Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 9 10 12 13
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: 46 odsto građana Srbije išlo samo u osnovnu školu  (Pročitano 33609 puta)
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 11457
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Ако применимо тај начин размишљања на здравство, нека цркне свако ко нема да плати?
Da, naravno. Nema druge, odakle će da se izleči ako nema para? Sav taj tretman košta, valja platiti hirurge, platiti sredstva za lečenje.

Jedino rešenje je da neko dobrovoljno da humanitarnu pomoć, mnogi bogataši se bave takvim filantropskim radom.

Ali, ta tvoja ideja da treba nasilno otimati novac jednih, da bi se dao drugima, je promašena, i ti izgleda ne shvataš zašto je socijalizam propao.

Citat
Приступ средњем и високом образовању треба либерализовати, у смислу да школовање не зависи искључиво од имовинског стања
Pa od kojih para ćeš da ga školuješ ako ih nema? Ti nikako da shvatiš da država nema sposobnost da stvara novac,
već je jedini način da država nešto ima - da ga prethodno otme od nekog ko ga je i zaradio.

Занимљиво... Не плаћаш порез, јер је то пљачка?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 2992
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
mob
Samsung Galaxy S9+
Od tih 6.5% sa fakultetom su 5% glasaci LDP a od 46% su 40% glasaci radikala  Smile Smile Smile To fali u izvestaju Djelica  Smile Smile Salu na stranu ali po meni je to nebuloza.Ne kazem da ima ne znam koliko ljudi sa diplomom ali 46% da ima osnovnu skolu je glupost.To ispadne da skoro svaki 2 gradjanin Srbije nema srednju skolu a to je nemoguce.To je kao ona prica da ima 2.5 miliona nepismenih.  Smile
« Poslednja izmena: 24. Apr 2008, 14:34:40 od bora82 »
IP sačuvana
social share
nema  vise s tobom price prebicu te lice imam iza sebe vojsku Srbija mi klice na mobilnom telefonu obrisi njen broj ako zelim da postedim bedni zivot tvoj.ej riki martine brate shvati me dobices batine

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 8848
Zastava Србија - Београд
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.8
Citat
Od tih 6.5% sa fakultetom su 5% glasaci LDP a od 46% su 40% glasaci radikala  Smile Smile Smile To fali u izvestaju Djelica  Smile Smile Salu na stranu ali po meni je to nebuloza.Ne kazem da ima ne znam koliko ljudi sa diplomom ali 46% da ima osnovnu skolu je glupost.To ispadne da skoro svaki 2 gradjanin Srbije nema srednju skolu a to je nemoguce.To je kao ona prica da ima 2.5 miliona nepismenih.

А сви већ 10 страна дискутују о глупости!
IP sačuvana
social share
Srbe treba staviti van zakona. Tu je sudac i overšitelj svaki onaj koji je i bjesnom paščetu. - Ante Starčević
U slučaju sukoba sa Srbijom nakon aneksije Bosne i Hercegovine Srbe treba masakrirati i proterati iz Hrvatske. - Josip Frank
Srbi u Hrvatskoj su Cigani, Vlasi i bog zna što, koji su s turskog koca utekli nama. Srbi su dakle Vlaški nakot zrio za sikiru. - Stjepan Radić

Tuđmanov cilj je bio rat po svaku cenu. Po tom njegovom konceptu trebalo je da Srbi nestanu iz Hrvatske - Josip Boljkovac, bivši ministar policije Hrvatske
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma

Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
mob
LG Nexus 5
Milion bez osnovne

VIŠE od 1,2 miliona ljudi u Srbiji nema ni osnovno obrazovanje. Prema poslednjim podacima Zavoda za statistiku, 227.039 žitelja se potpisuje palcem, od jednog do tri razreda završilo je 126.127 građana, dok 898.847 stanovnika ima od četiri do sedam razreda osnovne škole. Na ove frapantne podatke prošle nedelje su upozorili potpredsednik vlade Božidar Đelić i ministar prosvete Zoran Lončar, dodajući da je Srbija jedina zemlja u Evropi u kojoj je za poslednjih 15 godina opao broj visokoobrazovanih. A, poražavajuće zvuči i podatak da se samo sedam odsto naših građana može pohvaliti fakultetskom diplomom.
Nažalost, čak ni ovi, alarmantni podaci ne daju pravu sliku obrazovne strukture stanovništva. Prema objašnjenju prof. dr Miomira Despotovića, sa Katedre za pedagogiju i andragogiju Filozofskog fakulteta, koji se već dugo bavi ovim problemom, metodologija Zavoda za statistiku za utvrđivanje i identifikovanje nepismenih je “nesigurna”.

HRABRI PRIZNAJU

- PRILIKOM popisa, ispitanik se sam izjašnjava o svom statusu - ističe Despotović. - Rekao bih da su se kao nepismeni izjašnjavali samo oni koji su imali hrabrosti da to priznaju. Mnogi sebe smatraju pismenim ako znaju da se potpišu, a dosta njih i ne žele da priznaju da su nepismeni. Neka starija, ali i dalje aktuelna istraživanja, govore da na testu čitanja, što je objektivna provera pismenosti, oko 40 odsto onih koji kažu da su pismeni budu nepismeni, dok je na testu pisanja taj procenat i veći.
Kako ističe naš sagovornik, oko 3,5 odsto stanovništva je nepismeno, 22 odsto nema potpuno osnovno obrazovanje, a 24 odsto je sa nepotpunom srednjom školom. Imamo 6,5 odsto stanovnika koji nikada nisu išli u školu i bez ikakve su školske spreme. U Srbiji postoji 15 škola za obrazovanje odraslih i, prema oceni Despotovića, ukoliko bi one nastavile da rade sadašnjim tempom, trebalo bi 150 godina da postojeće nepismene i polupismene nauče da čitaju i pišu. U Mačvi, recimo, ima 80.000 stanovnika koji nemaju osnovno obrazovanje, a u Jablaničkom okrugu takvih je između 55.000 i 65.000.
- Radi se o ozbiljnom problemu, i sa postojećim kapacitetima teško ga je rešiti - smatra Despotović.
- Osim što je malo škola, problem je što rade po zastarelim nastavnim programima za decu i mlade, koji su makazama prilagođavani odraslima. Oni tamo uče nešto što im je nepotrebno. Prema Konvenciji UNESKO, Srbija ima obavezu da do 2015. godine opismeni 50 odsto nepismenih. Obrazovanje odraslih je socijalni instrument da se reše ključni problemi, ali sa ovim brojem škola i novcem koji Srbija izdvaja, pitanje je da li je to moguće.
Ministar prosvete Zoran Lončar nedavno je istakao da se “obrazovanje ne može ostaviti na milost i nemilost političkim dešavanjima i izbornim rezultatima”. On se založio za postizanje sveobuhvatnog društvenog konsenzusa o tome kojim putem treba da ide razvoj obrazovanja u Srbiji, ističući da bi jedan od prioritetnih zadataka nove vlade trebalo da bude i donošenje nacionalne strategije obrazovanja.

ČEKAMO REFORME

- OBRAZOVANjE treba da bude u središtu ekonomskih reformi Srbije - rekao je Lončar. - Svake godine u Srbiji ostane slobodnih deset hiljada mesta u srednjim školama, treba motivisati đake da upisuju srednje škole. Čudno je što je u 2008. godini iz Nacionalnog investicionog plana za obrazovanje predviđeno 1,26 milijardi dinara, dok će u žičare biti investirano tri milijarde dinara.
I profesor Filozofskog fakulteta Želimir Popov smatra da bi veća izdvajanja iz budžeta svakako poboljšala obrazovnu strukturu stanovništva. On ističe da je obrazovna politika zemlje jako loša i da je izdvajanje od 3,8 odsto bruto nacionalnog dohotka među najnižim u Evropi. On dodaje da se od ovog procenta jedan odsto vraća u budžet kroz poreze i doprinose, što govori da su realna izdvajanja oko tri odsto.
- U većini evropskih zemalja izdvajanja su duplo veća, a u nekima i više od toga - ističe Popov. - Od ovog procenta, 90 odsto ide za plate, a samo 10 odsto za ulaganja. Za celo obrazovanje ove godine budžetom je planirano 105 milijardi dinara, od kojih će 90 odsto otići na plate zaposlenih. U evropskim zemljama taj odnos je 60 za plate, a 40 odsto za razvoj.
Dodatni problem, prema mišljenju Popova, je što naš obrazovni sistem favorizuje školu memorije. To potvrđuju i rezultati PISA istraživanja, gde naši đaci pokažu odlično teoretsko znanje, ali kada to što su naučili treba da primene na konkretnom problemu ili u konkretnoj situaciji, rezultati su poražavajući.
Iako je Institut za pedagogiju i andragogiju, u saradnji sa Ministarstvom prosvete uradio projekat “Funkcionalno obrazovanje Roma”, koji bi mogao da se primeni i na ostale kategorije stanovništva, to je zaustavljeno. Obuka je obavljena u 11 gradova za 16 zanimanja, i posle nje su polaznici dobijali sertifikat validan na tržištu rada. Programi su prilagođeni odraslima i uče ih konkretnim stvarima.     

EVROPA: OBRAZOVANjE PRIORITET
U SLOVENIJI ima samo 0,6 odsto nepismenih, dok je, recimo, u Portugalu taj procenat izuzetno veliki, i iznosi 20 odsto. U Nemačkoj je nepismenih između šest i osam odsto. Iako su ovi procenti veći nego u Srbiji, za većinu evropskih zemalja obrazovanje je prioritet.
Bivši britanski premijer Toni Bler je po dolasku na vlast prvo napravio reformu obrazovnog sistema, a Irska je od jedne male, siromašne zemlje, investicijama u obrazovanje napravila ekonomski bum i svima postala primer idealnog školskog sistema.

NAJVIŠE NA JUGU
PREMA statističkim podacima, najviše nepismenih ima u opštinama Bojnik, Gadžin Han, Žitorađa, Trgovište, Merošina i Crna Trava, gde je više od 10 odsto nepismenog stanovništva. Najmanji procenat onih koji ne znaju da čitaju i pišu je u beogradskim opštinama Savski venac, Stari grad i Vračar - ispod 0,4 odsto.

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 873
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Pitaala bih zagovarače nezrele demokratije, a nezrela je i kajsija na kojoj bar 80 % plodova nije sočno, zar ne... pa ako ti je glasačko telo nepismeno, gladno, boso, siromašno, okupirano EKGZISTENCIJALNIM problemima, onda je KAKVO to demokratsko biračko telo nego nezrelo. A ja nisam elitista nego najiskreniji patriota koji smatra da još nije vreme za ovakvu demokratiju, jer se nesrećnim narodom lako manipuliše, a ovaj narod JESTE nesrećan i bolestan i siromašan i bezub. Ne kao UVREDA nego kao realnost.
I pitala bih zagovarače ovakve demokratije da li bi otišli kod bilo kog glasača da im taj neki glasač operiše bolesno srce ili bi se ipak raspitali za najboljeg kardiovaskularnog hirurga.
E pa ova država je MOJE srce, koliko god vam to patetično zvučalo. I nikako mi se ne sviđa da ga operišu veljeilići, šešelji, dačići. koštunjavi, palme!!! Nikako mi se ne sviđa. Jer nisu školovani za vođe. A ovi koji su ih birali, velika većina nisu školovani UOPŠTE.
Je l jasno da nisam elitista već neko ko sa objektivnošću gleda na ovu državu.
Tek kad obezbedimo ODGOVORNE glasače možemo da pričamo o demokratiji. Ovo sada je DEMAGOGIJA, ovih što manipulišu jadnim glasačima koji veruju u ovakvu demokratiju.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 8848
Zastava Србија - Београд
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
Citat
E pa ova država je MOJE srce, koliko god vam to patetično zvučalo. I nikako mi se ne sviđa da ga operišu veljeilići, šešelji, dačići. koštunjavi, palme!!! Nikako mi se ne sviđa. Jer nisu školovani za vođe. A ovi koji su ih birali, velika većina nisu školovani UOPŠTE.
Je l jasno da nisam elitista već neko ko sa objektivnošću gleda na ovu državu.
Tek kad obezbedimo ODGOVORNE glasače možemo da pričamo o demokratiji. Ovo sada je DEMAGOGIJA, ovih što manipulišu jadnim glasačima koji veruju u ovakvu demokratiju.

Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Srbe treba staviti van zakona. Tu je sudac i overšitelj svaki onaj koji je i bjesnom paščetu. - Ante Starčević
U slučaju sukoba sa Srbijom nakon aneksije Bosne i Hercegovine Srbe treba masakrirati i proterati iz Hrvatske. - Josip Frank
Srbi u Hrvatskoj su Cigani, Vlasi i bog zna što, koji su s turskog koca utekli nama. Srbi su dakle Vlaški nakot zrio za sikiru. - Stjepan Radić

Tuđmanov cilj je bio rat po svaku cenu. Po tom njegovom konceptu trebalo je da Srbi nestanu iz Hrvatske - Josip Boljkovac, bivši ministar policije Hrvatske
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
adrenalinski sok ... 'oce to od sladoleda  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
Citat
Tek kad obezbedimo ODGOVORNE glasače možemo da pričamo o demokratiji.

da li da stavim ovo u potpis? Smile Smile Smile Smile

moracu pitati autorku..... Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 967
Zastava Београд
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
mob
Samsung 
Ne mogu da poverujem da su sve ove statistike tacne.

Elem, nisu mi jasni oni koji zale za besplatnim skolovanjem.
Ja sam bila na budzetu ali sam to pravo izgubila, iz prostog razloga sto sam napravila pauzu od dve godine, i naravno da svaki ispit trebam da platim. Zasto bi mene drzava drzala na budzetu????

Nas narod je nepismen???? Ma nije moguce  Smile
Pa nije za to kriva drzava, osnovno obrazovanje je besplatno. Generalno deca su lenja. Kasnije u srednjoj su krivi profesori koji ih mrze, a kada treba da se upise fakultet onda se krivi drzava jer sa nedovoljnim brojem bodova skolovanje treba da se plati.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Skype Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 873
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Citat
Tek kad obezbedimo ODGOVORNE glasače možemo da pričamo o demokratiji.

da li da stavim ovo u potpis? Smile Smile Smile Smile

moracu pitati autorku..... Smile

Stavi, srcika, slobodno. Ti bar nisi  b u k v a l a n  pa ti poklanjam autorska prava.
Nego, imam lepu vest, izgleda da nismo daleko od parlamentarne monarhije koliko god da su se deceniju unazad radikali opirali toj ideji. Čuo nešto ili opet moram ja prva :  ) ?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 9 10 12 13
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.056 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.