Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 16. Avg 2025, 01:05:27
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 ... 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Bog je samo rec  (Pročitano 20779 puta)
Svedok stvaranja istorije

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Hmm intersantno tumacenje. Samo pitanje je koliko je istinito?
Oznacavanje reci i prenosenje oralno ili pisano, jeste tok kojim se nesto saznaje i uci.  Ali da li je rec bog ili verovanje u postojanje istog uzrok ljudskog postojanja, to je mnogo obimna hipoteza, koja se ne moze tako lako proveriti, niti braniti.
Pitanje je sta rec bog oznacava/
Za svakoga oznacava nesto drugo.
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Ko tebe kamenom, ti njega hlebom... starim 15 dana

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
mob
HTC One
Nisam rekao da je istinito, rekao sam da tako dozivljavam.

Neko hteo malo da zamistifikuje a od toga i nacini nesto korisno (guide book for good life  Smile). Pa izneo istoriju razvoja covecanstva od prvog govoreceg coveka (nazovimo ga Adam, mozda je rec jabuka sa drveta znanja i stoga je "proteran" iz raja, ne uziva u obilju vec trazi i drugu svrhu sem jela i pica), pa preko napredka i razvoja drustva i razdvajanja dva brata i njihove svadje (nazovimo ih Kain i Avelj), a braca se dele na nomade/lovce i zemljoradnike... pa se pobiju oko zemlje potrebne za po njima ispravan nacin zivota... kada nomada vise nema (uslovno, ne istrebljeni 100%) poljoprivrednici jos brze napreduju u svom razvoju posto vremenom dolazi i do pojave slobodnog vremena a onda razmisljaju i o postojanju sveta (neko bi rekao bog/religija a ja bih rekao filozofiranje i pokusaj objasnjenja pojava oko sebe). Itd, itd.

Jeste tesko za dokazati ali zasto ne diskutovati i o ovom pogledu kad smo vec o sto drugih?

Obzirom da je Biblija puna skrivenih znacenja ko gafrantuje da nije i neko ovakvo. I stoga biram da je najpribliznija istini verzija da je Bog bas rec kao takva, ona stvori coveka (kakvog danas znamo) po liku svom (onako kako covek sebe vidi/dozivljava/opisuje recima).

Neka ovo bude pocetna teza pa cemo po potrebi produbljivati  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Znaci ako je rec bog odgovorna za postojanje coveka.  Da li je zavisan bog od coveka ili covek od boga?
IP sačuvana
social share

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
mob
HTC One
I covek i bog su zavisni od reci. Bez nje nema ni coveka ni boga. A opet, bog je rec.

Znam da razumes sta govorim, ali bi malo da seciras diskusije radi  Smile Bog je samo jos jedna rec u nizu, kojoj je pridata veca/najveca "moc" nego ostalim recima. Ajde da kazemo da je Biblija predstavlja kao pra-rec. Rec je stvorila coveka iz svih razloga koje sam naveo a zarad objasnjenja na Biblijski nacin (metaforican) kodirana je kao Bog.

I da odem malo dalje, iako bih se radije zadrzao na vec postavljenoj pretpostavci, onda dolazimo do toga da je covek ustvari bog. Covek stvori/razvi rec kroz svoj razvoj, rec je bog... covek je bog.

Naravno, ja boga nigde ne stavljam u onozemaljsku ili nadljudsku/visu silu. Uopste ga ne stavljam u religiozni kontekst vec kao pojam materijalnog sveta.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Vidi se da me ne poznajes dobro, ja sam poznat po svojim disekcijama  Smile  Bar ja tako mislim  Smile
Ako se pozivamo na bibliju zar sam Isus ne rece "Ne rekoh vam bogovi ste."?
Pa sad da li je bog najveca rec, ne znam da li bih mogao da se slozim.  Opet zavisi od coveka do coveka. Nekom je smrt bila najmocnija rec i kao takva je bila obozavana.
Kao pojam materijalnog sveta rec ako je tako mocna bi morala da prodje druige svetove a ne samo ovaj. kada umremo ne verujem da ce reci imati toliku vrednost na onoj strani
IP sačuvana
social share

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
mob
HTC One
Mislio sam simbolicki postavljena kao najjaca rec, rec koja stvara svet i coveka. Ja najvise govorim u kontekstu Biblije i reci. Nisam mislio na neka druga verovanja i pridavanja znacaja njima.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Hmm.  Simbolicki da. drugacije ne, bar ne mislim tako
IP sačuvana
social share

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.8
mob
Nokia Luvmya 520
   Vokabular je izvor zivota!

Nem pojma sta od ovoga da prokomentarisem. Na pocetku Svetog Pisma stoji kako Bog stvara sve: "I bi svetlost" "I bi tama" "I bi ...", sve pomocu Reci, znaci:

1 U početku beše Reč, i Reč beše u Boga, i Bog beše Reč.
2 Ona beše u početku u Boga.
3 Sve je kroz Nju postalo, i bez Nje ništa nije postalo što je postalo.
4 U Njoj beše život, i život beše videlo ljudima.

se podudara sa ovim, ali kako onda moze da postoji bice koje nema rec? (ovo je pitanje)

Vec je zakljuceno da je Rec informacija, a nije samo covek taj koji ima sposobnost deljenja informacije. Da li je onda bice koje razume ama bas svaku Rec savrseno zivo bice? (i ovo je pitanje)

Ne znam, malo ste me izgubili, ljudi...   Smile
Od Postanak 1:1 - 2:6 je nastajanje svega do prestanka nastajanja sa covekom koji zivi vecno u krvi i mesu.
Od Postanak 2:7 - 3:24 je stvaranje svega kroz rec koja je data prvom coveku na Zemlji koji je poceo da je koristi i stvara sve sto vidi kroz tu rec dajuci naziv svemu.
To je podudaranje, posto je ovaj drugi deo koji predstavlja covecanstvo od pre 7000 godina do momenta kada
je zbog reci covek dobio smrt.
Sigurno bi mogao da shvatis da je to sto je Mojsijeva inspiracija rekla kroz prorocanstvo na pocetku knjige 'Postanak' cinjenica da je covek bio vecan pre nego sto je dosla rec, posto nije imao shvatanje o 'licnom zivotu'
posto nije imao reci da mu to objasne. Nije postojala smrt, posto nije postojala rec 'smrt', covek nije imao shvatanje sta je to kad neko umre i pocne da se raspada i smrdi. Posto nije znao sta je raspadanje i smrad.........
Sve sto ima pocetak ima i kraj, rec nije izuzetak. Covek koji zivi danas moze da zivi bez reci, posto ima znanje koje je do sada stekao uz pomoc reci. Znaci, reci su memorija a znanje je u genima, ako ti neko izbrise memoriju, ostaje ti znanje i dalje. Kada bi zaboravio ime necega sto danas zoves automobil, ti bi i dalje znao kako da ga koristis, i cemu sluzi, bez obzira sto ti je izbrisana memorija reci.
Savrseno bice je covek koji ne moze da umre, a taj ce znati svaku rec, posto ce za to imati vecnost.
Po prorocanstvu o danu koji ce 'trajati' hiljadu godina govori o danu kada ce covek izgubiti reci i nece moci da
shvati sta je dan a sta je zivot, i kao u filmu 'Dan Mrmota" ljudi ce se ubijati posto ce im zivot postati kazna, ali
se nece vracati u zivot kao Bill Murray u filmu.
Sve je to izuzetno nebitno, posto ces ti ili to doziveti, ili neces.
Citat: RavenDark
Hmm intersantno tumacenje. Samo pitanje je koliko je istinito?
Oznacavanje reci i prenosenje oralno ili pisano, jeste tok kojim se nesto saznaje i uci.  Ali da li je rec bog ili verovanje u postojanje istog uzrok ljudskog postojanja, to je mnogo obimna hipoteza, koja se ne moze tako lako proveriti, niti braniti.
Pitanje je sta rec bog oznacava/
Za svakoga oznacava nesto drugo.
Sve sto ta rec oznacava je - sinonim za 'svaku rec', ako se tebi to ne dopada, onda se jednostavno okrenes i
nastavis da zivis zivot koji si oduvek zeleo.
Nesto je uzrok ljudskog postojanja, posto da nema uzroka ne bi ni bilo coveka, u realnosti se sve desava iz nekog razloga, sve je posledica nekog uzroka.
Covek ne moze da veruje u rec, posto je vidi ili cuje, tako da covek ne moze da veruje u Boga, moze da veruje u Gospoda Boga, a to je covek, bas kao sto je Isus bio samo covek.
Nema tu nista obimno, niti je to nesto sto dete ne bi moglo da razume. jednostavno, nastavi da zivis pa ces skontati da je jedini razlog tvog rodjenja to sto ne mozes da umres. A ako umres, onda ovo sadasnje ucestvovanje na Bureku, i informaciju koju si od mene dobio nece imati apsolutno nikakav znacaj.
Kako neko to meze da opovrgne, to je istina. ili zivot ili smrt.
Citat: Coolrunner
I covek i bog su zavisni od reci. Bez nje nema ni coveka ni boga. A opet, bog je rec.

Znam da razumes sta govorim, ali bi malo da seciras diskusije radi  Smile Bog je samo jos jedna rec u nizu, kojoj je pridata veca/najveca "moc" nego ostalim recima. Ajde da kazemo da je Biblija predstavlja kao pra-rec. Rec je stvorila coveka iz svih razloga koje sam naveo a zarad objasnjenja na Biblijski nacin (metaforican) kodirana je kao Bog.

I da odem malo dalje, iako bih se radije zadrzao na vec postavljenoj pretpostavci, onda dolazimo do toga da je covek ustvari bog. Covek stvori/razvi rec kroz svoj razvoj, rec je bog... covek je bog.

Naravno, ja boga nigde ne stavljam u onozemaljsku ili nadljudsku/visu silu. Uopste ga ne stavljam u religiozni kontekst vec kao pojam materijalnog sveta.
A da ne govorim o znacaju toga ko sam ja.
Nisu, covek postoji i bez reci covek kao zivotna forma, a Bog ne postoji bez reci Bog, posto je Bog samo rec.
Covek nije stvorio rec, rec je stvorila coveka, bas kao sto je stvorila rec - Bog.
Covek je bio slican primatu, i na tom nivou bi i ostao da se Bog/rec nije pojavila na ovoj Planeti, mozda sa
Jupitera (mada bi to samo Jupiter mogao da zna).
Covek nije stvorio nista, covek je samo alatka kroz koju je ovo sto vidis stvoreno, a stvoreno je kroz reci, jer bez reci ne bi bilo stvoreno.Kao sto rekoh, Bog je samo svaka rec, i svaka rec za svakoga ima jedno/isto znacenje ( mislim na svaku rec kao frekvenciju/informaciju, ne na znacenje reci, 'sto je za Srbina srpski to je isto za japanca japanski' )
Svaki covek koji misli da je nesto stvorio ima na svom grobu natpis "Ovde lezi neko ko misli da je nesto stvorio."
Nije bitno gde ti stavljas Boga, bitno je gde on tebe stavi.
Religiozno verovanje jeste vezano za materijalno Bozanstvo, dokle god je religiozna osoba ziva.

jewpiter
IP sačuvana
social share
Covecanstvo se deli na inteligentne bez laznog boga, i one sa laznim Bogom bez inteligencije.
Jewpiter
Prijatelj je covek koji tebe voli, a ne covek kojeg ti volis.
Jewpiter

How much cocaine did Charlie Sheen take ?         Enough to kill two and a half men.
Makros_Crni : " Dozvolio sam sebi da budem obmanjen. "
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

The true method is no method.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
Zastava Starship Enterprize
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.8
mob
Bosch ima centrifugu
Rec = vibracija - sve sto vibrira to postoji - sve sto postoji je Bog - Bog je sve i sve je Bog - svaki slucaj postojanja je kreacija sama po sebi koja sebe oplemenjuje stvarajuci nove oblike postojanja. Posto je sve Bog sve i nastaje od Boga i sve se njemu vraca. Samim tim se gubi potreba za reciju Bog jer ne postoji nista sto nije Bog - nema kontra-Boga koji bi potvrdio postojanje Boga. Sve je nista i nista je sve jer je sve Jedno a ne vishe njih.
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 2051
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.62
Suuuuuuuuuva drenovina.  Smile
« Poslednja izmena: 20. Apr 2009, 21:16:46 od sova9072 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 ... 10
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 16. Avg 2025, 01:05:27
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.053 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.