Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 09. Avg 2025, 12:22:37
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
2 3 ... 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: BBC intervju: Mihail Gorbačov  (Pročitano 6992 puta)
22. Sep 2009, 14:33:01
Jet set burekdzija

Tihi protest!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5132
Zastava Majevica
OS
Windows XP
Browser
Safari 3.0.195.21
mob
Ericsson T28
U Evropi se ove godine obeležava dvadeset godina od kolapsa komunizma, pada berlinskog zida i početka krupnih geopolitičkih i ekonomskih promena koje su dovele do toga da mapa Starog kontineta izgleda onako kako izgleda danas.
Burnih događaja iz 1989. godine ne bi nikada bilo da se na čelu Sovjetskog saveza nije nalazio Mihail Gorbačov, čovek čije su reforme u velikoj meri doprinele padu komunizma - iako mu to nije bila prvobitna namera.

Dve decenije nakon potresa u Evropi, u razgovoru za BBC Gorbačov je govorio o ruskoj današnjici i o potrebi da se zemlja demokratizuje i modernizuje.

"Mislim da se 1989. godine svakako desila promena na bolje. Oko toga nema sumnje. Mi u svojoj zemlji nismo imali neophodne slobode, pre svega slobodu govora - generalno gledano, nismo imali slobodu. U zemlji čije je stanovništvo medju najbolje obrazovanim na svetu imali smo izbore na kojima ste mogli da glasate samo za jednog kandidata! Bila nam je potrebna promena", kaže Gorbačov za BBC.

Protiv ujedinjenja Nemačke

Posle kolapsa komunizma i pada Berlinskog zida, istočni i zapadni Nemci užurbano su krenuli put ujedinjenja.

Gorbačov je , međutim, bio protiv toga, i kaže da nije bio usamljen - protiv ujedinjenja su, prema njegovim rečima, bili i tadašnji britanski premijer Margaret Tačer i francuski predsednik Fransoa Miteran:

"Bili smo u kontaktu sa rukovodstvom Britanije i sa Francuzima, sa Miteranom i Tačer, i oni su vrlo jasno rekli da to ne treba da se desi, da to treba zaustaviti. Pitao sam ih da li imaju neki predlog - nisu imali nikakav predlog. Hteli su samo da ostvare svoje ciljeve koristeći druge, koristeći nas - hteli su da Gorbačov to uradi. Hteli su da ja sprečim ujedinjenje Nemačke. U tome su grešili. Uzgred budi rečeno, u sledećoj fazi su svi učestvovali u pripremi dokumenata i ugovora koji su kasnije potpisani."

Dostojanstveni penzionerski dani

U zgradi Gorbačovljeve fondacije, hodnici su puni nagrada koje je poslednji lider Sovjetskog Saveza dobio sa svih strana sveta u znak zahvalnosti za njegov doprinos promenama u svetu. Na jednom postamentu je, na primer, deo berlinskog zida.

Kod kuće, međutim, Gorbačov nije toliko popularan, ali se u penziji drži dostojanstveno. Odbija da otvoreno kritikuje Vladimira Putina, ali ako malo zakopate ispod površine, biće vam jasno da mu se ne dopada dosta toga u današnjoj Rusiji:

"Partija je loša kopija partije one iz vremena bivšeg Sovjetskog saveza. Mislim na vladajuću partiju, Jedinstvenu Rusiju. Ona je loša kopija Komunističke partije. Mi bi trebalo da idemo dalje na putu demokratizacije, i Amerikanci nam posebno često ukazuju na to da nam treba demokratije. Znamo mi to. Amerikanci su svoju demokratiju gradili 200 godina, a žele da mi to uradimo za 200 dana", kaže Gorbačov.

"Specifičan oblik demokratije"

Na spekulacije o tome da bi Vladimir Putin mogao ponovo da se kandiduje za predsednika i da na vlasti bude još 12 godina, Gorbačov za BBC kaže:

"Mislim da treba potovati sve što je rezultat demokratskog procesa. 'Dvojac' na čelu zemlje je specifičan oblik demokratije u današnjoj Rusiji. Mislim da je prerano pokrenuto pitanje da li će se Putin ponovo kandidovati, i nije mi se dopalo kada je rekao da će sesti sa predsednikom Medvedevim i odlučiti. Mislim da to treba da odluče glasači, narod. A nisam čuo da je pomenuo narod. Mislim da to nije u redu. Takodje, mislim da je potrebno raditi na modernizaciji naše ekonomije, našeg društva i kulture. A to je moguće postići samo u demokratskoj atmosferi, ako gradjani u tome učestvuju i ako ima više slobode. Modernizacija i demokratija su neraskidivo povezani. Mi treba da modernizujemo svoju zemlju, ali se to ne može postići pritiscima, naredbama i dekretima, to se može postići samo u demokratiji. U tome moraju da učestvuju gradjani. Bez njih ne možemo uspeti", rekao je na kraju intervjua koji je dao za BBC poslednji sovjetski lider, Mihail Gorbačov.
BBC

Njegovi postupci su imali uticaja na čitav svijet, a najgore je prošla SFRJ.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3215
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20

Njegovi postupci su imali uticaja na čitav svijet

Tačno, veliki čovek koji će sigurno ostati upamćen u istoriji kao pozitivna ličnost.

Citat
a najgore je prošla SFRJ.

Apsolutno netačno. Agonija SFRJ nema nikakve veze sa Gorbačovim i njegovom politikom.

SFRJ je bila trula iznutra, sa narodima i narodnostima koji se mrze vekovima i imaju neraščišćene račune još iz preistorije. Jugoslavija je bila veštačka tvorevina i nije imala budućnost, nikakva komunistička čvrsta ruka nije mogla da je održi.

Bilo je samo pitanje vremena, ja se sećam kad je Tito umro, odmah su među narodom kolale priče da je Jugoslavija gotova. To se potpuno otvoreno govorilo, čak ni komunističke vlasti nisu hapsile ljude zbog toga, a privodili su za sve i svašta. I njima je bilo jasno koliko je sati.

Zaključak, ništa Gorbačov nije doprineo agoniji jugoslovena, taman da je u Moskvi bio na vlasti lično Staljin, SFRJ bi prošla isto kako je prošla. Njen opstanak nije ugrožavan spolja, ona je razorena iznutra.
IP sačuvana
social share
Nacionalizam je, pre svega, paranoja.  ~  Danilo Kiš (1935 - 1989)

Patriotism is the last refuge of a scoundrel.  ~  Samuel Johnson
Pogledaj profil GTalk Skype Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Sreća je kada ti smrt zakuca na vrata a ti nisi tu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15304
Zastava Сремска Митровица
OS
Windows Vista
Browser
Safari 4.0.2
mob
Alcatel 
Gorbačov je belosvetska bitanga. Nije istina da je Gorbačov bio antikomunista. Sve što je uradio , zajedno sa pijanim Jeljcinom je rastakanje Rusije. Odakle im pravo , da daju samostalnost nekim delovima Rusije, koji nikada nisu bili samostalni.

Raspad SSR-a je bio okidač za raspad SFRJ. Na žalost Milošević nije shvatio niti pozadinu raspada SSR-a , niti poziciju Srbije u takvoj situaciji.
« Poslednja izmena: 23. Sep 2009, 06:55:45 od Perudji »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.2
Gorbačov je belosvetska bitanga. Nije istina da je Gorbačov bio antikomunista. Sve što je uradio , zajedno sa pijanim Jeljcinom je rastakanje Rusije. Odakle im pravo , da daju samostalnost nekim delovima Rusije, koji nikada nisu bili samostalni.

Raspad SSR-a je bio okidač za raspad SFRJ. Na žalost Milošević nije shvatio niti pozadinu raspada SSR-a , niti poziciju Srbije u takvoj situaciji.
sasvim se slazem.
------------------------
Citat
Kod kuće, međutim, Gorbačov nije toliko popularan
otkud to?  Smile Smile
Citat
ali se u penziji drži dostojanstveno.
to je najbitnije!  Smile Smile Smile sad mi je pao kamen sa srca,kada znam da se on,za razliku od njegove drzave,odrzao dostojanstveno...  Smile Smile Smile 
Citat
Mi bi trebalo da idemo dalje na putu demokratizacije, i Amerikanci nam posebno često ukazuju na to da nam treba demokratije.
hahaha...  Smile Smile sreca,pa Putin nije poput tebe,da skace i na najmanju zamerku amera. Smile
Citat
Amerikanci su svoju demokratiju gradili 200 godina
demokratiju? d.e.m.o.k.r.a.t.i.j.u.???????  Smile Smile Smile Smile Smile Smile
Citat
"Bili smo u kontaktu sa rukovodstvom Britanije i sa Francuzima, sa Miteranom i Tačer, i oni su vrlo jasno rekli da to ne treba da se desi, da to treba zaustaviti. Pitao sam ih da li imaju neki predlog - nisu imali nikakav predlog. Hteli su samo da ostvare svoje ciljeve koristeći druge, koristeći nas - hteli su da Gorbačov to uradi. Hteli su da ja sprečim ujedinjenje Nemačke. U tome su grešili. Uzgred budi rečeno, u sledećoj fazi su svi učestvovali u pripremi dokumenata i ugovora koji su kasnije potpisani."
jao,jadan...  Smile on tako fin i posten,nije hteo to da uradi,ali,zla teta iz Engleske ga naterala.  Smile
jos jedna neshvacena postenjacina.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Ма......

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10661
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.14
mob
Samsung 

На шта конкретно мислиш?

Па све и свашта може бити окидач, али ова два догађаја су се независно одиграла, а десила су се зато што је то била неминовност. Чеси и Словаци историјски нису имали никаквих размирица или претензија на територију другога, па ни њихова унија није могла потрајати. Комунизам се као неприродан систем урушавао, а националне идеје су излазиле на површину.

Што се Горбачова тиче, претерују и они који га хвале и они који га оспоравају. Он је једноставно урадио оно што је тад било неопходно. Да није он вероватно би неко други. Да није тад, вероватно би кроз пар година. На дуже стазе, стари поредак се не би могао одржати.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Tihi protest!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5132
Zastava Majevica
OS
Windows XP
Browser
Safari 3.0.195.21
mob
Ericsson T28

Tačno, veliki čovek koji će sigurno ostati upamćen u istoriji kao pozitivna ličnost.

Citat

Apsolutno netačno. Agonija SFRJ nema nikakve veze sa Gorbačovim i njegovom politikom.

SFRJ je bila trula iznutra, sa narodima i narodnostima koji se mrze vekovima i imaju neraščišćene račune još iz preistorije. Jugoslavija je bila veštačka tvorevina i nije imala budućnost, nikakva komunistička čvrsta ruka nije mogla da je održi.

Bilo je samo pitanje vremena, ja se sećam kad je Tito umro, odmah su među narodom kolale priče da je Jugoslavija gotova. To se potpuno otvoreno govorilo, čak ni komunističke vlasti nisu hapsile ljude zbog toga, a privodili su za sve i svašta. I njima je bilo jasno koliko je sati.

Zaključak, ništa Gorbačov nije doprineo agoniji jugoslovena, taman da je u Moskvi bio na vlasti lično Staljin, SFRJ bi prošla isto kako je prošla. Njen opstanak nije ugrožavan spolja, ona je razorena iznutra.

Ima ona emisija Tito - Crveno i Crno, pa spominju hrvatsko proljeće i šovinizam, drug Brežnjev hitno dolazi u posjetu Titi i govori mu da smiruje ovo ili će on da smiri.

Da se komunistički blok još održao, a da su se Albanci i Hrvati bunili, ja bih prvi bi za to da tamo crvena armija uvede red. Zapad bi mogao samo to nijemo da posmatra.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3215
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20

Citat

Ima ona emisija Tito - Crveno i Crno, pa spominju hrvatsko proljeće i šovinizam, drug Brežnjev hitno dolazi u posjetu Titi i govori mu da smiruje ovo ili će on da smiri.

Da se komunistički blok još održao, a da su se Albanci i Hrvati bunili, ja bih prvi bi za to da tamo crvena armija uvede red. Zapad bi mogao samo to nijemo da posmatra.

Naravno, lako je tuđim kurcem gloginje mlatiti.

Pitao bih ja tebe da si ti živeo na bonove i tačkice i da si imao 250 grama parizera dnevno za četvoročlanu porodicu, da si najobičnije farmerke kupovao na crnoj berzi za 5 prosečnih plata koje primiš u firmi, da ladu žiguli čekaš 5-7 godina od dana kad si je uplatio, da imaš u svom stanu ugrađene prislušne uređaje za koje znaš da postoje i ne smeš da ih takneš itd.

Pitao bi te onda da li si za opstanak komunizma, sve zarad spašavanja jedne trule, veštačke tvorevine. Nema ništa na silu, ničija nije do zore gorela.

Jugoslavija, tamnica i klanica naroda, je otišla na smetlište istorije, tamo gde joj je bilo jedino mesto
IP sačuvana
social share
Nacionalizam je, pre svega, paranoja.  ~  Danilo Kiš (1935 - 1989)

Patriotism is the last refuge of a scoundrel.  ~  Samuel Johnson
Pogledaj profil GTalk Skype Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.2
da imaš u svom stanu ugrađene prislušne uređaje za koje znaš da postoje i ne smeš da ih takneš itd.
jel znas neki primer za to?  Smile
znaci,bas za ugradjivanje prisluskivaca u civilne stanove?(a za namerno-tanke zidove znam)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Tihi protest!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5132
Zastava Majevica
OS
Windows XP
Browser
Safari 3.0.195.21
mob
Ericsson T28
To su bile greške komunista, HDH je trebalo rasparčati kao nacističku Njemačku, a Albance protjerati, a ne sa slugama okupatora praviti zajedničku državu.

I naravno da su Srbi opet platili najveću cijenu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Sreća je kada ti smrt zakuca na vrata a ti nisi tu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15304
Zastava Сремска Митровица
OS
Windows Vista
Browser
Safari 4.0.2
mob
Alcatel 
Nije problem što je raspad SSR-a bio inicijalna kapisla za rasturanje SFRJ, već je problem što Srbi to uopšte nisu shvatili, kako tadašnja vlast, tako i opozicija.Srbija jedina nije želel raspad države, šta više nije to Srbija želele ni kada je ostala sama sa Crnom Gorom. Zašto  tolika želja da se svi zadrže mimo volje ?Da je srpski korpus shvatio nastalu situaciju verovatno bi bili i drugačiji odnosi, pa i raspad bezbolniji.
Gorbačov je rasturio SSR, a kasnije Jeljcin je dao samostalnost nekim narodima koji nisu imali pre toga samostalnu državu ili je to bilo davno:

- Belorusija, nikada nije bila samostalna država
- Ukrajina je bila centar Rusije kao Kosovo Srbije, i,ala je sporadično neku samostalnost
- Uzbekistan , nikad samostalan
  -Azerbejdžan, nikad nezavistan
  -Kirgistan , nikad nezavistan......

Zar je to doprinos razvoju demokratije, a Englezi su se tukli sa Argentinom za nenastanjena Foklandska ostrva. U ostalom ako je to demokratija, mogle bi se rasparčati i SAD i Španija i Nemačka.... Ne to čemu je kumovao Gorbačov je izdaja sopstvene države. Čovek se prerušio, kao Miloševič i obećao bolji život, a mnogi su se probudili u drugoj državi. Kada se SSSR raspao i kada su milioni Rusa ostali van Rusije, trebalo je znati da će se to isto desiti i Srbima, e tada je trebalo sve rešiti mirnim putem. Ako budemo relni priznaćemo da to nisu tada shvatale srpske elite, niti pozicija , niti opozicija. 

Hkj, u Americi se takođe prisluškuju obični građani i to bez sudskog naloga.Koliko znam Buš je to radio.
« Poslednja izmena: 23. Sep 2009, 17:55:53 od Perudji »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 09. Avg 2025, 12:22:37
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.052 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.