Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3 ... 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Đaci protiv informatike iz srednjeg veka  (Pročitano 6890 puta)
21. Feb 2014, 12:16:13
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
Browser
Chrome 16.0.912.77
mob
Apple 15
Đaci protiv informatike iz srednjeg veka

Autor: M. Leskovac 21.02.2014. - 00:02 23:49 Komentara (0)

Informatika je azbuka 21. veka, a mi bismo voleli da osim slova, sklopimo i pokoju reč, pa i rečenicu, kaže za “24 sata” Strahinja Krstić (17), učenik trećeg razreda Devete beogradske gimnazije, koji je hrabro pokrenuo peticiju da se staromodni program informatike u školama konačno promeni.

Peticiju Strahinje Krstića samo za jedan dan podržalo je 250 ljudi | Foto: Privatna arhiva

INICIJATIVA - Kao i ostali đaci, bio sam frustriran količinom nepotrebnih stvari na kojima se insistira. Recimo, mi radimo u programerskom okruženju Delphi iz 2002. godine, a u nekim školama đaci rade i u Paskalu, koji je mnogo stariji. Profesori ne mogu da shvate da smo mi generacija koja je odrasla uz kompjuter. Nama je miš treća ruka, a mnogi od nas brže kucaju na tastaturi nego što pišu olovkom - priča ovaj srednjoškolac.

Budući da je informatika njegova najveća strast, Strahinja je rešio da stvar uzme u svoje ruke i pokrene peticiju za modernizaciju plana rada predmeta “Računarstvo i informatika” u srednjim školama. Za jedan dan peticiju je podržalo 250 ljudi.

- Ja sam srednjoškolac koji nije završio nikakav tehnički fakultet, samo imam određenu viziju i pokrenuo sam inicijativu. Sigurno je da postoje ljudi koji znaju više, stručniji su i možda znaju bolje kako ovo treba da se radi. Njihovi saveti sada su dobrodošli. Ovaj predmet bi trebalo da bude omiljeni među đacima, a nije. Moramo to promeniti - zrelo poručuje Strahinja.

U njegovoj školi mišljenja su zasada podeljena. Neki profesori su ga, kaže, odmah podržali, a neki ne veruju da je moguće išta ostvariti, jer je “problem složen i mora se doći do samog vrha, Ministarstva prosvete, kako bi se nešto stvarno promenilo.”

- Najviše se nadam podršci đaka, nekih profesora entuzijasta i nekih ljudi koji se ozbiljno bave IT-jem i shvataju problem, a mogu da pomognu svojim predlozima i sugestijama. Takođe, mislim da se ovo tiče i profesora sa fakulteta, jer đaci dolaze na fakultete sa veoma siromašnim predznanjem iz oblasti informatike. Delom je to krivica đaka, delom profesora, ali velikim delom i sistema po kom obrađujemo predmet - zaključuje on.

Kako zastareli program nije bio inspirativan za njega, Strahinja je informatiku počeo dodatno da uči kod kuće. Van škole se bavi PHP programiranjem i uči Web Development.

Šta uče srednjoškolci koji su odrasli uz kompjuter?
- “Postoje dve osnovne radnje koje mogu da se obave pomoću miša: pritisak - click i odvlačenje drag and drop”
- “Dugme za minimiziranje prozora - minimize. Pritiskom na njega prozor se ukloni sa ekrana pri čemu ostane dugme koje ga predstavlja u paleti poslova (Taskbar) u radnom prostoru - (Desktop) Vindouza ili se pretvara u minimalni oblik”
- “Dugme za maksimiziranje prostora - maximize. Pritiskom na njega prozor će se raširiti tako da popuni ceo ekran”
- “Prozori za dijalog obično sadrže i dva dugmeta: dugme za potvrdu - OK, kojim se zahteva sprovođenje započete aktivnosti i dugme za odustajanje Cancel, kojim se odustaje od te akcije”

Izvor: 24sata
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 6000
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 27.0
Pa sad... nisu svi odrasli uz racunar i treba da postoji neka osnova!
Takodje, Pascal i C su osnove programiranja i moraju se uciti.
IP sačuvana
social share
Čović: "Košarkaški klub Crvena zvezda Beograd, odnosno Telekom i tako dalje..."
 Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 48371
Zastava Босна
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 27.0
mob
Samsung Galaxy S6 edge+
Nek prvo nauce Basic i Pascal pa onda da idu dalje. A to su neke osnove o kojima pojma nema ogromna većina đaka. Većina školaraca od praktičnog rada na računaru zna da ode na Facebook i to je to...
« Poslednja izmena: 21. Feb 2014, 14:48:16 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

I have a joke. Women's rights.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 31126
Zastava Harare
OS
Windows 7
Browser
Chrome 33.0.1750.117
mob
Samsung GT-S7580
Претпостављам да се ово односи само на информатику у информатичком смеру, јер је инфос иначе смешан предмет и нема га потребе мењати у другим школама и смеровима, али ако је некоме стручни предмет, онда океј, нека се бар нешто промени на боље.

Што се мене тиче, не сећам се да ми је икада био потребан Паскал и програмски језици уопште.

« Poslednja izmena: 21. Feb 2014, 15:04:13 od Lazar Milic Milic »
IP sačuvana
social share
E ovaj svet je otiso u kurac cim Lazu pitaju kakva je serija  Smile
Pogledaj profil WWW Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 48371
Zastava Босна
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 27.0
mob
Samsung Galaxy S6 edge+
Ја сам прсталица тога да треба научити бар нешто најосновније из програмирања, користио ти то или не.
« Poslednja izmena: 21. Feb 2014, 15:12:23 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 27.0
U pravu je Magic,nek nauče prvo najosnovnije i najprostije pa nek onda traže dalje.

Fakuleti i više škole su već druga stvar,i tu je zaista potrebna reforma jer mnoge stvari koje se u svetu rade za 5 minuta mi ovde radimo preko štapa i kanapa ili ne radimo uopšte.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

I have a joke. Women's rights.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 31126
Zastava Harare
OS
Windows 7
Browser
Chrome 33.0.1750.117
mob
Samsung GT-S7580
Ја сам прсталица тога да треба научити бар нешто најосновније из програмирања, користио ти то или не.

Океј, али оно што више не користиш, заборавићеш. По принципу учиш да заборавиш.

Није немогуће научити то, тако да нема фрке неке.  Што се тиче примене, не знам.
« Poslednja izmena: 21. Feb 2014, 15:52:26 od Lazar Milic Milic »
IP sačuvana
social share
E ovaj svet je otiso u kurac cim Lazu pitaju kakva je serija  Smile
Pogledaj profil WWW Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 1981
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 32.0.1700.107
Ja ne znam kakvi su ovi njegovi drugari iz gimnazije, ali ovi klinci koje ja znam su informatički potpuno nepismeni.
Nemaju pojma da nadju nešto na googlu, da naprave prezentaciju, da formatiraju tekst u wordu, da naprave iole složeniju tabelu u excelu...

Hit su klinci koji znaju malo photoshop, oni sređuju slike za facebook.

Sem facebook-a i twitera ništa ih i ne zanima.

Ono što je strašno je kako se informatika uči u školama.
To je za većinu ljudi alat, kao i čitanje i pisanje, malo njih će da zaista živi od toga, to je prosto sredstvo za rad i umjesto da se tako izučava - oni se bave suvom teorijom i nepotrebnim (teorijskim) programiranjem.

Umjesto da nastavnica biologije da djeci temu, oni napišu rad, naprave prezentaciju, urade ogled - pa im onda profesorka srpskog uz profesorku biologije pregleda taj isti rad, a profesor informatike ocjeni prezentaciju i rad na bazi: nalaženja izvora, pisanja tj. formatiranja teksta, korišćenja alata, multidisciplinarnosti i sl.

Mi srpski učimo samo na času srpskog.
A informatiku na času informatike i to u formi: "da boldujete tj. podebljate tekst, postavite kursor miša uz pomoć strelica gore, dole, levo, desno ili klikom levog tastera miša ispred željene reči i zatim držeći levi taster miša prevucite preko teksta koji želite da boldirate tj. podebljate i kliknite na B u tools meniju ili ctrl+b ili sve to možete da uradite i preko tastature..."

A programiranje je tek sranje. Umjesto da ih nauče da nauče da koriste ono što već ima da naprave  i koriste makroe ili neke osnovne programčiće od kojih će stvarno vajde imati, oni kreću od nekih osnova koje 90% ne konta.

Mislim super je to basic, pascal, C - ali ajmo ljudi pošteno - ko hoće da se bavi informatikom tj. programiranjem treba da ima dodatne časove i to treba podržati i nagraditi. Ove obične male smorove naučiti osnovama bezbjednosti, pristojne komunikacije i osnovnoj upotrebi računara.
IP sačuvana
social share
'If you wish to make an apple pie from scratch, you must first invent the universe." - Carl Sagan

I may be lazy, unmotivated and arrogant, but at least I'm good at it.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 48371
Zastava Босна
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 27.0
mob
Samsung Galaxy S6 edge+
95% не конта математику, нити ће живјети од сложених рачунских операција, па то не значи да је треба избацити из школе. Smile
« Poslednja izmena: 21. Feb 2014, 16:27:50 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 19906
Zastava Šabac , Srbija
OS
Windows 7
Browser
Chrome 32.0.1700.107
mob
Sony 
Realno sve što znam o korišćenju računara i raznih programa nisam naučio u školi, informatika mi je bio predmet eto čisto da popravim prosek.. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.088 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.