Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 29. Sep 2025, 17:05:34
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 22 23 25 26 ... 44
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ateisti Srbije su zapostavljeni  (Pročitano 44933 puta)
Bez prava na potpis
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 2641
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
Pa reloader, kako onda nazivaš to što smatraš da nije ateizam?

Хммм... нисам још смислио назив  Smile

Рецимо да је свесно оповргавање и жеља за тоталном контролом над својим животом без икаквих спољних утицаја.

Да се јасније изразим: човек - посебно срећан успешан (али понекад депресиван и грешан!) - после се чуде што је вера за несрећну "рају" ( Smile ) у страху од могуће промене свог живота и успеха покушава да у својој свести "укине" Бога плашећи се њега као јединог који би могао нешто да му сјебе.

То је неко моје виђење "у лету"  Smile

Osim toga, ako gledamo logično: Grci su verovali u više bogova, isto kao i mnogi narodi ranije... Sad postoji nekoliko vera... Pa kako objašnjavate sve to? To da svi veruju u drugog boga i da svi imaju drugačije zavete i kurčeve i plačeve? Ako je jedan bog, onda treba biti i jedna vera.

После је искочио јудаизам са својом настраном вером  Smile После иду срања и компликације са Исусоми Мухамедом који себе називају пророцима и месијама послатим од самог Бога а затим и разна тумачења Лутера, Калвина итд.

Тако да од једне вере и једног Бога имаш 100 религија  Smile

Али ако погледаш логично и мало дубље на другу страну - СВЕ ПАГАНСКЕ РЕЛИГИЈЕ СУ ИДЕНТИЧНЕ! Дакле све је то иста вера настала из старе ведске Индо-Европске Аријевске вере.

Наравно, са обичајима који се разликују од народа до народа и имена Богова.

A osim toga, kad se nešto prenosi sa kolena na koleno (i to dve hiljade godina) nije ni čudo što svi veruju u boga.

Па не верују сви.

Уосталом човек је са стицањем разума и самопуздања у односу на свет који га окружује - дакле када је пришао ватри, почео да прави оружје и престао да буде беспомоћан - за ових ајде да кажемо 8000 година могао небројено пута да "схвати" да Бога нема и да га одбаци. Зашто то није урадио?

Треба се вратити на почетак. Ако ће мени неко да каже да су Стоунхенџ, Пирамиде и остала чуда старог света направили људи због неких Богова које никад нису видели, тешко ће да ме убеди  Smile

Ако ће неко да ми каже да је сликарство и вајарство старог века служило само у верско-обредне сврхе тешко да ће да ме убеди.

Ако ће неко да ми каже да су стриктни и прецизни пагански обреди и обичаји служили само као просте "бајалице" - опет - тешко ће да ме убеди.

A to da njega spominju kad je gusto, pa naravno kad ti uđe u uši...

Хммм... ово баш не пије воду, посебно кад се дотични "атеиста" 5 последњих година бори против вере и Бога....

Чудно то да му не уђе кад треба да каже "опрости ми Боже", "Боже ме сачувај", "Боже ме саклони" итд.

Дакле не причам о обичној фрази већ о искреном, саосећајном, из срца извученом обраћању Богу да га спасе  Smile

Наравно, кад све прође и даље је "велики атеиста".
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

prim.med.dr.sci. protivpožarni. aparat pekom

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 4245
Zastava Kolasin- Kruscic
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
SonyEricsson K530i
@Reloader
Nemoj mi vjerovati, ali ja se njemu i ne obracam zato sto ga nije bilo kad je bilo stani - pani. Nikada. Vidi, apsurdno je i to sto ti uopste tvrdis da mozes znati kako se ljudi osjecaju bolje od njih. To nije bilo duboko ugradjeno na pocetku ljudske vrste, vec kad je neko vidio dobru sansu za zaradu, vlast, ularenje stoke, sta li vec... Uostalom ukoliko ovdje nema nekog sa izvrsnim poznavanjem teologije, niko od nas nije kompetentan da prica o tome, te se sve ovo svodi na puko razglabanje... Dakle- u se i u svoje kljuse, pa kom obojci, kom opanci. Fer?
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Bez prava na potpis
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 2641
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
Nemoj mi vjerovati, ali ja se njemu i ne obracam zato sto ga nije bilo kad je bilo stani - pani.

Ниси ме добро разумео. Говорим о самом обраћању кад је "стани-пани" ситуација.

To nije bilo duboko ugradjeno na pocetku ljudske vrste, vec kad je neko vidio dobru sansu za zaradu, vlast, ularenje stoke, sta li vec...

Вера је постојала и у систему првобитних комуно-анархистичких родовских заједница кад није било власти. Како то објашњаваш?

Uostalom ukoliko ovdje nema nekog sa izvrsnim poznavanjem teologije, niko od nas nije kompetentan da prica o tome, te se sve ovo svodi na puko razglabanje...

Наравно. Ова секција форума и треба да буде "пуко разглабање". Неки то зову "филозофија"  Smile

А онај ко је завршио теологију обично се понаша као Јоца на овом форуму... томе су дани живљења одбројани.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

prim.med.dr.sci. protivpožarni. aparat pekom

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 4245
Zastava Kolasin- Kruscic
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
SonyEricsson K530i
Svejedno, ja stojim iza svoje izjave da je ovo besmisleno... Tvrdim da mogu svakome dokazati da Bog ne postoji, u onoj mjeri u kojoj on meni moze dati dokaze da postoji (ne prihvatam isjecke iz Treceg oka, Zone sumraka, price koje je ispracao stric druga sestre babine jetrve s oceve strane i tome slicno...) ali mislim da necu dalje diskutovati o ovome, a kome se prica o slicnim stvarima- Sta je bilo prije, koka ili jaje?
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 443
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
@Magic Master ma samo sam se setio te Niceove misli pa rek'o da pomenem Wink

@Reloader
Ne mozes reci da ateizam ne postoji, ako ti verujes u Boga ne znaci da svako veruje, meni je npr. nepojmljivo da Bog moze postojati. To sto ce se neki ateista okrenuti Bogu u kriznom momentu ne dokazuje njegovo postojanje, to je trenutak slabosti, gubitak kontrole nad situacijom, trenutak u kome ce potraziti pomoc od neke vise sile, ali kao sto si i sam rekao posle ce ponovo biti "veliki ateista", to ti je kao kad odgledas horor film u sred noci, pa se bojis da odes do tavana, iako znas da tamo nema nicega.

Meni ne smetaju vernici, dok god te ne pokusavaju ubediti u nesto u sto ni sami nisu sigurni, isto vazi i za ateiste, mozda sam staromodan, ali ja verujem u onu izreku: zivi i pusti druge da zive. Svojevremeno kad je Dzon Lok objavio raspravu u kojoj zakljucuje da je dusa smrtna i da umire sa telom (pritom nije negirao postojanje Boga) je izazvao gnev crkve u Engleskoj, i na pocetku pisma koje je uputio crkvenim vlastima je rekao (parafraziram): "Barem priznajte da ne znate nista o tome, kao sto ne znam ni ja".
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Bez prava na potpis
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 2641
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
Tvrdim da mogu svakome dokazati da Bog ne postoji, u onoj mjeri u kojoj on meni moze dati dokaze da postoji

Као што рекох - сваки "атеиста" има доказе... а кад треба да погине или преживи моли Бога да га спасе...

Пусти ме тих доказа молим те...

Толико има необјашњених појава на овом свету да би ти тако надмено тврдио да можеш све да докажеш...

Мени није циљ ништа да доказујем нити да се ни са ким убеђујем, ја кад отворим прозор и видим природу око себе знам да Бог постоји.

А ако ти Бога замишљаш као чичицу са белом брадом који размишља шта ће следеће да уради, онда грдно грешиш. Он се може материјализовати као чичица са белом брадом али то му није примарна сврха.

Ne mozes reci da ateizam ne postoji, ako ti verujes u Boga ne znaci da svako veruje, meni je npr. nepojmljivo da Bog moze postojati.

А како објашњаваш све теби неразумљиве ствари. А верујем да их има доста, као и код сваког мислећег човека. Као недостижност науке?

Колико је теби оправдање за необјашњиве појаве будућност и прогрес науке толико је неком појам Бога. Ма колико се помучио, не увиђам заиста разлику између та два погледа на свет.

To sto ce se neki ateista okrenuti Bogu u kriznom momentu ne dokazuje njegovo postojanje, to je trenutak slabosti, gubitak kontrole nad situacijom, trenutak u kome ce potraziti pomoc od neke vise sile, ali kao sto si i sam rekao posle ce ponovo biti "veliki ateista". to ti je kao kad odgledas horor film u sred noci, pa se bojis da odes do tavana, iako znas da tamo nema nicega.

То је тренутак "бити или не бити" кад психа дотичног "атеисте" муњевито тражи начин ка излазу из настале ситуације. Наравно, успут тражи по својој подсвести налазећи слику Бога, дубоко усађену,

Јер ако ЗНАШ да нешто не постоји не видим разлог зашто би га призивао. Поготово ако си дуже време атеиста, рецимо 10 година.

Дакле, треба узети у обзир да дотични атеиста не зове "муње", "небеса" или "свемир" упомоћ већ једноставно БОГА. Зашто баш БОГА - питај Бога  Smile . А ако си с нечим раскрстио да не постоји онда то не постоји. Иста ствар и за хороре - ако ја у детињству раскрстим с вукодлацима и духовима, онда се нећу плашити да одем на таван после одгледаног филма.

Проблем је што се с таквим стварима не може раскрстити.

Зашто - остаје ти за размишљање.

Meni ne smetaju vernici, dok god te ne pokusavaju ubediti u nesto u sto ni sami nisu sigurni, isto vazi i za ateiste, mozda sam staromodan, ali ja verujem u onu izreku: zivi i pusti druge da zive.

Наравно, са тим се апсолутно слажем.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

The true method is no method.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
Zastava Starship Enterprize
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
Reloader se razmahao opet - izgleda mi....

Kume isti si ko Joca samo sto ti ne mozes to da vidis. Prosto je smesno kolko se identicni.
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Oboleo od T.T. Sindroma

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 11474
Zastava Stanujem u... u... ulici... tu gore, gore, kod... kod... Ma, menjaju imena ulica, nikad ne znam gde stanujem!
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.8
mob
Nokia E72
Ja prosto ne razumem kako možete da verujete u nešto što nikada niste videli...

To za stounhendž, to je posebna priča. Ko će ga znati kada je i zbog čega je napravljeno, isto kao što se mnoge istorijske stvari ne mogu precizno odrediti.

Nego, neka mi neko odgovori na ovo: Svi smo mi, navodno, Božija deca, jel da? Pa ako jesmo i ako je on taj koji upravlja našim životima i on je taj koji nas donosi na svet, onda mi kaži zašto toliko ljudi vekovima i vekovima gine zbog nepravde i rađaju se sakata deca? Šta su ta deca kriva zbog toga što su rođena takva kakva jesu, a moraju ceo život da  žive sa tim da će im se uvek neko podmsevati? Kad smo svi jednaki, kako onda da smo svi različiti?

I neka mi iko od vas da jedan dokaz da Bog postoji, samo jedan... Biblija je napisana pre skoro dve hiljade godina i mogao je bilo ko da je prepravlja i ispravlja, a ako je neka dogma zavedena pre 1500 godina, normalno je da će do danas svi verovati u to...

Moje je mišljenje da Bog ne postoji. Samim tim, svi smo mi odgovorni za naše sudbine, i posle smrti nema raja i pakla... Već je moguće da postoji reinkarnacija ili šta već, ali drugačijeg života -- Nema.
IP sačuvana
social share
...kažu da imamo još samo par godina za nas...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

The true method is no method.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
Zastava Starship Enterprize
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
@Borkes

Razumem sve tvoje nedoumice i razmisljanja. Veoma je tesko ubediti te u postojanje necega - pa cak i kad bi hteo to da radim to svakako ne bi bilo moguce. Lakse ce ti biti ako o Bogu ne razmisljas kao o nekom ko upravlja tvojim zivotom. On ti je dao slobodnu volju ali ti nije da svest o tome sta dolazi sledece u tvom zivotu niti ti je dao mogucnost da znas sta ce biti posledica tvoje slobodne volje. Zato ponekad izgleda kao da eko drugi upravlja nasim zivotima - a ustvari mi smo sami krojaci nase sudbine a platno koje krojimo je Bog. On je zakon po kome se sve to desava. Njega ne mozes spoznati jer ti nije dato - bar ne u materijanom telu. Telo te odvaja od sveukupne realnosti koja je oko tebe i u tebi - koja jeste Bog (ako hoces da koristis tu rec). Kad sam kod reci - rec Bog znaci razlicito za razlicite ljude - ili ponekad ne znaci nista. Najbolje je ne koristiti je da ne bi bilo zabune. Tacnije je koristiti rec istina ili realnost.

A zasto sam ti rekao ranije da je vera u sebe jedina ispravna vera. Pa jednostavno zato sto sve sto ti treba da spoznas istinu i realnost je vec u tebi. To nesto je sastavni deo tebe. Ako verujes u sebe, u to sto radis i dopustis svojoj kreativnoj energiji da se ispoljava primetices kod sebe promene, to se zove evolucija dushe - nekad je sporija nekad brza - ali sama cinjenica sto sebi postavljas pitanja koja postavljas je znak da si na dobrom putu. Ta vera u sebe nije sebicnost kako je hriscani pretstavljaju - to je konstantno promatranje sebe, i ucenje o sebi - svaki put kada nesto stvaras, kada jedes, pricas sa drugim ljudima pokusaj da osetis osecaj zadovoljstva sa samim sobom i sa onim sta radis sa svojim zivotom. To je put, istina i zakon - drugog nema.

ziv bio Smile
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Oboleo od T.T. Sindroma

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 11474
Zastava Stanujem u... u... ulici... tu gore, gore, kod... kod... Ma, menjaju imena ulica, nikad ne znam gde stanujem!
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.8
mob
Nokia E72
 Smile

Cenim ja tvoje razmišljanje, ali imam i ja neke stvari kojih se ne odričem. Ako jednog dana dođe do tog sudnjeg časa, kada će se neko spustiti sa neba (mada je to nemoguće čak i za mene koji verujem u paranormalno), ja ću čvrsto stajati i ponoviću ovo što sam sada rekao. Mada se nadam da ću tu supernovu ili šta je već, dočekati u grobu...
« Poslednja izmena: 25. Nov 2006, 00:59:12 od borkes »
IP sačuvana
social share
...kažu da imamo još samo par godina za nas...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 22 23 25 26 ... 44
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 29. Sep 2025, 17:05:34
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.08 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.