Tu smo isti. I ja sam takođe hardcore sci-fi/fantasy/horror fan. To je ono što me je prvo uvuklo u anime (to i sexy ženske) i toga se držim do dana današnjeg. Naravno šaltam i ja po raznim žanrovima tražeći dobre naslove ali to je moja sigurna baza i čvrsto se držim moje old school anime biblioteke.
Iskreno kada sam gledao Anime naslove tokom 80tih i 90tih, toliko sam verovao da je Anime kao umetnost besprekorna (na žalost nije) sve dok me težak čekić nije opaučio u glavu.
Noir, nije najgore što sam gledam Anime related, ali je definitivan wake up call. Priča je manje više standardna, devojka ubica nalete na drugu devojku ubicu (koja je Japanka, naturaly u sred Evrope) i njih dve formiraju guild. Ubrzo sve to postaje previše očigledno kada se pojavi tajna organizacija® koja čas želi, čas ne želi da ih ubije. Ono što je ovu seriju činilo lošom su scene ponavljanja koje The Asylum (kompanija poznata po low buget filmovima u kojima glume (propale) filmske zvezde), glupe akcione scene, manjak animacije itd.
Ništa čudno, toga je uvek bilo i biće. Kao što je rekao Teodor Stardžen, 90% bilo čega je đubre. Na primer Lily C.A.T. koji je bio i kod nas na VHS krajem osamdesetih. Čist ripp-off Osmog Putnika i Stvora. Mada razlika između tad i sad je ta što možemo da vidimo sve đubre koje Japana izbaci (a u poslednje vreme ga ima ihahaj) i to što je ono postalo prime target za otakue i glavni cash cow za producente tako da ne možeš više da digneš glavu od toga.
Pa nije skroz. Mislim da je Haruhi previše eksponirana (slično ide i za Naruto, Bleach i ostale mainstream gluposti).
Slažem se da su 80 i godine pre bile zlatno vreme, i tako će (na žalost) ostati. Ne kažem da neće izlaziti dobri naslovi tokom ovih godina, ali činjenica je da je Anime u očima Sveta koje stalo teži da uguši njegovu slobodnu formu izražavanja, kao i da samim Japancima ponestaje ideja. Nekada su ljudi bili ograničeni tehnologijom, ali ih to nije sprečilo da prave sjajne nalove, dok se danas sve svodi na - napravi dobar naslov, i onda ga štancuj u nedogled jer "narod to voli". Ja recimo prvi ne volim serije duže od 26 epizoda (na kojima sam stekao početnu sliku Anime serija, čak do te mere da sam pre 4 godine bio u fazonu "Ne gledam ongoing serije"), jer svaka priča se sagleda kada ima početajk , sredinu i kraj, a ne da izlazi u nedogled, postaje sve repetativnija u pogledu naracije, i na kraju, ako imaš vremena da je gledaš od početka do epizode do koje je stigla na ex, dobiješ varijaciju kvaliteta, gomilu likova koji su ubačeni onako i bljutav ukus u ustima.
Da malo popravimo rasploženje imam jedan dobar old school anime za preporuku
Project A-ko
Ovaj anime film predstavlja pravo uživamje u akciji i humoru u stilu old school holivudskih akcionih filmova tipa Komandos. Ovaj anime je blesav i zabavan i uživa u svakom momentu a ako imate malo oštrije oko možete prepozanti reference na anime i filmove iz osamdesetih.
Lol, ovo je od režisera Aika-e i Najica-e. Aiku sam gleda, znači jedna od bolji sex parody serija (posle Golden Boy-a, koji je na megaprvom mestu). Videći i to da pogledam.