Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 47 48 50 51 ... 119
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Апологетика - докази за постојање Божије  (Pročitano 220018 puta)
Legenda foruma

Очистимо Србију !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42084
Zastava †  Србија 011
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5,
cekaj da iskopira neki sa stranog sajta.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Него, зашто хришћански Бог не може да буде први узрок? Шта му фали?
Sve mu fali, kao na primer one stvari koje njegovi vernici propovedaju.
Zasto mora biti prvi uzrok?
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Очистимо Србију !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42084
Zastava †  Србија 011
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5,
ovo je za citiranje.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 1009
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
RavenDark
Па има разних струја међу хришћанским верницима, а не проповедају сви исто, па сам питао за неки конкретнији разлог. Међутим, ако узмемо ове доказе професора Милина (а он је православни теолог) који су постављени на овој теми, ту се Први узрок просто назива Бог па онда тај Бог мора бити Први узрок. То је једноставно ствар називања. Први узрок (Бог) мора бити Први узрок (Бог).
« Poslednja izmena: 15. Dec 2009, 18:28:54 od bjbojan »
IP sačuvana
social share
Сети се одакле си пао и почни да чиниш своја прва дела!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 42
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
Da znaš i ja se pitam, ja da sam danas hrišćanin, ja bih se zabrinuo i zapitao - šta ako ovi ljudi koji ne veruju znaju nešto što ja ne znam? Verovati nije isto sto i znati.

Izvinjavam se što nisam do sada odgovorio. Pa znaš kako - svako ima prava da razmišlja svojom glavom, ali ne možemo i ti i ja u isto vreme biti u pravu. Smiley Kod nekih stvari relativizam jednostavno je isključen. Dakle, Bog ili postoji ili ne postoji. Šta ti misliš o tome?

Citat
Ako neko sebe ubedi da bog postoji, hej onda bog postoji i niko drugi ne bi trebalo da ga sprečava da u to veruje.

Lepo rečeno, zaista, ali to može da se kaže i na drugačiji način - ako neko sebe ubedi da Bog ne postoji, onda je to tako (bar za njega), i nema potrebe da ga bilo ko drugi sprečava. Zašto bi? Ja sam pričao previše sa osobama koji nisu sigurni da Bog postoji do onih koji su tzv "teški ateisti" ili "tvrdi ateisti" po ovom pitanju. I nikad mi nije palo na pamet da se ubeđujemo i slično - upravo zato što sam i sam bio ateista i znam da sve to ne vredi, niti ima smisla a često može doći i do nepotrebnih konflikata. Važno je biti fer i iskren prema sagovornicima, makar se mi neslagali. To je neki moj stav (generalno, sa velikom većinom ateista nikada nisam imao ozbiljnijih problema u diskusijama upravo zbog mojih stavova).

Citat
Ja to čekam celi život, voleo bi da mogu da istražujem tu alternativnu realnost, samo kad bi ona postojala, ali zaista fizički postojala a ne kao zaključak nekog filozofa.

I ja sam tako razmišljao, pa došao do drugačijih zaključaka. Smiley Jednostavno, reč je o otkrivenju, kao o nekom drugom otkrivenju iz bilo koje oblasti. Razlika je što otkrivenje Boga nadjačava ostala otkrivenja. Gore si spomenuo ili si bar aludirao između "znati" i "verovati." Vidiš, ja, daleko bilo, ne želim tebe da uvredim, niti bilo koju drugu osobu koja ne razmišlja o Bogu, ili kom to nije uopšte bitno, ili ko ni ne veruje u Boga, ili bilo šta slično, ali kada neko krene da mi pravi poređenje o tome kako verujući "veruju" a ostali "znaju" - onda dižem ruke od takvih plitkih diskusija i priča. Mnogo puta sam kazao onima koji ne veruju - ne mogu oni mene učiti šta ja verujem i kako ja razmišljam i šta ja znam. Često puta su mi sugerisali neke stvari o Bogu, mešali pojmove, ideje i koncepte, i mnogo toga. Hm - pa ne ide to tako. Ko kaže da verujući "ne zna" u šta veruje i da se sve oslanja na "veru?" Jedino neko ko nema pojma o čemu priča. Ja znam da Bog postoji, vera u Boga je nešto sasvim drugo.

Citat
Junkie talk  Smile Jel znaš ko tako priča :hint:

A baš me zanima ko tako priča? Smiley Čudno kako su mnogi naučnici tokom vekova ispadali budale što su videli svet koji je bio nepoznat većini, tako da sama filosofija i istorija nauke demantuje određene postavke ateista. To što ateista ne veruje - to praktično ništa veliko ne znači. Ateista nema uvid u realnost koju ima verujući. I to je to.

Citat
Smeš, ali zašto tako misliš?

Zašto tako mislim? Ne objašnjava mi se, ali to je svakako moje privatno mišljenje. Smiley

Citat
E pa, bas suprotno mislim, ja mislim da su oni koji veruju prevarili sebe i varaju druge samo zato što imaju veći mozak od drugih životinja misle da su posebna tvorevina nekog "Tvorca" koji ih je stvorio po sopstvenom izgledu i da je celi Univerzum stvoren samo zbog njih. Stvarno jel se može biti više egoistički biti nastsrojen od ovoga.

Može.  Smile A to je da ti meni etiketiraš šta ja verujem. Gore sam pomenuo - projekcija "bogova" i "boga" kod ateista je tako plitka i smešna, da nije vredno komentarisati i ulaziti u dublje prepirke oko toga. Koncept "bogova" koje sam nalazio kod mnogih ateista prevazilazi ili se graniči sa maštom, a sve su to samo romantične pričice za malu decu. Smiley

Citat
Svet nije tu zbog nas, mi smo tu samo zato što smo se prilagodili. Mora da smo mi budale samo što hočemo da živimo u realnosti i istražujemo svet oko sebe bez bilo kakvih dogmatski uverenja. Ateizam nema ništa da ponudi samo zato što nisam ništa ni tražio da mi da.

U pravu si, ateizam nema baš ništa da ponudi. Smiley Što se sveta tiče - ja verujem da smo mi jako povezani sa svetom i da svet upravo nama služi. Imaš naučnike koji smatraju da postoji jaka veza između čoveka i prirode, i čovekov okoliš ili prirodno stanište, čitav svet pa i univerzum, jako je fino podešen da bi čovek mogao živeti u njemu. Ne treba čovek da bude vernik ili ateista da bi ovo shvatio. Treba samo da bude iskren i pošten. A sad, da li će smatrati da je sve slučajno ili planski nastalo ili dovedeno u postojanje zbog čoveka - sasvim je drugo pitanje.

Citat
Oni jesu bili neshvaćeni samo zato što su imali drugčije ideje od crkve, koja je kažnjavala spaljivanjem na lomači svakog ko se usudi da drugačije misli. Šta bi bilo da su oni te ideje zadržali za sebe, šta bi bilo onda?

Čudno, malo je iskrenih koji bi bili spremni priznati da je Kopernik ili već ko od njih, bio spaljen ne zbog nauke, već zbog jeresi, odnosno lažnog učenja. Obično većina smatra da su bili spaljeni zbog geocentričnog sistema. Napomena - ja nisam katolik niti se slažem sa učenjima i filosofijom katoličke crkve, naprotiv. Ali - to što se ne slažem sa katoličkom crkvom ne znači da neću biti fer prema onim činjenicama koje samo pokazuju da se previše blatnjavilo po, uglavnom, katoličkoj crkvi. Danas su mnogi spremni priznati da se preterivalo u svemu tome, a postoji nekoliko razloga zašto je sve to tako bilo.

Usput, ateistički komunizam je ubio mnogo više ljudi nego oba svetska rata zajedno, pa nikom ništa. Ideologija i platforma za komunizam nalazi se upravo u ateističkoj filosofiji. Od ovoga savremeni ateisti beže kao kuga, ali istorija je istorija. Kao što ne može niko poreći da su mnogi hrišćani ubijali i proganjali neistomišljenike - tako se ne može ni ovo drugo poreći. Valjda trebamo učiti iz prošlosti. Smiley

Citat
Jednom rečju ateizam je sloboda.

Ja stvarno mislim da si iskren kada ovo misliš. Smiley I ne zameram ti ni malo, naprotiv. Smiley No, ja smatram da je ateizam jednoumlje, zabluda i najveća katastrofa za intelektualizam kojeg je čovečanstvo moglo doživeti. Smiley

Citat
Ovo je moj stav, Pozdrav  Smile  Smile

Svaka čast na iskrenosti, ja zaista cenim tvoj lični stav i tebe kao jedinku. Smiley

Pesmicu koju si ostavio ne mogu gledati. Smile Ne znam zašto.

Citat
P.S.
Sorry ako sam nekog uvredio  Smile

Mene nisi, mislim da se niko neće naći uvređenim, jer nisi pisao nikom ništa lično, a i da jesi - obično gordi ljudi se lako vređaju, a gordost nije baš kvalitet u karakteru koji se poželeti može, zar ne? Smiley
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8856
Zastava Cyber Space
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
mob
Samsung Galaxy SII
Evo i mene stavise za "prijatelja foruma"  Smile

Citat
"најјаснији облик овога доказа"

Citat
--> " 1. Ако ишта постоји, то постоји и Апсолутно Биће – Бог.
 2. Постојим бар ја.
 3. Дакле, постоји и Апсолутно Биће – Бог."

//u pocetku mi je doslo da placem od smehaSmile Bas na prvi pogled izgleda nekako cudno.  Smile Formulacija izgleda isto toliko nebulozno kao i za ontoloski dokaz.  Smile Medjutim sto sam vise promisljao osmeh je opadao.  Smile
--> Jer je dobro sto polazi od svoje egzistencije. Iako Kant nije mogao da dokaze postojanje "spoljasnjeg sveta" bio je svestan da on postoji (tj. da on egzistira kao ljudsko bice). Lepo.  Smile

Ima veze sa kauzalnim dokazom. [Ja bih ipak stavio rec Kreator u ovom dokazu cisto da lepse ateistima zvuci  Smile]

Citat
"јер све што јесте, мора имати довољан разлог – или у себи самом, или ван себе – зашто јесте, зашто уопште постоји, а није у статусу непостојања, ништавила"
//mnogo jak argument. Mislim da ce "pratioci" teme morati da ukljuce vijuge malo. Bas je ovaj dokaz Kant dobro logicki formulisao.

Citat
"јер је као дан јасно да ни из чега не може ништа постати само од себе"
Smile
Citat
"Познато је не само мени, него свакоме, да је Кант одбацио овај доказ"
//ispade da je ovo "stvar po sebi"  Smile

'Ladno je covek "oborio" svoj dokaz.  Smile Tj. Pokusao. Slozio bih se sa profesorom da se ovo sa ontoloskim dokazom ne moze porediti uopste. Bizarno je da je Kant napravio analogiju sa ontoloskim !? Bas zbog toga sto je toliko sumnjicav/racionalan... Izgleda da je Kant postao sumnjicav i prema logicki ispravnoj stvari.  Smile

Ostatak teksta je OK. Citljiv, razuman.

Interesantno je uociti da biolog nije imao sta da priupita  Smile  Smile

Silva, kaci nove dokaze, ove smo apsolvirali  Smile  Smile  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
Sony xperia
Citat
Evo i mene stavise za "prijatelja foruma"  Smile
Izuzetno mi je drago zbog toga.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 6227
OS
Nepoznat
Browser
Nokia6070 2.0
mob
Samsung 
Čestitam na novom statusu. Sve najbolje.
IP sačuvana
social share
"Na putu ka istini čovjek može da
napravi samo dvije greške. Da ne
prodje cijelim putem, ili - da ni ne
krene."  Buda
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

My imaginary friend says Hi.

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 1878
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
mob
LG G2
Citat
"јер све што јесте, мора имати довољан разлог – или у себи самом, или ван себе – зашто јесте, зашто уопште постоји, а није у статусу непостојања, ништавила"
//mnogo jak argument. Mislim da ce "pratioci" teme morati da ukljuce vijuge malo. Bas je ovaj dokaz Kant dobro logicki formulisao.

Jel je moguce ovaj dokaz primeniti na boga?

Ako je bog jeste i oduvek bio, zasto jeste, zasto uopste postoji.

BTW Cestitam na novom statusu  Smile Smile
« Poslednja izmena: 16. Dec 2009, 12:13:03 od nofx0023 »
IP sačuvana
social share
"You, your joys and your sorrows, your memories and your ambitions, your sense of personal identity and free will, are in fact no more than the behavior of a vast assembly of nerve cells and their associated molecules."
--Dr. Francis Crick; Nobel laureate, co-discoverer of the DNA molecule
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
RavenDark
Па има разних струја међу хришћанским верницима, а не проповедају сви исто, па сам питао за неки конкретнији разлог. Међутим, ако узмемо ове доказе професора Милина (а он је православни теолог) који су постављени на овој теми, ту се Први узрок просто назива Бог па онда тај Бог мора бити Први узрок. То је једноставно ствар називања. Први узрок (Бог) мора бити Први узрок (Бог).
Dobro i da je prvi uzrok nista ne dokazuje njegovo trenutno postojanje
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 47 48 50 51 ... 119
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.055 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.