Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 14 15 17 18 ... 26
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ako je Bog odredio sudbinu svakog od nas... ?  (Pročitano 26694 puta)
Mudrijas Burek Foruma
Krajnje beznadezan

vid' noge, prava transformerska :chuckel:

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 14402
Zastava beograd
OS
Windows 2000
Browser
Internet Explorer 6.0
oj ha Smile
IP sačuvana
social share
u pocetku sam krenuo slabo,a onda sam naglo popustio...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Ericsson T65
@dopud

Na tvoje postove vise nema smisla odgovarati. Ne znam otkud ti tolika kolicina histerije i gneva.

Kakvo samoubistvo? Sto lupetas bezveze! Ukidanje fizickog ogranicenja je preobrazaj materijie.

@Magic Master

Toplije zvuci naravno no majka je odmila, kao i tata ili tajko. Otac i mater su onako oficijelno nazivi za roditelje, pa se zato vise volim sluziti terminom mater.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1047
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Kada ja kazem kako je tvoj post lakrdija, a zbog toga sto je pojam slobodna volja lakrdija, jer je to pojam koji ama bas nista ne znaci, e onda je to, po tebi, provala histerije i gneva. I ako onda kazem kako je i ovo sto si prethodno postovao, "ukidanje fizickog ogranicenja je preobrazaj materije", isto jedna potpuna umna lakrdija, jer ne znaci bas nista, ti ces opet reci da je to provala histerije i gneva. Ma nemoj mi kasti!

A kada ti meni, tamo na drugoj temi, kazes, kako sam ja anarhista, e onda to nije provala histerije i gneva! Vidi, molim te!

Ako ti istinu nazivas provalom histerije i gneva, onda mi je jasno kako je misaoni sklop u tvojoj glavi satkan od sarenih laza. Laza do laze! More sarenih laza! Pa mu svaki susret sa istinom djeluje kao provala gneva! Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Ericsson T65
Onaj ko govori istinu, taj treba da je smiren. Daj da vidim tu tvoju smirenost. Nemoj boldovati uzvicne reci, ubacivati gnevne smile je, komponovati tamo neke izrugujce stihove.....
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1047
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Costa

Ma nemoj! Sta ti znas o istini! Evo, reci mi sta je istina! Istinoljubivi moj! Dragi moj poznavaoce istine! Smile

Ko ti je rekao da je istina neboldovana! Da je bez gnevnih smajlija! Da je bez izrugujucih stihova!

To nije istina o istini! Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 286
Zastava zg
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0
@costa.
" Negirati slobodnu volju znaci negirati postojanje".

Ako doista postoji slobodna volja, zašto ne bi bilo moguće negirati postojanje?
Valjda smo slobodni i da negiramo.
Tko nam garantira da stvarno postojimo?
Zar naša osjetila kojima registriramo naše postojanje?
Zar nije dovoljno što su nas ta ista osjetila bezbroj puta zavela, prevarila i odvela u neželjenom pravcu?
Dokle ćemo vjerovati evidentno nesavršenim instrumentima kao što su naša osjetila?
Ili ćemo naše misli i razum proglasiti relevantnima za donošenje konačnih sudova o našem postojanju?
Zar smo doista tako pametni?
Tko nam garantira da fenomene koje zapažamo nisu vrhunska iluzija višeg reda?
Zar mnogi ljudi ne uživaju u iluzijama?
Zar ne bježe od ružne i istinite stvarnosti u lijepu i lažnu iluziju?
O da, lijepo je živjeti u snovima.
Tko želi prihvatiti istinu da smo nesposobni, slabi, kolebljivi, ružni, pokvareni, zločesti, lakomi, perverzni, skloni nasilju.....
Mnogo ljepše zvuči, kako si volimo kaditi, da smo  altruisti, pošteni, pravedni, etični, bogobojazni, lijepi, razumni i Bože moj, zašto ne reći i pametni.
Čovjek, krajnje nezadovoljan samim sobom, ne žali napora da izmjeni  surovu stvarnost koja mu se ne dopada.
U nemogućnosti da zadovoljavajuće promjene učini u realnom svijetu, pribjegava iluzijama, od kojih je religija tek jedna od bezbroj.
Tu doista u okviru "slobodne volje" može stvarati bogove, vragove, anđele, vještice, raj, pakao, komunizam, svjetlo, ništavilo.......
Lijepo je to, ali avaj, svakoj iluziji dođe kraj.
Sudar sa stvarnošću to je žešći, što je iluzija bila dublja, snažnija...
Poput raspamećenog narkomana koji pod utjecajem droge umisli da može letjeti, skoči sa vrha nebodera u bezdan.
Po svojoj slobodnoj volji ipak je letio 5-6 sekundi.
Upravo to  vrijeme je mjera slobodne volje.   

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Ericsson T65
Ne brani ti niko da negiras postojanje. Ako to radis onda si budista ili hindus, ali nemoj onda pljuvati po relgiiji.

Ko nam garantira da stvarno postojimo? Nije valjda da si odusevljen idejom Matrixa?

Film Matrix je svojevremena podvala ljudima, pokusaj da se ljudima izbije termin "slobodna volja" kako bi se sto bolje prirpemili za buducnost u kome ce samo sacica ljudi manipulisati milionima. Izbiti ljudima pojam slobodne volje, znaci pretvoriti coveka u potpunu zivotinju, i onda pitao bi te ja kako se osecas kako bi se nasao u ruglu od sveta kao sto je recimo prikazan Los Angeles u jednom filmu sa Sandrom Bulok, gde su svi ljudi s elektronskim cipovima ugradjenim u telo, u potpunoj kontroli od strane policiije, i ako te policija primeti sa ekrana da cinis neko nedelo samo aktivira bol na daljinu i ti padas. A da negovorim o tome koliko imas svoju privatnost. E a da bi se ljudi nagovorili na takav rezim zivota prvo ima je potrebno izbiti iz glave da imaju slobodnu volju. Danas to vrlo efektivno uspeva jer je manipulacija ljudima preko medija nesto neverovatno. Kada ljudima izbace slobodnu volju, bice dovoljno a se krupni kapitalisti i njihovi smecarski proizvodi prikazu kao uzrocno-posljedicna pojava, i da je kupovina njihovih prozivoda takodjer nesto sto je potrebno jer je i to uzrocno-posljedicno. Samo pogledate neku reklamu za neko grozno posudje koja kaze: " E ovo vam je neophodno kako bi ste spremali to i to, nema vise muke sa kuvanje, sve je lako i univerzalno." Kao da niko nije znao ranije da kuva i sprema jela, dok oni nisu lansirali svoje lonce. Ili kazu ovaj usisivac vam je neophodan jer kupi prasinu temeljito i tako cuva vas zdravlje...Dakle teorije o negiranju slobodne volje nisu iz razloga da se ljudima olaksa zivot, osvetli vidik utamnjen "crnilom" religije i drugih filozofija, nego da se oteza.

No sto se tice slobodne volje svakako je uocljivo da oni koji negiraju slobodnu volju, dice se progresom covecanstva u vidu aviona, raketa tehnike itd. Cesto se cuju uzvici kako li je samo covek napredovao, ljudski genij se razvija zapanjujucom brzinom...a sa druge strane govore nema slobodne volje. Molim lepo jel se avion sam od sebe napravio lli covek? Ako covek nema slobodnu volju kako moze da stvara kreativno? Dakle posto nema slobode volje, onda sve sto sedesava oko nas je slucajno. Priroda po vama deluje slucajno, i covek zajedno sa njom slucajno. Naime ako ne bi bilo slobodne volje, onda covek ne bi mogao da upotrebi silu. A nisam bas siguran da cete priznat da covek nije u stanju upotrebiti silu. i U najmanju ruku ako bar tvrdite da postoji neka prirodna selekcija, onda to nije vise slucajnost. Ali je poreklo i sustina te prirodne selekcije vama nepoznata. Pa stoga onda se izjednacavate sa panteistima, koji takodjer veruju u slepe i nepoznate sile. Dakle nemojte onda pljuvati po relgiji, jer nesvesno religiozno razmisljate. . Stavite cigle, malter, armaturu, pesak, vodu, crepove, cement negde na stranu razdvojeno medjusobno i cekajte, hoce li se ikada nekim spletom slucajcnosti, bilo kakvim fizikalnim silama bez uplitanja coveka stvoriti kuca?? Nece! Bar nije tesko to prihvatiti razumno. Sto bi se reklo ateistickim recnikom logicno je!  A znaci da bi se takva kuca napravila potrebno je da se umesa neki razuman faktor koji ima u sebi razradjenu koncepciju kakve sile treba upotrebiti da se stvori ta kuca. Reci ce te to covek gradi po svom nagonu, da bi se sklonio od klimatskih uticaja. A nagon nije slobodna volja. Molim lepo! Jel jazavci prave uvek istu jazbinu! Prave jer ne mogu drugacije, nemaju orudje.  A ljudi jel uvek prave iste kuce? Kakve veze odabir kuce, boje, konstruktivnih elemenata i unutrasnjeg dekora ima sa nagonima? Jednostavno je to je licni izbor coveka kako ce mu izgledati kuca. A gde je izbor tu je i slobodna volja. Jel svi lavovi rade isto! Spavaju, kote se i love da bi se prehranili! Jel idu lavovi na letovanje? Jel voze lavovi neko vozilo? Jel koriste orudje da bi lovili? Jel kamen radi ista drugo osim sto cami na tlu? E da su sve radnje ljudi iste, onda bi se moglo reci da nemamo slobodnu volju, nego moramo da zivimo nagonski. Pa kako onda mozete zivu i nezivu materiju izjednaciti, i kako mozete izjednaciti ljude sa zivotinjama.

« Poslednja izmena: 24. Feb 2006, 03:06:02 od costa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1047
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Costa

Ti se usudujes ici tako daleko, e pa pricas o ucincima slobodne volje, a da u opste nisi rekao sta je to slobodna volja. Kakva lakrdija. Ne analizirajuci, istinski ne analizirajuci taj pojam, ti ga koristis da bi moralisao i glumio dobricu. Ali istorija covjecanstva je pokazala da je dobrica najveci zlocinac covjecanstva. Dobrice/zlikovci i jesu smislili podle pojmove, e da bi mogli moralisati/vladati/ciniti zlocine.

Ajde pametni, najprije ti meni definisi sta to znaci slobodna volja. Slobodna - u odnosu na sta! Ne mozes znati sta je to slobodna volja, ako ne objasnis najprije sta bi to bila okovana volja. Ako znas za slobodnu volju, onda znas i za okovanu volju. Pa sta je to po tebi slobodna, a sta okovana volja? Cime okovana, kako se oslobada okova, pa postaje slobodna? Ko je okovao volju, ko je oslobada, i kojim nacinom? Da li je u opste i bila okovana? Ili je to samo podao nacin da se dode do podlog pojma sloboda? Ajde da cujemo, kada si ti poznavaoc svega, od cega je to slobodna ta tvoja slobodna volja?

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Ericsson T65
Da mi je samo videti kada ces jednom postaviti post u kome iznosis svoje misljnje. Cini mi se da nemas dovoljno argumenata za diskusiju, pa onda samo napadas i kritkujes necije druge postove. Praveci se najpametnji kritikovanjem tudjih reci.

Sta znaci slobodna volja? Ti i ostali neslobodnovoljci ili se namerno inatite da ne znate, ili ste navuceni nekom praznom teorijom na tanak led!! Slobodna volja od cega je slobodna? Slobodna volja se izrazava u molranom principu. Dozvoljeno ti je da budes dobar ili los koliko hoces.

Posto kazete sve je podlozno prirodnom to jest fizickom zakonu reci mi neke fizicke zakone koje ogranicavaju sledecu slobodu: Slobodu volje da volis svoje bliznje, slobodu volje da se brines za njih, slobodu volje da se smejes ili radujes koliko hoces, slobodu volje da govoris koliko hoces, slobodu volje da pomazes nekoga koliko hoces, slobodu volje da ubijes nekoga, slobodu volje da se izrguas nekome, slobodu volje dase mrstis koliko hoces...Jel te ogranicava sunce, kisa, zemljotres, poplava, drvo, kamen u svemu tome? Jel te ogranicava mozda struja, magnetno polje, gravitacija, prelamanje svetlosti, difuzija svetlosti, doplerov efekat, a ? Ako gravitacija ometa letenje, i ultraljubicasto zracenje przi kozu protiv nase volje jel ti mozda smeta ultraljubicasto zracenje ili gravitacija da volis majku ili oca, sestru ili brata, kcer ili sina, druga ili drugaricu?? Razmisli malo glavom zato je i imas!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1047
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Costa

Ti trazis argumente za opovrgavanje biblijskih lakrdija. Trazis kontraargumente za tvrdnju kako je "smrt oslobadanje od fizicke ogranicenosti" i slicno? Trazis argumente za obaranje lakrdije "slobodna volja se izrazava u moralnom principu." Lakrdijasi su postavili pravila, pa naukuju da slobodna volja stremi, e stopiti se sa tim pravilima. Za obaranje takvih tvrdnji dovoljno je i samo pustanje vjetrova. I to i jeste kriticki osvrt koji zasluzuju. Nista vise od toga.

Ti bas nista ne znas o pojmu slobodna volja! Kao sto sam i pretpostavljao! Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 14 15 17 18 ... 26
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.057 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.