Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 27. Avg 2025, 00:34:34
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
2 3  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Bosanci najviše žale za komunizmom  (Pročitano 5945 puta)
25. Maj 2005, 05:54:17
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Bosanci najviše žale za komunizmom

BEČ - Stanovništvo SCG i Hrvatske manje je nezadovoljno sadašnjom situacijom od građana BiH koji skeptično gledaju u budućnost, pokazuje studija Društva "Pol Lejkersfeld".
Studija pod nazivom "Hrvatska, SCG, BiH - saznanja o političkom raspoloženju i evropskoj perspektivi" pokazuje da u BiH vlada najveće nezadovoljstvo.

Više od 70 odsto građana BiH je frustrirano, dok ih je u SCG 40 odsto, a u Hrvatskoj nešto oko 35 odsto. Pristalice nedemokratskih alternativa u BiH najviše žele povratak na stari sistem (50 odsto), ali ima i onih koji bi da vojska preuzme vlast (20 odsto). Čak 47 odsto želi jakog vođu, a 75 odsto je istaklo da je nezadovoljno sadašnjim političkim sistemom.

Inače, 80 odsto ispitanih u BiH istaklo je da je bilo zadovoljno starim komunističkim sistemom, dok je to u Srbiji "svega" 40 odsto.
Studija pokazuje da u sve tri države vlada veliko nepoverenje u državne institucije. Međutim, u BiH vlada i veliko nepoverenje prema sopstvenom stanovništvu, što nije slučaj u SCG i Hrvatskoj. U BiH, SCG i Hrvatskoj vlada pozitivno raspoloženje prema EU, ali i velika očekivanja.

Za Srbiju EU predstavlja šansu za uspostavljanje modernih političkih institucija, s većim učešćem stanovništva, a stanovništvo na drugoj strani strepi od gubitka suvereniteta i identiteta. Stanovništvo u Hrvatskoj je stava da postoji previše prepreka na putu ka EU i da je EU ravnodušna prema pristupanju Hrvatske.
Beta
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 23
Ovo nije uopste cudno,BIH je sredina bivse SFRJ-e,tamo se spajaju svi narodi tako da je na jednom mestu sve ono sto je po drugim drzavama rasuto,zato se u BIH i najjace oseca ono sto se i u cemu se u drugim drzavama samo sapuce.

Sto se tice EU,mislim da se nesme zaboraviti da je EU skup drzava, koje u sustini diriguju veki koncerni a njima je potrebno novo trziste jer se trziste na zapadu evrope prezasitilo.Gradjani nemaju vise novaca da poplacaju svoje obaveze prema drzavi i da kupuju razne potrosne artikle,koji se proizvode autmatski,tako da je proizvodnja bez radnika sve veca(nezaposlenost)a novca za potrosnju je sve manje(u nemackoj samoj ima preko pet ipo miliona nezaposlenih).
Veliki koncerni traze nove terene gde mogu da grade za jeftine pare i da imaju skoro besplatnu radnu snagu.
Nebojtese sve nase zemlje ce biti primljene u EU.

Dali mi to stvarno treba da zelimo je pitanje?
Po meni bi bilo bolje ono,use i u svoje kljuse.

Valter
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
mob
Ericsson T65
Ne moze te niko iskoristavati osim ako ti to ne dozvolis svojom aljkavom politikom i diplomatijom. Cudi me kako Skandinaviju niko nije poceo eksploatisati 70' godina dok jos nije bila razvijen region i dok jos nijedna zemlja nije bila u uniji!? A BiH je uniktana drzava za sebe, i tamo je toliko ne zadovoljstvo jer na jednom maom prostoru zive u ravnopravnoj meri tri ljuto neprijateljska naroda. A ironija je sto umesto da prizeljkuju buducnost, narod kako je to tipicno valjda samo za Zapadni Balkan, prizeljkuju proslost.
« Poslednja izmena: 25. Maj 2005, 12:00:56 od costa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 23
Nije to bilo koja proslost,narod zali za vremenom SFRJ-e,zato sto se u to vreme zivelo,radnik je imao bolji zivot nego sto ga ima danas.Ako mozes da dodjes do podataka ili poseti internet stranice na kojima se takvi podatci nalaze,pa ces shvatiti zasto radnicka klasa zali za proslim vremenima.
Velika je to zabluda bila,zelja za zapadnim sistemom nikome nije nikada donela srece,pa nece ni nasim narodima.

Sasvim je sigurno da treba gledati napred,zato veliki broj ljudi i gleda unazad,sto je taj sistem bio naj napredniji,problem je bio u tome sto vecina radnicke klase nije svatila velicinu i vaznost tog sistema,pa sad kada su videli sta je "demokratija"donela kukaju i kukace jos i vise,ovo je tek pocetak.
Valter.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
mob
Apple iPhone 6s
Radnik jeste imao bolji zivot nego danas. Ali samo radnik.
Nece svi u zivotu da budu fizicki radnici, robovi nekog robovlasnika, postoje ljudi koji hoce i da naprave nesto u zivotu, bar da probaju...
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 23
Ako radnik,kao sto ti kazes fizikalac dobro zivi onda su sigurno i ostali dobro ziveli.
Nema tog sistema u kom  birokratija lose zivi a radnik dobro.
Svima je bilo bolje,samo da su znali da cene to sto su imali.
Drustveni stan (uglavnom birokrate) preko sindikata jeftinja zimnica,letovanje u odmaralistima i.t.d.
Pitajte malo starije,neka vam pricaju malo o nacinu rada u preduzecima,pa cete shvatiti koja prednost je bila za celokupno drustvo.Ako stvarno zelite nesto da promenete,raspitajte se.
Valter.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
mob
Apple iPhone 6s
Sta imam da pitam starije, jel postojalo privatno preduzetnistvo? nije.
Jesu li sve najvece i najuspesnije svetske firme privatne? jesu.
Jesu li sve drzavne firme pre ili kasnije propale? jesu.
I sta ... zivelo se ok.. pa?!
Moj otac i majka su ceo zivot radili ko magarci da bi njihova kancalarija u proseku radila dobro jer je i tada kao i sada 50% ljudi kafenisalo i telefoniralo celo radno vreme.
Ako prosek treba da zivi dobro, oni zive na kicmi onih koji crnce, a to nije ni pravda ni postenje.
A takvi ljudi obicno ne napreduju dalje... dakle ceo zivot radis kao stoka, od toga prosecno zivis, a tvoj kolega, ceo zivot nista ne radi i zivi isto kao ti.
E vidis, u demokratiji i privatnoj svojini toga nema, i ko god je spreman da radi zivece dobro. Mozda skromno, ali dobro.
E sad sto je vecini lepse da jajca lade na vetru i primaju platu, to je njihov problem.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
mob
Ericsson T65
Sta ima tu da se pitaju stariji stvarno!? Da pitam mog oca kako mu je bilo? Mog oca koji do 10 godine nije imao carape na nogama zbog siromastva, da pitam mog tetka koji ne zna ni kada je rodjen, zna otprilike da je rodjen kada se djubrilo zemljiste u prolece, i upravo zbog siromastva u kojem su rodjeni. I kao takvima naravno da je socijalizam dobro dosao, ali to svakako nije merodavno, i pogotovo nije smelo biti merodavan faktor kod planiranja buducnosti. Pa zasto su se pevale pesme o Titu i revoluciji?? Uredu je voleti svoju zemlju, ali kokodakati non stop o tome je svako bio naum onih koju su smisljeno i plasirali tu ideologiju pevanja, ideologiju bratstva i jedinstva naroda koji netrebaju da budu braca, samo zato da bi se zatro svaki pokusaj individualnog budjenja i individualnog delovanja. Da bi se oni koji mogu vise u zivotu, koji su i pametni, i radni i sposobni naveli da mogu da zive isto od kao i oni koji nisu sposbni ni za sta.

Nije problem sa zivotom, kao sto rece SF, njegovi roditelji su citav zivot crncili da bi imali isto kao i neko ko je lezao u ladovini u socijalizmu! U fabrikama je radilo po 8 radnika na jednom poslu koji bi mogli obavljati njih par, znaci neko je od tih osmorice radnika zabusavao a ostali su crncili. Poenta je sto su oni koji su viseg obrazovanja od radnika imali marginalno vecu platu od samih radnika. To je pre svega nepravda, znaci inzenjeri, magistri i doktori, naucnici imaju neznatno veca primanja od radinka. A to je svakako ne pravda.

P.S. SF, ne mogu da verujem da ti ovako govoris Smiley. Sada mi nije jasno ustvari za sta si opredeljen.  Smile  No drago mi je ako misli tako Smiley
« Poslednja izmena: 28. Maj 2005, 15:21:00 od costa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
mob
Apple iPhone 6s
Ja sam covek sa jednim ciljem u zivotu, a to je da ja i moja porodica zivimo spokojno i lepo.
Da ja dozivim da mogu da se poigram sa svojim detetom a ne ko sto je meni kad mi je trebao neko da me nauci fudbal ili kosarku jedini izbor bio da gledam druge jer mi se cale oporavljao od teske operacije srca u 40 godina.. od nerviranja.. zbog jebene firme u kojoj je drug clan - generalni radio iskljucivo za licne interese i nije slusao nikad druga direktora marketinga - moga oca koji je za razliku od polupismenog selje sa partijskom diplomom, magistar koji samo sticajem opet partijskih okolnosti nije zavrsio 2 faksa jer ga je skot obarao 10 puta na ispitu koji i dan danas nakon 30 godina zna, iz cisto partijskih razloga.
Komunizam je super drustveno uredjenje za masine, robote i "bica bez emocija" jer dokle god ima istih ljudi ce krasti piksle i escajg iz hotela ili peskire.. nema.. to je tako nauceno.. i to se nece promeniti dok ne bude pocelo da robija 10 godina ako pipne piksu ili uleti na teren na stadionu i sl.. nema tu sta da se filozofira...
Ja se zalazem za to da kad se rodis imas barem priblizno iste sanse kao svi u tvojoj generaciji i u zivotu imas sto manje onih koji ce te zbog gluposti kociti i koji ti nece dati da ono sto si u stanju ostvaris... a koja ce stranka biti na vlasti.. ko ce biti predsednik.. jebe mi se... dal ce biti copavi zagorac sa poljskim naglaskom cudne varijante Srpskohrvatskog ili ce biti direktni dokaz da je krapinski covek postojao stipe mesic, ili kostunica covek koji je dokazao da je moguce biti pasivni ucesnik sopstvenog zivota ili neko deseti.. uopste mi nije bitno... najbolje drzavno uredjenje je porodicno... tj kad te jedino zanima porodica i kad ti se savrseno jebe ko ce doci na vlast jer taj i onako i da hoce ne moze da sjebe masineriju koja dobro radi i narod koji zna sta mora da uradi da bi mogao da ima.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
mob
Ericsson T65
Huh, mnogo se razlikuje tvoje misljenje koje sada iznosis nego onda kada je bilo rasprave ranije na ovakve teme. Mora da si iznenada promenuo misljenje iz nekog razloga. Smiley Smile Ja sam i ranije govorio da je komunizam idealan, ali ako je nesto idealno to nemora da znaci i da je dobro. Kao da si procitao moje misli, kada si rekao u vezi tih robota i bica bez emocija. Ja odavno vec tako mislim, i da jednakost medju ljudima nije moguca, jer ljudi pre svega nisu takvi. Ta jednakost ljudi me podseca kao na ustajalu vodu, koja ne tece za razliku od tekuce vode koja je uvek sveza ako nema dodatnog zagadjenja. A voda tece zato sto postoji razlika pritisaka sa jedne i druge strane, a to opet ne znaci da je ona strana sa vecim pritiskom cistija od one sa nizim. I zivot je upravo takav. Onaj ko ima para ne znaci da je sretniji i uspesniji u zivotu, od onog koji ima manje. Sretniji je onaj koji je uspeo sa ljubavlju i voljom da ostvari, pa makr i bilo malo u odnosu na one bogate, za sta se zalagao i ulozio svoj trud i znoj. Zivot nije sistem niti se on moze opisati nekom funkcijom. Zivot je skup stohasticikih dogadja, u kome svako od nas moze doziveti svoje zvezdane trenutke ili dotaktnuti najcrnje dno ne zavisno od cega, tj svakome je u zivotu dato da napreduje i stvara onoliko za koliko je sposoban i voljan bez toga da mu neko otima ili ga kontrolise. A sistemi koju omogucavaju ovo su ono najbolji.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 27. Avg 2025, 00:34:34
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.043 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.