Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 30. Sep 2025, 08:52:37
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 23 24 26 27 ... 44
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ateisti Srbije su zapostavljeni  (Pročitano 44974 puta)
Bez prava na potpis
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 2641
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
Ja prosto ne razumem kako možete da verujete u nešto što nikada niste videli...

Ни мени није јасно како ти можеш веровати у љубав, мисли, ваздух итд. итд.

Све то никада ниси видео.

To za stounhendž, to je posebna priča. Ko će ga znati kada je i zbog čega je napravljeno, isto kao što se mnoge istorijske stvari ne mogu precizno odrediti.

И, шта - оставићемо их да чаме без одговора?

Nego, neka mi neko odgovori na ovo: Svi smo mi, navodno, Božija deca, jel da? Pa ako jesmo i ako je on taj koji upravlja našim životima i on je taj koji nas donosi na svet, onda mi kaži zašto toliko ljudi vekovima i vekovima gine zbog nepravde i rađaju se sakata deca? Šta su ta deca kriva zbog toga što su rođena takva kakva jesu, a moraju ceo život da  žive sa tim da će im se uvek neko podmsevati? Kad smo svi jednaki, kako onda da smo svi različiti?

Да, ми Словени смо прецизније потомци својих Богова.

Нико не управља нашим животима до нас самих, неко (као Бог) може у мањој или већој мери суделовати у току нашег живота али никад управљати.

На свет те доносе тата и мама ако ниси упућен  Smile

Као што пар пута рекох - не постоји неправда. Све је игра интереса. Ако се нађеш у туђој сфери интереса, очекуј сукоб. Природа односно Бог је наменио да из сукоба јачи изађе као победник (било физичка било морална, психичка или снага способности).

Саката деца се рађају због лошег генетског материјала својих родитеља. Исто као што из лошег семена расту закржљали плодови.

Шта су саката деца крива? Нису - криви су њихови родитељи.

И наравно да нисмо сви једнаки - тај што ти је то рекао те онако лепо слагао.

I neka mi iko od vas da jedan dokaz da Bog postoji, samo jedan... Biblija je napisana pre skoro dve hiljade godina i mogao je bilo ko da je prepravlja i ispravlja, a ako je neka dogma zavedena pre 1500 godina, normalno je da će do danas svi verovati u to...

Moje je mišljenje da Bog ne postoji.

То си већ х пута навео, стога мислим да више нема потребе.

Samim tim, svi smo mi odgovorni za naše sudbine, i posle smrti nema raja i pakla...

За ово си скроз у праву.

Već je moguće da postoji reinkarnacija ili šta već, ali drugačijeg života -- Nema.

А ко то контролише процес реинкарнације?

И многе друге "природне појаве"? Ко уграђује компас у голубове писмоноше? Ко уграђује свест за ловом, расплодом, храњењем код животиња? Ко уграђује свест у лососе да пливају узводно не би ли оставили икру на правом месту? Ето могао би да ми даш одговор бар на та питања пре него што поставим још хиљаде сличних.

А како си то сигуран да другог живота нема? Да ниси умирао већ једном?
« Poslednja izmena: 25. Nov 2006, 04:00:50 od Reloader »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 443
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
А како објашњаваш све теби неразумљиве ствари. А верујем да их има доста, као и код сваког мислећег човека. Као недостижност науке?

Колико је теби оправдање за необјашњиве појаве будућност и прогрес науке толико је неком појам Бога. Ма колико се помучио, не увиђам заиста разлику између та два погледа на свет.

Nije poenta u tome, ne mozes cim vidis nesto neobjasnjivo reci "E, to je Bog", ako vidis munju i ne znas kako je ona nastala ti mozes reci da je to delo Ilije Gromovnika ilil sta vec, ili mozes reci ne znam sta ju je stvorilo. Problem nastaje kad oni koji tvrde da je to Ilija pocnu proglasavati bogohulnicima, nevernicima, itd. ove koji ne prihvataju takvo objasnjenje. Kao sto rekoh, u redu je verovati u Boga, ali na nekom razumnom nivou, jednostavno ne predstavljati nesto sto bi voleo da je istina, kao istinu. Ne mogu nekome reci da gresi, ako veruje u Boga, ali mogu reci da gresi nekome ko veruje u Adama i Evu, Nojevu arku, Deda Mraza i sl. Kao sto sam vec rekao niko od nas ne zna da li postoji Bog, ma koliko ti verovao u njegovo postojanje ti ne mozes biti siguran u to, kao sto ni ja ne mogu biti siguran da ne postoji.

То је тренутак "бити или не бити" кад психа дотичног "атеисте" муњевито тражи начин ка излазу из настале ситуације. Наравно, успут тражи по својој подсвести налазећи слику Бога, дубоко усађену,

Јер ако ЗНАШ да нешто не постоји не видим разлог зашто би га призивао. Поготово ако си дуже време атеиста, рецимо 10 година.

Дакле, треба узети у обзир да дотични атеиста не зове "муње", "небеса" или "свемир" упомоћ већ једноставно БОГА. Зашто баш БОГА - питај Бога  Smile . А ако си с нечим раскрстио да не постоји онда то не постоји. Иста ствар и за хороре - ако ја у детињству раскрстим с вукодлацима и духовима, онда се нећу плашити да одем на таван после одгледаног филма.

Проблем је што се с таквим стварима не може раскрстити.

Зашто - остаје ти за размишљање.

Trazi izlaz iz nastale situacije i nalazi nesto sto mu je poznato, pa nisu se Vikinzi molili Isusu Hristu, niti su to radili stari Grci. Nije isto raskrstiti sa vukodlacima i Deda Mrazom i raskrstiti sa Bogom. Postojanje ili nepostojanje Boga je nedokazivo, dok to nije slucaj sa vampirima, vukodlacima i ostalim bicima iz bajke.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Oboleo od T.T. Sindroma

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 11474
Zastava Stanujem u... u... ulici... tu gore, gore, kod... kod... Ma, menjaju imena ulica, nikad ne znam gde stanujem!
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.8
mob
Nokia E72
Ja prosto ne razumem kako možete da verujete u nešto što nikada niste videli...

Ни мени није јасно како ти можеш веровати у љубав, мисли, ваздух итд. итд.

Све то никада ниси видео.

To za stounhendž, to je posebna priča. Ko će ga znati kada je i zbog čega je napravljeno, isto kao što se mnoge istorijske stvari ne mogu precizno odrediti.

И, шта - оставићемо их да чаме без одговора?

Nego, neka mi neko odgovori na ovo: Svi smo mi, navodno, Božija deca, jel da? Pa ako jesmo i ako je on taj koji upravlja našim životima i on je taj koji nas donosi na svet, onda mi kaži zašto toliko ljudi vekovima i vekovima gine zbog nepravde i rađaju se sakata deca? Šta su ta deca kriva zbog toga što su rođena takva kakva jesu, a moraju ceo život da  žive sa tim da će im se uvek neko podmsevati? Kad smo svi jednaki, kako onda da smo svi različiti?

Да, ми Словени смо прецизније потомци својих Богова.

Нико не управља нашим животима до нас самих, неко (као Бог) може у мањој или већој мери суделовати у току нашег живота али никад управљати.

На свет те доносе тата и мама ако ниси упућен  Smile

Као што пар пута рекох - не постоји неправда. Све је игра интереса. Ако се нађеш у туђој сфери интереса, очекуј сукоб. Природа односно Бог је наменио да из сукоба јачи изађе као победник (било физичка било морална, психичка или снага способности).

Саката деца се рађају због лошег генетског материјала својих родитеља. Исто као што из лошег семена расту закржљали плодови.

Шта су саката деца крива? Нису - криви су њихови родитељи.

И наравно да нисмо сви једнаки - тај што ти је то рекао те онако лепо слагао.

I neka mi iko od vas da jedan dokaz da Bog postoji, samo jedan... Biblija je napisana pre skoro dve hiljade godina i mogao je bilo ko da je prepravlja i ispravlja, a ako je neka dogma zavedena pre 1500 godina, normalno je da će do danas svi verovati u to...

Moje je mišljenje da Bog ne postoji.

То си већ х пута навео, стога мислим да више нема потребе.

Samim tim, svi smo mi odgovorni za naše sudbine, i posle smrti nema raja i pakla...

За ово си скроз у праву.

Već je moguće da postoji reinkarnacija ili šta već, ali drugačijeg života -- Nema.

А ко то контролише процес реинкарнације?

И многе друге "природне појаве"? Ко уграђује компас у голубове писмоноше? Ко уграђује свест за ловом, расплодом, храњењем код животиња? Ко уграђује свест у лососе да пливају узводно не би ли оставили икру на правом месту? Ето могао би да ми даш одговор бар на та питања пре него што поставим још хиљаде сличних.

А како си то сигуран да другог живота нема? Да ниси умирао већ једном?

Ko je rekao da verujem u ljubav? Misli i vazduh su nešto potpuno drugačije što si uvukao u temu potpuno bez veze...

Ali ja vidim da nama ne vredi da se prepiremo. Ja imam svoje mišljenje, ti imaš svoje, ne slažemo se, u redu... Prosto ću prestati sa ovom diskusijom.

A to ko kontroliše proces reinkarnacije i te gluposti, to sigurno nije bog.
IP sačuvana
social share
...kažu da imamo još samo par godina za nas...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Bez prava na potpis
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 2641
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
Nije poenta u tome, ne mozes cim vidis nesto neobjasnjivo reci "E, to je Bog"

Ја како у објашњивим тако и у необјашњивим стварима видим Бога.

Не кажем "то је Бог" кад видим муњу, али знам да је његова воља проузроковала ту муњу.

Не директно сигурно, јер сви знамо како настају муње, али индиректно - узрочно-последични стањем - да.

Јер на почетку свега је Бог. Ви (можда) све можете да докажете али кад се вратите извору - почетку ту одједном стајете са образложењем "спорости" науке.

Kao sto rekoh, u redu je verovati u Boga, ali na nekom razumnom nivou, jednostavno ne predstavljati nesto sto bi voleo da je istina, kao istinu. Ne mogu nekome reci da gresi, ako veruje u Boga, ali mogu reci da gresi nekome ko veruje u Adama i Evu, Nojevu arku, Deda Mraza i sl. Kao sto sam vec rekao niko od nas ne zna da li postoji Bog, ma koliko ti verovao u njegovo postojanje ti ne mozes biti siguran u to, kao sto ni ja ne mogu biti siguran da ne postoji.

Хахаха е ти сад са тим "сигуран" идеш ка крајњем солипсизму...  Smile

Мислим не можеш бити сигуран ни да сад читаш ове речи. Можеш ли? Не. Можда си затворен у некој ћелији 2х2 и прикључен ти је програм за симулацију стварног света. К'о у Матриксу. Могу ли ја то да докажем? Не. Можеш ли ти да докажеш супротно? Не.

Е на то се своди свака полемика између верника и "атеиста". Ви би све да доказујете "научним методама" а наука још није успела да вештачким путем створи кап морске воде. С друге стране ја ОСЕЋАМ да Богови постоје и тај осећај ми нико не може избацити из "главе". Ако ме питаш "како то осећаш" нећу ти моћи одговорити исто као што не бих могао да ти кажем "како сам то заљубљен". То је необјашњиво и субјективно. Једноставно, кад се шетам пољима и шумама, кад гледам реке и мора у мени се јавља осећај више силе који не могу да објасним. Можда ви то не можете да осетите зато што сувише материјалистички гледате на свет.

Trazi izlaz iz nastale situacije i nalazi nesto sto mu je poznato, pa nisu se Vikinzi molili Isusu Hristu, niti su to radili stari Grci.

Стани бре мало - ако сам ја сигуран да Бог не постоји, чему онда обраћање њему?

Nije isto raskrstiti sa vukodlacima i Deda Mrazom i raskrstiti sa Bogom. Postojanje ili nepostojanje Boga je nedokazivo, dok to nije slucaj sa vampirima, vukodlacima i ostalim bicima iz bajke.

Хехе ајде ти мени докажи да вампири и/или вукодлаци постоје или не постоје  Smile

Ko je rekao da verujem u ljubav? Misli i vazduh su nešto potpuno drugačije što si uvukao u temu potpuno bez veze...

Наравно да није без везе. Питао си ме како могу да верујем у нешто што никад нисам видео - а истовремено и ти сам верујеш у ствари које не видиш.

Опет кажем - Бог НИЈЕ седи чичица који седи окружен митским бићима смишљајући шта ће следеће урадити.

A to ko kontroliše proces reinkarnacije i te gluposti, to sigurno nije bog.

Како можеш да верујеш у реинкарнацију кад је никад ниси видео? Можеш ли да докажеш да она постоји?

Твоје веровање у реинкарнацију је тотално исто као и нечије веровање у Бога.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Oboleo od T.T. Sindroma

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 11474
Zastava Stanujem u... u... ulici... tu gore, gore, kod... kod... Ma, menjaju imena ulica, nikad ne znam gde stanujem!
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.8
mob
Nokia E72
E dobro onda: Kako su roditelji sakate dece krivi, ako je bog taj koji im je podario život?

Ljubav je jedno, vazduh je drugo! Ljubav možeš da osetiš, nešto moraš da udišeš (kiseonih, logično) ali boga i dalje ne vidiš!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 443
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
Ја како у објашњивим тако и у необјашњивим стварима видим Бога.

Не кажем "то је Бог" кад видим муњу, али знам да је његова воља проузроковала ту муњу.

Не директно сигурно, јер сви знамо како настају муње, али индиректно - узрочно-последични стањем - да.

Јер на почетку свега је Бог. Ви (можда) све можете да докажете али кад се вратите извору - почетку ту одједном стајете са образложењем "спорости" науке.

Ne vidim zasto stalno uvlacis nauku u ovu diskusiju, pomenuo si munju, svi znamo kako nastaje, ali pre nego sto su ljudi znali kako nastaje munja, to je bilo Bozije delo i ne na nacin na koji si ti opisao (npr. Tor u nordijskoj mitologiji), isto tako ono sto se danas smatra neobjasnjivim ce jednog dana biti objasnjeno, ili nece, ali to svakako ne moze biti razlog da se to istice kao dokaz postojanja Boga (inace dosta vernika istice kako im nije potreban postojanja Boga, ali se hvataju za svaku neobjasnjivu sitnicu kao dokaz Bozije prisutnosti).

Хахаха е ти сад са тим "сигуран" идеш ка крајњем солипсизму...  Smile

Sta fali solipsizmu  Smile, osim sto je ruzna rec Smile.

Мислим не можеш бити сигуран ни да сад читаш ове речи. Можеш ли? Не. Можда си затворен у некој ћелији 2х2 и прикључен ти је програм за симулацију стварног света. К'о у Матриксу. Могу ли ја то да докажем? Не. Можеш ли ти да докажеш супротно? Не.

Pa zar to i nije ideja hriscanstva, da je ovaj svet lazan.

Е на то се своди свака полемика између верника и "атеиста". Ви би све да доказујете "научним методама" а наука још није успела да вештачким путем створи кап морске воде. С друге стране ја ОСЕЋАМ да Богови постоје и тај осећај ми нико не може избацити из "главе". Ако ме питаш "како то осећаш" нећу ти моћи одговорити исто као што не бих могао да ти кажем "како сам то заљубљен". То је необјашњиво и субјективно. Једноставно, кад се шетам пољима и шумама, кад гледам реке и мора у мени се јавља осећај више силе који не могу да објасним. Можда ви то не можете да осетите зато што сувише материјалистички гледате на свет.

Smile Mislim da ja nista nisam pokusao da dokazujem, rekao sam da je postojanje Boga nedokazivo, medjutim velika je razlika izmedju verovanja u Boga i verovanja u price iz Biblije, koje se vrlo lako mogu dokazati kao neistinite. Ako  ne verujem u Boga ne znaci da ostajem hladnokrvan pred lepotama prirode, samo ne smatram da je Bog imao bilo kakvog udela u tome.

Стани бре мало - ако сам ја сигуран да Бог не постоји, чему онда обраћање њему?

Sta ti uopste zelis da kazes time, da ako se neko pomoli Bogu u trenutku slabosti to je automatski potvrdjeno postojanje Boga. Cemu obracanje? Pa malo je ljudi koji nisu razmisljali o tome sta se desava posle smrti, "problem" ateizma je sto ne pruza utehu, prepusten si sam sebi, religija ti nudi da se oslonis na nesto sto ne mozes da vidis, pruza ti nadu da ti jos uvek neko moze pomoci, ako se neko ko nije vernik u kriznom trenutku na kratko okrene religiji, Bogu, visim silama, to je samo znak slabosti i nista vise.

Хехе ајде ти мени докажи да вампири и/или вукодлаци постоје или не постоје  Smile

To je vrlo lako dokazati, jer se moze tacno utvrditi u kojim okolnostima su nastale te legende, ko ih je zapoceo, sta im je bio povod za nastajanje itd., slicna stvar je i sa Biblijom.
« Poslednja izmena: 25. Nov 2006, 16:23:21 od dionysus »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Bez prava na potpis
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 2641
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
E dobro onda: Kako su roditelji sakate dece krivi, ako je bog taj koji im je podario život?

Откуд ти то да им је Бог подарио живот?  Smile

Живот ти дају тата и мама чином који се зове секс а касније и рађање  Smile

Ljubav je jedno, vazduh je drugo! Ljubav možeš da osetiš, nešto moraš da udišeš (kiseonih, logično) ali boga i dalje ne vidiš!

И Бога можеш да осетиш ако се потрудиш.

pomenuo si munju, svi znamo kako nastaje, ali pre nego sto su ljudi znali kako nastaje munja, to je bilo Bozije delo i ne na nacin na koji si ti opisao (npr. Tor u nordijskoj mitologiji)

Тачно. Али ти се мораш запитати зашто тако буквалистички гледаш на митове и религију.

Да ли си се икад запитао да ли то што прочиташ можда има метафоричко значење?

Например, када се каже да се Бог Сварог оженио Богињом Ладом и она му је изродила децу, онда то у стварности означава да се одвија неки други, сложенији процес. Али тај други процес у принципу је аналоган ономе, што се дешава између мушкарца и жене. И живописна аналогија помаже да се лако схвати суштина тога процеса.

isto tako ono sto se danas smatra neobjasnjivim ce jednog dana biti objasnjeno, ili nece, ali to svakako ne moze biti razlog da se to istice kao dokaz postojanja Boga (inace dosta vernika istice kako im nije potreban postojanja Boga, ali se hvataju za svaku neobjasnjivu sitnicu kao dokaz Bozije prisutnosti).

Али није ни разлог оповргавања божјег постојања.

Pa zar to i nije ideja hriscanstva, da je ovaj svet lazan.

Не. Поправи мало теорију.

Mislim da ja nista nisam pokusao da dokazujem, rekao sam da je postojanje Boga nedokazivo, medjutim velika je razlika izmedju verovanja u Boga i verovanja u price iz Biblije, koje se vrlo lako mogu dokazati kao neistinite. Ako  ne verujem u Boga ne znaci da ostajem hladnokrvan pred lepotama prirode, samo ne smatram da je Bog imao bilo kakvog udela u tome.

Колико је постојање Бога недоказиво толико је и непостојање.

Само што ја немам намеру ништа овде да доказујем. А ви "атеисти" хоћете.

Што се тиче Библијских прича, јесу глупост, признајем  Smile

Веровање у Бога нема не представља само веровање у "Јехову", Христа или Мухамеда. Чак бих рекао да је то најпримитивнији облик вере.

Ако ти не видиш Бога у природи, ја ту ништа не могу. Ако не желиш да видиш Бога, нећеш га ни видети.

Sta ti uopste zelis da kazes time, da ako se neko pomoli Bogu u trenutku slabosti to je automatski potvrdjeno postojanje Boga. Cemu obracanje? Pa malo je ljudi koji nisu razmisljali o tome sta se desava posle smrti, "problem" ateizma je sto ne pruza utehu, prepusten si sam sebi, religija ti nudi da se oslonis na nesto sto ne mozes da vidis, pruza ti nadu da ti jos uvek neko moze pomoci, ako se neko ko nije vernik u kriznom trenutku na kratko okrene religiji, Bogu, visim silama, to je samo znak slabosti i nista vise.

Хоћу да кажем да је сулудо и нелогично не веровати у Бога а кад немаш где тражити његову помоћ.

"Знак слабости"? Па баш према Богу који не постоји, а?  Smile

To je vrlo lako dokazati, jer se moze tacno utvrditi u kojim okolnostima su nastale te legende, ko ih je zapoceo, sta im je bio povod za nastajanje itd., slicna stvar je i sa Biblijom.

Ајде докажи.

А ја ћу ти навести хиљаде примера где су људи имали контаката са духовима, вампирима, вукодлацима....
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Oboleo od T.T. Sindroma

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 11474
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.8
mob
Nokia E72
Aha, dobro.

Pa upravo ti to i objašnjavam da bog ne postoji, već ti život daju mama i tata i sam se boriš kroz svoj život. A bog je samo urbana legenda.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Bez prava na potpis
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 2641
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
Pa upravo ti to i objašnjavam da bog ne postoji

Онако како ти вероватно замишљаш - не.

već ti život daju mama i tata i sam se boriš kroz svoj život.

Да али кроз већи или мањи утицај Богова.

A bog je samo urbana legenda.

Која опстаје миленијумима?  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 443
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
Тачно. Али ти се мораш запитати зашто тако буквалистички гледаш на митове и религију.

Да ли си се икад запитао да ли то што прочиташ можда има метафоричко значење?

Например, када се каже да се Бог Сварог оженио Богињом Ладом и она му је изродила децу, онда то у стварности означава да се одвија неки други, сложенији процес. Али тај други процес у принципу је аналоган ономе, што се дешава између мушкарца и жене. И живописна аналогија помаже да се лако схвати суштина тога процеса.

Sve vise imam utisak da ovo postaje igra gluvih telefona. Munju sam naveo kao primer kako su ljudi sebi objasnjavali prirodne pojave koje nisu razumeli. Nisam zeleo da analiziram mitove antickih naroda.

Али није ни разлог оповргавања божјег постојања.

Niti sam ja to rekao.

Не. Поправи мало теорију.

Pa koliko ja shvatam hriscanstvo, ovaj svet ti dodje kao testiranje, ako se pokazes dobro ides u Raj, ako ne Pakao.

Колико је постојање Бога недоказиво толико је и непостојање.

Само што ја немам намеру ништа овде да доказујем. А ви "атеисти" хоћете.

A sta ja to kao ateista dokazujem, ja nikad nisam rekao da Bog ne postoji, samo da ja ne verujem u njega.

Хоћу да кажем да је сулудо и нелогично не веровати у Бога а кад немаш где тражити његову помоћ.

"Знак слабости"? Па баш према Богу који не постоји, а?  Smile

I??? Jel to znak da Bog postoji ili sta?

Ајде докажи.

А ја ћу ти навести хиљаде примера где су људи имали контаката са духовима, вампирима, вукодлацима....

Ma mogu i ja navesti bezbroj prica o duhovima, vampirima, vanzemaljcima... i sta sad s tim? Sto se tice dokaza, imas Google, imas Wikipediu, imas gomilu izvora na netu pa trazi, ovo je ionako offtopic.
« Poslednja izmena: 25. Nov 2006, 17:29:44 od dionysus »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 23 24 26 27 ... 44
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 30. Sep 2025, 08:52:37
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.06 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.