Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Optužili ga da je krao i pretresali kao kriminalca  (Pročitano 773 puta)
05. Maj 2015, 14:49:22
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
Browser
Safari 600.5.17
mob
Apple 15
Optužili ga da je krao i pretresali kao kriminalca

U Novom Sadu se sve češće može videti kako obezbeđenje u prodavnicama zaustavlja građane zbog sumnje da su nešto ukrali.

Problem je kada radnici prekorače svoja ovlašćenja kršeći prava građana.
To se desilo Milošu Vukovu, koji je protekle nedelje kupovao u marketu Roda u Merkurovom objektu u Rumenačkoj ulici. Kupio je šta mu treba, platio robu na kasi, ali objekat nije mogao da napusti jer su zaposleni želeli da ga preteresu sumnjajući da je nešto ukrao.
"Sve sam uredno platio i uzeo račun, ali mi je zatim kasir rekao da ne mogu da izađem iz radnje jer sumnja da sam nešto ukrao i da želi da me pretrese. Zaprepastio sam se ophođenjem i nisam dozvolio da me iko dodirne. Ubrzo je stiglo i obezbeđenje kao i šef objekta, ali ja sam i dalje odbijao da im dozvolim da me pretresu, jer znam da to ovlašćenje ima samo policijia. Stoga sam insistirao da policija i dođe", priča Vukov za 021.
Dok su čekali policiju, Novosađanin je insistirao da pogledaju kamere i uvere se da ništa nije ukrao, ali zaposleni u Rodi su to odbili: "Kada je policija stigla legitimisali su me, pretresli i utvrdili da ništa nisam ukrao, a zatim me pustili kući. Shvatio sam da se u ovakvim situacijama krše moja osnovna ljudska prava. Pritom, sve se to dešavalo na kasi, a ne u službenim prostorijama. Pitam se ko će sada da odgovara zbog toga što sam ja nepravedno osumnjičen i osramoćen pred komšijama".
Ovakvi slučajevi nisu retki, što svedoči i Novosađanka Jelena R. kojoj se ista neprijatnost desila u radnji na Futoškom putu. Međutim, ona je, ne želeći da pravi dodatan problem, radnicima prodavnice dozvolila da je pretresu naočigled prisutnih kupaca.
Da u ovakvim situacijama trgovci često prekoračuju ovlašćenja smatra i Goran Papović iz Udruženja za zaštitu potrošača. On za 021 potvrđuje da se po radnjama dosta krade, ali da postoje tačno utvrđene procedure šta se radi ukoliko se posumnja za krađu.
"Sve prodavnice imaju svoje interne pravilnike o postupanju prilikom krađe ili sumnje na krađu, koje je odobrilo i ministarstvo. Ali svakako ne mogu da deluju na takav način i ne mogu nekoga tako javno okarakterisati. Više puta to bude samovolja nekog kasira ili kasirke koji izraze sumnju, ali sumnja ne daje nikome pravo da se tako ponaša, dok je situacija drugačija ako se pogleda snimak na kameri ili postoji neki drugi dokaz. Tako da u ovakvim slučajevima potrošač ima prava da ih tuži", rekao je Papović za 021 i dodao da Udruženje za zaštitu potrošača često razgovara sa trgovcima u cilju veće edukacije radi pravilne primene pravilnika o krađi.
Inače, u većini slučajeva kada se ovakve ili slične situacije dese, građani imaju pravo da pokrenu sudski spor i to na osnovu Zakona o obligacionim odnosima, koji u svom članu 200. detaljno obrazlaže na koji način se može zatražiti naknada nematerijalne štete. Inače, Miloš Vukov kaže da će zbog pretrpljene neprijatnosti tužiti radnju. (Gordana Ćosić - gocacosic@021.rs)

Izvor: 021
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.11
eh...ako se obezbjedjenje drzi propisa...trebali bi  da... osumnjiceno lice...pozovu u njihove prostorije...
onda moraju da mu pokazu snimak sa video nadzora..kojim mogu da dokazu da je osumnjiceni pocinio kradju...
i moraju da pozovu policiju...  Smile Smile Smile

a mogu i da se dogovore...ljudski...
msm ..da ovaj lopov ...vrati robu..tj sta je marnuo......i da dobrovoljno pristane na pretres...
ako odbije..i pocne da se kurci...(imaju ovlastenja...) mogu i da ga upotrebom sile...smire...i zadrze do dolaska policije...

ali to se uglavnom sve resava na brzi i jednostavniji nacin... Smile

kulturno mu kazes..ajde starac... vadi to sto si marnuo....ili cu ti polomiti koscure lopovske... Smile
i mojne da te vise vidim ovdje... Smile

jer cu te pratiti ...i na nekom cosku stici i scepati za vrat i razbiti o beton... Smile

pizda li ti materina lopovska...  Smile ti ces mom djetetu cokoladu otimat iz usta.. Smile
mrsss odavde lopovcino... Smile

i tako..govor tvojega tijela i tvojega preteceg pogleda...i tihog dubokog i preteceg glasa... lopovi i ostali olosi...najbolje razumiju.... Smile
a tek ako drzis u rukama neki tupi predmet..koji izgledom i gabaritima i svojstvima ..asocira na toljagu...Smile
pa nema potrebe nista da govoris... Smile

Smile
« Poslednja izmena: 05. Maj 2015, 17:03:48 od bobaK_bl »
IP sačuvana
social share
odmorit ces oci od moga pogleda na svijet...od svih stvari s kojim zivis ..koje  ne vidis ...a vidis ih sve....
cmokaaaaaaaaaaaa    Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows
Browser
Mozilla Firefox 37.0
Oni nemaju pravo da zadrze nikoga na kosi, bio on sumnjim ili ne, za to bi se ovde islo u zatvor, jer ti de facto hapsis nekoga, to jest uskracujes mu slobodu kretanja.
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 42.0.2311.90
Oni nemaju pravo da zadrze nikoga na kosi, bio on sumnjim ili ne

Ali ako ga uhvate na delu, imaju pravo da ga zadrže dok ne dođe policija, tako? Pitam za SAD.
« Poslednja izmena: 06. Maj 2015, 11:12:50 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.097 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.