Jel smo mi ateisti Srbi ili ne ..... totalno sam zbunjena
Dosta Srba je pobožno samo kada treba da se odsustvuje sa pola zbog religiskih praznika i kada treba da se ide po slavama.
dalje mi nije jasno ,ali nema veze
Da ti pojasnim, religija i pobožnost je (delimično) obaveza, jer postoje zakonitosti koje se moraju poštovati, tipa postiti sredom i petkom, poštovati deset božijih zapovesti, redovan odlazak u crkvu itd.
Dosta toga se ne radi, nego je religija samo izgovor kada su u pitanju proslave i neradni dani.
Jel smo mi ateisti Srbi ili ne ..... totalno sam zbunjena
Dosta Srba je pobožno samo kada treba da se odsustvuje sa pola zbog religiskih praznika i kada treba da se ide po slavama.
dalje mi nije jasno ,ali nema veze
Da ti pojasnim, religija i pobožnost je (delimično) obaveza, jer postoje zakonitosti koje se moraju poštovati, tipa postiti sredom i petkom, poštovati deset božijih zapovesti, redovan odlazak u crkvu itd.
Dosta toga se ne radi, nego je religija samo izgovor kada su u pitanju proslave i neradni dani.
Međutim ako je je suprotno ja se uvek setim onoga što je Jerotić napisao o ateistima , a što neke od njih jako boli:
Ono što je, svim ateistima zajedničko, to je neko, njima lično poznato ili nepoznato, oštecenje koje su pretrpeli u detinjstvu ili adolescentnom dobu. Ako jedan psihijatar kalibra Vladete Jerotića napiše nešto ovako , ja moram ako ništa drugo da razmislim o tome.
Čovek koji priča da je bolest blagoslov i kako porodice koje dobiju hendikepiranu decu treba da su presrecne jer su kroz to dete iskupili svoje grehe, da je to Boziji dar, a dete je već kaznjeno jer je dobilo za roditelje gresne roditelje je stvarno neko u čiju racionalnost i zdrav razum ne treba sumnjati. Vitez Hrišćanstva i pravi primer kako je ta religija bolesna.
@Predragoon To što si sada naveo nema veze sa Hrišćanstvom nego sa Srbima. Znaš onu "Da komšiji crkne krava"? Ta rečenica je karakteristična za Srbe, mi volimo da se nekome nešto loše desi i da se to slavi.
To nema veze sa Hrišćanstvom, sama religija ima ono "Ponašaj se prema drugome onako kako želiš da se ponašaju prema tebi".
@Predragoon To što si sada naveo nema veze sa Hrišćanstvom nego sa Srbima. Znaš onu "Da komšiji crkne krava"? Ta rečenica je karakteristična za Srbe, mi volimo da se nekome nešto loše desi i da se to slavi.
To nema veze sa Hrišćanstvom, sama religija ima ono "Ponašaj se prema drugome onako kako želiš da se ponašaju prema tebi".
А има и оно: Ко би ружио име Господње, да се погуби, сав народ да га заспе камењем; и дошљак и домородац који би ружио име Господње, да се погуби.
Stav ove matore budaletine je izveden iz onog: Ja sam Bog koji se sveti deci zbog grehova otaca... i svih onih hrišćanskih baljezgarija kojima pokušavaju da opravdaju zašto navodno dobar bog dozvoljava loše stvari, uključujući i bolest dece.
Onda su od ranog hrišćanstva i dalje u njemu utočište našli vrhunski mazohisti i mrzitelji znanja... pa su se prema drugima ponašali onako kako su želeli da sami budu tretirani.
« Poslednja izmena: 13. Sep 2012, 20:18:41 od Predragoon »
Nije lepo davati tako pogrdan naziv Bogu. Ako ne verujes, to je tvoje pravo, ali nemoj se na tako ruzan nacin sprdati sa necim, sto predstavlja zivotni oslonac vecini ljudi na zemlji. Bozije zapovesti su jasno definisane, a bolesna deca su iskljucivo prizvod ljudske pohlepe, zbog koje je zagadjena cela planeta.
@ Raven_Claw3190900 & Predragoon Pod a) Kako znate bibliju ako ne verujete u nju (to vam je ko da ste anarhisti, ali vadite neke stvari iz zakona koje vam se (ne) sviđaju) Pod b) Vadite reči iz konteksta samo da bi ste nekome nešto dokazali
« Poslednja izmena: 13. Sep 2012, 22:11:35 od BlizzardJakkal »
Koliko se secam, vec sam se deklarisao kao neko ko je totalno van citave price o veri, Bogu, ateizmu, teizmu, agnosticizmu i ostalom. Medjutim, svakako da mi je bliza verzija postajanja koja je anti-kreacionisticka. Mogu da verujem u Veliki Prasak ili slicne teorije, ali zar me to takodje ne cini vrstom vernika?
Ono sto sam zeleo da podelim sa vama je moje razmisljanje, cinjenica da su ljudi do pre par vekova spaljivani zbog ideje da je Zemlja loptastog oblika, a danas, kao sto znamo crkva ne moze protiv cinjenica da je Zemlja zaista loptastog oblika, dakle ,ljudi pokazali i dokazali, danas niko od strane crkve ne tvrdi da je Zemlja ravna ploca (ili tvrdi, ja zaista ne znam?). Svakako, logicno pitanje, koje se namece je da li ce po istom sablonu sve ideje u verovanja, koja poticu od crkve postajati manje relevantna, kako vreme odmice i kako otkrivamo i rusimo tabue i zablude?
Pod a) Kako znate bbliju ako ne verujete u nju (to vam je ko da ste anarhisti, ali vadite neke stvari iz zakona koje vam se sviđaju) Pod b) Vadite reči iz konteksta samo da bi ste nekome nešto dokazali
То што не вјерујем у већину написаног то не значи да не треба да знам шта пише у њој. О каквом вађењу из контекста говориш? На твој цитат, ја сам ставио други, од истог аутора. Можда мислиш да сам шта скратио? Ево сличног, дужег цитата.
А кад бијаху синови Израиљеви у пустињи, нађоше једнога гдје купи дрва у суботу. И који га нађоше гдје купи дрва, доведоше га к Мојсију и к Арону и ка свему збору. И метнуше га под стражу, јер не бјеше казано шта ће се чинити с њим. А Господ рече Мојсију: нека се погуби тај човјек; нека га заспе камењем сав збор иза окола. И сав збор изведе га иза окола и засуше га камењем, и умрије, као што заповједи Господ Мојсију.
Кад смо год узимања ствар које нам се свиђају, не можеш да будеш хришћанин и да признајеш само Нови завјет гдје Исус прави отклон од крвожедног Јахве из Старог завјета.