Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 13 14 16 17 ... 26
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ako je Bog odredio sudbinu svakog od nas... ?  (Pročitano 26708 puta)
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1047
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Zasto ti moj post nazivas pustim prozivanjem i glupiranjem? Od toliko potpuno bezveznih postova, naci ces ih na hiljade, ti nade bas moje postove takvim. Ne razumijem sta te to nervira u vezi sa mojim postovima?

Pa ako to i jeste tako, onda si me mogao upozoriti na jedan kulturan nacin, a ne konstatacijom "neko te iznervirao, pa si dosao ovde da se praznis".

Da budem iskren, reci cu ti da je nerviranje pojam meni nepoznat. Sumnjam da jeste i tebi. Da li znas kako je nastao pojam nerviranje, i sa kojim ciljem? Kako se razvijao? Kako napredovao? Dokle dosegao? Itd.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 10108
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
Ajde ne lupaj, 'leba ti. Ne zelim da vredjam ni tebe ni nikoga. Lepo bi bilo da diskutujete bez strasti i primanja, obe strane, ne odnosi se ni na koga pojedinacno. Eto... Svako svakog proziva i svi treba da se malo smirite. Ako ne umete da diskutujete bez vredjanaj, sarkazma i praznih prica, vi samo udrite.

Sto se tice teme, nemam sta da dodam a i ne zelim, imam pametnije stvari o kojima bih diskutovao.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1047
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
marinko82

Eto vidis koliko si u zabludi. Tebe su ceo zivot lagali kako je istina smirena, mrtva-ladna. I ti sada vjerujes u to. Ne govorim ja da treba, eto, psovati, vredati, itd., samo kazem da istina nije smirena i mrtva-ladna. Smirena i mrtva-ladna je smrt, a ne istina.

Koje su to pametnije teme od ovih? Ukazi mi na jednu? Ja smatram da nema pametnijih tema, jer ove teme su alfa i omega, iz njih je stvoreno drustvo.

P.S. U ovom postu ti meni kazes "ajde ne lupaj", a prethodnim me upucujes na izrazavanje. Pa zaista, bre... Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

... I see You on The Dark Side of The Moon...

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 819
Zastava Valjevo
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6230i
@dopud Mislio je samo da se malo vise argumentujes... Opusteno...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW GTalk Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 590
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Siemens m45
Bobo ono oko sudbine, smo razmatrali na temi: slobodna volja sa ateisticke strane.
Bilo bi mi zadovoljstvo da je ozivis i da je ponovo pokrenemo.
IP sačuvana
social share
Skromnost je moja vrlina!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

... I see You on The Dark Side of The Moon...

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 819
Zastava Valjevo
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6230i
Baci link da je ne trazim posto je pretraga zatvorena...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW GTalk Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 286
Zastava zg
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0
@ slobodna volja

Pod pretpostavkom da sudbina doista ne postoji već da su događaji u našim životima rezultat djalovanja naše slobodne volje, slobodan sam upitati slijedeće:
Koju bi to slobodnu volju imao čovijek izvan one koja mu je data sa već unaprijed određenim ograničenjiima?
Kad su u pitanju ograničenja naše slobodne volje, o nikakvoj slobodi ne može biti ni govora.
Dvojite li u ograničenje slobodne volje, pokušajte na primjer letjeti.
Čovjek ima samo neograničenu slobodu mišljenja (iako se i to može preispitati) a nikako djelovanja.
Na fizičkom planu (djelovanja) doslovce sve je uokvireno ograničenjima:
Npr.:
Od milijuna mogućih stupnjeva oC, ljudska opstojnost ograničena je  tek unutar nekoliko desetaka oC između otprilike -20 do +40.
Temperatura tijela ljudskog bića, još je drastičnije ograničena na svega nekoliko oC.
Vrlo su precizno ograničeni tjelesni parametri kao što su visina krvnog tlaka, krvnih sastojaka, raspored i djelovanje organa, visina, snaga mišića itd.
Isto tako ograničeni su fizikalni parametri našeg okruženja:
sila gravitacije, sastav atmosfere, izvori svjetla, dostupnost elemenata za preživljanje (voda, raslinje...) zaštitni slojevi atmosfere......
Na dalje za postojanje (i nastavak) ljudske vrste postoji
i vrlo precizno uređen sistem unutar kojeg se odvijaju procesi stvaranja novog bića.
Tu slobodna volja nema nikakvog utjecaja.
Samim tim što u postupku učestvujemo sparivanjem, svakako ne djelujemo kreativno (po slobodnoj volji) već udovoljavamo već instaliranim nagonima održanja iste unutar kojeg djelujemo po imperativu, kao i što jedemo kad smo gladni ili pijemo vodu kad smo žedni.
Sasvim je jasno da unutar svih ograničenja kojima je čovjek podložan, nisu dopuštena (niti moguća) niti najmanja  odstupanja.
Sad, kad smo sagledali, da je čovjek tek snop čestica u prostoru (a valjda i vremenu), gdje se našao bez svoje volje i otkud će nestati također bez svoje volje, razmatrati pitanje slobodne volje svakako prelazi granicu racionalnog shvaćanja.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2143
Zastava Subotica
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Ericsson T65
Hawkignove teorije o nepostojanju slobodne volje moze prihvatiti sam neko ko se inati necemu, revoltiran je zbog necijih drugih stavova itd.
Cak i najokoreli ateista ne bi prihvatio tezu da nema slobodne volje, niti smisla zivota. Te hawkingove teorije su samo cisto pomodarstvo nikakvo naucno
ozbiljno proucavanje. Negirati slobodnu volju znaci negirati postojanje. Kada ne bi bilo slobodne volje, onda bi apsolutno bilo opravdano i nepotrebno kaznjavati nekoga
za ubistvo, jer to nije bilo po njegovoj volji nego mehanicko dejstvo urzocno-posljedicnog niza pojava koje nas okrzuju. Inace negiranje slobodne volje dakako negira onda i svako naucno
otkrice. Negirati slobodnu volju, znaci negirati da ljudi poseduju talente i sposbnost za kreativni rad. Negirati slobodnu volju znaci i negirati ljubav prema bliznjima, i da ljubav koju ima covek prema coveku je ravnasa onom zivotinjskom. Cak i zivotinje znaju prisvojiti odbaceno maldunce iz site ili cak razlicite vrste. Uopste poredjenje slobodne volje nema veze sa tim sto mi ne mozemo leteti, niti sto smo ograniceni na izdrzljivost pri rasponu temperature od -40 - +50 recimo.

Slobodna volja je u moralnom ne u fizickom principu. Niko nije ogranicen da nekoga voli, da iskazuje prijateljstvo, da nekoga neograniceno postuje, pomaze. Niko nije ogranicen da nekoga ubije, ili da nesto ukrade.

Ljubav, sreca, prijateljstvo, uteha, milost, smirenje, tuga, sreca, se ne mogu izraziti nikakvim matematickim formulama niti brojkama i u tome se ogleda sloboda coveka i njegova beskoncana priroda, duhovna priroda, dar Boga zivoga. A dan kada ce se ukinuti i to fizicko ogranicenje, je onaj dan koji cekaju hriscani. Novo nebu i novu zemlju.

Molim lepo sve one koji tvrde da nema slobodne volje, neka izraze brojcano ili u nekim jediniciama, koliko vole oca ili mater, sestru ili brata, prijatelja... Hoce li se usuditi reci 10000 puta, sto hiljada... 5 miliona nekih jedinica, ili 50 kvadriliona,....
« Poslednja izmena: 23. Feb 2006, 01:42:01 od costa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49976
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung Galaxy S24
Sudbina postoji ali nije cvrsto zabetonirana vec zavisi  od postupaka covjeka, i ne samo njega vec i njegovih predaka.

Costa

Lijepo si napisao prethodni post Smile , samo mozes li umjesto termina "mater" unijeti "majka"?
Mada je to isto meni ovo drugo mnogo toplije zvuci    Smile 
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1047
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Costa

Slobodna volja je takva lakrdija od pojma, isto kao sto je lakrdija od pojma i vjestica. Kao sto je lakrdija i ovaj tvoj prethodni post. Slobodna volja? Sta je to? Slobodna? Od cega slobodna?

"Dan kada ce se ukinuti fizicko ogranicenje" - covece sta ti pricas! jel ti to pozivas na kolektivno samoubojstvo! ajde malo, mi`sim! Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 13 14 16 17 ... 26
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.076 sec za 12 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.