Ep u prvoj interkulturalnoj južnoslavenskoj zajednici je politički i ideološki orijentiran pri čemu se ponaša tako da konstruira velikog neprijatelja koji je istodobno i religijski i nacionalni neprijatelj; on pokušava angažirati i ostvariti tzv. antikolonozatorski koncept kulture. Ep ima namjeru isprofilirati nacionalni identitet na ideologiji bilo panslavizma, hrvatstva, srpstva, slavenstva; odupiranje kolonizatorskim ideologijama. Takav ep je reducinistički u odnosu na profiliranje epa na Zapadu. Ep se na Zapadu ponaša kao roman u stihovima u čijem je centru pažnje prije svega zanimljiva fabula što znači da je prvi put u kontekstu evropske tradicije u književnosti u centru pažnje epa je ono što je presudno za kolektivni opstanak. U trenutku kad se standardizira prva južnoslavenska interliterarna zajednica svi trpe kolonizatora. To su trenuci odrastanja, tzv. zrcalna faza.Zbog te faze ep se vraća u svoje pretklasično doba; to se u romantizmu zove filozofija pasartizma koja naročito odlazi do izražaja u epu. Zbog toga je komično upoređivati tvoje primjere sa ovdašnjim epovima. Ondašnji epovi na našim prostorima i danas imaju suštinu i svrhu svog pretklasičnog doba, a primjeri koje si naveo nemaju. Južnoslavenski koncept povijesti ostvario je genocidne epove. Na ovom prostoru samo je Prešern razvio kritički koncept povijesti. On je napravio dijalektičku ideju nacionalnog identiteta. Svi ostali razvijaju filozofiju pasartizma i tzv. kompleks konvertitstva. Prešern tu ideju konvertitstva smatra povijesnom nužnošću, za njega je to metafizičko i individualno, dok je za druge isključivo nacionalno, kolektivno i političko. Čovječe, kod nas se ep nije emancipirao od naslijeđa epske pjesme. Razmuiješ li ti uopšte o čemu pričam?
Moje komentare, ne samo ovaj, već neko vrijeme briše diktator-moderator Makišon. Argumenti za brisanje navedenog teksta su slijedeći: ona ga ne razumije ( ima književnih termina, ali dotična smatra te termine ''nedovoljno jasnim'', iako ima ovlast da bude moderator podforuma KNJIŽEVNOSTI). Iako smatra da nije jasan, ona nekim svojim razmišljanjima otvara ''široki vidik'' i dolazi do zaključka da je politiziran. Tragikomično je da takva osoba vodi raspravu i diskusiju ''književnost'', kada blage veze nema o istoj. Glede politike, svako iole normalan vidi da moji komentari imaju najmanje veze sa politikom naspram ostalih izjava, ali te se izjave neće brisati, jer samo se moje mimoilazi sa njezinim stavom, bar ona tako smatra, iako ga ne razumije, tako je sama rekla. Zamolio bih ADMINISTRATORA, ili ADMINISTRATORE, da pročitaju sve komentare u temi ''Gorski vijenac'', pa da mi kažu na koji sam način prekršio svojim mišljenjem pravilnik Burek foruma, jer isti poštujem, a da nije slučaj ne bi ni pisao na istom. Unaprijed zahvaljujem!
Sjemenka jabuke u Adamovom govnetu. Kako umiru mačke u neboderima, u kojima nema miševa. Ikra u kojoj spavaju male duge. Otrovno vreteno, tri dobre vile i princ na konju još malo će sačekati. Ona neće da bude robot. Put putuje Latif-aga. Nevidljivi posjetioci: anđeli, ili partijski doušnici? Tamo gdje pada previše zvijezda ispunjava se premalo želja. Jesu li to seksualne dlake?
Ne tece to reka,nego voda!Ne prolazi vreme,već mi!
Zodijak
Pol
Zastava
Windows XP
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Ne kaki. Nijedan komentar ti nije izbrisan. Zaključana je tema o Momi Kaporu gde si sa drugih foruma kopirao tekstove - u kontekstu ''moje mišljenje''. A to radiš i u ovoj temi, sumnjam da sam razumeš ovo što si pisao. Ako te toliko povredila i razbesnela tematika velikog književnog dela to je tvoj problem. Dakle, nema mesta politici u podforumu Književnost pa možeš dubiti na glavi.
S obzirom da si uveliko uvukao politiku u knjizevnost pricajuci o melodiji bez ritma u kontekstu Trebinje bez topova, takodje spominjes eks drzavni vrh koji je bio umesan u rat itd. mislim i da ne zasluzujes bolji tretman od brisanja! A takodje ne vidim razlog zasto se odmah dize dzeva i prepucavanje narednih trista strana zbog jednog obrisanog posta. Tako da sve u svemu Ti si vrlo grube reci ovde izneo tako da ne zasluzujes ama bas ni najmanju paznju jer ovde postoje ljudi koji najbolje znaju da ocene rad moderatora Makishon! Lock