Videla lisica kornjaču kako trči šumom, zaustavila je i pita: - Kuda tako trčiš, šta se dešava, od čega bežiš? - Ma znaš, lijo, ja imam kuću, muž ima kuću, deca imaju kuće, a poreznici hoće svoje - odgovara kornjača. Kad je to lisica čula i ona se dade u trk, ali je vide roda, zaustavi je pa je upita: - Zašto trčiš, od čega si se uplašila? - Ma pusti rodo, ja imam krzno, muž ima krzno, deca imaju krzno, a stižu poreznici, moram da bežim! Roda nešto promrmlja, pa se i ona poče da trči što je noge nose. Ugleda je majmun, zaustavi je pa reče: - Rodo, zašto trčiš, šta gori, ko te juri? - Znaš, majmune, ja živim na visokoj nozi, muž takođe, deca isto žive na visokoj nozi, a stižu poreznici. - Čekaj, rodo - reče majmun - evo i ja ću sa tobom da bežim i trčim. - A što ti, majmune, nemaš ni kuću, ni krzna, ne živiš na visokoj nozi, zašto ti da bežiš? - E moja rodo, kada se tako nešto dešava, mi gologuzani uvek prvi stradamo...
Ni jedan čovek nije ostrvo, sam po sebi celina; svaki je čovek deo Kontinenta, deo zemlje; ako Grudvu zemlje odnese more Evrope je manje, kao da je odnelo neki Rt, kao da je odnelo posed tvojih prijatelja ili tvoj; smrt ma kog čoveka smanjuje mene, jer ja sam obuhvaćen Čovečanstvom. I stoga nikad ne pitaj za kim zvono zvoni; ono zvoni za tobom...
"Vlast i vlasnistvo se mogu razdovjiti na izvesno vreme, ali nikako zauvek jer ce vlasnistvo, shvativsi koliko je razdvajanje bolno, odmah kupiti vlast ili ce vlast osvojiti vlasnistvo a time i bogatstvo."