Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 25. Sep 2025, 10:57:49
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 21
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Biblija najavljuje Muhammeda...  (Pročitano 32038 puta)
Udaljen sa foruma
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 662
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.1
Ja bih volio da prestane prica tipa: Meni je moj pop (deda,baka,otac,sin,duh sveti,hodza,vehabija,mudzahid...ko god) pricao ovo-pricao ono... dakle ono neka prica koja se svodi na ono sto su ljudi rekli... ja konkretno sam zapoceo temu s ciljem da sam sebe pokusam uvjeriti da hrpa ljudi vjeruje,i da pri tome zna u sta vjeruje! Vjerovati u bakine i dedine price o Bogu, je smijesno... jer samim tim, ne vjerujemo u Boga nego u bakinu i dekinu pricu o Bogu?Govoriti da u Islamu nije bilo cuda... malo je reci da je krajnje nepismeno (s aspekta vjerske pismenosti). Nema potrebe da nabrajam, oni koji su citali Kur'an znaju...oni koji nisu...tvrditi da nije bilo, mislim da nemaju pravu te im preporucujem da se malo obrazuju o temi o kojoj je rijec pa da onda nesto pisu na tu temu.

Dakle, po cemu je Isus mesija koji se pominje u Bibliji?

Po cemu je isti kao Mojsije, po cemu nije? Po cemu je Muhammed isti kao Mojsije, a po cemu nisu ostali poslanici (proroci)?
(Ostala pitanja i argumente ne zelim da ponavljam, nalaze se na prvom postu ove teme)
Zamolio bih sve ucesnike ove teme, da pokusaju nabrojati atribute Božije!
A sto se tice pitanja koje mi je postavio moj brat Reloader...ja nekako uspijevam da mi ovo gore bude logicno,ne znam kako...ali zelio bih i da cujem nekoga kome nije logicno i naravno da navede odredene argumente. Branio bih naravno i krscanske stavove,da su mi svi logicni,ali da je Bog mrtav...fakat mi nije logicno jer ja koliko znam On je besmrtan...dakle to sto ja "branim" Islam kao neko ko pusi vutru i cuga nema nikakve veze sa tim da li ja praktikujem vjeru. Procitati Kur'an i Bibliju je stvar necega sasvim drugog.
Zamolio bih sve ucesnike ove teme, da pokusaju nabrojati atribute Božije!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 335
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.9
kao drugo: Nas Bog je Sveta Trojica.Otac, Sin i Sveti Duh.Otac od vecnosti radja Sina a Sveti Duh proishodi od Oca takodje od vecnosti.ali ipak je to jedan Bog zato sto je jedan Otac.ovo navodim da bih pokazao da Bog nema dva entiteta ili pak tri nego jedan.On je jedan ali nije jedini.savetujem da malo prelistate dogmatiku pravoslavne crkve aposebno Trijadologiju ili pak da malo popricate sa svestenikom koji je dobro poznaje.
dzaba muslimanima to sto veruju u svog Alaha kada taj Alah ne pokazuje svoje prisustvo u svetu.i nemojmo zaboraviti da je Muhamed bio trgovac koji je svoju veru stvorio iz delova drugih vera prvenstveno iz judaizma i hriscanstva.to svako od nas moze danas uciniti.Hristos nije stvarao novu veru nego je usavrsavao staru tj usavrsio je veru Judeja, a ta je vera postojala dve hiljade godina pre njegovog silaska na zemlju..On je svoje stavove temeljio na veri judejaa ko malo bolje poznaje tu oblast znace da sam ja u pravu.dok je neki tamo Muhamed tek tako dosao i sklepao neko verovanje i "prodao" ga budalama bambadava.neka mi neko navede ijedno cudo u islamskoj veri pa makar bilo i mit.ima li ga?naravno da ne.dok se islam sirio silom hriscanstvo je se sirilo ljubavlju i propovedanjem.cak i progoni nisu uspeli da suzbiju hriscanstvo.

imas ceo Kuran pa imas milion cuda koja su bila najavljena...zadnje je 11.9.2001. koji je najavljen u Kuranu simbolicno se kaze da ce doci do pada ekonomije sile suprostavljene Islamu ne mogu tacno sad da se setim ajeta ali ima jer sam proveravao,a Islam nema dodirnih tacaka sa Hriscanstvom jer je Islam monoteisticna religija, a hriscanstvo politeisticna....a ti si rekao kako ima milion primera da je pravoslavni  Bog izlecio nekog a vidim da nisi u mogucnosti da mi navedes bar mit a kamoli istinitu pricu
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Pošto si lepo pitao, ovo je odgovor koji imam.
Odgovor nije moj, ali jeste meni dat.
I trudim se da ga 'uzmem'.

"Ako govorim ljudskim i anđeoskim jezicima, a ljubavi nemam,
onda sam metal koji zvuči i činele koje odjekuju.
I ako imam dar proroštva i znam sve tajne i sve znanje,
i ako imam svu veru, tako da premeštam gore, a ljubavi nemam,
ništa sam. I ako hraneći siromahe razdelim sve svoje imanje,
i ako predam svoje telo - da budem spaljen, a ljubavi nemam, ništa mi ne koristi.

Ljubav dugo trpi, ljubav je dobra, ona ne zavidi, ljubav se ne hvali, ne nadima se,
ne ponaša se nepristojno, ne traži svoje, ne ljuti se, ne uračunava zlo,
ne raduje se nepravdi, ali se raduje sa istinom;
ona sve snosi, sve veruje, svemu se nada, sve trpi.

Ljubav ne prestaje nikada. Ako je dar proroštva - biće okončan,
ako je dar jezika - prestaće, ako je znanje - nestaće. Jer delimično saznajemo
i delimično prorokujemo; kada pak dođe ono savršeno, prestaće ono delimično.
Kad sam bio dete, govorio sam kao dete, mislio sam kao dete, zaključivao sam kao dete.
A kad sam postao čovek, prestao sam s detinjarijama.
Jer sad gledamo kao pomoću (mutnog) ogledala - u zagonetki,
a onda ćemo licem u lice. Sada saznajem delimično, a onda ću saznati potpuno,
kao što sam i sam potpuno poznat.
Sada pak ostaje vera, nada, ljubav, ovo troje; a ljubav je među njima najveća
."

E sad pročitaj ponovo, ali umesto reči "Ljubav" - čitaj "Bog"!

IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Bez prava na potpis
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 2641
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
Ja bih volio da prestane prica tipa: Meni je moj pop (deda,baka,otac,sin,duh sveti,hodza,vehabija,mudzahid...ko god) pricao ovo-pricao ono... dakle ono neka prica koja se svodi na ono sto su ljudi rekli... ja konkretno sam zapoceo temu s ciljem da sam sebe pokusam uvjeriti da hrpa ljudi vjeruje,i da pri tome zna u sta vjeruje! Vjerovati u bakine i dedine price o Bogu, je smijesno... jer samim tim, ne vjerujemo u Boga nego u bakinu i dekinu pricu o Bogu?Govoriti da u Islamu nije bilo cuda... malo je reci da je krajnje nepismeno (s aspekta vjerske pismenosti). Nema potrebe da nabrajam, oni koji su citali Kur'an znaju...oni koji nisu...tvrditi da nije bilo, mislim da nemaju pravu te im preporucujem da se malo obrazuju o temi o kojoj je rijec pa da onda nesto pisu na tu temu.

A sto se tice pitanja koje mi je postavio moj brat Reloader...ja nekako uspijevam da mi ovo gore bude logicno,ne znam kako...ali zelio bih i da cujem nekoga kome nije logicno i naravno da navede odredene argumente. Branio bih naravno i krscanske stavove,da su mi svi logicni,ali da je Bog mrtav...fakat mi nije logicno jer ja koliko znam On je besmrtan...dakle to sto ja "branim" Islam kao neko ko pusi vutru i cuga nema nikakve veze sa tim da li ja praktikujem vjeru. Procitati Kur'an i Bibliju je stvar necega sasvim drugog.

Зар и твоја вера није прича бабе, деде само што си је ти допунио читајући Кур'ан? Знаш добро како је ислам дошао на ове просторе - сад неко га је примио милом а неко силом. Да ли мислиш да твоји преци пре него што су примили ислам нису ни постојали?

А ја ти тврдим да ислам не можеш доказати - прво и основно што је недоказиво јесте да ли је мухамеду шејтан испричао Кур'ан или Бог...? Докажи ми да то није био шејтан!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Једна стара радост - Зора Новог дана

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 6599
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Од свих Мохамеда признајем једино Мохамеда Алија. Smile
IP sačuvana
social share
У свом срцу он чува путеве мира, али ипак држи своје оружје у приправности... То је живот самураја, начин на који зарађује своју одећу, храну и заклон; при том се његово срце одмара, а он је спреман да на дуге стазе отплаћује своје обавезе према господару и свој дуг према родитељима...
Наша храброст у рату плашила је странце. Нас странци никада нису поробили, нити су нам одузели земљу.
Јамага Соко
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 662
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.1
@nemam pojma
Jako lijepo, vidi se da je djelo nekoga jako pismenog!  Smile
No, vidi sta jedan nepismen kaze o atributima Božijim,dakle koliko ih je on uspio nabrojati...
   Apsolutni Bog koji se budi    Allah    هُو الله الذّي لا إلَه إلاّ هُو
2    Premilosrdni    ar-Rahmān    الرّحمان
3    Svemilostivi    ar-Rahīm    الرّحيم
4    Suveren, Kralj, Sizeren    al-Malik    المَلِك
5    Beskrajno sveti    al-Quddūs    القُدّوس
6    Mir, Spasenje, Sigurnost    as-Salām    السّلام
7    Vjerni, Zaštićujući, Pouzdani    al-Mu'min    المُؤمن
8    Nadglednik, Svjedok, Zaštitnik    al-Muhaimin    المُهَيْمِن
9    Svemoćni, Neodoljivi, Onaj koji nadvladava    al-ʿAzīz    العزيز
10    Onaj koji nadvladava i prinuđuje, Prinuditelj, Smanjitelj    al-Dschabbār    الجبّار
11    Izvrstan, onaj koji se uznosi    al-Mutakabbir    المُتَكَبِّر
12    Stvoritelj, Odlučujući, Onaj koji daje mjeru svakoj stvari    al-Chāliq    الخالق
13    Kreator, Tvorac, Inovator    al-Bāri'    البارئ
14    Oblikovatelj    al-Musawwir    المُصَوِّر
15    Svepraštajući    al-Ghaffār    الغفّار
16    Vrhovni nadvladatelj    al-Qahhār    القهّار
17    Milostivi darivatelj    al-Wahhāb    الوهّاب
18    Onaj koji opskrbljuje potrebštinama    ar-Razzāq    الرزّاق
19    Neprestani donositelj pobjede    al-Fattāh    الفتّاح
20    Preumni i Sveznajući    al-ʿAlīm    العليم
21    Onaj koji pamti i opoziva    al-Qābid    القابض
22    Onaj koji neprekidno uvećava svoje milosrđe    al-Basīt    الباسط
23    Onaj koji unižava    al-Chāfid    الخافض
24    Onaj koji uzdiže    ar-Rāfiʿ    الرّافع
25    Onaj koji daje moć i štovanje    al-Muʿizz    المُعِزّ
26    Onaj koji ponižava    al-Mudhill    المُذِلّ
27    Svečujni, Onaj koji ima apsolutnu sposobnost da čuje sve a da nema
potrebe imati uši ili kakav instrument    as-Samīʿ    السّميع
28    Svevideći, Onaj koji vidi sve bez uha i bez naočala    al-Basīr    البصير
29    Sudac, Onaj koji postavlja svoja pravila, donosi svoj sud i izriče presudu    al-Hakam    الحكم
30    Pravedni    al-ʿAdl    العدل
31    Dobrostivi, Blagi    al-Latīf    اللطيف
32    Sveznajući, Onaj koji ima znanje koje nadilazi pojavnost    al-Chabīr    الخبير
33    Strpljivi, Blagi, Dobrostivi, Onaj koji usporava kaznu i koji može oprostiti    al-Halīm    الحليم
34    Neizmjerljivi, Sjajni koji zaslužuje sve komplimente u egzaltaciji,
slavi i čistoti od svake nesavršenosti    al-ʿAzīm    العظيم
35    Svepraštajući    al-Ghafūr    الغفور
36    Zahvalni, Onaj koji uzvraća nagradom za vjernost    asch-Schakūr    الشّكور
37    Sublimni, Uzvišeni    al-ʿAlī    العليّ
38    Beskrajno veliki, Najizdignutiji u svojim kvalitetama iznad svih svojih stvorenja    al-Kabīr    الكبير
39    Čuvar onih koje je odlučio spasiti    al-Hafīz    الحفيظ
40    Čuvar, Moćni, Svjedok, Hranitelj, Onaj koji ima vlast    al-Muqīt    المُقيت
41    Onaj koji vodi računa o svemu, Onaj koji dostaje svojim stvorenjima
i daje im svaku zadovoljštinu    al-Hasīb    الحسيب
42    Veličanstveni    al-Dschalīl    الجليل
43    Plemeniti-Predarežljivi    al-Karīm    الكريم
44    Budni    al-Raqīb    الرقيب
45    Onaj koji uslišava molbe    al-Mudschīb    المجيب
46    Ogromni po svom znanju    al-Wāsiʿ    الواسع
47    Beskrajno mudri    al-Hakīm    الحكيم
48    Omiljeni    al-Wadūd    الودود
49    Najslavniji, Onaj koji je obdaren savršenom moći, visokim dostojanstvom,
Sućuti, Velikodušnošću i Milinom    al-Madschīd    المجيد
50    Uskrsavatelj    al-Baʿith    الباعث
51    Svjedok, Onaj koji poznaje sve ono što će se dogoditi    asch-Schahīd    الشّهيد
52    Istiniti, Onaj čija je egzistencija jedina istinita, prava    al-Haqq    الحقّ
53    Povjerenik    al-Wakīl    الوكيل
54    Onaj koji posjeduje svu moć    al-Qawī    القوي
55    Čvrsti, Onaj koji nikad ne posustaje niti se umara    al-Matīn    المتين
56    Skrbnik    al-Walī    الوليّ
57    Slavljeni iznad svega    al-Hamīd    الحميد
58    Onaj koji obuhvaća sve stvari, koji vodi računa o svemu    al-Muhsī    المُحصي
59    Izumitelj, Onaj koji stvara bez nacrta ili modela    al-Mubdi'    المُبدئ
60    Onaj koji nakon smrti daje novo postojanje    al-Muʿīd    المُعيد
61    Onaj koji oživljava. On daje život premještajmući duše u nova tijela
na Dan Uskesnuća. On oživljava srca svjetlošću spoznaje    al-Muhīyy    المُحيي
62    Onaj koji usmrćuje živeće    al-Mumīt    المُميت
63    Živući, Onaj čiji život je drukčiji od našeg života i koji nije načinjen od jedne duše,
tijela ili krvi    al-Hayy    الحيّ
64    Nepromjenjivi, Onaj koji održava red stvaranja, On je Onaj koji je bio,
Onaj koji jeste i Onaj koji će biti    al-Qayyūm    القيّوم
65    Obilni, bogat koji nikad ne upoznaje oskudicu u ničemu    al-Wādschid    الواجد
66    Veličanstveni    al-Mādschid    الماجد
67    Jedini, Sam, Onaj uz kojeg nema drugog u tom rangu    al-Wāhid    الواحد
68    Apsolutni gospodar, Sveobuhvatna potpora, Onaj u kojeg sepouzdajemo    as-Samad    الصّمد
69    Moćni, Određujući, Sadržatelj moći    al-Qādir    القادر
70    Onaj koji ima vlast nad svime, Sadržatelj apsolutne moći    al-Muqtadir    المُقتدر
71    Onaj koji unapređuje, Onaj koji prethodi ili nadilazi    al-Muqaddim    المُقدِّم
72    Onaj koji unatražuje, Onaj koji dolazi kao posljednji ili kasni    al-Mu'achchir    المُؤخّر
73    Prvi , Onaj čije postojanje nema početka    al-Awwal    الأوّل
74    Posljednji, Onaj čije postojanje nema svršetka    al-Āchir    الآخر
75    Vanjski    az-Zāhir    الظّاهر
76    Unutarnji, Skriveni    al-Bātin    الباطن
77    Vrlo bliski gospodar, Onaj koji upućuje    al-Wālī    الوالي
78    Uzvišeni, Zanosni, Plemeniti, Samorodni, Nedirnut bilo kakvim stvaranjem izvan sebe    al-Mutaʿālī    المُتعالي
79    Dobri, Dobrohotni, Dobročinitelj    al-Barr    البرّ
80    Onaj koji se ne prestaje vraćati, prihvaćati pokajanje svojih obožavatelja
i koji im dodjeljuje svoj oprost    at-Tawwāb    التّوّاب
81    Osvetnik    al-Muntaqim    المُنْتَقِم
82    Onaj čiji je oprost neizmjerljiv    al-ʿAfw    ّالعفُو
83    Preblagi    ar-Ra'ūf    الرّؤف
84    Posjednik kraljevstva    Mālik al-Mulk    مالك المُلك
85    Veličanstveni    Dhū l-dschalāli wa l-ikrām    ذو الجلال والإكرام
86    Pravedni    al-Muqsit    المُقسط
87    Ujedinitelj    al-Dschāmiʿ    الجامع
88    Onaj koji sam sebi dostaje    al-Ghanī    الغنيّ
89    Onaj koji dodjeljuje dovoljno svega za sve    al-Mughnī    المُغْني
90    Zaštitnik    al-Māniʿ    المانع
91    Onaj koji se usprotivljuje    ad-Dār    الضّار
92    Korisni    an-Nāfiʿ    النّافع
93    Svjetlost    an-Nūr    النّور
94    Vođa    al-Hādī    الهادي
95    Stvoritelj novog    al-Bādiʿ'    البديع
96    Stalni, Onaj kojemu je nepostojanje nemoguće    al-Bāqī    الباقي
97    Nasljednik    al-Wārith    الوارث
98    Mudri ravnatelj    ar-Rāschid    الرّشيد
99    Strpljivi, najpostojaniji, onaj koji grješnicima odlaže kaznu    as-Sabūr    الصّبور
Suvise za jednog nepismenog covjeka, zar ne? Jer da smo se koliko nas ima hiljada na ovom forumu okupili, svi zajedno ne bi nabrojali ovoliko atributa...

A sto se tice toga da mu je sejtan saputao na uho... Po Kur'an -u je sejtan zlo, Allah dobro, Allah tjera ljude da cine dobro, no sejtan je taj koji ih ometa.

"O vjernici, ako se budete Allaha bojali, On ce vam sposobnost darovati pa cete istinu od neistine moci rastaviti i preko ruznih postupaka vasih ce preci i oprostiti vam-A Allahova dobrota je neizmjerna."

"Ti sa svakim- lijepo! I trazi da se cine dobra djela, a neznalica se kloni!
A ako sejtan pokusa da te na zlo navede, ti potrazi utociste u Allaha, On uistinu sve cuje i sve zna.
Oni koji se Allaha boje,cim ih sablazan sejtanska dodirne,sjete se, i odjednom dodu sebi,
dok prijatelje sejtanove sejtani podrzavaju u zabludi i oni ne dolaze sebi."

"...-I kad bi ti pruzio ruku svoju prema meni da me ubijes,ja ne bih pruzio svoju prema tebi da te ubijem,jer ja se bojim Allaha, Gospodara svjetova. Ja zelim da ti poneses i moj i svoj grijeh i da budes stanovnik u vatri- A ona je kazna za sve nasilnike
Zbog toga smo Mi propisali sinovima Israilovim: ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne cini-kao da je sve ljude poubijao: a ako neko bude uzrok da se neciji zivot sacuva- kao da je svim ljudima zivot sacuvao.... Kazna za one koji protiv Allaha i Poslanika Njegova vojuju i koji nered na Zemlji cine jeste: da budu ubijeni, ili razapeti, ili da im se unakrst ruke i noge odsijeku ili da se iz zemlje prognaju. To im je ponizenje na ovom svijetu, a na onom svijetu ceka ih patnja velika..."

Ovaj posljednji ajet ce svako da iskoristi ovdje da kaze kako je Islam krvolocan,ne, daleko od toga, jasno se daje na znanje da za ubistvo nece niko biti nagraden,ali da hoce biti nagraden ako postedi bilo ciji zivot...U cemu je bit Arabije i njenog zakona? U ovom ajetu! Zasto je tamo stopa kriminala 0% ? Zato sto to sejtan hoce? Sejtan je zao, nagovara na kriminal, u zemlji gdje se ovakav zakon sprovodi: nema kriminala.Dakle ljude koji su povezani sa zlom i sejtanom nije zabranjeno ubiti(sa jasnim dokazima i 4 svjedoka), no ne ubiti ga nego samo ga prognati iz zemlje je nagrada na onom svijetu bez sumnje. I da ovaj ajet se odnosi samo na Saudijsku Arabiju, jer se spominje zemlja, a kada je rijec o svijetu cijelom onda se u Kur'an-u jasno kaze Zemlja. Mozete li vi zamisliti da ostavite kucu bez ikoga u njoj otkljucanu, sirom otvorenih vrata? Naravno da ne mozete, kao ni ja, jer su nam zemlje pune sejtana i kriminalaca. U Saudiskoj Arabiji , vidjet cete kako su kuce sirom otvorene bilo koga u njima ili ne, bili u njoj najvrijednija kamenja ili ne...kuce su sirom otvorene jer tu je zakon samo Boziji i nikada drugi nece doci.
A ako bih ja vjerovao prici svoje babe i svog dede, ja bih vjerovao u to da je Josip Broz Tito bio Bog, jer su oni teske komunjare, sve sto sam naucio o vjeri sam sam naucio iz Knjiga.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
@nemam pojma
..........

Da, to je napisao dipl. teolog judejske vere,
hrišćanin i Apostol Hristov, sv. Pavle.

Verujem da je bio (i ostao) Bogo-nadahnut čovek.

Lepo meni reče moja stara-majka:
"Sine, drži se ti pametnih, možda nešto pređe i na tebe"!
 Smile
IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 662
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.1
@nemam pojma
..........

Da, to je napisao dipl. teolog judejske vere,
hrišćanin i Apostol Hristov, sv. Pavle.

Verujem da je bio (i ostao) Bogo-nadahnut čovek.

Lepo meni reče moja stara-majka:
"Sine, drži se ti pametnih, možda nešto pređe i na tebe"!
 Smile
Da, jako pametno i od nje...
A to i u Kur'an-u stoji : "Ti sa svakim- lijepo! I trazi da se cine dobra djela, a neznalica se kloni!"
Svaka cast!

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Bez prava na potpis
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 2641
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
Још понешто о Арапској науци и математици:

Поштовани господине:

У стварима од ваше кратке дискусије у вашој страници у стварима од "изуми" или "приписивање" од математике, "алгебра", у овом случају, али такође геометрија и тригонометрија, ви сте апсолутно у праву; Арапи нису "измислили", нумерологију и нумеричко рачунање.

Грци заиста јесу, 380 године пре нове ере (ваш датум) или тамо о томе има извесног високог мишљења и спољашњег мишљења заснованим основама које је мишљење са величином, али обично мање, компетенције у нашим колеџима, универзитетима и "јавним" школама данас.

Име "алгебра" је свакако "арапска", или "арапско-персијска", "арапско-фариска" итд, реч. Али ствар од ове форме од математике била формирана и шифрована у пенисуласу и архипелагосу од Пелопонижана и "Хеласа", давно, давно пре појаве првих "Арапа" на шта је било онда ивица од познатог света.

Шта се десило? Зашто данас постоје ове велике погрешне концепције са чувањем правог и расног порекла од данашње напредне математике? Зашто тако много људи, посебно, због неког разлога, учитељи јавних школа у првом разреду, приписују Арапима "подмећу" за "изумитеље" математичког рачунања? Одговор на прво питање је једноставан: игнорисање историје. Као врло добро као приближно урођена потреба да се приписује свакоме чија кожа није Бела и чија раса није Европска "награда" за измишљање нечега великог што чини да се свет окреће. Ако се овакав тренд настави, да су средином века, црнчуге од (онога што је остало) Детроита славиће Мартина Лутера Кинга као "изумитеља" моторног аутомобила, а не Хенрија Форда. Али, можда они то већ увелико чине.

Одговор на друго питање можда може бити нађено у објашњењу од "сеизмичког" историјског догађаја који се догодио у "Средњем-Истоку" рано у 5 веку, 620 године Пре Нове Ере. На овај датум Пророк Мухамед, чије неуравнотежене "прозе", (Хадит, итд), био, према великом Енглеском историчару (и Слободном Зидару) Едварду карактеризован као бити "код времена изгубљен у облацима", и "... код остатка времена гмизао у прашини, ..." предузео "велику шетњу од Медине до Меке, и онда, изнад, после посвећења феноменалне експанзије стране нове "религије" или јерес од Ислама која данас може тврдити да има више присталица него Хришћанство.

"Армије" од Ислама, заправо мале банде од бораца, плаћеника, и фанатика, Хришћанских одметника, прегазили су већину од онога што је било, до тада, неки од нај настањенијих и просперитетних провинција од Источног и Западног Римског Царства. Које су до тада биле много више на пропадању. Почевши од Меке у 620 години Нове Ере ("Анно Хегира"), Муслимани су достигли Тангире у данашњем Мароку 640 године Нове Ере. До 699 године у Новој Ери они су заузели Римску Картагину. И читаву Северно Афричку Обалу, дом Ст. Аугустина, "оца" од Латино Католицизма, је у рукама Ислама до ових дана. Као врло добро као скоро све од онога што данас је термин "Средњи Исток".

Заначајан развитак "закинутог" оргнанског јединства од Медитерана. И контакти, посебно између више индустријских, урбаних, настањених и здравих Источних провинција, и више назадних, латентних варварских Западних провинција (модерна Француска, Шпанија, Потугалија, Енглески, итд), биле изгубљене. "Седишта" од учења у Антиквитету, универзитетима, школама од филозофије - и математике, била сва у Средњем Истоку: Анитоху, Ефезусу, и, поготову, у Александрији, ("аи-Искандрија"); чак Картагина није имала незнатну репутацију за генерално учење, и посебно реторику и закон. Сада, би смо сви ми били у рукама нових, агресивних, и милитантних култура и друштва. Култура и друштво од "Арапског" Ислама.

То је била дужност да ову непредвидљиву "ерупцију" од Ислама тако да Западна Култура и научи изгубљени контакт са и приступом главним интелектуалним и академским "предметима" од своје културе: филозофије, културе, реторике, закона, чак прозе и поезије -- и математике.

Али, Арапи нису, "измислили" ове ствари; они су их освојили, они су оборили, ох каква случајност у њиховим рукама. Арапи нису играли улогу у њиховом развоју и елаборату.Арапи, ја морам поновити нису, "измислили" математику; то је у потпуности производ Западних генија.

И, не само да су их они запленили, они су агресивно и насилно порицали оне чије су наследство они били, од приступа њиховог интелектуалног, културног и "расног" "власништва". Године 1920, Француски историчар, касније Хенри Пирене, артикулисао је теорију према којој он тврди да је напредовање Ислама разбило Медитерански свет; и, створило Медитеранско "Исламско Језеро". Арапи, патролирајући овим "унутрашњим морем" у њиховим галеонима, (изграђених на Римско-Византијском шаблону), -- и радећи и посада од Хришћанских робова, пресекли су Западну Европу од економског "предузетништва" јужног и источног Медитерана. Као последица, у Западну Европу, трговински застој; и комплекс социо-економских структура Касног Антиквитета били су замењени серијским основама, сурова, осиромашена "институција" ми данас знамо као "феудални систем". Економска и друштвена атрофија била је "комплиментована" од сличног (и катастрофичног) промена у учењу. Европа је изгубила приступ својим традиционалним центрима од културе и учења (која је преживела "пад" Рима), али не и Арапска освајања. Као последица, култивисано друштво, "живот од ума", и напредно учење, у уметности и науци, практично (или "корисна" уметност), - и напредна и практична математика, умрла је ван Европе.

Арапска пракса својатања и тероризма њиховог начина око Западних и Европских обала "њиховог" мора леве Западне Европе од Јужне Француске и Шпаније, пресечених стотина миља од аритметичке библиотеке код Александрије. Према томе, он је имао прецизно малу прилику да постане чак умерени добро-верзирани у математици. Ако трупе патолошких масовних убица, витлајући месечевим срповима, наставио да прави земље које су падале у близини његовог села носећи његову породицу и правећи од својих суседа тржиште робова од Алжира или Туниса.

Убудуће од овога, ми се морамо одупрети (погрешним) покушајима да се "честита" Арапима за "одржавање безбедности" овом драгоценом наслеђу од Западњачког размишљања током ових дугих векова када је Западни Свет био назадан и варварски да одговарајуће цени ово наслеђе. У ствари, када су Арапи заузели Александрију, очигледно помоћу подкупљивих издајничких елемената међу становницима Јеврејске популације, прва ствар коју су они учинили са фабулском "библиотеком код Александрије" било је њено спаљивање! Неколико векова касније, 1120 године Нове Ере, Западни путници, можда Ђеновезе или Веронезе у Александрији "пословно", посетили рушевине од старе библиотеке и видевши тамо ништавило у зидовима, где су тамо "прецизно" држани списи; зидови су још увек били изгребани са знацима од пожара који су имали спаљене ове "прецизно" скроловане списе.

Један такође мора имати на уму нешто веома важно о Арапима -- Арапи нису, недвосмислено нису, изумитељи. Они су имитатори -- као Азијати у нашим данима. Али они нису изумитељи. У ствари, "изводна" природа од сваког гледишта Арапско/Муслиманске "цивилизације" може у ствари бити примећено да у чињеници, од свих потраћених територија које су Арапи (и њихови сурогати), "освојили", од Пилара Херкулеса до Запада и Централне Индије на Истоку, Арапи, дужином читавих територија основали један нови град. Од свих градова ми тренутно изједначавамо са надмоћним "Муслиманским" "идентитетом": Тунис, Алжир, Тангир, Инстамбул, Дамаскус, Гагдад, итд, ниједан од "Арапских" градова. Пре напредовања Ислама ови градови, били су Римски, Грчки, Персијски, Индијски, али не и "Арапски".

Иста је истина са језиком, едукацијом и религијом. Исламска "религија" је једноставна, код своје суштине, екстремно симплификована од Хришћанства. Мухамед, трговац И луталица по професији, имао је само скоро никаква искуства код два стремљења од религиозних мисли: митове и терор од његовог народа анимизирали веровања у Арапској "чизми", и "висока религија" од култивисања западњака које је он упознао на пијаци у Дамаскусу, Јерусалема и Константинопоља. Иста је истина са језиком. Један може рећи, истинито, да "не постоји таква ствар" као што је "Арапски". Сваки посебан регион од Арапског света говоре своју сопствену верзију "Арапског". У Северној Америци, већина популације говори Алжирски "ђихаба", дијалектички "изговор", инкорпорисана мешавина од "арапског", са супстратом од Берберског и неке "изгубљене" Латинско и Грчке речи. Погледајмо код мапе Северне Африке, и Средњег Истока, примећујете места са називима који су инкорпорисане речи "Ксур", или "Qсур", у пуном називу. Ова места су, или била су, пре катастрофе 620 године Нове Ере и после, "Римских" утврђења или утврђених градова; "Ксур" је преузет од Латинске речи "цастро", што значи "камо", (не замак), или "јако место".

Иста је истина са математиком. Математика није Арапски изум. Арапи су заузелицентре образовања Источног Медитерана. Западни Европљени су порицали приступе и употребу њихове очевине. У ствари, постоје историчари који су изјавили да Арапи скоро нису играли никакву улогу у очувању од њиховог интелектуалног наслеђа Западне мисли. Арапска економија је онда била (то је још увек данашњи степен), основана на робовима. И неки историчари смишљени, и форсирајући, изјављују да је било потребно хиљаде година од доброг образовања, интелигентни Грчки робови и слуге у Арапској територији заробљених од Запада који су стварно одговорни за очување Западног наслеђа од математичког рачунања за време тих мрачних векова када је оружије од Ислама контролисало Медитеран; и Западно Европских остатака "прикопчаног" у мрачним и влажним замковима чувањима, опстанку на отрцаним социо-економским "протоколима" феудалног система, чекајући на Ст.Бенедикта да их спасе од њиховог варварског спавања и пошаље их у Крсташки поход. Чији су напори борећи се да ослободе света места Западног Хришћанства од њихових Арапских уљеза, и избушити домове, између фабрика, Египатске мандарине и "Дамасцендна" сребра, драгоцени радови од литературе, поезије, реторике, закона, и -- математичке науке. То је било само са напредоцањем Крсташких похода од нашег наслеђа и очевине, драгоценог наслеђа од Западног Човека, видели искупљење и било довођења куће, после етапа много векова на своје право наслеђе. Сада, у страном језику, оригиналне Грчке и Латинске копије су нестале. Ови радови су биле највероватније радне копије од Грчких робова Анитоха или Одесе, у Арапској калиграфици, помагала инструкције од њихових господарских синова. И просветлења од њиховог сопственог потомства.

Арапи нису "измислили" математику или алгебру или тригонометрију. Свако ко каже да јесу је будала и лажов.

Искрено Ваш,

Ј.Ф.Л. 28 Мај 2001 године
« Poslednja izmena: 29. Jan 2007, 18:43:26 od Reloader »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 662
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.1
Neko da pobije nesto?  Smile  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 21
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 25. Sep 2025, 10:57:49
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.072 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.