Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 8 9 11 12 ... 24
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Budizam-Hriscanstvo: slicnosti i razlike  (Pročitano 34363 puta)
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 337
OS
Windows 98
Browser
Internet Explorer 5.0
Ako prihvatimo Bibliju kao "duhovni kuvar" oduzeli smo joj ljepotu i duhovnost . Ono što je po mom mišljenju važno je to da Biblija nudi odgovore na vrlo važna svakodnevna konkretna pitanja. Npr. :
1) Da li je ljudsko biće u svojoj biti dobro ili loše ?
Biblija kaže : Ljudsko biće je dobro , ali posrnulo stvorenje (i to ga na neki način čini užasnim ali i predivnim ).
2)Imamo li slobodnu volju ili nam sudbina piše u zvijezdama ?  
3)Da li se trebamo moliti kipovima ?

Ma ima toga dosta . Nego eto , ja sam samo spomenuo šta mi je prvo palo napamet .

Nekako mi se čini previše pankerski da neko traži istinu a da ne krene od početka , to jest temeljnih dilema .

Kako budizam odgovara na eto barem ova tri postavljena pitanja ? Ja sam rekao biblijski odgovor na prvo a mogu lako da kažem i biblijski  odgovor na ova druga dva .

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

The true method is no method.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
Zastava Starship Enterprize
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
Budizam prijatelji ide u sustinu stvari - stvari koje su bitne za zaustavljanje covekove patnje i muke u materijalnom svetu. Konkretno

1. Ljudsko bice nije ni dobro ni lose. Sve dok se bilo ko osudjuje i tretira dobrim i losim, onaj koji ga osudjuje ne vidi njegovu pravu prirodu u kojoj nema dualnosti i polariteta. Samim tim ne cini nista da smanji svoju patnju vec je produbljuje.

2. Slobodna volja je sustina naseg postojanja na zemlji i van zemlje ali ona nas je dovela u patnju i samo ona moze iz nje da nas izbavi ako shvatimo zasto patimo i kako nasa slobodna volja povredjuje nas same i ljude oko nas

3. Molitva statuama i kipovima je nebitna u procesu spasenja od patnje - molitva u sebi pomaze coveku da razume svoje postojanje i svoj put.

To su ti samo ukratko odgovori. Ali si sam otvorio 1000 pitanja svojim kometarima.

Tvrdis da je Biblija pocetak - ja ti odgovorno tvrdim da nije - i ne samo to cak sta vishe - daleko je od pocetka. Istorija ljudske vere ide mnoooogo dalje od Judejskih plemena. Konkretno se zna da je najstarija religijska literatura Vedski spisi - koji su osnova Hinduizma. Toliko su stari da se ne zna kada su napisani.

Ono sto pokusavam da ti kazem je ne da je Biblija pogresna a da je neka druga knjiga tacna ili bolja - vec da nista ne treba gledati povrsno ili priori odbacivati ili prihvatati pre nego se dobro prouci. Na kraju krajeva svako odlucuje sta je najbolje sa njega i to je jedna od lepota zivota. 
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 337
OS
Windows 98
Browser
Mozilla
Pa nisam rekao da je Biblija početak .
Ali, kada se krećemo u području vjere onda nije moguć razgovor u stilu ko je u pravu a ko ne. Pogledaj samo one na Bliskom istoku . Ratuju već 2000 godina. I di su ? Di su i bili !

Što se tiče Vedskih spisa - znam da su stariji od Biblije . Ali znaš kako počinje Biblija : "U početku stvori Bog nebo i zemlju." Ima li šta starije od toga ?

Osnovna i temeljna razlika je u ovome : Neko prihvata Objavu a neko ne prihvata . Od Objave koju je protumačio Krist kreću tri puta koja idu u suprotnim pravcima . Jednim putem idu oni koji Objavu prihvataju , drugim oni koji je ne prihvataju a trećim oni koji je izokreću .

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 50034
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung Galaxy S24
Hinduizam je ispred Budizma, po mom misljenju
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

The true method is no method.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
Zastava Starship Enterprize
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
Magic - probaj da postanes svestan nepotrebnosti klasifikovanja i ocenjivanja religija - ili bilo cega u zivotu. nas mozak je taj koji umire za time da sve strpa u kutije i nalepi nakepnice - da sve bude nesto i da sve ima ime. To je nasa licna psiho odbrana - zelja da sve kontrolisemo iako nista ne mozemo da kontrolisemo.

Svaka religija je dobra religija i losa religija u isto vreme. Zavisi od coveka do coveka kako ce da je shvati, prihvati i primeni. Ono sto je bitno je da svako nadje ono sto rezonira u njegovom srcu i prati taj osecaj kroz ceo zivot bez ikakve grize savesti. Ako je taj put kroz Hinduizam bice hindu ako je kroz Budizam bice buidsta - sve jedno je. Istina postoji svuda - ali je na nama da je nadjemo.
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 50034
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung Galaxy S24
uredu decky, nemoj da se ljuti please ...  Smile

recimo da hinduizam bolje shvatam.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 337
OS
Windows 98
Browser
Mozilla
Malo sam razmišljao , pa sam odlučio da napišem još nešto na ovu temu . Po mom mišljenju Budizam i nije vjera . Sada ću reći i zašto .To je više jedan životni stav .  Budizam nema svoga boga ali ga i ne osporava .Budisti žele meditacijom doći do istine . Kada dođu do istine , ti ga pitaš : ajde mi reci šta si vidio , on ti kaže ; to se ne može reći rječima . Pa okej , ajde mi onda nacrtaj . Izgubio sam bojice . Znaš , kad se neko tako razvlači ko žvaka onda ne možeš da ga uvatiš ni za glavu ni za rep . Čovjek nije ni dobar ni loš . Ma vidi kurca ! Dođe ti neko nepoznat i kaže : ja sam dobar čovjek , pozajmi mi 5000 eura garantujem ti svojom čašću da ću da ti vratim . Ti mu kažeš : Pozajmiću ti a i neću da ti pozajmim zato jer ti nisi ni dobar ni loš .

Kolko ja vidim finalni cilj Budizma je bezkonfliktno društvo .  Da svi budemo kao bez strasti , onako , kao blago puknuti , da se smješkamo i volimo i to je to . Bog je tamo negdi , nedohvatljiv a i ne zanima nas previše . Bitno je da smo bez strasti jer onda ne patimo .

Eto dragi Budisti ne ljutite se al morao sam da vam kažem . Ima još . Ako budem morao i to ću .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9097
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
mob
SonyEricsson k310i
Ја се извињавам јер нисам могао да се укључим раније у ову расправу.По мени се Будизам у неким стварима свиђа и има доста тога што је добро.Такође има и доста сличности са православљем али оно у чему се,барем по мени,(можда грешима а ако грешим ви ме исправите)разликеје јесте следеће
Будизам не прихвата Бога већ се усда у своје то јест људске снаге за разлику од Хришћанства Без мене не можете чинити ништа. (Јов.15,5)
Више о томе
http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Svetopismo/TumacenjeJevandjeljapoJovanu/Jev_po_Jovanu15.htm
А што се тиче патњи по мени је будизам пежање од патњи за разлику опет од Хришћанства који се суочава и бори са патњама.У хришћанству такоће не постоје добри и зли постоје дела,добра и лоша.Нико није толико лош да не може постати добар и нико толико добар да не може постати бољи.Али само са Богом и уз Божију помоћ човек може постати бољи никако сам.Сам може до некле али никада до краја.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Žena
Poruke 3460
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
U hriscanstvu ne postoje dobri i zli???               (Mozda sam mnogo nazdravljala, na zurci...   Smile)

Nas kao osobe detreminise mozda delovanje... Al` prisetimo se motiva- bratoubistvo. Ko je tu bio zao, pa onda tek nesto ucinio...
Ili kraljica koja je trazila glavu Jovana Krstitelja... Ili Mojsijev brat... Ili Dalila...?
(primeri, neki, zlih individua opisanih u Bibliji)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9097
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
mob
SonyEricsson k310i
Ако те безбожник изазива, то те не изазива човек него ђаво; човек је по природи побожан. Ако те безумни ружи, то те не ружи човек но ђаво; човек је по природи уман. Ако те озлобљени гони, то те не гони човек но ђаво; човек је по природи благ. Ђаво те изазива на дуге спорове и бесплодне разговоре, а од доброг дела бежи.
Св.Владика Николај
Човек зави од тога којем се господару препусти Богу или Ђаволу.Како што није добро да човек приписује себи своје заслуге тако није добро ни ми да приписујемо зло човеку,или не дај Боже Богу већ Ђаволу.Човек без Бога то јест ако се удаљава својим делима од Бога уместо да постане Боголик он постаје ђавоиман.То јест да постане сличан богу он постаје сличан ђаволу.Ђаво не би имао шта да ради када га човек не би запослио.Ђаво делује кроз људе али их људи својом вољом пусте у себе.Уместо да кажу Богу Царе небески, Утешитељу, Душе Истине, који си свуда присутан и све испуњаваш, Ризнице добара и Даваоче живота, дођи и усели се у нас и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи, душе наше.Они уместо Бога примају ђавола.Значи човек је добар али својом вољом постаје зао,или боље рећи околностима које су га задесили.Зло из неке особе долази из недостатка љубави према самом себи.Мржња је уједно и страх.Постоје само две ствари у животу љубав и страх....Упссс.Одо ја са теме..
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 8 9 11 12 ... 24
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.369 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.