Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 11
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Авионски радари са фазираном антенском решетком  (Pročitano 45751 puta)
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 658
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
1978 godine americki spijunski satelit je registrovao,da je mig-31 lansirao raketu r-33 sa visine od 6000m i pogodio niskoletecu raketu-metu na visini od 300m!!!

izvor:Aero-magazin br.22,oktobar 2000.godine!!! Smile

PS: Smile :wave:toliko o tome da nije upotrebljiv za krstarece rakete!!!!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 101
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
@Nikola

Citat
Sto se tice poratnih analiza u Iranu - F14A je dodeljeno 30 pobeda sto je znacajno manje od onoga sto tvrde pojedini inostrani autori

Za te analize koje ti navodis nebi uzeo bas kao najpuzdanije,bez obzira sto potice od samih Iranaca.Kada kazes inostrane autore predpostavljama da tu pre svega mislis na Tom Coopera.
Pratio sam neke njegove diskusije gde je i on sam priznao da nezna tacno iako je intezivno tragao za tim podatcima o  upotrebi AIM-54 i njihovoj efikasnosti u samom ratu.Kada je trazio te podatke od USN glatko su ga odbili.Ono sto je takodje naveo je da su Iranski podatci javno izneseni gotovo po pravili netacni,sto inace i jeste sastavni deo svakog rata.Brojene intervijue koje je imao s Iranskim pilotima  kao i drugim  insajderima  to je i potvrdilo,tako da je to vrlo izvesno.Ono sto je takodje zanimljivo je  da AIM-54A koje su primili Iranci nisu identicne onima od USN,cak su ih proizvodili i na posebnim proizvnodnim linijama.Takodje Iranske AIM-54 nemogu se montirati na USN Tomkete sto samo potvrdjuje da su ipak malo degradiran sistem primili Iranci.Ono sto je takodje znacajno je prema izjavama upucenih (imena mogu poslije navesti ako treba nekome cije ovo i jesu izjave) americka oprema za diagnosticiranje  radara uopste se nemoze koristiti kod IIAF AWG-9 radar jer nebi nista ni pokazivalo.Sve ovo upucuj na to da su ipak izostavili neke stvari kod njih.Ono sto ostaje prava enigma je sistem vodjenja rakete poslije ispaljivanja jer su i tu izmenjene neke stvari-koje e to nece da kazu.Fascinantan je HOJ mod koji ima raketa sto je stvarno revolucinarno cak i za danasnje prilike,a da nepricam za 60-te kad je razvijano.

Koliko su stvari intrigantne govori i sledeci link s diskusijom Tom Coopera i VAD-a o tim stvarima.

http://www.tomcat-sunset.org/forums/index.php?topic=1086.15

Ono sto si naveo za SARH da niko nije bio zadovoljan,RAF je bio prilicno zadovoljan sa Sky Flash gde je na testiranjima pokazan jako dobar Pk.Iako je rat sasvim nesto drugo i jedino validno merilo
mislim da je ova raketa prilicno dobra u svojoj klasi.

Citat
Stvar iz predjasnje diskusije s kojom se ne slazem je toboza prednost Sparrow raketa nad R27.

Koja je od ove dve po tebi bolja AIM-7M ili R-27R?Skoro da su iste godine postale operativne,nemoj samo davati neke diplomatske odgovore:mrgreen:

Za IrAF Mig-25 cuo sam da su imali radar u zadnjem delu range only,te su oni pravili probleme.Otkriveno je tek 2003.god.

Citat
STT/TWS rezim treba birati po zatecenoj situaciji a ne smatrati jedan nadmocniji nad drugim.

Evo malo iz F-16MLU   PILOT’S GUIDE  FM primjer kako to sve izgleda.

The Combined Radar Mode (CRM) includes an A-A search submode called Range While Search
(RWS) and a combination multi-target, track-search submode called Track While Scan (TWS). RWS uses high peak power, a medium Pulse Recurrence Frequency (PRF) wave form, and extensive signal processing to enhance false alarm rejection and optimize target detection. In addition to the long-range search capabilities,RWS has two track submodes named Situation Awareness Mode (SAM) and Two Target SAM (TTS).SAM and TTS provide a higher probability of maintaining target track for vertically maneuvering targets than TWS but at the expense of reduced search coverage and the numbers of targets that can be simultaneously tracked.
TWS can track up to 10 targets while simultaneously conducting A-A search operations. Track prioritization in TWS is based on range with the highest priority target being the closest in range. In TWS, the antenna never pauses on the tracked target(s) to obtain updated information as it does in other track submodes,resulting in a higher susceptibility of TWS breaking track on maneuvering targets than SAM, SAM Multitrack (SMT), or STT. However, TWS is less susceptible to triggering the adversaries’ RWR gear than the other submodes. TWS has been enhanced with a submode called SAM Multi-Target Track (SMT).SMT can simultaneously track up to 9 targets in the TWS scan volume and perform RWS SAM on a bugged target, which can be located outside of the TWS scan pattern.ACM mode is a specialized short-range mode designed for operating in a maneuvering environment.The mode features automatic single target acquisition and track, four pilot-selectable scan patterns, and 5 NM or 10 NM ranges.
RWS, TWS, and ACM submodes team together to provide a significant target detection and track
capability in the high-clutter, look-up, look-down, multi-target environment.

Citat
Ukoliko je protivnik lansirao na nas a znamo da mu radar radi u istom frekventnom opsegu kao nas, izvrsiti ponovno usmeravanje nisanskog snopa na njega i izazvati mu lazna merenja daljine ili cak gubitak zahvata.

Ovo ne kontam ,pa ovo je cisto samoubistvo okrenuti se na njega i stojati kao glineni golub,jer nemas pojma koliko djeluje tvoj metod na njega a znas da na tebe siba raketa 4M- ali recimo da koristimo npr isti X band 8-12GHz
-na razlicitim frekvencijama najvjerovatnije radimo (npr. radar F-16AM ima 16 frekvencija)
-morao bi analizirati njegov radarski signal da bi znao sta treba ometati ili koristiti neki sirkopojasni noise  ometac
-neznas na kom A-A modu radi njegov radar
-radari vec odavno imaju ECCM karakteristike,on bi trebao to prepoznati kao ometanje i odbaciti,filtrirati taj signal
ne znam samo kako ga to mislis zbuniti (osim da mu stvoris laznu sliku da ga napadas)
-ako je pak lansirao raketu s ARS on moze prekinuti zahvat nije mu toliko nuzan.
Ako pak ukljucis ECM e tu vec moras tempirati zbog HOJ mogucnosti raketa s ARS.
To sto si ti naveo koliko ja znam jedino moze APG-77 da istovremeno radi na nekoliko modova ometanje,navodjenje rakete,mapiranje...,ovi konvencionalni nemaju tu mogucnost.

Citat
Nije tajna da su projekti poput Su-30 ili R-77 dovrseni tek pod infuzijom stranog novca i narudzbama. Pa ipak slicnih problema ima i na drugoj strani, na primer Lockheed je bankrotirao u sred proizvodnje F-14A i da nije bilo zajma iranske banke Melli i subvencionisanja drugih zainteresovanih investitora ni USN a ni Iran ne bi nikad dobili narucene avione.

Nemozes sada porediti unapredjenje Su30MK u odnosu na Su-27 i F-14 u odnosu na F-4J.Tomket je svjetlosnim godinam ispred fantoma i u to doba masina sa radarom i naoruzanjem kakve niko nije imao ni dugo godina poslije.Sam koncept i specifikacije bile su ispred svog vremena,a takve stvari zahtevaju ogromnu sumu love.SU-30MKI je samo usavrsena verzija vec dobro ispitane platforme i kada je bio razvijen opet nije mogao parirati F-15K/SG u nekim segmentima.

P.S.

Mr. ACE ili ti ga Nikola I, jel tacno da si ekspert za Falcon 4?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.26
A tvoj izvor je?

analize zapadnih(americhkih) struchnjaka - prema serijskim brojevima aviona prodatih iraku i iranu u tom periodu. dodushe , treba uzeti u obzir da su tachni podaci o iranskim avionima i dalje nejasni ..

preporuchujem knjigu The Iran-Iraq War, 1980-1988, od jevrejskog autora Efraima Karsha

p.s. evo ovde ima dobra knjiga o ulozi avijacije u tom ratu , pozurite dok nisu sklonili  Smile

http://stinet.dtic.mil/oai/oai?verb=getRecord&metadataPrefix=html&identifier=ADA263552
« Poslednja izmena: 29. Apr 2008, 17:43:50 od bf_109_g_6 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4404
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
Прочитао сам ту књигу са тог линка што си поставио. Хвала.

Не спомиње се АИМ-54 али аутор који је иначе мајор америчке војске и предавач на њиховим високим војним школама (а и сама књига је у издању америчког војног ваздухопловног универзитета; Maxwell Airforce Base) је писао у таквом тону да сигурно не би пропустио да напомене успехе АИМ-54 да их је уопште било. Према томе АИМ-54 у Ирачко-Иранском сукобу сигурно није бриљирао.

Хвала бф још једном, нисам знао да има толико много књига у издању америчке војске доступних на интернету. Прошетао сам мало по тим линковима и за све вас форумаше који су одрасли на којекаквим пропагандним емисијама, филмовима, памфлетима и који сматрају да је све руско срање и да њихова техника не ваља препоручујем да прочитате следећи рад аутора Џона Повела, тада мајора америчке војске. Иначе тај рад је трећенаграђени на неком њиховом војном конкурсу.

Укратко, у том раду је јасно наведено колико је СССР јак противник, похваљене карактеристике руских авиона и оружја, наведено да напади у дубини територије СССР практично нису ни могући. А то је било још у време када није било Су-27, када није било С-300ПМУ када није било много чега што је касније уведено у  састав армије СССР.

Рад је из 1985. године.
http://www.airpower.maxwell.af.mil/airchronicles/aureview/1985/may-jun/powell.html
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 21103
Zastava Ту негде...
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.27
Су-27 је тада већ био у употреби с обзиром да је '84 уведен.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
bf_109_g_6 hvala za linkove, moram priznati da si bio u pravu sto se tice dostupnosti informacija o upotrebi AIM-54 u iransko irackom ratu, kada sam eliminisao pomenutog autora Tom Coopera i izvore koji se pozivaju na njega (bez obzira da li to navode ili samo citiraju bez da navode izvor) dosao sam do istog zakljucka da informacija o tome jednostavno nema. Ipak ne bih odbacio ideju da su iranci upotrebljavali ovu raketu u sukobu, ali to trenutno jednostavno ne mozemo znati pouzdano, kao ni rezultate te upotrebe.
Skinuo sam knjigu The Iran-Iraq War koju si preporucio pa evo postavljam i link da drugi mogu da je pogledaju.
http://forum.burek.com/index.php/topic,277313.msg5331134.html#msg5331134
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 431
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
"Било би лепо када би навео извор за твоје тврдње. Али чак и да јесте врло важно. Таман је и МиГ-31 пропорцијално тежи од Ф-14 колико му је радар тежи."

Bar zadnjih 8 godina po forumima govorim da Zaslon ima masu "nesto jacu od jednu tonu" i dok tebe nisam sreo niko se nikad nije becio zbog toga na mene.

Mozes da ides logicki - Ako samo Argon 15 kompjuter ima 60 kila da li je moguce da sve ostalo sto vidis u nosu kad su ga otvorili na Le Burzeu ima samo 180 kila? Ne treba biti mnogo bistar pa ukapirati da to nije slucaj...

http://www.computer-museum.ru/english/argon15.htm

Mozes i prosetati po internet forumima i specijalizovanim sajtovima:

The 1.1m diameter, 30cm deep, phased array antenna weighs 300kg, the whole radar weighing in at 1000kg.
http://aerospace.boopidoo.com/philez/Su-15TM%20PICTURES%20&%20DOCS/Overscan's%20guide%20to%20Russian%20Military%20Avionics.htm

The 1.1m diameter phased array antenna weighs 300kg, the whole radar weighing in at 1000kg. Zaslon uses an Argon-15A computer (first airborne digital ...
www.hostultra.com/~migalley/zaslon_radar.html

Compared to the MiG-31's Zaslon at 1000kg(!) its not so bad of course
forum.keypublishing.co.uk/archive/index.php?t-25483.html

Well, Zaslon weights more than 1000 kg in the first place and takes a volume that is absolutely inapropriate for any reasonably sized fighter. ...
forum.keypublishing.co.uk/archive/index.php?t-42694.html

The Zaslon A/AM radar weighs 1000kg and has almost instantanius sweep time.
forums.ubi.com/eve/forums/a/tpc/f/49610606/m/959102042

La antena plana de 1.1m de diametro y 30cm de espesor pesa unos 300kg, el peso total del equipo es de unos 1000kg. Zaslon usa un computador ...
www.aeroforo.com/forum/showthread.php?t=3287

"су навели пример где је МиГ-31 дејствовао по маневришућим циљевима."

MiG-u 21 je moguce zadavati kurs, visinu i brzinu preko ARL-SM uredjaja sa zemlje, ali je nemoguce zadati ostar manevar.

"Извор?"

Na sajtu foruma avijacija bez granica, pod sekcijom tehnika mozes skinuti uputstvo za MiG21 koji je koristio najrasprostranjeniji sovjetski RWR Sirena3m. Tekst je vrlo jednostavan jer cela stvar ne nudi mnogo.

Kad si to procitao pogledaj deo prevedenog uputstva za RWR za koji sam ustvrdio da moze da blagovremeno upozorava na dejstvo F14:

"Uređaj otkriva ozračenje zemaljskih raketnih sredstava i radara lovaca u sledećim sektorima:  po azimutu ±90° u ZPS i PPS  po uglu mesta ±30° u ZPS i PPS  određivanje pravca radara koji isijava sa tačnošću od ±10° u sektoru od ±40°, a u ostatku zone sa tačnošću do 40° u PPS i 45° u ZPS  određivanje tipa radara i režim rada (pretraživanje, zahvat)  određivanje najopasnijeg radara i predaju kao takvog u smislu „glavnog cilja“  određivanje brzine zbliženja ili daljine do glavnog cilja. Domet je 120% od daljine isijavanja radara. Indikacije tipa sredstava:  „P“ zemaljska sredstva TERER ili avion F4,104 (rakete tipa SPAROW)  „Z“ CHAPARELL, VULKAN, SEAWOLF  „H“ HAWK, F-14,15,16,18 (na većim daljinama)  „N“ NIKE HERCULES, PATRIOT, TALOS  „G“ male daljine za F-14,15,16,18 ili rakete phoenix  "

Kapiras razliku?

"Извор? Не знам тачно колики им је век"

Ako je vek preko 20 godina, zasto je u Krusiku oprema za  remont R60MK od 1989 i zasto su cetvorica radnika bila ozracena vec 2006 kad su boravili u prostoriji sa nepravlino skladistenim korodiranim raketama? Ako odbijes ovaj argument jer se ne radi o specificno R27 gadjacu te klompom.

"tu knjigu su pisali ljudi koji nikad nisu ni bili u iranu ,a razgovarali su samo sa pilotima bivsheg iranskog vazduhoplovstva (koji su pobegli ) ,a ne sa onima koji su stvarno vrshili borbene letove."

Ako smo ja i ti citali istu knjigu ti ljudi govore o izvesnim borbenim akcijama. Ako su pobegli pre nego sto su leteli borbene misije onda bi pre govorili za knjigu "Wellfare systems in USA and Canada".

Iranske "pobegulje" se inace okupljaju na ovom sajtu http://www.iiaf.net/aircraft/jetfighters/F14/f14.html
Ako odes na link videces da se ne pominju isti podaci kao u Cooperovoj knjizi, tj pominju se oni kojima se on stavise ostro protivi (npr ideje da je MiG21 srusio F14).

"ozbiljnije analize ukazuju da je irak u vazdushnim borbama izgubio neshto manje od 100 aviona i to vecinom  na pochetku rata"

Ovo je toliko ozbiljno da se upishah od smeha. Aj nek bude "nesto manje od 100 aviona" za  potrebe diskusije 95. Podelimo 95 sa osam koliko je godina trajao rat i dobijamo da je Irak prosecno gubio 11.8 aviona godisnje tokom rata. Poredjenja radi JNA je 1981 izgubila 13 aviona (piloti: Kovacki, Djukic, Ristic, Balans, Rakovic, Blank, Gulisija, Abdul, Leka, Bogicevic, Ibrakovic, Mandic, Kaucic, Zivic, Penic) bez da je bila u bilo kakvom ratu. Najslozeniji zadatak te godine je bio trening Libijskih posada prilikom cega je izgubljeno tri aviona od svega navedenog.

Ako ti jos nije jasno sta su za tebe "ozbiljne" analize deder da probamo ovako. Uzmi najcesce objavljivan broj Mirage F1.EQ aviona koje je francuska trebala da isporuci, oduzmi neisporucene i od tog broja oduzmi stanje pred americki napad 1991. Ispada da ovaj tip aviona cini malo jace od trecine ukupnog broja aviona koje je Irak izgubio u ratu protiv Irana po tebi. Po tvojoj "ozbiljnoj" analizi od nesto manje od 100 izgubljenih (u diskusiji 95) vecina (dakle u nasem slucaju najmanje 48) je izgubljeno na samom pocetku rata kada po tebi Miragea F.1 nije bilo u Iraku (iako je prvih 18 stiglo i pre MiG23MF i pre R60 raketa koje BTW idu na MiG25PDS ili MiG23ML).

Kad sam vec tu da te i obavestim da R60 moze da ide u prednju polusferu ako je cilj na forsazu:

"Pri upotrebi rakete R-60 u prednjoj polusferi PPS (po ciljevima na forsažu) za očuvanje tačnosti navodjenja, kao pri napadu na cilj u zadnjoj polusferi ZPS, treba promeniti koeficijent pojačanja konture upravljanja na avionu. Komandu za promenu tog koeficijenta daje SUV kada se preklopnik «PPS-ZPS» na pultu za upravljanje radarom PUR postavi u položaj «PPS», (PPS)."

"280 ovih raketa"

284 + 10 vezbovnih.

"nekima su bili istekli resursi (baterija)"

Istekli resursi a kad je izbio rat najstariji AIM54A su bili stari 4 godine?

"analize zapadnih(americhkih) struchnjaka - prema serijskim brojevima aviona prodatih iraku i iranu u tom periodu."

Hoces reci da su americki strucnjaci imali pristup svim serijskim brojevima aviona prodatih iraku kao i pristup serijskim brojevima svakog gubitka pa cak i u jedinicama sa egipatskim ili sovjetskim posadama? Leleee  Smile

"p.s. evo ovde ima dobra knjiga o ulozi avijacije u tom ratu , pozurite dok nisu sklonili"

Za nekoga ko napada Coopera i Bishopa da nikad nisu bili u Iranu mi je cudno da preferira knjigu s ovim opisom:

"Unlike previous Middle Eastern wars, this one had continued over a protracted period while we in the United States and in the US Air Force had been able to observe it only from a distance. As the war haltingly progressed, we began to have a fair picture of what was going on in the air war, through our information was far from complete or detailed."

Zasto bi neko ko je imao pristup serijskim brojevima svih Irackih nabavki i gubitaka ocenio da je njegova zemlja rat posmatrala samo sa distance, a cak i posle duzeg vremena informacije nisu ni kompletne ni detaljne. Pa kud ces detaljnije od priliva i gubitaka po serijskim brojevima  Smile?

Padobranac:

"Za te analize koje ti navodis nebi uzeo bas kao najpuzdanije,bez obzira sto potice od samih Iranaca.Kada kazes inostrane autore predpostavljama da tu pre svega mislis na Tom Coopera.
Pratio sam neke njegove diskusije gde je i on sam priznao da nezna tacno iako je intezivno tragao za tim podatcima o  upotrebi AIM-54 i njihovoj efikasnosti u samom ratu.Kada je trazio te podatke od USN glatko su ga odbili.Ono sto je takodje naveo je da su Iranski podatci javno izneseni gotovo po pravili netacni,"

Slazem se sa tobom da je Tomcat units in Iran Iraq war knjiga koja je zaista podbacila imajuci u vidu koliko autor ume da bude militantan po pitanju borbenih postignuca F14. Licno me najvise ljuti ideja sa strane 82 da postoji "Firm evidence" o 130 vazdusnih pobeda F14A u Irackom Iranskom ratu. Krajnje je bezobrazno da nam autor od tih silnih "Firm evidence" u knjizi objavi jednu sliku s kamere F4 gde je neka eksplozija blizu MiG23 i proglasi je pogotkom AIM54 (znam bar 10 drugih oruzja u regionu koje moze da napravi istu eksploziju) sa strane 26, jedan zapaljeni MiG23 kojeg je moglo da zapali bilo sta sa strane 34 i nekoliko slika olupina koje je moglo da pogodi bilo sta (sa izuzecem MiG25RB olupine koju nije moglo bas da pogodi bilo sta).

Ako ovo uporedimo sa npr Israeli F4E aces Shlomo Alonija koja skroz "kipti" od gun camera i BDA snimaka koje prate izlaganje i cine da citaoc bude uveren u to sto cita, jasno je da je Cooper-ova knjiga u najmanju ruku kontroverzna. Zato sam se i pozvao na zvanicni Iran umesto na Coopera u nadi da cemo se najmanje svadjati oko tih cifara. Mislim da je Iranska procena skromna, kad uporedimo npr s nasim Bozidarom Delicem koji je olupao par stotina agresorskih aviona za 3 meseca.

Naravno u Cooper-ovoj knjizi ima i stvari koje lice, npr on i ruski izvori se slazu po pitanju MiG25BM u Iraku s tim da rusi prekid operacije vezu za neimenovan incident a Cooper za otpisan MiG25BM posle ostecenja od strane AIM54.

Mislim da je i tehnicki deo knjige lepo uradjen.

"Koja je od ove dve po tebi bolja AIM-7M ili R-27R?Skoro da su iste godine postale operativne,nemoj samo davati neke diplomatske odgovore"

Obe smrde, s tim sto R27R vonja nesto vise. Mogu i da obrazlozim ako treba. Reagovao sam zbog toga sto mi se ucinilo da si pokusao da proturis Cooper-ovu ideju iz AFM avgust 2000 da R27 ne funkcionise sto je mnogo drasticnija ideja od moje da R27R malo vise bagdi od AIM7M.

"Ovo ne kontam ,pa ovo je cisto samoubistvo okrenuti se na njega i stojati kao glineni golub,jer nemas pojma koliko djeluje tvoj metod na njega a znas da na tebe siba raketa 4M- ali recimo da koristimo npr isti X band 8-12GHz"

Iskreno ni meni nije skroz jasno. Ideja se pominje u manual-u MiG29 u poglavlju rad RLPK u uslovima uzajamnog uticaja. Zato sam je ukljucio u tekst.

"zahtevaju ogromnu sumu love.SU-30MKI je samo usavrsena verzija vec dobro ispitane platforme"

Ne slazem se, Su30MK je visenamenski avion a sovjetski savez nije bio sposoban da za svog postojanja napravi visenamenski avion jer su raspolozive digitalne komponente bile preslabe. Svi funkcionalni visenamenski avioni koje je Rusija sacinila na bazi digitalnih komponenti dostupnim civilnom trzistu u vreme krize su ogroman iskorak za njihovu vojnu industriju i potpuno novo iskustvo. Jedino se slazem da je airframe kao airframe bio proveren.

"Mr. ACE ili ti ga Nikola I, jel tacno da si ekspert za Falcon 4?"

Eto vidis da smo se ipak negde sreli. Nisam ekspert za Falcon 4 jer ne znam gomile komandi. Znam da palim motor, taksiram, uzlecem, okidam AMRAAM iz TWS moda i maverick iz svih zemaljskih modova. Umem i da pogadjam nevodjenim bombama, koristim radio, a lepo i slecem. Nekad sam znao i radio proceduru za FAC misije ali sam zaboravio jer skoro 2 godine nisam igrao. Nisam uspeo da predjem igru jer me uvek ili ubiju ili uhvate. Najvise sam ziveo nekih 19h ako me secanje ne vara.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.26

"ozbiljnije analize ukazuju da je irak u vazdushnim borbama izgubio neshto manje od 100 aviona i to vecinom  na pochetku rata"

Ovo je toliko ozbiljno da se upishah od smeha. Aj nek bude "nesto manje od 100 aviona" za  potrebe diskusije 95. Podelimo 95 sa osam koliko je godina trajao rat i dobijamo da je Irak prosecno gubio 11.8 aviona godisnje tokom rata. Poredjenja radi JNA je 1981 izgubila 13 aviona (piloti: Kovacki, Djukic, Ristic, Balans, Rakovic, Blank, Gulisija, Abdul, Leka, Bogicevic, Ibrakovic, Mandic, Kaucic, Zivic, Penic) bez da je bila u bilo kakvom ratu. Najslozeniji zadatak te godine je bio trening Libijskih posada prilikom cega je izgubljeno tri aviona od svega navedenog.

Ako ti jos nije jasno sta su za tebe "ozbiljne" analize deder da probamo ovako. Uzmi najcesce objavljivan broj Mirage F1.EQ aviona koje je francuska trebala da isporuci, oduzmi neisporucene i od tog broja oduzmi stanje pred americki napad 1991. Ispada da ovaj tip aviona cini malo jace od trecine ukupnog broja aviona koje je Irak izgubio u ratu protiv Irana po tebi. Po tvojoj "ozbiljnoj" analizi od nesto manje od 100 izgubljenih (u diskusiji 95) vecina (dakle u nasem slucaju najmanje 48) je izgubljeno na samom pocetku rata kada po tebi Miragea F.1 nije bilo u Iraku (iako je prvih 18 stiglo i pre MiG23MF i pre R60 raketa koje BTW idu na MiG25PDS ili MiG23ML).

dechache , imash mnogo toga da naucish ...  Smile zato se ne pravi pametan i uzmi u obzir sledece chinjenice ,a bogami i prochitaj malo knjiga pre nego shto pochnesh da se izlupavash po forumu  :

1. iransko vazduhoplovstvo je imalo ogroman problem sa odrzavanjem . zbog toga je broj njihovih poletanja bio najveci u prvih par dana rata . kasnije , zbog nedostatka delova (a i zbog pol.chistki) , sve manje i manje su leteli , a josh manje se upushtali u vazdushne borbe.

2. i irachko vazduhoplovstvo je imalo poteshkoca sa odrzavanjem (zahladneli odnosi sa SSSR) . zbog toga je na pochetku rata bilo chak slabije i ranjivije od iranskog .tek kasnije , uvodjenjem francuske opreme - (F1,r.550).zbog toga su i njihova dejstva bila maksimalna u prvih par dana rata a kasnije sve manje i manje - da bi se pojachaa tek dolaskom francuske opreme (drugi deo rata).

3. raketa R-60M (prva sa ogranichenom mogucnoscu dejstva u prednju polusferu) stize u VVS tek 1982  Smile , akad je ushla u sastav irachkog vazduhoplovstva nemam pojma - ali sigurno tek u 2.polovini rata.

4. dolaskom mirage F1 , zivot je postao mnogo gori za irance , pa tek tada nisu imali vecih shansi da ostvare neku vazdushnu pobedu (mada opet , irak nije ni pruzao previshe prilika ).
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 431
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Ne vredi, ti si uporan da se sramotis pa bog.

"iransko vazduhoplovstvo je imalo ogroman problem sa odrzavanjem . zbog toga je broj njihovih poletanja bio najveci u prvih par dana rata . kasnije , zbog nedostatka delova (a i zbog pol.chistki) , sve manje i manje su leteli , a josh manje se upushtali u vazdushne borbe."

Meni uopste nije jasno kako ti ovo zamisljas? Politicke cistke su bas bile najintenzivnije pre pocetka rata i trajale pri pocetku rata, kad je sposobnost Irana u vazduhu bila najmanja dok je kasnije rasla kako su posledice cistki sanirane. Takodjer Iran je imao na svojoj teritoriji vece zalihe rezervnih delova. Sad ono sto je najsmesnije je sto ti pokusavas da kazes da je u drugoj polovini rata Iran sve manje i manje leteo iako je tokom samog rata dobio novu infuziju u rezervnim delovima i ratnom materijalu. Tebi je ocito afera Irangate nepoznat pojam pa da obnovimo:

"US political scandal in 1987 involving senior members of the Reagan administration (the name echoes the Nixon administration's Watergate). Congressional hearings 1986–87 revealed that the US government had secretly sold weapons to Iran in 1985 and traded them for hostages held in Lebanon by pro-Iranian militias, and used the profits to supply right-wing Contra guerrillas in Nicaragua with arms. The attempt to get around the law (Boland amendment) specifically prohibiting military assistance to the Contras also broke other laws in the process."

Evo i kratkog izvoda iz knjige "Irangate the Israeli connection" Koju su napisali Jonathan Marshall, Peter Dale Scott i Jane Hunter:

"This hunger was all the more acute in view of severe unemployment that hit the Israeli arms industry in 1979 after the Iran market shriveled. Nimrodi, the Mossad-agent-turned-arms-dealer, recalled that when he reported to the Israeli government on the millions of dollars to be had from arms sales to Khomeini's Iran, "people's eyes lit up here. They have been laying people off in the defense industry, and this meant jobs."
The Arms Channel Opens
Israel lost no time supplying the new Khomeini regime with small quantities of arms, even after the seizure of the U.S. embassy. The first sales included spare parts for U.S.-made F-4 Phantom jets; a later deal in October 1980 included parts for U.S.-made tanks. Israel informed Washington, only "after the fact, when they were far down the line and right into the middle of the thing," according to a former State Department official. To Begin's ex post facto request for approval, "the answer was instant, unequivocal and negative," writes Gary Sick, the Iran expert on Carter's NSC.
The White House was in fact aghast to find that its embargo had been flatly violated. "We learned much to our dismay," Bzezinski noted later, "that the Israelis had been secretly supplying American spare parts to the Iranians without much concern for the negative impact this was having on our leverage with the Iranians on the hostage issue." Secretary of State Edmund Muskie demanded that Israel cease its shipments; Prime Minister Begin promised to comply. In fact, however, the supply line stayed open without Washington's approval, carrying tank parts and ammunition."

"i irachko vazduhoplovstvo je imalo poteshkoca sa odrzavanjem (zahladneli odnosi sa SSSR) . zbog toga je na pochetku rata bilo chak slabije i ranjivije od iranskog .tek kasnije , uvodjenjem francuske opreme - (F1,r.550).zbog toga su i njihova dejstva bila maksimalna u prvih par dana rata a kasnije sve manje i manje - da bi se pojachaa tek dolaskom francuske opreme (drugi deo rata)."

Na pocetku rata Irak je ocekivao od USSR kao i od Francuske isporuku ranije nacinjenih narudzbi. Mirage F.1 je stigao vec aprila 1981 da bi bili u jos nekoliko navrata i u drugim verzijama isporuceni tokom rata. Sto se tice R550 Magic koju pominjes ona je isto rear aspect. Irak je primio kasnije Super 530 rakete koje su zbog malog shell life-a bile aktuelne samo nekoliko godina. 1991 Iracki Mirage F.1 su spali na obicne R550 opet - jer naoruzanje uzeto iz Kuvajtskih skladista nije bilo na vreme rasporedjeno u jediniice. Netacno je i da je Francuska oprema razlog za Iracko osposobljavanje u drugoj polovini rata jer je kvantitativno slabija u odnosu na sovjetske isporuke tokom koje je Irak dobio vise tipova lovackih, jurisnih i taktickih aviona koje na samom pocetku nije imao.

"3. raketa R-60M (prva sa ogranichenom mogucnoscu dejstva u prednju polusferu) stize u VVS tek 1982   , akad je ushla u sastav irachkog vazduhoplovstva nemam pojma - ali sigurno tek u 2.polovini rata."

Da si moje pisanje procitao stalozeno, a ne sve cepteci da mi sto pre odgovoris video bi da sam ja samo rekao da je Mirage F.1 stigao pre R60M sto nije suprotno tvom misljenju. R60M su u manjem broju stigli ne tako dugo posle dolaska MiG25PDS sa ruskim posadama a dodatno se intenizivirao s dolaskom MiG23ML.

"dolaskom mirage F1 , zivot je postao mnogo gori za irance , pa tek tada nisu imali vecih shansi da ostvare neku vazdushnu pobedu (mada opet , irak nije ni pruzao previshe prilika )."

No comment.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4404
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
Добро, Mr_ACE, 1000 кг, збунио сам се јер сам на брзину читао Тихомиров сајт где кажу да је 240 кг, нисам разумео да се односи само на антену. Али будући колико је антена огромна и будући да су померачи фазе сачињени од железа и да их има толико много и будући да је то било пре 30 година то никако не умањује достигнуће Заслона и његове перформансе. У то време то је било чудо невиђено. Не треба заборавити да су то практично две радара тј. антене у једној и то у центиметарском и дециметарском оспегу. Дециметарски опсег је поготово користан у откривању Stealth летелица.
Ако одузмемо масу антене и њене носеће конструкције (и то спада у масу радара) које ипак мора бити доста масивна долазимо до тога да су масе радара на Ф-14 и МиГ-31 то негде, приближне. (Сама антена на Ф-14 је ипак много лакша, све механички померане антене су лакше, њихова маса је сигурно испод 20 кг са све сервомоторима)

Хвала за линкове.

Што се тиче ракета Р-60 може бити да су Руси извозили ракетно гориво са краћим животним веком. Тј. сигурно је да су извозили на неки начин ослабљено и то у свим сегментима. То су радили Руси то су радили Американци. То сви раде. Највећи кеш, а тако је и у компјутерској индустрији (претежно софтвер) није у самој цени опреме него у њеном одржавању. Да не причам о политичким тежњама САД и СССР да тиме вежу своје савезнике за себе и онемогуће их да се окрену против њих. У том смислу животни век кључних компоненти на авионима, радарима и ракетама је вероватно ограничен (вештачки, рекао бих) на свега неколико година. Ово је само претпоставка али да се ја питам ја бих управо то урадио.

Што се тиче детектора озрачења. Заниљиво. Управо у том сегменту је највећа предност радара са фазираном рештком, јер он практично може константно да осветљава циљ (и притом да ради друге послове, осветљава друге циљеве и скенира ваздушни простор) и притом циљ не може знати да ли је на њега испаљена ракета или није. Са механички покретаним радарима ипак имаш неку индикацију да ли је ракета испаљена на тебе јер чим биваш интезивније осветљаван, тј константно осветљаван знаш да је на тебе испаљена ракета. Механички покретани радари не могу себи дозволити луксуз да осветљавају циљ а да не испале ракету јер они практично могу да раде само један посао у једно време. Дакле или скенирају или прате циљ. Постоје ТWS модови али ипак сматрам да су они веома ограничени спорошћу механичког покретања. Једноставно не можеш себи дозволити луксуз да чак и само 5 секунди не знаш шта се догађа. За то време ракета пређе 5 километра циљ можда чак и 1 км. Радиокорекцију ваља стално вршити. Радари са фазираном решетком померају радарски сноп 1000 пута брже те стога могу да раде више ствари истовремено. Наравно и механички покретан радар може да изврши "лажно опаљење", дакле да осветљава циљ али не испали ракету, али је битно ограничен јер не може да ради друге послове у исто време.

Ехем било како било занима ме има ли неко недостајуће странице из Фазотрон каталога са Аеро-Индија 2007. недостају странице 14. и 15. и то баш најзанимљивији део. То је онај каталог о Жук-АЕ AESA радару.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 11
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.073 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.