Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 27. Avg 2025, 11:29:28
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: bog i ostali bogovi  (Pročitano 15643 puta)
Udaljen sa foruma
Hronicar svakodnevice

al sam COOL

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 872
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Mitsubishi 111
Jel zna neko da objasni zasto uopste veruje u boga?

Ja sam kao klinac imao nedefinisano osećanje da postoji nešto svuda oko nas. To nije zasigurno bio uticaj religiozne propagande, jer je to bilo vreme Tita i ateizma. Kasnije sam odabrao srednju školu u kojoj je matematika bila obimna, i što sam više učio te matematičke zakonitosti, sve više sam shvatao da je "tu mašinu neko napravio" i to razumom koji nadilazi ljudski, da sve ti što se uči kao matematika sa mnoštvom stvari koje se skladno uklapaju mora imati prvobitnog autora. To je moj lični doživljaj postojanja Boga, mimo bilo koje zvanične religije.

matematika je priroda a ne bog u tome je i greska crkve sto osporava prirodu a umesto nje dovodi boga. Priroda je sve pa i matematika
IP sačuvana
social share
cappi de tutti cappi
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

I am the real Megatron, that asshole is an imposer

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 624
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Safari 4.0.249.89
mob
Motorola raspala

Postojajne zdravog razuma nalaze postojanje Boga... A imamo i implant Boziji u sebi (da se tako izrazim...)

Ko to kaze? Postojanje zdravog razuma ti nalaze da se zapitas kad cujes pricu iz bronzanog doba gde se hoda po vodi (koju mozes pretvoriti u vino), razdvajaju more da prosetaju po dnu i devica rodi dete koje bude ubijeno, pa se vrati iz mrtvih i vine se u nebo! Da li je po tebi razumno verovati u te gluposti?

Ja sam kao klinac imao nedefinisano osećanje da postoji nešto svuda oko nas. To nije zasigurno bio uticaj religiozne propagande, jer je to bilo vreme Tita i ateizma. Kasnije sam odabrao srednju školu u kojoj je matematika bila obimna, i što sam više učio te matematičke zakonitosti, sve više sam shvatao da je "tu mašinu neko napravio" i to razumom koji nadilazi ljudski, da sve ti što se uči kao matematika sa mnoštvom stvari koje se skladno uklapaju mora imati prvobitnog autora. To je moj lični doživljaj postojanja Boga, mimo bilo koje zvanične religije.
I ja sam kao klinac imao slicno "nedefinisano osecanje" da postoji nesto svuda oko nas, ali se nisam ogranicavao samo na boga vec i na duhove, zmajeve, jednoroge i mnoga druga mitska bica... Mislim da je vecina ljudi imala neki slican osecaj kao dete. Ali, imao sam tu srecu da mi drugi nisu definisali to osecanje koje sam imao. Tu ne mislim na religijsku propagandu vec pre svega na svoje roditelje, koji i sami sebe nazivaju vernicima, i kojima sam zahvalan sto mi nisu nametnuli njihova verovanja vec su me pustili da sam odlucim u sta cu verovati, a u sta necu. Vecini ljudi je religija nametnuta od strane njihovih roditelja i okoline u kojoj zive, pa tako je verovatno i tebi. Imao si to nedefinisano osecanje da postoji "nesto vise" na ovome svetu, ali su ti drugi definisali o cemu se tu zapravo radi... Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

lepim plakate po gradu

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5550
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8
Citat
Priroda je sve pa i matematika

Uzmi kutiju od cipela i na dno poredjaj bele kuglice. pa novi red ali crne kuglice. Onda kutijiu zatvori i protresi. Kudlice će se izmešati. ponovo protresi i pogledaj, ponovo su kuglice haotično izmešane. Koliko god puta tresao kutiju nikad nećeš dobiti prvobitni poredak, dole bele a gore crne. E to je priroda ili princip haosa.

U matematici nema haosa, sve je povezano, sve se uklapa, sve se može iznova dobiti istim postupkom i metodom. A taj poredak i povezanost moraju biti stvoreni nekim oblikom inteligencije koji je moćan i širok, drugačiji od ljudskog uma. "neko je sastavio šrafove, zato svet radi!"
IP sačuvana
social share
Izreci, pa se ispeci
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Hronicar svakodnevice

al sam COOL

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 872
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Mitsubishi 111
zato postoji samo priroda a ne ni bog ni matematika obe stvari su stvorene da unakaze prirodu i obe iz ljudske glave ne pricam to onako bez veze nego imama razlog ko moze da mi kaze u prirodi primer 1 + 1 je 2
a ja cu mu reci zasto gresi
IP sačuvana
social share
cappi de tutti cappi
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Jel zna neko da objasni zasto uopste veruje u boga?

matematika je priroda a ne bog u tome je i greska crkve sto osporava prirodu a umesto nje dovodi boga. Priroda je sve pa i matematika
Matematika ja abstraktni koncept, ne postoji nigde nego samo u nasem umu.  Seti se pecine
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

My imaginary friend says Hi.

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 1878
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8
mob
LG G2
Bog je ljudska izmisljotina Smiley
IP sačuvana
social share
"You, your joys and your sorrows, your memories and your ambitions, your sense of personal identity and free will, are in fact no more than the behavior of a vast assembly of nerve cells and their associated molecules."
--Dr. Francis Crick; Nobel laureate, co-discoverer of the DNA molecule
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8856
Zastava Cyber Space
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
mob
Samsung Galaxy SII
Citat
Ko to kaze? Postojanje zdravog razuma ti nalaze da se zapitas kad cujes pricu iz bronzanog doba gde se hoda po vodi (koju mozes pretvoriti u vino), razdvajaju more da prosetaju po dnu i devica rodi dete koje bude ubijeno, pa se vrati iz mrtvih i vine se u nebo! Da li je po tebi razumno verovati u te gluposti?

Jel' sam ja o tome pricao? Pretpostavljas unapred. Ja nigde nisam isticao hriscanstvo, niti da hriscanstvo ima neku predonst u odnosu na druge... Niti sam igde pominjao to sto ti pricas. Imas temu - Apologetika gde je sve fino i jasno u silogizmima. Razumski. Ni tu niko nije pomnjao dogme.

Citat
Bog je ljudska izmisljotina
Ne budi tako siguran

Citat
zato postoji samo priroda a ne ni bog ni matematika obe stvari su stvorene da unakaze prirodu i obe iz ljudske glave ne pricam to onako bez veze nego imama razlog ko moze da mi kaze u prirodi primer 1 + 1 je 2
a ja cu mu reci zasto gresi

Ti, koji gresis u startu, da nekom drugom kazes da gresi  Smile Vrh  Smile

Citat
Uzmi kutiju od cipela i na dno poredjaj bele kuglice. pa novi red ali crne kuglice. Onda kutijiu zatvori i protresi. Kudlice će se izmešati.
To nije matematika nego verovatnoca i stataistika  Smile Smile Smile
Salim se malo. Jasna je poenta Wink

Citat
Imao si to nedefinisano osecanje da postoji "nesto vise" na ovome svetu, ali su ti drugi definisali o cemu se tu zapravo radi...
Ne razumem u cemu je problem. Ja sam imao nastavnika veronauke, pa sam sve dovodio u sumnju. Cak je mozda bio malo zatucan sa svim tim "ovo je jeres, a ovo nije", ali to ne umanjuje osecaj koji covek ima u sebi.

Sve je u tebi. Svako nametanje ces lako i da analiziras i odstranis. Neko ogorceno pisanje samo pokazuje slabost Wink A imao si jednu temu koja je bila ........
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6
mob
Sony xperia
@DictatorOris

Ne provociraj ljude, ne ocenjuj ih, ne kategorisi ih ... imas temu i o njoj diskutuj.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

lepim plakate po gradu

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5550
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8
Citat
Imao si to nedefinisano osecanje da postoji "nesto vise" na ovome svetu, ali su ti drugi definisali o cemu se tu zapravo radi...

To što si rekao je tipičan šablonaški odgovor koji si nabacio ko papagaj. copy-paste mudrost.

Ja sam 66to godište, dakle roditelji su mi bili ateisti i nikad mi o Bogu nisu pričali, u školi komunistička ideologija i Tito a za njih Bog jednostavno nije postojao. Nakon Titove smrti je ateistički pritisak posao još veći i javnog propagiranja vere u Boga nigde nije bilo u medijima, a u knjižarama bez verska literature, pogotovu hrišćanske literature.

Tek kada je u vreme Stambolića tamo 1984 počeo iznova da se gradi Hram Svetog Save se moglo čuti po nešto o religiji na TV ili naći nešto religiozno po časpopisima i knjižarama.

Dakle kad neko moje generacije ili stariji veruje u postojanje Boga to nije plod nametanja u detinjstvu i mladosti. Ako več koristite šablonske odgovore, te šablone prilagodite realnosti. Beograd nije Italija ili Grčka, drugačija istorija.
IP sačuvana
social share
Izreci, pa se ispeci
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Hronicar svakodnevice

al sam COOL

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 872
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Mitsubishi 111
Bog je ljudska izmisljotina Smiley

U pravu si. Mada mozda tacnije ideal kroz koji vide sebe da nebi ispali jadnici bar ne u ocima glupih...

Moze sad jedno pitanje za vernike da li postuju umetnost
IP sačuvana
social share
cappi de tutti cappi
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 27. Avg 2025, 11:29:28
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.065 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.