Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 30. Jul 2025, 22:28:55
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Avijacija siri krila  (Pročitano 16873 puta)
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
mob
Nokia 
I , sta bi po tebi bila prava stvar ? F-35 mozemo da sanjamo jos narednih dvadeset godina . I da imamo para da ga kupimo , a nemamo , pitanje je da li bi ga nam prodali . A veruj mi , dobili bi bar za 30% osakacene avione , za toliko bi bio manji potisak motora , skracen domet i modovi radara , isporucili bi nam rakete smanjenog dometa . Za PAK FA ista stvar , mada mislim da bi mogli malo bolje da prodjemo posto se izradjuje u saradnji sa Indijom . I bio bi svakako jeftiniji , ali ne toliko . Uz to , koliko god da ih testiraju , mane ce se pokazati tek u praksi , i bice ispravljane u hodu . Znaci , za f-35 imacemo pouzdanog lovca za pet do sedam , za PAK-FA tek za sedam do deset godina .

Ne znam , mislim da moramo da nadjemo neko resenje kojim ce mo da premostimo jaz , a za posle videcemo . A mislim da F-16 i F-18 nisu nista bolje resenje u ovom trenutku od MiG-35 . ili MiG-29SMT . A svi zapadnoevropski projeklti su trenutno cenovno van naseg domasaja . I sami su , sto je najgore , nedoradjeni . Gripen se jos uvek oslanja na americke senzore i rakete , svedjani to polako sve vise istiskuju svojim sistemima , ali su ti njihovi sistemi i dalje za klasu losiji od americkih . Kod EF-2000 je situacija i gora , pogotovu zbog razlicitih potreba i interesa zemalja koje ga proizvode , pa tako ne mogu jos uvek da se odluce ni za raketu srednjeg dometa , ne secam se tacno , ali mislim da su skoro da bi resili nesporazum resili da svako svoje avione oprema kako hoce ( hvala bogu za otvorenu arhitekturu avionike , inace , ko zna sta bi bilo ) . Rafal je imao decjih bolesti u startu , a koliko vidim iz izvestaja sa testiranja sa raznih tendera , jos ih nije preboleo .

Pa ti sada budi pametan . Pogotovu kada znamo da su Rusi sto se tice raketa makog dometa neprikosnoveni , sto se srednjeg dometa tice , moze se diskutovati , sto se velikog dometa tice , amerikanci ih gaze Feniksom , ali njega nosi samo F-14 , a poboljsani AMRAAM nije nista bolji od ruskih raketa . A ne verujem da se francuska MICA moze nositi sa jednima i drugima ravnopravno . Sto se tice ubs za ciljeve na zemlji , rusi stizu lagano amerikance , a evropljani kaskaju i za jednima i drugima . Sada tek ulaze u ozbiljniji razvoj nekih sredstava ali to nije to , kasne . Normalno , jedan od osnovnih razloga je stop su se oslanjali do sada uglavnom na americka sredstva , a kako stoje stvari , uvodjenjem F-35 kod vecine evropskih RV , tako ce i ostati .

Zivi bili , pa videli . A odluka nece sigurno biti samo vojna , vec i ekonomska i spoljnopoliticka . Svasta ce tu igrati ulogu . Mada se meni cini da ovde MiG-35 da je najvise muzike za najmanje para . Mislim da je dilema , on ( ili MiG-29SMT ) ili Gripen . Ko ce prevagnuti , videcemo .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 658
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
ja sam za mig-35(ako mora i bez vektora potiska) iz svih do sada navedenih razloga na ovoj temi!!!za godisnje odrzavanje ne znam,ali mislim da je ova cifra od 3 do 7 mil.dolara mnogo naduvana....,a sta mislite o modernizaciji mig-21 sto su radili izraelci?indijci imaju takve.......a kazu i ameri da je to bruka dobar avion!!!mislim da je Elbit radio modernizaciju!!!mislim da nam to nije lose resenje...ono desetak aviona modernizovati(mig21) i neku 29-tku dokupiti....nama vise ne treba!!! Ali PVO napraviti Jebanje keve!!!buk-m2 je nama sjajno resenje...i poneki s-300(bilo koja varijanta)!!!Pozzz..!!!!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 609
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
Herrose,

ne mogu da nađem to na sajtu sada (cijene održavanja aviona). Ponovo postavlja se pitanje ko je njihov izvor, jer do sada postoji samo jedan prototip (koji je inače dobijen preradom MiG-29M2 plavi 154) koji je operativan samo dvije godine?

Miodraže,

Feniks je van upotrebe već 4/5 godina ako se ne varam i o njegovoj efikasnosti se može diskutovati. Rusi svakako da imaju, i da su imali pandan (R-33). Oni sada računaju na AIM-120D koja je još u razvoju i trebalo bi da ima domet oko 160 km (dakle kao pandan evropskom Meteoru).
Slažem se za sve što si rekao ostalo za Gripen. Stvar koja mi se najviše ne sviđa je da će se u narednim varijantama Gripena ugrađivati Američki motori (GE-414). I da ponovim, cijena Gripena nije toliko mala kao što se čini.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Jet set burekdzija

Just be what you are.....

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 6424
Zastava Belgrade
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20
mob
Samsung S7
Mozda je najbolja varijanta da se modernizuju ovih par MIG29A nasih.Galebove i Orlove.........nemam pojma iskreno .......stvarno su out of date.Sto se tice Amrama i i Ruske R77 ....tu moze da se diskutuje ihaaaaaaa.Ammram prelazi mnogo ranije u zahvat , za razliku od R77 ali je manje manevaran..i ume da "zatupi" .Dok kod R77 je drugacija prica....treba joj vise vremena(pilot mora duze da je navodi pre nego sto je pusti da juri sama metu) ali je preciznija.To i sami Ameri priznaju......R73 ...monstrum u toj kategoriji....mislim da joj ne parira ni jedna raketa bilo kog drugog proizvodjaca.....smart heat head....jedini sistem na ovoj planeti koji razlikuje mamce od toplotnog izvora.Domet joj je fantastican za taj rang.Elem...mnogo sam se zaleteo..... Smile Smile

Meni iskreno najbolje leze Gripeni.Mali avioni, dobra podrska,obuka,cena.......laki za odrzavanje.Da te glava ne boli.Ne kazem da je bolji od MIG-a ...samo smatram da nam je dostupniji.Mada miodrag rece....sve je stvar politike i koga cemo izabrati za strateskog partnera.......sto ce i odluciti na kraju.

Nego sta se desava sa starim Jugoslovenskim projektom YU-Supersonik?CUo sam da su krenuli nesto opet da cackaju.....mozda i sami proizvedemo nesto  Smile
IP sačuvana
social share

This is where we hold them!This is where we fight!! This is where they die !! King Leonidas
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
E to bi bilo najpametnije Smile, pod uslovom da bude i jeftinije od svega ostalog, kad se sve podvuce i sabere. Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 609
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
Herrose

da li si gledao debrifing pukovnika USAF-a Fornofa, inače pilota na F-15 na njegovo viđenje Su-30MKI? Su-30MKI je najmanje sad za nas bitan, ali on u istom snimku pominje i indijske Migove 21 koje je izuzetno hvalio. O čemu se radi? Indijski Migovi 21 su modernizovani tako da imaju radar Koplje, izraelske ometače i mogućnost nošenja R-77. On je rekao da su takvi avioni, bili skoro nevidljivi za radare na američkim F-15 i F-16 i da su redovno uspjeli da uđu u vizuelni domet (rezultat moćnih ometača i malog radarskog odraza) a naoružani sa R-73. Baš je dao veliku važnost ECM sistemima i rekao da igraju veliku ulogu u vazdušnoj borbi.

Link(ove)  za video sa youtube-a sam postavio na drugoj temi (o ruskom lovcu pete generacije).

A za YU-supersonic i njegovo vraćanje u život prvi put čujem, mada iskrno mislim da to sad ne bi imalo nikakvog smisla.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 658
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
a sta je sa Ruskom Novator raketom ks-172?(domet 400km i to...)???ja sam cuo da je pri kraju realizacija!!!???Gresim..?

PS:Ima jos jedna konkurentska ruska istog dometa!!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 609
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
a sta je sa Ruskom Novator raketom ks-172?(domet 400km i to...)???ja sam cuo da je pri kraju realizacija!!!???Gresim..?

Ne zna se ništa zvanično. Ta raketa je dugo bila u razvoju.

Predpostavljam da misliš na Vimpelovu R-37. Ona je testirana 90-ih i tada je uspješno pogodila cilj na 300km. Razvoj je prekinut zbog visoke cijene. Par ljudi na nekim stranim forumima je reklo da je projekat ponovo oživio, valjda kao dio projekta modernizacije Migova 31.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 658
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5

Predpostavljam da misliš na Vimpelovu R-37. Ona je testirana 90-ih i tada je uspješno pogodila cilj na 300km. Razvoj je prekinut zbog visoke cijene. Par ljudi na nekim stranim forumima je reklo da je projekat ponovo oživio, valjda kao dio projekta modernizacije Migova 31.

jeste vympel r-37....seti sam se al' me mrzelo da prepravljam!!!

PS:MIG-31(modernizovani)+ novator ili r-37... sta ce ti bolje oruzije od toga.... Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 609
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5

jeste vympel r-37....seti sam se al' me mrzelo da prepravljam!!!

PS:MIG-31(modernizovani)+ novator ili r-37... sta ce ti bolje oruzije od toga.... Smile Smile

Sergej Ivanov i Aleksandar Zelin su skoro rekli kako je modernizacija Migova 31 strateški prioritet Rusije. Dakle biće to otprilike na nivo BM i naoružanje bi trebalo da bude R-37. O radaru se još ne zna da li će biti Irbis-E ili moguća AESA.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 30. Jul 2025, 22:28:55
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.06 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.