Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 24
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Budizam-Hriscanstvo: slicnosti i razlike  (Pročitano 34289 puta)
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

The true method is no method.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
Zastava Starship Enterprize
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
Sreca sto kucanje ne zahteva kiseonik.... Smile
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Žena
Poruke 3460
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
Ha, ha...   Smile  Smile  Smile

Sporo kucam. Onako, srednje, osrednje...  Smile  Smile  Smile

Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.54
 Smile interesantno ,ali u zen shkolama se disanje koje primenjuju yoga shkole (rastegnut udah ) smatra pogreshnom tehnikom jer dovodi do smanjenjenja umesto do povecanja nivoa svesnosti . u zen shkolama (kao i u borilachkim veshtinama) se uchi da udah mora biti jak i kratak jer je tad nesvesnost (i ranjivost) povecana ,a izdah dug i jak kao mukanje krave .takodje pauza izmedju udaha i izdaha (puna pluca) treba da je kratka ,a izmedju izdaha i udaha (prazna pluca) duga.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Žena
Poruke 3460
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
Meni ovo komplikovano...  Smile  Smile  Smile

Ja uglavnom disem na usta. Osim kada, bas, obracam paznju...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
BF

Joga nema jednu vrstu disanja. Onu sto se zove jogicko disanje je cisto bazicna stvar da nauci ljude da dishu iz stomaka korz nos. Kada organizmu treba vishe kiseonika - isdisaj na usta je obavezan - primer su borilacke vestine. Stvar svesnosti nema veze sa disanjem - svest se razvija vizualizacijom tokom vezbi disanja. Znaci postoji posredna ali ne neposredna veza (bar je ja ne znam). Joga ima 1000 nacina disanja i vezbi za isto. Pranayama - koja obuhvata vezbe disanja se najcesce na zapadu radi samo na jedan nacin - udah-zadrzavanje - izdah - zadrzavanje, korz pojedinacne nozdrve - da bi se balansirala energija leve i desne strane. Medjutim duzina zadrzavanja vazduha, broj ponavljanja i brzina izdisaja i udisaja moze da se menja. OSim toga postoje drugacije vezbe koje imaju druge ciljeve osim samo aktiviranja i otvaranja tokova prane.

Meditacija nema za cilj koncentraciju na disanje - vec na druge stvari - ako covek ne dishe pravilno ne moze da meditira jer ce imati teskoce u opustanju i smirivanju uma. Fizicke vezbe i vezbe disanja pomazu da se telo istrenira i lakse konrolise od strane uma.  Meditacije koje se rade u Aikidou - koje su u mnogome slicne tradicionalnim Zen meditacijama su identicne onima u Jogi (bar ja nisam video neku vecu razliku). Na kraju krajeva - sve je to prazna prica jer svako mora za sebe da nadje sta mu najvise odgovara.
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Žena
Poruke 3460
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
Ma, ovde je problem- sto obicne instruktorke fitnesa, u najbolju ruku pilatesa- "poducavaju" narod...

Zato ja i dalje trazim...
Ma, ja mnogo pricam, hodam brzo, hitam cesto- ali kada mi se pojavi maciji period- 2 dana nedeljno, blejim...  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.54
e pa ne znam decky ,ali mene su (batinama  Smile) uchili da su udah i izdah (jing i jang ,samo ne znam kojim redom Smile) dva principa meditacije :nesvesno-udah ,svesno-izdah. poshto ,ako se uzme da je cilj zena dostizanje prosvetljenja (mada zen nema cilj) ,onda se naglashava izdah . prema predanju i buda je doziveo prosvetljenje u izdahu.
s druge strane ,razne yoga shkole preporuchuju sisteme disanja npr 4-2-3-2 i slichne gde se naglashava udah.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
Dobro to stoji za jing i jang. Joga sa druge strane ima razne ritmove disanja - ali ne bih bas mogao da kazem da postoji akcenat na nekom delu vezbe disanja. Ima jedan deo koji sam procitao i koji se slaze sa onim sto sam ja sam iskusio - po njemu je akcenat da zadrzavanju vazduha posle izdaha. Tesko je opisati to osecanje - ali je neopisivo mocno. Znas da nemas vazduha u plucima ali ne osecas potrebu za njim, nema panike, samo lagano osecas toplotu uz kicmu - predivan osecaj.

Ritmove koje sam ja koristio su uglavnom simetricni i uvek su naglasavali (ako hoces tako) bas izdah i zadrzavanje (energetske blokade). Kada sam van forme - 5-10-10-5, a najvishe mi prija 8-16-16-8 sa oko 10 ponavljanja. Nikad nisam isao preko toga mada u vezbama koje imam ide se i na 10-20-20-10 i do 20 ponavljanja - nikad mi to nije preterano prijalo. Najbitnije u svemu tome je da nadjes sta tebi odgovara. ne postoji jedan ispravan nacin disanja. Slusaj sebe i sta osecas - nemoj da ides kotra sebe i sve je OK. To je bar uvek bila moja filozofija.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Žena
Poruke 3460
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
Ok...
Dosadni ste...
Smile  Smile  Smile

Objasnite te sheme, neupucenima...
Mslim i meni najvise odgovara 9-10-10-9  (ocene iz knjizevnosti)
Ne odgovaraju mi 5-6-6-5 (ocene iz gramatike)

Smile   Smile  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
OK OK

Na primer 5-10-10-5 vezba disanja ide ovako. Stavi dva srednja prsta na celo tako da palcem i domalim mozes naizmenicno da zatvaras levu tl. desnu nozdrvu. Pocetak - zatvori desnu nozdrvu - lagani udah brojis lagano do 5 - zatvori levu nozdrvu - zadrzi vazduh bez naprezanja brojecii u istom ritmu do 10 - otvori desnu za izdah broj do 10 - posle izdaha zatvori obe i drzi brojeci do 5 - otvori desnu udah do 5 - zatvori obe drzanje vazduha do 10 - otvori levu izdah do 10 - zatvori obe drzi do 5. To je jedan ciklus. Ponovis to 100 puta i prosvetlis se  Smile - shala mala.

Kada cvovek pocinje sa ovime treba ici na iste intervale (tj sve po 5 sec) dok se pluca ne naviknu. Disanje treba da bude iz stomaka i blokada vazduha nije u plucima nego u stomaku. Kasnije se na to dodaju raznorazne druge vezbice - fizicke i mentalne blokade energije (tkzv banda-e).
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 4 5 7 8 ... 24
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.051 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.