Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 15. Nov 2024, 19:47:53
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Booker u rukama Kiran Desai  (Pročitano 572 puta)
11. Okt 2006, 14:29:59
Mudrijas Burek Foruma
Legenda foruma

"I'm not always right, but I'm never wrong"

Zodijak
Pol
Poruke 49711
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.7
Vodeća britanska književna nagrada Booker ove je godine dospjela u ruke Kiran Desai, 35-godišnje indijske spisateljice i autorice romana 'The Inheritance of Loss'

Kiran Desai je osvojila nagradu vrijednu 50.000 funti u jakoj konkurenciji koju je predvodila Sarah Waters. Dobitnica Bookera nagrađeni je roman posvetila majci Aniti Desai, koja je i sama spisateljica i koja je čak u tri navrata bila nominirana za tu nagradu, ali je nikad nije osvojila.

Suce je oduševila činjenica da je Kiran itekako svjesna svog indijsko-britanskog porijekla, ali u tom kontekstu ipak donosi nešto sasvim novo.

Spisateljica je izjavila da je knjigu pisala gotovo osam godina. 'Bilo je to vrlo teško i emocionalno iskustvo. Ipak, bila sam vrlo tužna kad sam knjigu konačno završila', rekla je Kiran Desai.

Osim Kiran Desai, u finalnoj konkurenciji za nagradu našli su se Sarah Waters (koja je smatrana favoritkinjom), Edward St. Aubyn, Kate Greenville, M. J. Hyland i Hisham Matar.

Desai je dijelove romana napisala u Indiji, u kojoj je i živjela prvih petnaest godina života. Školovanje je dovršila u Velikoj Britaniji, a trenutno živi u Sjedinjenim Državama.

Izvor: Tportal
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Mudrijas Burek Foruma
Legenda foruma

"I'm not always right, but I'm never wrong"

Zodijak
Pol
Poruke 49711
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.7
Kiran Desai osvojila Man Booker nagradu

Spisateljica Kiran Desai osvojila je Man Booker nagradu, vodeće priznanje za književnost u Britaniji, za svoj roman „The Inheritance of Loss“.

U užem izboru za Man Booker nagradu, pored Kiran Desai, bili du još i Sara Voters (Sarah Waters) – čiji je roman „The Night Watch“ pre proglašenja pobednika navođen kao favorit, Kejt Grinvil (Kate Greenville), Hišam Matar (Hisham Matar), Em Džej Hajlend (M J Hyland) i Edvard SentObin (Edward St Aubyn).

Desai (35) je najmlađa dobitnica ove nagrade, a „The Inheritance of Loss“ je njen drugi roman.

Ovaj roman posvetila je svojoj majci Aniti Desai, koja je takođe spisateljica, i koja je i sama bila nominovana za Booker nagradu tri puta ali je nikada nije osvojila.

Žiri je „The Inheritance of loss“ okarakterisao kao „sjajan roman o veličini humanosti i mudrosti, komičnoj nežnosti i moćnoj političkoj akutnosti“.

Hermiona Li, predsednica žirija, izjavila je „mislim da će njena majka biti ponosna. Jasno je nama koji smo čitali knjige Anite Desai da je Kiran Desai naučila dosta iz radova njene majke. Obe pišu ne samo o Indji već i o indijskim zajednicama širom sveta. Fantastična stvar u vezi sa Kiran Desai je da je ona svesna svog anglo-indijskog nasleđa – Najpola, Narajana i Rušdija – ali ona radi nešto potpuno novo.

Ona kao da odskače sa tih tradicija i stvara nešto što je potpuno jedinstveno. Ova knjiga je dirljivo upečatljiva u svojoj humanosti i na kraju krajeva to je razlog zbog koga je pobedila.“

Kiran Desai je povodom knjige još dodala „Prošlo je sedam, gotovo osam godina rada, pisanja polu priča, četvrt priča, priča u osminama, o slomljenim ljudima, teškim životima, ali izvadila sam roman iz toga. Bilo je poprilično teško, emotivno iskustvo za mene. Mislim da sam bila prazna i tužna do kraja knjige“.

Prvobitno favorit za nagradu bila je Sara Voters, ali je u ponedeljak, 9. oktobra postalo jasno da veliki broj ljudi podržava Kiran Desai.

„The Inheritance of Loss“ je priča o indijskom sudiji obrazovanom na Kembridžu koji živi u usamljenom staništu u podnožju Himalaja. Ali dolazak njegove unuke tinejdžerke koja je ostala siroče i pokušaji sina njegovog kuvara da izbegne američkom Odeljenju za imigraciju, preti da poremeti njegov mir.

Desai je i sama živela u Indiji do 15. godine kada se preselila u Britaniju da nastavi školovanje, a trenutno živi u Americi.

U Indiju se vratila kako bi završila pisanje romana.

„Otišla sam u Indiju da napišem indijske delove, tako da nije bilo sve u potpunosti sa distance.“

Anita Desai nije prisustvovala ceremoniji dodele u londonskom Guildhall-u, na šta je Kiran izjavila „Mislim da je bila užasnuta u moje ime i da se povukla što je dalje mogla“.

„Ona mi je dala dosta saveta i sada je bez telefona i bez televizije u jednom selu u Indiji.“

Uži izbor nominovanih za Man Booker nagradu 2006.

Sarah Waters - The Night Watch
Kiran Desai - The Inheritance of Loss
Edward St Aubyn - Mother's Milk
Kate Greenville - The Secret River
M J Hyland - Carry Me Down
Hisham Matar - In the Country of Men

Izvor: B92-Kultura
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 15. Nov 2024, 19:47:53
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.076 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.