Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 19. Sep 2025, 22:10:25
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 23 24 26 27 ... 127
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Budizam u Srbiji  (Pročitano 167343 puta)
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 637
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
Joj majko moja sta sve nece doci u Srbiju, pored svih ovih sekti i raznoraznih crkvi fali nam jos i budizam...

Ne fali nista, ko voli budizam neka ide u Aziju, a ne da ga propagira ovde.                                                                                                                                                                                                             
Prijatelju, ovo tvoje rezonovanje po "geografskom" principu uopšte ne razumem. Tačnije, mogu da shvatim iz kog mentalnog stava dolazi, ali mi zaista nije jasno da nisi u stanju da kreneš malo dalje od tog jednog jedinog kriterijuma: nije odavde. A mogao bi, kad bi se samo malo potrudio.

Evo da ti dam polazne teze Smiley
Ako malo bolje pogledaš oko sebe videćeš jako malo stvari koje su "iz Srbije". Recimo taj ekran u koji upravo sad gledaš. Program koji upravo sad koristiš. Vazduh koji upravo sad dišeš, voda koju svaki dan piješ je došla ko zna odakle, možda muzika koju slušaš, filmovi koje gledaš, čokolade koje voliš da jedeš itd. Ako treba da uzmeš lek koji te spašava, da li u apoteci pitaš: Je li iz Srbije? pre nego što ga uzmeš.

Dakle, da li se svega toga odričeš ili je jedini problem sa budizmom? Ako je ovo drugo, onda isto tako možeš da počneš da razmišljaš koja od danas relevantnih ideja jeste "iz Srbije". I da li ideje uopšte imaju svoju postojbinu, sem u našim glavama. Hrišćanstvo nije iz Srbije. Treba li zato da ga odbacimo? Naravno da ne. I tako možeš u nedogled.

Zato, ako te budizam ko zna zbog čega nervira, kaži konkretno šta smatraš da je u njemu loše, pa da prodiskutujemo. Možda ćeš posle toga imati jednu sekiraciju manje Smiley   
« Poslednja izmena: 25. Nov 2007, 15:57:51 od trubuntu »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 230
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.23
mob
Nokia n70
Ne sekiram se ja mnogo, na ovim prostorima nikad nije bilo budizma a nadam se da ga neci ni biti, a mozda bi vi voleli da mi ovako kolektivno svi predjemo u budizam i da zivimo lepo i srecno.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.24
a mozda bi vi voleli da mi ovako kolektivno svi predjemo u budizam i da zivimo lepo i srecno.

tebe necemo da primimo ,jer si bi nevaljao  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 21103
Zastava Ту негде...
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
Ne sekiram se ja mnogo, na ovim prostorima nikad nije bilo budizma a nadam se da ga neci ni biti, a mozda bi vi voleli da mi ovako kolektivno svi predjemo u budizam i da zivimo lepo i srecno.

Али опет не кажеш шта конкретно имаш против будизма, осим да на овим просторима га није било...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 637
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
Nisi mi odgovorio na pitanje? Da li da shvatim da nemaš ništa konkretno da zameriš budizmu, sem toga da nije "sa ovih prostora". A ono kad bolje razmisliš i jeste sa ovih prostora, jer evo ima nekoliko okorelih domaćih budista koje si baš obradovao svojim javljanjem, pa se odmah raspisali Smiley

Sve najbolje ti želim
 Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 243
OS
Windows XP
Browser
Mozilla
Ma to ti je u skladu sa onom nasom izrekom:

"U tudjega tatka, pogolema *atka"  Smile
« Poslednja izmena: 25. Nov 2007, 18:58:28 od aleksa_99se »
IP sačuvana
social share
Nisam ni ateista ni teista i uvek stajem u odbranu jedne od te dve kategorije ljudi kada je ova druga napada.
Ljudi nisu svojom voljom ateisti ili teisti i niko nema racionalan razlog za kritiku jednog ili drugog stava.
Ali zato postoji racionalan razlog za kritiku tvrdnje koje ateisti ili teisti naturaju.

...imbecili i debili ogroman je zbir,
Moj glas danas odlazi u manastir...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 2051
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.23
Sa B92 foruma: Tema " Budizam u Srbiji"

harmonija=trubuntu  :mrgreen:

Nemam nista protiv proucavanja drugih religija, ali mislim da bi trebalo procitati i misljenja ,i dela ostalih mislilaca koji analizaraju Budizam.  
Ovde konkretno mislim na K. G. Junga i njegovo vidjenje uticaja Budizama na coveka rodjenog i vaspitavanog u drugom (nebudistickom) okruzenju.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 2051
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.23
I sam se dugo vremena bavio proucavanjem Budisticke literature, tacnije mnogim interpretacijama Budinog ucenja, nezadovoljan nekim hriscanskim ucenjima , napr. dogma (kako drugacije da je nazovem) o praroditeljskom grehu.
Nekako mi je bila bliza ideja reinkarnacije, nego ideja da je neki moj daleki predak nesto zgresio pa sad ja ili nego od njegovih potomaka ispastaju zbog toga.....

Ali tu je sad ideja o nepostojanju Ja u Budizmu, (pojam se zove "anatha"-ako se dobro secam).

Dakle ako ne postoji Ja , sta se reinkarnira......

Budisti ce reci svest, niz se nastavlja.....
« Poslednja izmena: 25. Nov 2007, 21:50:35 od sova9072 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 1366
Zastava south of heaven
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung 
konachno da nekome smeta hrishcanski dogmatizam  Smile
budizam je po meni mnogo bolja religija,jer ima dosta cinjenica znatno realnijih od hriscanstva.
zatim,oni su ateisti,ne zloupotrebljavaju svoju veru(ili znatno manje od hri.)jednom rechju vishe duhovna nego religiozna vera...ja izuchavanje te religije podrzavam iako ne verujem 100% u reinkarnaciju...kome je josh shkodilo odbacivanje materijalnog u potrazi za duhovnim?
Imash li nekih podataka o zloupotrebi budistichke religije zarad manipulacije narodom?Tu oblast ne poznajem mnogo dobro.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 2051
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.23
O zloupotrebi Budizma kroz istoriju nema mnogo podataka, ali zato pricu o Vatikanu svu znamo...., u tom smislu iskreno preporucujem dokumentarac Zeitgeist www.zeitgeistmovie.com
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 23 24 26 27 ... 127
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 19. Sep 2025, 22:10:25
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.064 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.