Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 ... 24
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Budizam-Hriscanstvo: slicnosti i razlike  (Pročitano 34596 puta)
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.54
decky ,niko ne ochekuje da pochetnik toliko uspori disanje da moze da izdrzi 30 s bez vazduha. koliko mi je poznato , insistira se najvishe na dubokom i jakom izdahu u haru (tj solar plexus) i koncentraciju na izdah . telo samo prirodno pravi sve vece i vece pauze izmedju izdaha i novog udaha . shto se tiche bolesnih ljudi ,tu jesi u pravu donekle (prema dogenovoj izreci :ako ti se jede jedi,ako ti se spava spavaj i ako si zdrav radi zazen).pretpostavljam da bi bolesni ljudi morali na neki nachin da modifikuju svoj zazen.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

The true method is no method.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
Zastava Starship Enterprize
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
Samo da ti se iz srca zahvalim sto si me podsetio na najvecu mudrost ikada napisanu - bas sam jutros pomislio kako bi trebao ponovo da procitam Dogenove koane  Smile  Smile

Ako ti se jede jedi,ako ti se spava spavaj i ako si zdrav radi zazen
« Poslednja izmena: 23. Nov 2006, 04:01:28 od decky999 »
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 31
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Za rimskog pisca Cicerona, religija dolazi od reci religio sto znaci bojazljivost. Pojam bi se primenjivao na ONE koji bojazljivo skupljaju stvari koje se ticu kulta bogova. Ali zavodljivo je i misliti da rec religija dolazi od reci religare, latinskog glagola koji znaci povezati. Povezati npr, vidljivi svet i nevidljivi svet u kome pocivaju tajanstvene sile cije neklonosti treba osigurati. Ipak pre tog zadatka povezivanja, izgleda da je prva uloga religije bila da oznaci ono sto se ne moze ni videti, ni dotaci, ni cuti…poveze nevidljivo i vidljivo.

Vernik je onaj koji prijanja za sadrzaj neke religije, drugim recima, neko ko prihvata kao istine neproverljive pretpostavke koje se ticu stvari koje ne mozemo ni cuti, ni videti, ni osetiti, ni dotaci. I do te mere, da obozava nedokaziva bozanstva, da se povinuje pravilima vladanja, cak ubije, ili bude ubijen za njih…
(U hriscanskoj tradiciji, apostol Toma veruje u vaskrslog Hrista tek kada moze dotaci i videti njegove rane. Isus mu kaze:” posto me vidje verovao si; blago onom ko ne vidjese i vjerovase”)
(Buda je imao cetri susreta –starac, bolesnik, smrt, isposnik-koji su ga nagnali da trazi lek za sve bolesti. Za svakog budistu razmisljanje o granicama postanja podstice glad a sledi Budin put.)

Dakle, RELIGIJA predstavlja  sistem verovanja sa utvrdjenim obredima koji ukljucuju odnos bica prema Bogu (onome sto je sveto, Bozansko). Smatra se univerzalnom kulturnom pojavom, sto znaci da nisu poznate zajednice koje nemaju neki oblik religije. To je navelo neke mislioce da definisu coveka kao religiozno bice, cime naglasavaju da je religija izraz potrebe za uspostavljanjem veze izmedju coveka kao konacnog (smrtnog) bica i beskonacne vecne stvarnosti. RELIGIJA takodje podrazumeva postanje ravijenih ucenja koja objasnjavaju osnovne religijske istine (dogme), moralne norme i norme pavilnog praktikovanja vere.

U potpunosti se slazem sa Dekijem da dva ucenja, isto kao i dva ucitelja, prenose ljudima istu poruku ali na donekle razlicite nacine. Iz tog razloga sam i tipkala „ono“ iznad, i cesto se prepucavala na TU temu Smiley! Ali luda glava...
Elem,  ’Sve religije se susrecu na vrhu  Bozije piramide“, rekao je Tijar de Sarden.

Mozda je bilo bolje da sam cutala....
Ali, ne...
Jace je od mene...
Tek sada, posto prihvatimo Budizam kao religiju, svi, mocicemo da uporedjujemo dve doktrine...Smiley! Ima tako mnogo slicnosti...

Deki, nemoj da me grdis... Smile

Smiley 1  Smiley 1  Smiley 1
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
Ich nemo' se plasis - eve ti cvetak za trud  Smile

IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 31
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Hvala...  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 31
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Hej, a zasto ne bi poricali oooo sirenju budizma, pa zahvatio je celu Aziju...pa rasuo po svetu!
Mozemo naglabati o Tibetanskom budizmu,  budizmu Kine i Koreje, Japanskom budizmu, budizmu u svetu...O caru Asoka, koji se preobratio i prekrio zemlju stupama Smiley...
Raspolozeni?

Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
Zena moja cita knjigu sa tematikom Zen budizma u Brazilu  Smile Smile - a ja nikako da stignem na red  Smile

Navodno je u poslednjih 20 godina Brazil poludeo za budizmom - posebno Zenom

Ipak nije red ali ako nema niko drugi nesto da doda - opleti - ja nemam bas neko debelo istorijsko znanje ali imam wikipediju. Japan i Zen su meni uvek bili najzanimljiviji. Posebno njiho spoj Shintoizma - Budizma i Hriscanstva.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 31
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Evo Deki, sad cem da opletem…drz se Smiley!
Salim se…I meni je interesantan Japan, mada ne znam mnogo o japanskom budizmu.Evo sta ja znam, nadam se da ce me neko dopuniti.

U Japan je budizam stigao iz Koreje , korejski misionari stizu na carski dvor  538. godine I peoracuju carsku porodicu na budizam. Veoma brzo ga prihvataju obrazovane klase ljudi, uprkos suprotstavljanja poklonika predacke religije shinto. Sest glavnih sekti skupljaju se tada u Naru, gde su podignuti hramovi razlicitih Buda mahajana panteona.
Buduci da su te sekte ocenjene kao suvise obojene politikom i zatvorene(namenjene samo posvecenima), dva vernika, Saiko I Kukai, vracaju se u Kinu pocetkom IX veka u potrazi za novim doktrinama.

Ali budizam ostaje aristokratski, tacnije obraca se samo eliti. To je vera u Amidu, jednog od pet velikih Buda sa horizonta, koji propoveda samo prostu poboznost da bi vernik bio spasen u casu svoje smrti, sto omogucava budizmu da se siri medju narodom.

U XII veku, kineski vernici uvoze cin teorije koje, izmesane sa japanskim predackim verovanjima, postaju zen budizam. Narodni budizam ostaje uvek vezan za shinto. Konfucijanizam se bori protiv njega sve dok se od njega jasno ne odeli krajem XIX veka. Budizam sa svojim brojnim sektama, tada ponovo osvaja naklonost. Danas ga velika vecina japanskog stanovnistva  upraznjava.

Recimo slike iz  tog perioda su meni jako zanimljive. Na jednoj koju  poznajem je naslikana zaba koja meditira. Mislim da slika datira iz 17. veka.  Smiley Zaba koja ume ostati nepokretna i pazljiva, cesto se srece kao tema zen umetnika, koji se vrlo cesto opredeljuju za humor.

“Zivot.
Kakvu sliku dati o njemu?
Sliku obleska mesecine, u kapi rose na kljunu vodene ptice.”
Dogen,osnivac grane zen budizma, XIII vek.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 337
OS
Windows 98
Browser
Internet Explorer 5.0
Pozdrav Decky . Ma evo , ostao sam ti dužan odgovor na pitanje : ko ti garantuje da je sve napisano u Bibliji istina . Pa eto , pročitaj kraj knjige , tu ti je apostol Ivan prokleo svakoga ko izmjeni išta napisano u ovoj knjizi . "Ko išta oduzme iz ove knjige - oduzeće se njegov dio života , a ko išta nadoda ..." Od svih apostola samo je on umro prorodnom smrću na Patmosu , u Grčkoj. Imao je dosta vremena da napravi recenziju .Znači , on , kao očevidac garantuje samim sobom . Ali , naravno uvjek postoji mogućnost da je kraj Biblije napisao npr. Mujo iz Doboja ili možda Ljubo iz Siska ( to ti je onaj što je siso veslo ) .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Bez prava na potpis
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 2641
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
Библија није писана од почетка до краја - у питању је скуп списа сложен на једно место неке године.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 ... 24
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.06 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.