Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 19 20 22 23 ... 72
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Акција спасавања бебе на подручју Рашке  (Pročitano 45585 puta)
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1822
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 36.0
Pukovnik  Jevtovic je vrlo ozbiljan covek a verujem i dobro informisan... Smile

Пад хеликоптера Војске Србије – зашто је Сурчин одабран за слетање?

Након пада хеликоптера МИ-17 Војске Србије, када је на најтрагичнији начин седморо људи изгубило животе, намеће се стотину питања. И то оних која нису, бар не јавно, потенцирана од стране Владе, нити смо могли да их чујемо на ванредној конференцији за новинаре уприличеној од стране начелника Генералштаба, генерала Љубише Диковића са сарадницима. Сходно томе изостали су неки прелиминарни и важни одговори, односно, сасвим очекивана тумачења о овој несрећи.

Бројна су питања која јавност оправдано поставља, незадовољна досадашњим објашњењима, као што су – зашто је беба превожена чак до Београда а не до Краљева, Крагујевца или Ниша, где такође имамо модерне медицинске капацитете (као и хелиодроме за слетање), зашто су новинари унапред обавештени о читавој операцији и стварани услови да се од тога праве ТВ и остале ексклузиве, да ли је министар одбране Братислав Гашић (бар према ономе што је изјавио бригадни генерал Бандић на конференцији) директно издао наредбу команданту 204.ваздухопловне бригаде, а да није поштована редовна процедура преко начелника Генералштаба и команданта РВиПВО, и много других сличних дилема.

Међутим, основно питање би морало да буде – да ли је заиста метеоролошка ситуација била тако лоша те ноћи, што је онемогућило изузетно искусног и несумњиво врсног пилота и његову посаду да безбедно слете на најопремљенији аеродром не само у Србији, већ и вероватно у региону?

Да ли је узрок нешто сасвим друго и да ли се, због политичких (и осталих) разлога то нешто тврдоглаво крије? И зашто?

На основу бројних искустава намеће се једна озбиљна опција која би могла бити сасвим логична и непријатна. О чему се ради?

Ако је лет хеликоптера до рејона Младеновца приликом повратка био сасвим безбедан како Бандић тврди, и да је тек одатле одлучено да се преусмери због „погоршања метеоролошке ситуације“ на аеродром „Никола Тесла“ у Сурчину, који је такође био у магли и киши, основно питање је зашто се тако тврдоглаво дуго, скоро два пуна сата, држала наведена позиција за слетање и није покушана алтернатива? Изнад свега је чудно да контрола лета аеродрома, која је оспособљена да приземљује највеће авионе на свету, није могла да то изведе са обичним транспортним хеликоптером, чија је брзина слетања, угао под којим то чини и дужина стазе, несразмерно краћа, односно, скоро па безначајна.

А било је алтернатива, тим пре што је Београд са околином максимално осветљен град. Рецимо, уколико је тачна информација да су на стадиону Црвене Звезде били упаљени рефлектори, познато је да се травнати терен тог објекта и у најгорим временским условима сасвим коректно види са великих висина. Ко је бар некада летео хеликоптером, па чак и авионом, оближњим ваздушним коридором, познато му је зашто ово апострофирамо.

Негде се, у току дана, изгубила информација да је слетање било првобитно предвиђено на хелиодрому ВМА (мада се то није помињало на коференцији за медије), који је иначе намењен за овакве ситуације. Тај хелиодром је адекватно прилагођен и солидно осветљен за слетање и у много тежим временским условима.

Дакле, претпоставка за размишљање – да се којим случајем није догодио неки квар који је констатован током лета негде у рејону Младеновца, а који је пресудно утицао да крене тешка драма са трагичним епилогом? И да то није којим случајем био квар на управљачким командама хеликоптера које служе, између осталог, за безбедно узлетање и слетање и маневрисање летелицом?

Да ли је посада можда дошла у ситуацију, да због квара на неком од тих система и склопова (или на електронским уређајима) буде принуђена да кружи око аеродрома и то на висини са које није могла ваздухоплов нити да подиже, нити да безбедно спушта, односно, приземљује, а све са циљем да покуша да евентуално отклони квар и да се, свакако, ослободи горива због неизбежног пада? Јер, пад није исти са резервоаром у којем се налази гориво, зато што је експлозија у том случају неизбежна, као пад без горива који даје какву такву наду.

Ако се ова опција сасвим оправдано размотри, онда постаје релативно јасно зашто је могуће да је посада хеликоптера, потпуно неуобичајено, морала да буде усмерена на Сурчин. Дакле, не због медијске припреме и сликања министара (што свакако није искључено), већ због капацитета којима тамошње аеродромске, техничке и остале службе и контрола лета располажу, као и због безбедности уколико се деси пад. То значи, укратко, чист простор под посебним режимом безбедности и особито противпожарне заштите. И огромно пространство са ливадама и ораницама у околини, без објеката за становање и било које друге инфраструктуре.

Уосталом, зар хеликоптер није пао на ораницу, како се то јасно види према агенцијским фотографијама? Ако је покушано у више наврата регуларно слетање, односно навођење са контролног торња да се летилица приземљи, за претпоставити је да би се пад догодио на једној од бетонских слетних стаза. Откуда хеликоптер на ораници (или некој тамошњој ледини) далеко ван писте и то на кабини? Шта је могло да доведе до таквог епилога, ако не оно што претпостављамо – а то је квар.

И на крају, о чему се и од стране кога целе ноћи а затим и комплетно преподне већало, да би се саопштило тако мало, уз углавном општепознате чињенице, за шта није ни било потребно организовати посебну седницу Владе (са још неколико тачака дневног реда, односно информација по другим питањима, што је било крајње непримерено) и мелодраматичну конференцију за штампу са које је упадљиво изостао министар одбране? Човек који је и издао наредбу да се употреби хеликоптер Војске Србије.

Ако се већ ишло са конференцијом за штампу, зашто на њој нису представљени (макар у форми делимичног и ограниченог препричавања) тонски записи разговора пилота и команданта ваздухопловне бригаде, као и записи разговора са контролом лета на аеродрому „Никола Тесла“? Уколико су разговори вођени само о магли и неповољним временским приликама, тим пре, чиме би биле отклоњене све могуће сумње.

Овако, остаје нам да нагађамо и чекамо резултате истражних органа и војно-стручне комисије коју је формирао начелник Генералштаба (који је једини кратко поменуо претпоставку могућег квара на хеликоптеру) као и комисије коју је формирао командант РВ и ПВО. А простор за нагађање се отворио зато што су нам понуђена нејасна, па чак и нелогична објашњења.

izvor;fsksrb.ru
IP sačuvana
social share
Laz izmislja opake snove
slatka umorna laz
i dok nemoc pretvara snagu u bol
gluperde lutaju daleko
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Ne ostavljajte nista nedovrse

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 34745
OS
Windows 7
Browser
Chrome 41.0.2272.89
mob
Samsung 111111
Citat
Pade mi nesto ma pamet ..nema ih Arijadica i Aneica da nam objasne kako su ovi zasluzili da ih nema.

I upravo si pljunuo na sve sto si napisao i dokazao da ti Raven delite isti stav.

Bavo.  Smile

Ne vidim kako sam pljuno na sve sto sam napisao i ne vidim u kom univerzumu ja i Raven imamo isti stav Smiley
IP sačuvana
social share
“Držite se svog osećanja ispravnosti, svoje unutrašnje etike, čak i kada je teško ili opasno, ili kada ljudi smatraju da ste čudni. Ta čudnovatost vas izdvaja!"

„Budite čovek po svaku cenu. Ako treba, platite koliko košta. Neka to bude najskuplja stvar u vašoj kući. Niko nema veće obaveze prema sebi nego da bude i ostane čovek."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 849
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 36.0
Prosto je ruzno misliti da bi pilot svesno radio nesto na svoju stetu. Ne samo pilot nego kontrolor leta, pilot i komadant jedinice.

Ne mislim to vec mislim da su ih zajebali. Sacekajmo istragu, ali ja imam neki osecaj da je pogresna sigurnosna procena doneta van tog helikoptera a ne u njemu. Ako je istina da je nakon dva preleta rekao obustavljam i idem na bataju, to onda otvara neka nova pitanja.

Koliko sam cuo, u Bg su vremenski uslovi bili bas losi (zato su mnogi letovi preusmeravani). Pitam se zasto su ih slali u BG onda. Zar ni u jednom drugom gradu nema bolnice sa opremom koja bi mogla da pomogne toj bebi?  Smile Cemu bespotreban rizik (naravno, ako je bilo alternative...)

Edit:
Citat
Пад хеликоптера Војске Србије – зашто је Сурчин одабран за слетање?
Dok sam kucao poruku iskoci ovo...
« Poslednja izmena: 15. Mar 2015, 22:07:40 od Leftir »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Linux
Browser
Chrome 40.0.2214.109
Rejven bi prvi pomogao bebi koja ne moze da dise, niti bi mu bilo vazno ni koje je boje ni koje je veroispovesti.. u to sam sigurna jer to mu je posao koji je sam izabrao.

Ali donekle razumem njegovu vecitu pobunu protiv islama jer je covek koji duboko oseca nepravdu i nada se da ce to neko nekad naplatiti onima koji su prema Srbiji bili i dalje jesu krvnici. Mrznja je nesto sto zapocinje od sopstvenog iskustva i osecaja nepravde i nemoci. A mi smo se tako ovde osecali mnogo pre nego je turska noga krocila na ove prostore da nas ugazi. Neki su prevazisli, neki suzbijaju a mnogi mnogi misle isto sto i on ali o tome ne istupaju javno Zbog osude.

Ne treba ni sve njegove postove uzimati bas zdravo za gotovo koliko god zvucali pravolinijski.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

А у к*ц

Zodijak
Pol
Poruke 34619
Zastava
OS
androidNepoznat
Browser
Opera 11.10
mob
LG Frizider
Citat
Koliko sam cuo, u Bg su vremenski uslovi bili bas losi (zato su mnogi letovi
preusmeravani).

Letovi nisu preusmeravani zbog vremena vec zbog helikoptera.

Cim se saznalo da je helikipter pao, nastavljen je redovni saobracaj.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Kad si u Rimu ponašaj se kao Rimljanin

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 20540
Zastava
OS
Windows
Browser
Mozilla Firefox 36.0
Citat
Ljubovijski biseri

Uzrok udesa komisije ce ustanoviti cim preslusaju snimak razgovora izmedju vodje vazduhoplova i kontrole letenja. Navodno posada je tri puta pokusala po proceduri da sleti i treci put je udarila u zemlju. Najverovatnije nisu mogli da odrze potrebne elemente za sletanje iz razloga sto nisu nikad sletali nocu u SMU(slozeni meteo uslovi). Vodja vazduhoplova je doneo pogresnu odluku da krene na izvrsenje zadatka i pored saznanja da su nepovoljni meteo uslovi. Vodja vazduhoplova je nazvao jednog od nasih kolega u penziji da se posavetuje i dobio je misljenje da ne izvrsava zadatak. Svega destak nas je danju ulazilo u oblake i sletalo sa navodjenjem kontrolora leta. Meni je se desilo da na polovini procedure otkaze GCA(radar za navodjenje), od kontrolora sam dobio naredbu da penjem i idem za Tuzlu. Nisam imao dovoljno goriva za odlazak u Tuzlu i nastavio sam proceduru sletanja pomocu radio farova.
Pitanje

Pa dobro, posto vidim da se razumete... Kako izgleda pokusaj sletanja? Zbog cega je neuspesan? Zar helikopter ne moze da lebdi? Sletiste??? Vertikalna vidljivost je bila 60-70 metara... Hvala unapred
Ljubovijski biseri

Postoji procedura za sletanje po istrumentima, nalazite se u oblacima i nemate vizuelni kontakt sa zemljom. Primer, nadlecete RFR IA(radio far Indjija) na visini 1000 m. Podrazumeva se da ste postavili QFE pritisak i kontrola pocinje navodjenje pomocu GCA. Kontrolor vam daje podatke o elementima koje da drzite.Vidra 33 kurs 125, poniranje 2m/s, brzina 160, pilot prati sve istrumente(aviohorizont, brzinomer,visinomer,variometar),komandama podesava naredjene elemente(parametre) i ponavlja sta mu je rekao kontrolor. To se brzo odradjuje jer idete prema zemlji jednom zanisljenom linijom po kojoj ce te biti dovedeni na prag piste na bezbednoj visini i tacnom pravcu. Ako pilot nije obucen i nije u trenazi gubi poverenje u istrumente i radi laznog osecaja pada u nagib.Brzinu smanjujes kad ugledas pistu ili sleces sa brzinom oko 100km/c. Ova posada nije mogla da odrzi helikopter na zadanoj liniji(imali su nizak profil i udarili su u zemlju.
LalaNS

Ne razumem se u helikoptere ni najmanje, ali da pitam ako se neko razume. Da li je mogao u takvim uslovima da sleti, pod upaljenim reflektorima, na stadione Marakana il JNA?
Ljubovijski biseri

Na stadion ili na heliodrom VMA mogli su da slete nocu u PMU(povoljnim meteoroloskim uslovima). Za sletanje nocu po Pravilu letenja obavezan je nocni start(postoje lampe sa akumulatorima i svetlosni uredjaj Barding sa tri snopa svetlosti(crveno,zeleno i zuto). Na sletanju pilot drzi zeleni snop i RL(rukovodilac letenja) radio vezom navodi na sletanje.Crveni snop znaci nizak i udarices u zemlju a zuti visok si i neces sleteti.Na VMA ima i svetlosni dozivac koji uocavas sa dvadesetak km udaljenosti.Snimak razgovora izmedju vodje vazduhoplova i kontrole letenja pokazace moju tvrdnju da pilot nije mogao da odrzi elemente leta. Postoji i mogucnost da kontrolor nije znao da navodi helikopter. Cudi me sto je isao na a.Surcin kad na a.Batajnici nasi kontrolori fantasticno navode. Ja sam imao nesrecu da otkaze GCA na pola procedure, nisam imao goriva i nastavio sam sletanje pomocu RFR(radio farova).
IP sačuvana
social share
Da li i u političkoj sferi postoji kolonijalno potčinjavanje? Nekome se može i to pričiniti. Ali, kada Šreder ili Bler savetuju vladu, to nikako nije čin najcrnjeg ponižavanja nacije i ruganje žrtvama iz 1999. To nije ni tragična slika države koja je izgubila svako samopoštovanje. Ne, to je manifestacija mudrosti, dubokog političkog uvida i afirmacija realpolitike kakva nije viđena još od vremena kneza Miloša. Srbija je, nema sumnje, na pravom putu.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Mudrijas Burek Foruma
Legenda foruma

"I'm not always right, but I'm never wrong"

Zodijak
Pol
Poruke 49711
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 36.0
sta je ovo i izvor?

ovo je neki net komentator, gresim li? tako barem gugl kaze  Smile
« Poslednja izmena: 15. Mar 2015, 23:15:36 od krouli »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Kad si u Rimu ponašaj se kao Rimljanin

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 20540
Zastava
OS
Windows
Browser
Mozilla Firefox 36.0
Da,da prekopirano par komentara ispod vesti...
IP sačuvana
social share
Da li i u političkoj sferi postoji kolonijalno potčinjavanje? Nekome se može i to pričiniti. Ali, kada Šreder ili Bler savetuju vladu, to nikako nije čin najcrnjeg ponižavanja nacije i ruganje žrtvama iz 1999. To nije ni tragična slika države koja je izgubila svako samopoštovanje. Ne, to je manifestacija mudrosti, dubokog političkog uvida i afirmacija realpolitike kakva nije viđena još od vremena kneza Miloša. Srbija je, nema sumnje, na pravom putu.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1402
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 36.0
Rasparvlja se gde su mogli da slete,stadion,ma ajde,budimo ozbiljni,oni su imali nekih drugih problema,verovatno sam helikopter.

Brena sletela na pun stadion direkt na binu,a vojni piloti imaju problem sa prizemljenje,sleteli bi i da je magla bila kao testo,nešto je riknulo na helikopteru pa nisu mogli da slete.

« Poslednja izmena: 16. Mar 2015, 00:29:55 od Mile Rent-a bubreg »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 41.0.2272.76
Mile mnogo je tu faktora za koje mi uopšte ni ne znamo.

Tako odokativno čovek može da bude ubeđen npr da metalna traka od 30 cm ne može da obori avion. I onda odeš na net i vidiš da je tako pao jedan Konkord i ubio 150 ljudi,a sa njima i svoju karijeru kao putnički avion.

Nikad te operacije nisu tako proste kao što izgledaju.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 19 20 22 23 ... 72
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.06 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.