu - balerina koja je imala strašan potencijal,koji nažalost nije mogao doći do izražaja zbog tragične nesreće koju ju je zadesila. I tu je Ajoma stvorio svog savršenog partnera - ta njena tragična priča, omogućila je Ajomi da se poveže s njom (jer je i ajoma sam zbog smrti svoje žene u tragediji) čineći je srodnom dušom. I on se u tu savršenu projekciju zaljubljuje iako je nije ni upoznao.

Kada cura napokon dođe na audiciju - sve vidimo iz Ajomine perspektive - slatka, ćutljiva, stidljiva, poslušna cura, lepo vaspitana. Dok je Ajomin drug ispituje, čujemo njene odgovore, ali ih Ajoma ne čuje. On je kompletno fokusiran na vizuelnu stranu cure. Kad Ajoma kreće da priča on je skoro ništa ne pita, on zapravo objašnjava kako je hrabra i mudra za svoje godine. Njeni odgovori mu nisu bili bitni, slika je već urezana u njegovom umu. Da stvar bude još interesantnija, ona mu je odgovara samo sa "da","hvala" kratke potvrdne reči. Prava Asami govori ali je ne vidimo.

Svaki put kad je pomisli nazvati ili je zove i kada je vidimo da stoji pored telefona i čeka, to nije zapravo ona, već kako on zamišlja da se ona ponaša i šta se dešava. Kako je zove, on samo zamišlja da ona ništa ne radi već sedi i čeka na njegov poziv.  Čak i kad Ajoma odluči da upozna curu preko audicije, on već "vidi" curu u njenoj sobi čekajući na njega, ali ta cura nije definisana te samim tim ni nema facialne karakteristike. Tek kada vidi Asaminu fotografiju, on je u mogućnosti da dotičnoj curi "doda" i facu. Oba ova slučaja su njegova manifestacija želje za staromodnom, poslušnom ženom.

Nakon par izlazaka idu na vikend. Iako je taj predlog njegova ideja, kada su došli do tamo odjednom je on postao nevinašce koje ne želi seks, a ona požudnica koja ga započinje.  Nakon tog čina on kreće da spava i većinu što zamišlja je san. Sanja od momenta kad ju je poljubio. Na renutka se budi i vidi da ima noge još. Onda opet nastavlja sa spavanjem. Onda sanja sve do kraja filma. Priča u snovima je isjeckana i preskače.

Pre seksa prava Asami mu priča kako je bila seksualno zlostavljana kao dete, jer je odlučila da on mora da zna istinu ukoliko želi da se veza nastavi. Ona mu se povjerava, govori mu svoje duševne ožiljke, a on joj kaže da je sve uredu, da nesmeta. Kada je čuo za povredu noge u njenom rezimeu, to mu je probudilo simpatije, povezao se sa njom. Sad kada je čuo da je uzrok za tu povredu seksualno zlostavljanje, u njemu se javila sumnja - "Takva osoba (zlostavljana) sigurno ne može biti normalna." Samim tim njegova projekcija Asami se mjenja, dobrica postaje zloća.

Asami jeste mlada i lepa cura, ali je isto tako svesna da momci neće htjeti da budu sa njom kada saznaju za njenu prošlost. Isto tako je bila svesna da je jako teško živeti sama, pogotovo za takvu curu poput nje.  Zato je uzela šansu da se oproba sa starim čovjekom koji vjerovatno nije izbirljiv, a zauzvrat dobija lepu i mladu curu. I sama činjenica da je Ajoma navaljivao išla joj je u korist. Ono u čemu je Asami pogrešila jeste da Ajoma jeste izbirljiv - on traži "dobru devojku." Pokušala mu je reći suptilno za svoju tragičnu prošlost, ali oslepljen njenom lažnom perfekcijom koju je sam stvorio, nije čuo njene reči. Njegov prijatelj je totalno razumio Asaminu priču i zato je pokušao da udalji Ajomu od nje.

Elem idemo ponovo na onaj seks. Nakon seksa on sanja i na početku misli o tome da je napusti, što se prikazuje kao njegov drug koji govori da odustane od nje. Ali on ne želi da je napusti, misli da je dovoljno jak. Ali kako savjest sve više preuzima, on sve detalje sklapa u određene slike, koji nisu baš prijatne. Kreće od učitelja plesa. Njegove noge su izraženea (simbol švalerisanja) ali su deformisane (simbol perverzije). Na početku razmišlja kako je taj učitelj nju iskoristio kao dete, ali kako odmiče dalje, razmišlja kako možda ipak nije bila toliko mala i bespomoćna. Učitelj pita Ajomu da li je pričao s njom,  čuo od nje ili je dirao (jezik, uho,prst). Dalje kako uzima ostale detalje njene priče, shvata kako ima puno "delova" koji se ne uklapaju, ostavljeni detalji bukvalno - scena kulminira sa odsječenim jezikom koji simbolizuje laž i govori mu da sve što je čuo od nje jeste laž.

Nestali producer i žena iz bara su dva detalja koja ne može povezati. Trebali smo povjerovati da je producer u onom džaku, a žena ubijena i raskomadana. Ali opet to je samo manifestacija Ajome. Činjenica jeste da mu prijatelj nije mogao pronaći producera i ženu, ali samo zato što nije imao dovoljno informacija. Kako je Ajomova Asami već "zla", krivnja za njihov nestanak/smrt je pala na nju. E da raskomadano telo - ostatci su tri psrta, jezik i uho zar ne? Tri prsta su simbol da je Asami bila zlostavljana od strane tri osobe - vjerovatno od ujaka, ujne i očuha.

Ajoma se već sad pita šta ga to privlači kod žena uopšte - što se manifestuje kao seksualno napadanje od strane Asami, sekretarice pa čak i sinove cure - sve prestavljajući različit tip žene i konflikt između seksualnosti, čistoće i nevinosti.

Sada opet se vraća Alkoholu i njegova "zla" Asami odnosi stvari na novi nivo, zahvaljujući konzumiranju alkohola jer alkohol+zlo=veće zlo nego što jeste. Zamišlja kako mu je Asami stavila drogu u piće, kakao ga muči, uništavajući mu života, deo po deo. Oseća bol koji mu emotivno vezanje može donjeti - gubitak slobode, unutrašnju patnju, udovoljavanje tuđim željama. Zla Asami se manifestovala zbog njegovih sumnji i tripova o pravoj asami, kao i iz osjećaja krivnje, što je lagao, nastavio da traži vezu nakon ženine smrti.

Onda se budi nazad u realnost (onaj momenat kada se budi u krevetu pored asami i vidi da još ima noge). U tom trenutku njegova percepcija nje se promenila i pre nego što je nastavio da spava, ona mu kaže da prihvata njegovu prosidbu. Sada se on osjeća zarobljen u vezi s osobom koju više ne smatra savršenom. Zato nastavlja da spava i sanja u nadi da će pronaći izlaz iz ovoga.

Prije odlaska na vikendicu ju je stalno zamišljao u belom, nevinu čednu,poslušnu. Sada u snovima nosi crninu, postala je manijak, domnantna, sušta suprotnost njegovj "dobroj curi".  Mašta mu se diže na najgori nivo - sve metafore za laži, prevaru, bol, švalerisanje manifestovale su se kao rezanje jezika, nožnog prsta, inekcije itd. Kada se ta količina bola tako manifestuje odjednom, čovjek će probati i pobjeći. I on je to pokušao ali se sapleo o džak ma podu. Napokon se saginje da vidi šta je u njemu.

Taj famozni džak. Džak predstavlja emocije koje je držao prema Asami. Prvi put ga vidimo kada poziva Asami na drugi spoj. Džak je u početku zavezan - emocije,osećanja su pod kontrolom. Ali kako se više interesuje za Asami, njegove emocije postaju uzburkanije i hoće da izađu van. Vidjeli smo kada je telefon dugo zvonio kod Asami, džak se trznuo - Ajoma se uzbudio/zabrinuo, kada se ona javila - džak se smirio. Svaki put kada mu emocije rastu, vidimo pomjeranje džaka. Kad napokon otvori džak, vidi izmučenog čovjeka, lišenog sve svoje humanosti, kompletno podčinjen toj sadističkoj ženi koliko god ona zla bila. Nemože da govori, laži, luta okolo i dodiruje druge žene. Drugim rečima - kastriran je.

Sapleo se o svoje emocije i nemože da se oslobodi od svoje veze sa devojkom. Uradiće sve za nju iako više zna da nije čista,čak će se ponašati kao poslušan pas, dok ga ona mazi kao ljubimca.

Tek kada je shvatio sve ovo, setio se sina. Sin ga je spasio već jednom od emotivnog sloma, možda će još jednom uspeti - sin se pojavljuje. I momenat kada izgleda da će zla Asami da ga ubije, Ajoma se budi - samo nakratko. Kada nastavi da sanja, Asami i sin se bore. Sin pobjeđuje pokazujući da je ljubav prema sinu jača nego veza sa Asami i time se oslobodio njene dominacije.

Iako je u početku bio mudar, racionalan i pametan po pitanju veza, tj znao je da ne treba da se prepusti emocijama, ništa ga nije moglo sprečiti u tome da se zaljubi i prepusti požudama- ni prijatelj, ni posao, ni mrtva žena. Bio je predugo sam. Jedino mu je ljubav prema sinu pomogla da povrati emotivnu stabilnost.

Tek kad je ubio "zlu Asami", po treći put nam se pokazuje razgovot između Asami i Ajome sa drugog spoja.  Prvi put kad su pokazali razgovor, bio je obojen u perfekciju, svršenstno, sa idealnom Asaminom pričom o srećnoj porodici. Drugi put kad su prikazali razgovor bio je sumoran, tmuran, pun mržnje, ali treći put, ovaj put, ispjeo je da čuje pravu Asami, pravu nju. U tom momentu shvata da je iza te njegove savršene slike zapravo prava osoba, sa pravim emocijama, ranjiva koliko i on sam. Kada su trebali da konzumiraju seks, njen kedini uslov je bio da "voli samo nju", što je on u pobuni protumačio kao podčinjavanje njenoj volji, robovanje. U stvari, ona je samo htela da je ne povredi. I napokon nakon trećeg razgovora shvata smisao veze - uzimamo šansu, patimo malo ali preživimo.

I to je to. Mislim da sam sve pokrio.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Damn Mad Cows !

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 21466
Zastava Trstenik, Srbija
OS
Windows XP
Browser
Opera 10.63
mob
Samsung Galaxy Kevoje8ac
Hmm interesantno  Smile  Pa dobro nije loše al ko što ti sam reče, nakon ovog detaljnog objašnjenja i nisam baš oduševljen ali svakako imam dosta lepše mišljenje o filmu.

Hvala Džuksi  Smile

p.s. Ko ti je objašnjavao film ?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 ... 8
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.063 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.