Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

 Napomena: Za sva pitanja u vezi kupovine novog hardware-a ili procene vrednosti i preporuke koristite - ovu temu

Spyware,sta je,kako radi,kako se zastititi? :: Kako rade mreze :: Burek Anti-virus software review :: Index tema koje ne treba propustiti

Idi dole
Stranice:
2 3 ... 16
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Besplatno podešavanje računara u samo 10 koraka  (Pročitano 53024 puta)
16. Dec 2006, 17:54:05
Supermoderator
Legenda foruma


Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
     Besplatna generalka


Svedoci ste hrpe softvera na Internetu koji vam nude razne načine da očistite, podesite i ubrzate računar do besvesti i izvučete i zadnji atom snage iz svog procesora… naravno za određeni iznos dolara, ali postoje načini da to sve učinite besplatno.
 
Kao što smo već rekli postoji mnoštvo softvera koji vam nude održavanje računara u top formi. Znači razne optimizacije, čišćenja i ubrzanja, kako računara tako i internet veze, bez obzira radilo se o običnoj modemskoj vezi, ISDN, ADSL…
Medjutim, velika većina takvih programa zahteva i određenu naknadu za svoj posao, odnosno određeni iznos dolara koji ponekad i nije prihvatljiv svima. Da li ste se ikada upitali šta u stvari rade takvi programi?

Kako uspevaju očistiti "smeće"  koje se nakupljalo mesecima i sada vaš računar više ne radi onako glatko!  Odjednom počinju i problemi sa internetom, veza je prespora i stranice se učitavaju predugo.  I uz sve to sada se više ne želi niti ugasiti onako brzo, nego čučite uz monitor i razmišljate da li će se uopće "već jednom ugasiti?"
No dobro, ako ste iskusili neke od ovih ili sličnih problema, znači da je došlo vreme da napravite "generalnu čistku", a mi ćemo vam pokazati kako da to učinite besplatno u 10 jednostavnih koraka.

1. Uklonite nepotrebne stvari


     Prvo pa generalno


Prvi potez je uklanjanje svih nepotrebnih programa, igara i dokumenata koji vam nisu potrebni ili ih uopšte ne koristite.
U kontrol panelu nalazi se ikona pod nazivom "Add or Remove" gde možete videti koji su programi instalirani na vaš računar i odlučiti koje želite ukloniti. Manje - više svi to znamo, ali većina korisnika i ne primeti ikonu pod nazivom "Add/Remove Windows Components" gde možete ukloniti komponente koje dolaze sa Windowsima.
Dovoljno je maknuti kvačicu ispred programa koje ne želite više koristiti i kliknuti na Next. Ako poželite ponovno vratiti te programe, označitite prazni kvadratić i kliknite na Next.
 
Neki Windows programi nisu vidljivi u "Add/Remove Windows Components" npr. Windows Messenger, ali možete ih učiniti vidljivim na sledeći način:
Otiđite u vaš Windows direktorijum i onda u poddirektorijum INF. nađite datoteku koja se zove sysoc.ini .                 
Otvorite je u Notepadu, nađite red msmsgs=msgrocm.dll,OcEntry,msmsgs.inf,hide,7 i izbacite reč hide, tako da izgleda ovako msmsgs=msgrocm.dll,OcEntry,msmsgs.inf,7 . Sačuvajte promene i sada će Messenger biti vidljiv za deinstaliranje.

2. Start-up programi i efekti


     Kako isključiti ?


Instaliranje puno programa može napuniti vašu registry bazu nepotrebnim programima koji se startuju sa pokretanjem računara, što može dovesti do usporavanja računara i zauzimanja dela memorije.
 
1. Pokrenite Regedit, "Start - Run  i upišite regedit ,  zatim kliknite na "ok"
2. Dođite do ključa HKEY_CURRENT_USER\ Software\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Run
3. Kada ste došli do ključa,na desnoj strani možete identifikovati programe koje ne želite pokrenuti pri startu računara.
4. Desni klik na program koji ne želite da se pokrene pri startu računara i odaberite "Delete".
Na ovaj način programi neće biti učitani u memoriju sve dok ne bude potrebe za njima.
 
Uklanjanje vizualnih efekata takođe će osloboditi deo raspoložive memorije.
Idite u Settings - Control Panel - System - Advanced i pod stavkom Performance kliknite na dugme Settings i u prozoru Visual Effects ostavite kvačice samo na "Use drop shadows… i Use visual styles…" ,sad kliknite na Advanced i pod opcijom Memory usage označite Programs, zatim kliknite Apply i sve je ostalo isto, a vaš računar radi brže.

3. Oslobodite još memorije


     Nepotrebni DLL - ovi i servisi


Ako koristite puno programa u vreme rada, svi dll-ovi (dynamic linked library) se učitavaju u memoriju od strane Windows Explorera.
To utiče na količinu raspoložive memorije, kao i na brzinu rada samog računara. Evo kako naterati Windows XP da izbaci iz memorije sve nepotrebne dll-ove:
 
Potražimo u registry-u  HKEY_LOCAL_MACHINE - Software - Microsoft -  Windows-CurrentVersion-  Explorer. U ovom ključu kreirajte novi Dword unos imena AlwaysUnloadDLL i postavite mu vrednost na 1.
 
Servisi su programi koji se pokreću sa Windowsom i oni nepotrebni utiču na performanse računara.
Idite u Start - Run i upišite services.msc i sada ste dobili listu servisa koje možete isključivati i uključivati desnim klikom,odaberete Properties i zatim Disable. Sada je servis isključen.

Ako ne pretražujete često datoteke na računaru isključivanjem servisa indexing možete malo poboljšati performanse.

4. Čišćenje Registry baze


     Dubinsko čišćenje


Recimo da često dodajete i uklanjate programe i da vodite računa o deinstalaciji programa. Ali i pored svega ovog vaše "registry" datoteke liče na monstrume i zbog njihove veličine je rad na vašem računaru otežan.
U ovom slučaju upotrebićemo izvrstan program RegSeeker koji će ponuditi i više od čišćenja.
 
Na samom početku nudi pregled instaliranih i pokrenutih, odnosno Start up programa, koje po želji možete sprečiti da se pokreću sa Windowsom, pa brisanje Histories datoteka i Cookiea koje vaš internet browser sakuplja prilikom surfovanja.
Uz sve to, RegSeeker vam u meniju "Tweaks" nudi i nekoliko vrlo korisnih trikova i opcija.
 
I dolazimo do glavnog dela koji se zove Clean the Registry. Sve što trebate učiniti je, kliknuti na dugme "ok" i pričekati da se završi skeniranje, zatim kliknite na Select all i desnim klikom miša odaberite opciju Delet selected items. Sada je vaš Registry očišćen od nakupljenog smeća.
 
U slučaju da nakon čišćenja računar ne radi kako treba, RegSeeker je napravio Back up svih obrisanih datoteka koje možete vratiti pritiskom na dugme Backups.

5. XP na krilima


     Brzi i žestoki


Ovu promenu mogu izvesti svi korisnici Windows XP operativnog sistema, ali zbog izuzetne potrebe za memorijom njen učinak neće biti vidljiv kao ubrzanje, raspolažete li sa manje od 256 MB radne memorije.
 
DisablePagingExecutive - uključivanjem ove opcije sprečavate čuvanje određenih aplikacija na tvrdi disk vašeg računara. Sa tim ćete znatno ubrzati sve procese, jer poznato je da radna memorija i hiljadu puta brža od virtualne na tvrdom disku. Vrednost ove opcije je 0, da bi je uključili postavite je na 1.
 
Ovu postavku nalazite na sedećem mestu u registry editoru: HKEY_LOCAL_MACHINE  - System -CurrentControlSet -  Control -  SessionManager -  Memory Management.
 
Sljedeća opcija koju nalazite odmah do pre spomenute je: LargeSystemCache. Kada uključite ovu opciju, "prisiljavate" učitavanje operativnog sistema i njegovih procesa u memoriju.
 
S ovom promenom Windows XP učitava jezgro operativnog sistema i drži ga u memoriji, čineći celokupni sistem mnogo bržim i življim za rad.

6. Ubrzajte prenos podataka


     DMA - mode


Win XP ne postavlja ispravno DMA mode na IDE kanale. Većina CD-ROM-ova podržava ovaj način rada,ali XP ih gotovo uvek stavlja u PIO (sporiji) način rada. DMA neće ubrzati vaš CD-ROM,ali će koristiti manje procesorske snage i time ubrzati prenos podataka.
Evo kako:
1. Otvorite Device Manager (My Computer-Hardware-Device Manager)
2. Kliknite na znak plus pored "IDE ATA/ATAPI Controllers" i dva puta kliknite na "Primary IDE Channel"
3. Pod "Advanced Settings" proverite Device 1 postavke. Verojatno je postavljeno na PIO transfer mode.
4. Postavite ga na "DMA if available".
Isto ponovite i za "Secondary IDE Channel" ako je u PIO modu.
 
Ukoliko ovo ne pomogne, u većini slučajeva pomaže reinstaliranje IDE kanala koji ne želi prihvatiti DMA mode, na sledeći način:
 
Desni klik na IDE kanal, zatim uninstall i pritisnite ok.
Restartujte računar i pogledajte sada da li je IDE kanal prihvatio DMA mode.
 
U nekim slučajevima najviše što ćete dobiti je MultiWord, ali i to je u svakom slučaju puno bolje od PIO moda.

7. Još malo ubrzanja


     Konačni obračun


a) Nemojte zaboraviti koristiti alat za defragmentaciju diska. Naći ćete ga pod "Start/ Programs/ Accessories/ System Tools/ Disk defragmenter". Održavanjem diska na ovaj način, odnosno defragmentacijom možete povećati performanse računara do 10 % i produžiti vek trajanja HD-a.
 
b) Ako imate malo više "RAM-a", a to se odnosi na korisnike koji imaju 256 MB i više, možete podesiti Windows da je koristi maksimalno.. Otvorite "SYSTEM.INI" datoteku iz "Windows" "direktorijuma" i u "[386Enh]" delu dodajte liniju "ConservativeSwapfileUsage=1". Na ovaj način ste ustvari naznačili Windowsu da značajno smanji korišćenje virtualne memorije.
 
c) Kada već imate otvoren SYSTEM.INI, za efikasnije korištenje DMA mogućnosti dodajte i liniju "DMABufferSize=64". Snimite promene i napravite restart računara!

8. Ubrzajte surfovanje


     Internet na steroidima


Na Internetu možete naći hrpu programa koji vam nude brže spajanje i učitavanje programa te web stranica i po pravilu gotovo nikada nisu besplatni. Svi obećavaju veliko ubrzanje bez obzira koji tip veze koristili; običan modem, ISDN vezu ili neki novi, još brži način spajanja na Internet.
 
Osjetno ubrzanje možete postići malom ispravkom registry ključa. Pokrenite Regedit i potražite ključ koji se nalazi na sledećem mjestu: HKEY_LOCAL_MACHINE - Software - Microsoft - Windows - Current Version -  Explorer - RemoteComputer -  NameSpace.

Na ovom mestu postoje dva prisutna ključa; jedan od njih je [D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0O60F5BF]. Obrišite ga. Nije potrebno ponovno pokretati računar kako bi primetili ubrzanje koje nastaje ovom jednostavnom izmenom u Registry editoru.
 
Ovim ste ustvari ispravili jedan od bugova u XP Windowsima.

9. Podesite modem


     Modem na maksimum


Spojili ste se na Internet i zadovoljni ste prikazanom brzinom, ali ipak vam se čini da je protok podataka katastrofalan.
 
Upotrebili ste sve moguće trikove, "Tweak" programe i "Dial up" ubrzivače, a čini vam se da sve to negde drugde radi mnogo lepše. I pitate se da nije možda greška u modemu ili lošoj telefonskoj liniji.
 
Vjerojatno nije, nego je greška u premaloj brzini "port-a" na kojem modem radi. "COM port-ovima" je po defaultu brzina podešena na "9600 bps".
 
Otvorite Device manager ( Start - Settings - Control Panel - System - Hardware - Device Manager) kliknete na zatim na Ports, i odaberete "port" na kojem se nalazi modem. Kliknete zatim na Properties, Port settings, i promenite Bits per second na najveću vrednost i kliknete na "OK". Sada je brzina na kojoj "port" vrši komunikaciju puno veća i nije ograničavajući faktor.

10. Završni radovi


     Uštimavanje


Iako Windowsi imaju još puno opcija za podešavanje, mogućnosti za tweak-ovanje i primenu ponekog trika, nećemo ih sada opisivati jer bi to preraslo u jedan ogroman članak koji ne bi mogao nositi naslov "Podešavanje u 10 koraka" jer bi smo morali dodati još jednu nulu na ovu brojku.
 
No, ostavili smo vam mogućnost da se sami poigrate alatom koji dolazi sa Windowsom i ima puno opcija za podešavanje, a zove se Group Policy Editor.
 
Do ovog alata dolazite na sledeći naćin: Start - Run i upišite gpedit.msc , kliknite na "ok" i otvorile su vam se mogućnosti za detaljno podešavanje Windowsa, bez kopanja po registry bazi ili zavirivanja u Control Panel.
 
Uživajte!Izvor: Colicweb

« Poslednja izmena: 16. Dec 2006, 18:44:31 od MunkaZe »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan


НУСКНВП

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12841
Zastava Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
Супер, комп ми је, много, бржи. :flower:

До овога нисам успео да дођем. ](*,)  Наиме, тражио сам у инсталационом фолдеру "Windows" на "С" партицији и нема. ](*,)  Како доћи до овога:

Citat
Otiđite u vaš Windows direktorijum i onda u poddirektorijum INF. nađite datoteku koja se zove sysoc.ini .   

Citat
b) Ako imate malo više "RAM-a", a to se odnosi na korisnike koji imaju 256 MB i više, možete podesiti Windows da je koristi maksimalno.. Otvorite "SYSTEM.INI" datoteku iz "Windows" "direktorijuma" i u "[386Enh]" delu dodajte liniju "ConservativeSwapfileUsage=1".

 :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help:

IP sačuvana
social share
Edit by chelavi1: Maksimalna dozvoljena velicina slika u potpisu je visina: 60pix, sirina: 468pix i velicina 20KB
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma


Life iz simple, make choices and don't look back

Zodijak
Pol
Poruke 50236
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla K-Meleon 0.9
naravno da ima  :chuckel:
IP sačuvana
social share
Od kada su fenicani izmislili novac pitanje zahvalnosti je za mene reseno
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Poznata licnost


Moj licni tekst :-?

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 3589
Zastava Oreskovica
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
mob
Apple iPhone 4
sysoc.inf

nije .ini bar kod mene :)
IP sačuvana
social share
Pozdrav, Nenad ® !
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma


Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
Initialization file used with Microsoft Windows 3.x, 95, and 98 to initialize system settings for the computer, such as the fonts, keyboard, language and various other settings. The system.ini file is located in the C:\windows directory and its backup is the system.ini file. Users looking to view or edit the system.ini file can use the sysedit or msconfig utilities.

Users who are running Windows NT 4.0, 2000, XP, or later operating systems no longer have a system.ini. Instead of storing these settings in this file they are stored in the system registry.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan


НУСКНВП

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12841
Zastava Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
Да ли треба да изгледа овако:

"[386Enh]ConservativeSwapfileUsage=1"

или овако:

"[386Enh]
ConservativeSwapfileUsage=1
"

Претпостављам да ово "DMABufferSize=64" треба, просто, дописати. :-k

"poddirektorijum INF" не умем да изнађем. :oops: :help:
« Poslednja izmena: 17. Dec 2006, 11:39:39 od Davidovac »
IP sačuvana
social share
Edit by chelavi1: Maksimalna dozvoljena velicina slika u potpisu je visina: 60pix, sirina: 468pix i velicina 20KB
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost


Nemoj silom,...Uzmi veći čekić

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2616
Zastava Belgrade
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
mob
SonyEricsson C510
Control Panel/Folder Options/View/Show hidden files and folders
"poddirektorijum INF" не умем да изнађем. :oops: :help:
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan


НУСКНВП

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12841
Zastava Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
Какав сам глупантроп. ](*,) ](*,) ](*,) ](*,) ](*,)

Не причај, ово, никоме. :mrgreen:
IP sačuvana
social share
Edit by chelavi1: Maksimalna dozvoljena velicina slika u potpisu je visina: 60pix, sirina: 468pix i velicina 20KB
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik


pozz narode

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.1
mob
Nokia 7610
"[386Enh]""ConservativeSwapfileUsage=1""DMABufferSize=64" 
jel treba ovo ovako  da se upise ?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik


pozz narode

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.1
mob
Nokia 7610
odnosi se na skripti system ini .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 16
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: 24sata :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.142 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.