Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 20. Jul 2025, 21:42:23
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Afrikanci u Francuskoj  (Pročitano 2096 puta)
Jet set burekdzija

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 9557
OS
Windows 2000
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.12
mob
Samsung S500
Naravno da pretpostavljam da si znao.

Ali onda me interesira čemu ova tema? Ili da budem precizniji - čemu ovaj komentar:

Kad se sve uzme u obzir Francuzi su dobro prosli u prvom svetskom ratu jer su u rovove gurali ljude iz kolonija. Evo brojki ko se i kolko borio sa strane pod njihovom zastavom

IP sačuvana
social share

I am not a complete idiot.
Some parts of me are still missing.

America is the only nation in history which miraculously has gone directly from barbarism to degeneration without the usual interval of civilization (Georges Clémenceau)
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
Pokusaj da se pokrene pitanje o mogucim stvarnim gubicima. Znas kako- Hrvatska je u drugom svetskom ratu pobila oko 200.000 Hrvata... jedan otkriveni dokument je pokazao da su to pokrsteni Srbi. Zvanicno se i dalje vode kao hrvatske zrtve u ratu.

Koliko je u tim zrtvama koje su prikazane pripadaju africkim vojnicima? Ako si ucestvovao u ratu ili citao secanja i slicno znas i sam da postoji odredjeni odabir koga gurnuti u prve redove. Naravno ako imas mogucnost za odabir. Sovjeti su gurali neke narode u napade do istrebljenje, u prvom svetskom ratu Srbija je isla u proboj dok su saveznici samo pratili... dakle imamo mnogo istorijskih priloga da se moja recenica koju si ti naveo napise bas tako.

Jedna licna napomena- ne mrzim Francuze, cak tamo imam i dobre drugare a i jedan zet mi je Francuz. Da ne pomisli neko da nesto tako kljuca u meni.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 9557
OS
Windows 2000
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.12
mob
Samsung S500
Pokusaj da se pokrene pitanje o mogucim stvarnim gubicima. Znas kako- Hrvatska je u drugom svetskom ratu pobila oko 200.000 Hrvata... jedan otkriveni dokument je pokazao da su to pokrsteni Srbi. Zvanicno se i dalje vode kao hrvatske zrtve u ratu.

Hm... hm... Da li da komentiram? Ma neću...

Koliko je u tim zrtvama koje su prikazane pripadaju africkim vojnicima? Ako si ucestvovao u ratu ili citao secanja i slicno znas i sam da postoji odredjeni odabir koga gurnuti u prve redove. Naravno ako imas mogucnost za odabir. Sovjeti su gurali neke narode u napade do istrebljenje, u prvom svetskom ratu Srbija je isla u proboj dok su saveznici samo pratili... dakle imamo mnogo istorijskih priloga da se moja recenica koju si ti naveo napise bas tako.

Vidiš ovo boldano? E pa upravo je u tome stvar... ako se kod Verduna borilo (govorim egzemplarno) 100 divizija, a 98 ih je bilo fracnsukih i 2 afričke, nema nikakve, ni statističke, šanse da su se samo Afrikanci gurali u prve linije, pogotovo ako se zna koliko su dugo trajale borbe kod Verduna.

Nadalje, francuski su zapovjednici smatrali afričke jedinice neprikladnima za djelovanje u zap. Evropi zbog neprilagođenosti klimatskim uvjetima te zbog nenaviknutosti na borbene uvjete na zapadnom frontu. Recimo, Afrikanci su imali puno težu reakciju na tzv. "borbeni zamor" (eng. shell shock). Dakle - psihička reakcija na klaustrofobične uvjete rovova, na bojne otrove i na konstantno artiljerijsko bombardiranje ostavljala je sopecifičke posljedice na Afrikance. Jednostavno, situacije u kojima se prosječan vojnik nalazio na zapadnom frontu bile su poptuno strane, potpuno nepoznate i van svake mjere šokantne za Afrikance, koji su inače bili neustrašivi borci i izdržljivi ratnici (to je i razlog zbog kojeg su i regrutirani u frac. vojsku) ali rovovski rat bio se potpuno drugačiji od njihovog poimanja rata, borbe i umiranja. Francuzi su se puno brže i puno lakše navikavali na strahote rovovskog rata, u odnosu na Afrikance.

Zbog svega toga zapovjednici su u prvim linijama preferirali francuske jedinice.

E sad, možeš ti meni reć da je i to sve laž... Ali - čemu onda vodi ta rasprava?

Opet - volio bih kad bi zaobišli temu o solunskom frontu. Već sam vodio nekoliko prilično žestokih rasprava o toj temi na povijesnom dijelu foruma, i svaka takva rasprava nužno je završila na dnevnopolitičkim i nacionalno-nacionalističkim pričama.

Jedna licna napomena- ne mrzim Francuze, cak tamo imam i dobre drugare a i jedan zet mi je Francuz. Da ne pomisli neko da nesto tako kljuca u meni.

Nisam ni pomislio da mrziš Francuze.
IP sačuvana
social share

America is the only nation in history which miraculously has gone directly from barbarism to degeneration without the usual interval of civilization (Georges Clémenceau)
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
Eto vidis- ti si sad gore izneo gomilu stvari i to je lepo. Neko ce izneti jos gomilu stvari i to je jos lepse. I sta je tu lose? Ja da imam ijedan dokument ja bih ga izneo ovde i reko bih- ljudi to je tako i kraj price!

Citat
svaka takva rasprava nužno je završila na dnevnopolitičkim i nacionalno-nacionalističkim pričama

To se ovde nece desiti. Ali uvek imaj u vidu da su mnogi vetrovi sibali ovde i mnoge su rane na Srbima jos uvek bolne.

Ajd sad cekamo druge da vidimo sta ce reci Wink
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 9557
OS
Windows 2000
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.12
mob
Samsung S500
Pa nema ništa loše... sve je OK.

Dobra rasprava je uvijek dobrodošla!
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
Bogu hvala!! Ja bi najvise voleo da si ti doktorirao na ovoj temi u Francuskoj i da lepo meni sve objasnis a ja cutim i slisam. Ti bi voleo isto to verovatno i sa moje strane. Tema je zanimjliva, ja imam neki svoj ugao, neko drugi i to je to.

Ajd bezi da pijes bevande i uzivas na suncu...  Smile
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 9557
OS
Windows 2000
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.12
mob
Samsung S500
Evo idem idem... taman sam gotov s poslom

Pozdrav!!!  Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1074
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
Ja bih samo hteo da znam, bez ulaska u dalju raspravu, da @stara_faca objasni sta je to sto njega smara(nervira) u vezi sa Solunskim frontom. Da li smo falsifikovali neke stvari, jer preuvelicavamo nasu ulogu i zasluge, sta...?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
niksa517- otvori temu na istoriji, posalji link st_faci pa tamo raspravite. Ili to uradite putem privatnih poruka.
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1074
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
Izvini @pilot, samo nacin na koji je napisao je malo provocirajuci.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 20. Jul 2025, 21:42:23
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.075 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.