Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Napomena: Za sva pitanja u vezi kupovine novog hardware-a ili procene vrednosti i preporuke koristite - ovu temu

Spyware,sta je,kako radi,kako se zastititi? :: Kako rade mreze :: Burek Anti-virus software review :: Index tema koje ne treba propustiti

Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Best Linux Distro - najbolja linux distribucija za usb (out-of-box)  (Pročitano 6191 puta)
20. Jun 2012, 13:25:42
Poznata licnost

Liberté, égalité, fraternité!

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 4891
Zastava Vozdovac - Republika
Browser
Chrome 19.0.1084.56
mob
Samsung S7
Posle visednevnog maltretiranja i testiranja preko 10 linux distribucija izbor je spao na ove tri:

1. Pingay OS (http://pinguyos.com)
2. Dreamlinux (http://www.dreamlinux.info)
3. Netrunner   (http://www.netrunner-os.com)

(van konkurencije GeeXBox - brz, divan, jednostavan, samo player ne ume da ubaci sub titlove za film!)

Scenario mi je bio sledeci:

Posedujes neki laptop niske ili srednje jacine, ima mogucnost bootovanja sa usb, na laptopu ti je vec instaliran neki windows. Zelis da ubacish usb, bootujes linux i sve radi sto ti treba za normalnu svakodnevnu aktivnost, jednog obicnog korisnika, znaci filmovi, muzika, internet, citanje knjige ili poneka laka igrica.

Kako sam testirao:

Skinem .iso sa interneta, upotrebim ili unetbootin ili universal usb instaler ili rufus i instaliram live linux na usb. Nemam vremena niti zivaca da se bakcem sa ostalim drndalicama. Neke distribucije sam odbacio kao VectorLinux, jer je moralo nesto da se prcka dodatno a to me je smaralo, znaci samo ovo sto moze iz prve da proradi.

Namestio sam da mi se laptop dize sa usb flasha, i cepaj. Odmah mi je bilo vazno da mogu odmah (bez ikakvog dodatnog smaranja da skidam codere sa interneta) da gledam moje omiljene serije u divx ili mp4 formatu i tako dalje. Ne tice me se koji browser je instaliran samo da radi moze FF moze Chrome.

Takodje bio mi je vazan i izgled okruzenja, da ne izgleda spartanski, u to ime sam odbacio sve xfce i lxde distribucije, da ne pominjem OpenBox.

Odabir je pao na gnome ili kde.

Ko zeli da se oproba i da se ukljuci u ovo, najbolji sajt je  http://distrowatch.com.

Voleo bih da se jos neko ukljuci da podeli svoja iskustva Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma

Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 13.0.1
mob
LG Nexus 5
Sve je to ok, ali zasto bi nekom prosecnom korisniku trebao usb linux za filmove, muziku i neku igricu ako to vec ima na windows xp-u na laptopu srednje i nize klase?

Bektrek je namenski linux koji sam instalirao na laptopu nize klase, radi kao sat, kao i pendrajv slax na usb-u koga ucitam prilikom butovanja u ram i radi neuporedivo brze od bilo koje druge usb distribucije.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 4891
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 13.0.1
mob
Samsung S7
Sve je to ok, ali zasto bi nekom prosecnom korisniku trebao usb linux za filmove, muziku i neku igricu ako to vec ima na windows xp-u na laptopu srednje i nize klase?

Bektrek je namenski linux koji sam instalirao na laptopu nize klase, radi kao sat, kao i pendrajv slax na usb-u koga ucitam prilikom butovanja u ram i radi neuporedivo brze od bilo koje druge usb distribucije.

Pa recimo da mu se trenutno windows pokvario? Pa ga mrzi da ga ponovo instalira, mozda krece na put, pa nema vremena, no svejedno je sta je po sredi, cetvrtu i petku, to nisu propozicije ove teme, nego scenario postoji, a koja su resenja?

>>BackTrack is a Linux-based penetration testing arsenal that aids security professionals in the ability to perform assessments in a purely native environment dedicated to hacking. Regardless if you’re making BackTrack you Install BackTrack, boot it from a Live DVD or thumbdrive, the penetration distribution has been customized down to every package, kernel configuration, script and patch solely for the purpose of the penetration tester.

Jel se ovo zove promasena tema?
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 13.0.1
mob
LG Nexus 5
Ne. To se zove koriscenje linuxa u odredjene svrhe. Linux je totalno neupotrebljiv za igrice, a prosecni korisnik koji se ne razume u distribucije linuxa ce u svakom slucaju da instalira neki xp minimal koji takodje postoji na USB verziji, tako da zaista ne znam sta si ovom temom hteo da postignes.

Naveo si izbor tri distroa, ne postoji nikakav review, nikakve fore i cake, samo si naveo nekoliko linkova koji prosecnom korisniku ne znace ama bas ni malo.

Ukoliko zelis da odradis neko predstavljanje tih USB distribucija, slobodan si da to uradis kako god zelis, samo ubaci slike, eventualna dodatna podesavanja i slicno.

Ne treba ni da pominjem da bektrek takodje mozes da koristis sa USB-a. I meni je to najbolji distro zato sto radi posao veoma dobro.
« Poslednja izmena: 20. Jun 2012, 20:36:51 od Crowz »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 4891
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 13.0.1
mob
Samsung S7
Ok, dodao bih jos jedan distro koji sam probao danas, a to je Fuduntu. Manje mi se svidja interface, a samo bih ga pomenuo uz ona tri gore.

Sto se tice fora i caka... nema ih, to je upravo lepota ovih distribucija. Instaliras ih najednostavnije na usb i posle bootovanja sve radi kao sat.

Slike nisam stavljao iz prostog razloga sto svako moze da na svoj desktop stavi bilo koji predivni walpaper i to je to.
Svi meniji izgledaju isto, sve distribucije imaju neki odabir vec instaliranih aplikacija. Ove distribucije koje sam pomenuo imaju i instalirane codeke, tako da covek glat moze da gleda filmove i slusa muziku, kao i da ide na internet.

Postoji jedna ogromna distribucija koja u sebi ima preko 30 igara za linux. Doom 3, itd. Teska je 8gb i dostupna je free preko torrenta.

Kako sam vec napomenuo, scenario je bio da je potrebna distirbucija za multimediju i za eventualno igrice, a ne za penetracije sistema.

I bolje bi bilo da mi koji smo makar probali neki linux i zadovoljni smo time, a i vi koji se experti u tome, bar ne udaljavamo buduce korisnike svojim ponasanjem tipa sta ce to prosecnom korisniku ima on i XP.

IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 13.0.1
mob
LG Nexus 5
Pa nema udaljavanja korisnika od linuxa. Dans svako moze da upotrebi live CD i da vidi kako neki linux izgleda, pa ako mu se svidi moze da ga instalira.

Buduci korisnik bi trebao da zna kako uopste da instalira ili da butuje neki distro sa USB-a. Ja sam veliki pristalica koriscenja slobodnog softvera i redovno preporucujem odredjene linux distribucije i sam koristim pretezno red hat based distroe.

Pogledaj ovui temu:
Instalacija SLAX 6.0.3 linuxa na USB

Takva i slicne teme mogu privuci nekog novog korisnika koji ce biti voljan da isproba nesto novo. Uvek dodajem da je ovaj slax moguce ucitati prilikom butovanja direktno u RAM laptopa, tada slax radi izuzetno brzo. Ukoliko koruisniku treba neka dodatna mogucnost na ovom distrou dovoljno je da samo skine i aktivira odredjeni modul (firefox, opera, posebni media playeri i slicno).

Istina, prastara distribucija je navedena kao primer, ali postoje i novije verzije ovog distroa. Iz tog razloga sam ti rekao da postavis neku sliku, postupak instalacije, itd. Samo se postavi u ulogu korisnika windowsa koji nikad nije ni video linux.
« Poslednja izmena: 20. Jun 2012, 21:25:23 od Crowz »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 4891
OS
Linux Ubuntu
Browser
Mozilla Firefox 12.0
mob
Samsung S7
Ok, probacu za koji dan da dam postupak instalacije na usb, sizetak toga mozete procitati u prvom postu.

Sto se tice instalacije dodatnih modula, po mom pocetnom scenariju sam upravo to hteo da izbegnem, znaci all-in-one distribucija, out-of-box, znaci odma radi sve sto ti treba.

Zasto je ovaj scenario moguc, pa desavalo nam se da ponesemo laptop na put na primer, a tamo recimo nema interneta. Sve sto je potrebno je da u dzepic ponesete i mali usb flash (2GB +) i ako se desi kolaps sistema jos uvek mozete da uzivate uz svoj laptop.
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 407
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 12.0
A možeš da poneseš i cd/dvd sa nekom live distribucijom. Lično ne volim da držim usb rezervisan da linux jer ga onda ne koristim nizašta drugo (a to drugo mi je češće potrbno od linuxa). Možeš uvek i da odvojiš malo harda za linux na dualboot-u.
IP sačuvana
social share
"Život bi bio puno lakši da imamo source code."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 4891
OS
Windows XP
Browser
Chrome 19.0.1084.56
mob
Samsung S7
Razlika u ceni izmedju usb flasha od 2Gb i DVD ja nije velika, a na flash mozes da snimis bookmarke i neka dokumenta koja mozes da citas kasnije iz linuxa.
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zodijak
Pol
Poruke 2
OS
Windows 7
Browser
Chrome 24.0.1312.52
Dakle LINUX . . .  Videh temu pa da prokomentarisem neke predrasude u vezi istog.  Linux je Kernel koji ima razne izvorne distroe i razne derivate, dakle postoji veliki broj varijacija za slabije i jace racunare .  To je prva prednost u odnosu na Windows ( hxxp:|| distrowatch. com/ ).  Uzmimo npr.  Linux Mint distribuciju , cimet , KDE , su odlicna zamena ako tako moze da se kaze za win 7 , a da ne govorim o istorijskom dekici XP -u . . .  on je zapravo savrseniji od win 7 ( za igre postoje razne konzole ko hoce da se igra ) kada uzmemo u obzir da nema potrebe po instaliaciji skidati fles plejer . . .  antivirusne programe krekovati , otkljucavati , sve mu je po difoltu instalirano JAVA etc.  . . .  Brzi je i stabilniji od win 7 za 200 %.  Brze otvara pregledace , nije zahtevan ,windows 7 32 bit-a radi tu i tamo na 1 GB ,
64-bit-a na 2 gb minimum . . .  jer je windows napravljen da se pare trpaju amerima u dzep ,ja ne bi dalje komentarisao svako ima pravo na svoje misljenje i izbor , ali ja glasam za Linux , koji ce vrlo brzo pregaziti sve windowse . . .  toliko od mene pozzz
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.087 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.