Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ministar prosvete o promenama koje čekaju đake, roditelje  (Pročitano 4697 puta)
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 16.0
to sto je meni trebalo nijedna socijologija nije mogla da mi pruzi....
vjera ima daleko efikasniji i brzi i laksi pristup ljudima...svestena lica su ti za pet minuta u glavi....
sve su to ljudi koji psihologiju i sociologiju imaju u noktu....malog prsta lijeve ruke  Smile
i nisam ja jedini...kojem su svestena lica vratila miran san...
potrazio sam svoj neki mir kod njih...  Smile  i trazio neke odgovore od njih..po preporuci....
ali pricam o sebi...
« Poslednja izmena: 06. Sep 2016, 16:31:25 od bobaK_bl »
IP sačuvana
social share
odmorit ces oci od moga pogleda na svijet...od svih stvari s kojim zivis ..koje  ne vidis ...a vidis ih sve....
cmokaaaaaaaaaaaa    Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 48.0
Kuda bi odvelo roditeljsko ocenjivanje nastavnika

Koliko su zaista roditelji kompetentni da ocenjuju rad nastavnika?

I da li bi se ideja novog ministra prosvete, Mladena Šarčevića mogla pretvoriti u nekakvu vrstu presije ili ucene roditelja prema nastavnicima. Ministar Šarčević svakako je uzburkao javnost svojim predlogom i podelio roditelje i školu.

Roditelji često misle da im dete nije pravično ocenjeno, jer nemaju realan stav kada su u pitanju njihova deca. Moguće je i da roditelji budu u pravu, ali je mnogo verovatnije da bi uvođenje roditeljskog ocenjivanja nastavnika samo dodatno podstaklo korupciju i pad nastavničkog autoriteta.

I prosvetni radnici ovu ideju prihvataju vrlo rezervisano. Oni, naime, ističu da je neka vrsta nadzora nad radom nastavnika dobrodošla, ali istovrmeno ističu da je potrebno utvrditi jasna pravila i kriterijume po kojima bi se to radilo.

"Niko nikome nije neprijatelj, nikome neće roditelj biti dodatni inspektor, ali ćemo videti šta ko od nas treba da procenjuje i šta nam je zajednički cilj. Imprerativ je da su deca u centru pažnje", poručio je ministar Šarčević.

Zlatko Grušanović, direktor beogradske Osnovne škole “Vuk Karadžić” smatra da bi bilo dobro da se nastavnici nekako ocenjuju, kako bi se odvojili dobri i loši predavači. "Realno, nisu ni svi nastavnici isti. Ima dobrih i loših. Roditelji mogu da bude jedan od segmenata u tom procesu ocenjivanja, ali ključni faktor bi, prema mom mišljenju, trebalo da budu rezultati rada nastavnika", ocenjuje Grušanović za Blic.

Nadzor nad nastavnicima bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude kontinuiran, jer se samo tako može doći do relevantnih rezultata. "Mnogi roditelji se u školi pojave tek pred kraj godine, kada se zaključuju ocene. Tada pokušavaju sve i svašta ne bi li popravili ocenu detetu", dodaje on.

Ni Milan Jevtić, nastavnik istorije u Politehničkoj školi u Kragujevcu i potpredsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, ne odbacuje unapred ovu ideju, ali ističe da prosvetari nemaju dovoljno informacija u vezi sa time šta je ministar želeo da kaže. On napominje da su prosvetni radnici najocenjivaniji, jer to radi čak 11 inspekcija i raznoraznih tela.

"Zavisi koji bi bili parametri za ocenjivanje nastavnika. Većina roditelja, naime, nije kompetentna da ocenjuje, na primer, pedagoški rad i pitanje je šta oni žele, da li da im dete dobije dobru ocenu ili da nešto nauči. Mislim da isto koliko roditelji ne bi voleli da ih nastavnici ocenjuju o tome kakvi su roditelji, da ni mi ne bi voleli da nas roditelji ocenjuju", kaže Jevtić.

Baš zbog toga, kako kaže, postoji opasnost da roditelj negativnom ocenom “kazni” nastavnika koji je njegovom detetu dao lošu ocenu, iako je to, recimo, sasvim zasluženo. On dodaje i da bi, u svako slučaju, ova ideja, pre nego što se realizuje, morala da bude zakonski regulisana.

Psihoterapeut Zoran Milivojević smatra da treba da postoji društveni ugovor između škole i roditelja. "To je postojalo pre 30 godina. Roditelji i škole su sarađivali, kako bi deca izrasla u obrazovane i socijalizovane osobe. Kako se model vaspitanja promenio, tako je nastao i konflikt između škole i roditelja. Za to imate argumente i sa jedne i sa druge strane. Roditelji smatraju da nastavnici nisu kao što su nekada bili i obrnuto. Roditelji štite decu od škole, a nastavnici se plaše roditelja, raznih tužbi, inspekcija, skandala. Tu sada postoji latentni sukob", objašnjava Milivojević.
IP sačuvana
social share
Ako se neko i prepozna u mojim porukama to nije do mene već do njega  Smile
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 48.0
"Roditelji nekompetentni da ocenjuju nastavnike"

Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) Aleksandar Lipkovski izjavio je danas da ne podržava to da roditelji treba da ocenjuju rad nastavnika u školama, jer kako je naveo, "nisu kompetentni".

Lipkovski je rekao novinarima u Palati Srbija posle sednice NPS-a da je ipak moguće naći "neki modus" u kojem bi se mišljenje roditelja uzimalo u obzir. "Moraju se znati uslovi pod kojim bi se i na koji način bi se takvo neko ocenjivanje, da kažemo pod navodnicima, uvodilo. Kad budemo znali predlog, onda ćemo znati i odgovor. Za sada mogu da kažem - načelno sam protiv toga", rekao je Lipkovski.

Оn je objasnio da je potrebno da neko ima mnogo iskustva, znanja iz struke i uvida u stanje stvari da bi mogao nekoga da ocenjuje. "Roditelji uglavnom imaju preokupaciju koja se zove njihovo dete, a ne gledaju sistem u celini. Prema tome, mislim da ne bi bilo dobro da roditelji ocenjuju", rekao je predsednik NPS.

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević najavio je ranije da će uloga roditelja u školi biti mnogo veća, i da će oni ubuduće ocenjivati i rad nastavnika i direktora.
Autor: Beta
IP sačuvana
social share
Ako se neko i prepozna u mojim porukama to nije do mene već do njega  Smile
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Sagittarius
Pol
Poruke 3536
Zastava r djen tina hebote...
OS
Windows
Browser
Chrome 52.0.2743.116
nek se trese nastavnicka gamad. konacno tu treba izdvojiti zito od kukolja. ako nisu sami mogli to do sad da urade (jebalo im se bas) onda to neka urade roditelji.
Smile
IP sačuvana
social share
Non nobis domine, non nobis, sed nomine tuo da gloriam.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 70
OS
Windows 7
Browser
Chrome 53.0.2785.101
Citat: zoranjurkovic5@gmail.com 06. Sep 2016, 23:56:34
Odvelo bi u dalji sunovrat obrazovnog sistema u Srbiji (onoga što je ostalo), vodilo bi u dalji sukob roditelja i nastavnika, što i jeste cilj, stvaranje tenzija.

Generalno, kao i 90% novozakona u Srbiji, to je samo prepisano odnekud, ne znam (naravno da znam ali pišem da ne znam zbog momenta) zbog čega oni imaju tu profašističku ideju da u svakom deliću planete treba da se živi onako kako je neko propisao i samoproglasio kao "progres"? Odakle dolaze te sumanute ideje, ko je i kada te ideje proglasio kao "poželjne"?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Sagittarius
Pol
Poruke 3536
Zastava r djen tina hebote...
OS
Windows
Browser
Chrome 52.0.2743.116
osnovno i srednje obrazovanje je sviranje qurcu.
visoko je ono koje treba potencirati i dati mu prioritet.
svi drobe ''kako je nekad bilo drugacije, znalo se u skoli ko kosi a ko vodu nosi..'' i sta smo dobili od tog obrazovanja? 24.000 miliona eura spoljnog duga. nepostojecu privredu. prosecnu platu 370eur.
tako da...marsh u kurac! Smile
« Poslednja izmena: 14. Sep 2016, 10:45:57 od Hunab_Ku »
IP sačuvana
social share
Non nobis domine, non nobis, sed nomine tuo da gloriam.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows 7
Browser
Chrome 52.0.2743.116
osnovno i srednje obrazovanje je sviranje qurcu.
visoko je ono koje treba potencirati i dati mu prioritet.
svi drobe ''kako je nekad bilo drugacije, znalo se u skoli ko kosi a ko vodu nosi..'' i sta smo dobili od tog obrazovanja? 24.000 miliona eura spoljnog duga. nepostojecu privredu. prosecnu platu 370eur.
tako da...marsh u kurac! Smile
dobar svaki nivo obrazovanja je neizmerno vazan

nek se trese nastavnicka gamad. konacno tu treba izdvojiti zito od kukolja. ako nisu sami mogli to do sad da urade (jebalo im se bas) onda to neka urade roditelji.
 Smile
nece to ni roditelji uraditi
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.11 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.