Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 13
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: 46 odsto građana Srbije išlo samo u osnovnu školu  (Pročitano 33601 puta)
Supervizor foruma
Legenda foruma

Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
mob
LG Nexus 5
Šta hoćeš da kažeš sa tim da su školarine velike. Svuda su školarine velike, ali u normalnim zemljama studente ne izdržavaju roditelji od svojih plata, već postoje razni fondovi (državni i privatni) koji stipendiraju školovanje. Ili te stipendira neka kompanija u kojoj ćeš morati da radiš 5-10 godina (kako gde) po završetku studija.

Ne znam da li ti je poznato, ali Harvard (i ostali poznatiji američki univerziteti) ima fond za stipendiranje sopstvenih studenata i prosečna stipendija je 24 hiljada dolara godišnje.

Po završetku studija, student je dužan da od svoje plate vraća školarinu Harvardu, na rate naravno. To ti je vrsta kredita, ali bez toga malo je onih koji mogu da studiraju o svom trošku u Americi.

Da je ovo uređena država, ni jedan student ne bi iz svog džepa (svojih roditelja) plaćao školarinu, ali isto tako ne bi imali na desetine hiljada "doživotnih" studenata koji studiraju 12 do čak 15 godina.

Na zapadu se zna, padneš godinu, automatski gubiš stipendiju i završio si svoje studije. Nećeš (ili nisi sposoban) da učiš, izvoli lopatu u ruke pa mešaj malter na obližnjem gradilištu.

Pitas me sta hocu da kazem? Pa sam si odgovorio na pitanje. Interesantno je sto poredis nas i ameriku, a kad neko poredi Svajcarsku i Srbiju, odma pricas kako neko menja teze i sl.

Ajmo malo o studiranju u Srbiji. Ajmo malo o stipendiranju studija u Srbiji.

Ko ce ovde da sponzorise studenta koji upisuje stomatoloski? Mama i Tata? Od kojih para? Realna je cinjenica da je studiranje danas privilegija bogatijih, a ne mogucnost da svako studira. Naravno, veliki je broj i "vecitih" studenata ali verujem da drzava sa tom boljkom moze da se izbori.

Zasto niko ne sme da predlozi zakon o studiranju u Srbiji, recimo da prva godina bude besplatna za sve? Rangirali bi se brucosi samo po uspehu iz srednjih skola, a eto, moze i putem prijemnog ispita. Zatim, ko ocisti prvu godinu u roku, svoje skolovanje nastavlja besplatno ili uz novcanu nadoknadu od recimo dve prosecne plate u Srbiji. Dakle, ukinuti studente koji su na budzetu, omoguciti dobrim i vrednim studentima da studiraju besplatno, a vecite studente za svaku godinu koju obnove, oglobiti za jos vecu cifru.

Ako mislis da je ovaj predlog debilozan, zasto onda kod nas nema sistema koji bi omogucio stipendiranje studenata, kad je to u Americi normalno?  Lepo, svaki student prve godine stipendiju, pa ako ljosne, gubi stipendiju i placa finu svoticu.

Dosta dobrih i pametnih studenata se zaduzuje ko Grcka da bi platili svoje studije, roditelji podizu kredite zbog toga i sastavljaju kraj sa krajem sledecih 5-6 godina. Da li je to u redu? 

Citat
Da je ovo uređena država, ni jedan student ne bi iz svog džepa (svojih roditelja) plaćao školarinu, ali isto tako ne bi imali na desetine hiljada "doživotnih" studenata koji studiraju 12 do čak 15 godina.

Pa jel opet kriv Sloba? Sto se to ne uredi? Sto crnogorski studenti ne placaju skolarinu kao stranci? Ili se ceka Eu, pa ce onda sve da krene kako valja?

Jel ono kod tita bilo extra studirati?
« Poslednja izmena: 22. Apr 2008, 02:13:55 od Crowz »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

In the Beginning was the Command Line

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 6758
Zastava Novi Sad
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
mob
Samsung Galaxy IIs
Citat
Sto crnogorski studenti ne placaju skolarinu kao stranci?

Pitaj Kostunija i radikalne... njihova ideja. A trebali bi da plaćaju školarine, jer i jesu
iz druge države.

Citat
Interesantno je sto poredis nas i ameriku, a kad neko poredi Svajcarsku i Srbiju

Da ali sa ciljem da pokaže koliko je nešto loše u Srbiji , a ne da prosipa demagogiju o tome:

Svajcarska (puna love) nije u EU ,a zašto bi onda bila Srbija (siromašna ko' crkveni miš)
« Poslednja izmena: 22. Apr 2008, 02:17:19 od system_V_r4 »
IP sačuvana
social share
Vi mora da ste od baba culi o kuratosti Rusa, cim ih ne vadite iz usta...

Sumnjivo je to...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
mob
LG Nexus 5
Ne secam se da sam tebe nesto pitao. Ne znam jel te gosn zemunac ovlastio da pricas u njegovo ime ali koliko ja vidim ovde su svi na vlasti sem DS-a? prvo Tito, pa Sloba, pa Kostunije, pa radikali. Gde je taj DS? Imaju li oni bar jedno ministarstvo?

« Poslednja izmena: 22. Apr 2008, 02:22:45 od Crowz »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 11457
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Цитирам: "Да се ви интелектуалци ишта питате, одавно би и Србија и Срби отишли у курац."  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3215
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
@ Crowz

na ovoj temi nisam pomenuo Slobu, za divno čudo.

E, sad je pitanje studiranja u Srbiji. Zašto kod nas banke ne odobravaju studentske kredite, pa da svako može sam sebe da finansira tokom školovanja. Neka mu čak roditelji budu žiranti, i to je bolje nego da iz svog džepa školuju dete. Nije pametno da roditelji dižu kredite na svoje ime za školovanje dece, već treba odgovornost prebaciti na dete tj. studenta.

Ali, opet ponavljam, kod nas studije traju predugo, pa onda na biro za zapošljavanje nekoliko godina, tako da ako banka odobri kredit nekom brucošu 2008. godine, može da se nada početku otplate tog kredita tek za 15 godina tj. 2023. godine. Smile

Nemoguće je da BU ima 70+ hiljada studenata, od tog broja možda je samo 10 hiljada "pravih" studenata, ostalo su nazovi studenti kojima se više isplati da se 10 godina zajebavaju na grbači svojih roditelja, nego da nešto konkretno rade i preuzmu odgovornost za sopstveni život.

Ja bih maksimalno postrožio kriterijum ko ima pravo na status studenta i ograničio bih trajanje studija zakonom. Ako fakultet traje 5 godina, mora da se završi za 6 godina maksimalno. Znači, toleriše se jedna godina. Preko tog roka, oduzima se indeks i gubi se status studenta. U takvom sistemu i banke bi imale interesa da uvode studentske kredite, kao i kompanije koje žele da stipendiraju svoje buduće zaposlenike, imaju bar neki rok do kojeg mogu da očekuju povraćaj uloženih sredstava.

Ukinuo bih tzv. vanredne studije, jer to je samo paravan za korupciju i kupovinu diploma. A od kupljene diplome niko nema koristi. Ni onaj koji je kupio, ni poslodavac koji bi ga zaposlio na osnovu lažne diplome.

Btw. uporediti način studiranja u Srbiji i Americi ima logike, ali uporediti položaj i BDP Švajcarske (Norveške) i Srbije u ovom momentu nema veze sa logikom. Norveška, koja ima para za finansiranje narodnih kuhinja po Srbiji i Srbija koja nema para za jedan posrani most preko Save, nego mora da se zajmi, ne mogu da se porede. Ali, to nije ova tema.
IP sačuvana
social share
Nacionalizam je, pre svega, paranoja.  ~  Danilo Kiš (1935 - 1989)

Patriotism is the last refuge of a scoundrel.  ~  Samuel Johnson
Pogledaj profil GTalk Skype Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1620
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6;M
Citat
Realna je cinjenica da je studiranje danas privilegija bogatijih,

ali i sposobnih, recimo imas dosta ljudi koji su ucili i lepo su usli na budzetsko finansiranje. treba malo biti i samokritican i priznati da mnogi koji dodju u bg ili ns da studiraju u stvari se zajebavaju po kafanama i to je istina, jbg
IP sačuvana
social share
Edit by ziledin: Potpis uklonjen zbog duzine!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
mob
LG Nexus 5
Citat
Realna je cinjenica da je studiranje danas privilegija bogatijih,

ali i sposobnih, recimo imas dosta ljudi koji su ucili i lepo su usli na budzetsko finansiranje. treba malo biti i samokritican i priznati da mnogi koji dodju u bg ili ns da studiraju u stvari se zajebavaju po kafanama i to je istina, jbg

Nisam ja rekao da nema vecitih studenata. Ovo sto ti pricas, jednostavno ne stoji. Otkud ti znas da se na fakultetu gde ima mesta za 300 studenata koji se finansiraju iz budzeta nije prijavilo bar duplo vise ljudi koji su dobri i pametni bili u srednjim skolama?

Sta ako sam ja, recimo 320-ti na listi? Jel to znaci da sam glup? Ali ako imam imucnog taticu, platicu i svi na svome. A ti, ako si kojim slucajem 315-ti na listi, a tata ti radi u rudniku, ti lepo idi na gradjevinu, na njivu ili na gajbe. Cuo sam da se od istovara gajbi lepo moze zaraditi, imamo i primer.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

крв југа - душа истока

Zodijak
Pol
Poruke 1224
OS
Windows XP
Browser
Mozilla UGDC 1.1.62.0
Ljudi treba promjeniti cjelokupan sistem školovanja kod nas, od obdaništa pa na dalje. Uz sve što ste nabrojali kao uzrok katastrofe, ja bih dodao kao glavni uzrok loš školski sistem. To je ogroman posao ali što prije osmislimo kako bi izgledao novi sistem i krenemo u realizaciju istog, prije ćemo vidjeti rezultate.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Hronicar svakodnevice

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 896
Zastava Kanada
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.24
mob
Motorola 
Dakle jos jedna tema sa famoznim zakljuckom: "Za sve je kriv Sloba"...  Smile

Nesto ne vidim da je obrazovni sistem i sve sa njim krenulo na bolje od 2000-te. Naravno, postoji jedna stvar koja je pocela da raste. Cena skolovanja. Uporedite cene fakulteta sa prosecnom platom i oseticete caroliju...

Šta hoćeš da kažeš sa tim da su školarine velike. Svuda su školarine velike, ali u normalnim zemljama studente ne izdržavaju roditelji od svojih plata, već postoje razni fondovi (državni i privatni) koji stipendiraju školovanje. Ili te stipendira neka kompanija u kojoj ćeš morati da radiš 5-10 godina (kako gde) po završetku studija.

Ne znam da li ti je poznato, ali Harvard (i ostali poznatiji američki univerziteti) ima fond za stipendiranje sopstvenih studenata i prosečna stipendija je 24 hiljada dolara godišnje.

Po završetku studija, student je dužan da od svoje plate vraća školarinu Harvardu, na rate naravno. To ti je vrsta kredita, ali bez toga malo je onih koji mogu da studiraju o svom trošku u Americi.

Na zapadu se zna, padneš godinu, automatski gubiš stipendiju i završio si svoje studije. Nećeš (ili nisi sposoban) da učiš, izvoli lopatu u ruke pa mešaj malter na obližnjem gradilištu.

Ispade po tvom da Harvard predstavlja Meku za srednju i radnicku klasu. Sta lupetas majke ti kada blage veze nemas, ma Harvardu se skoluju samo najtaletovaniji i najbogatiji, sto u sustini znaci da bi dobijo stipendiju moras da imas izvanredne rezultate pre dobijanja stipendije jer ces samo ako si nadaren biti u stanju da ispunis zahteve davaoca stipendije.
Harvard je samo institucija za reprodukciju elite u Usa i vecinom deca iz najbogatijih porodica pohadjaju taj univerzitet. 

IP sačuvana
social share
Srbi oprastate svojim neprijateljima, zaboravljate svoje zrtve, Srbi istorija se ponavlja

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Žena
Poruke 1223
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
mob
Apple iPhone 5
Sto se mene tice bolje da budem nepismen nego narkos ili ne daj boze peder samo da bih bio EUropeJski orijentisan!
Na smradikalskom forumu je bio neki, dobro da mu ne pominjem ime, koji je bio gej član SRS.
Tako da, to nisu stvari koje se međusobno isključuju, da ti pojednostavim izbor.

Još jedna pederčina koja je za SRS je onaj Marijan Šerifović koji je pobedio na Evrovizoru.

Citat
Demonokrate su ti koji su unistila obrazvni sistem zemlje
Pazi, u moje vreme se u školama učilo koja je prosečna godišnja temperatura u Grdeličkoj klisuri, a nameštaj, učitelji i učila su bili potpuno havarisani.

Ja razumem da su na američkim fakultetima pitanja na testu: "Koja je ovo planeta? Pod a)..." ali ne treba ići u drugu krajnost i decu od 14 godina maltretirati teskobnim štivima.

Jedna koja je bila super učenica u Matematičkoj gimnaziji, koja kao važi za tešku školu, je posle ubijena u Nato agresiji zlikovaca (ničim izazvan).
To vam je odlična sumacija našeg obrazovnog sistema pod nacional-socijalistima: godinama maltretiraj ljude užasno teškom školom, da na kraju to ne bi imalo nikakvog efekta.

od kapitalizma kod nas postoji samo robovlasnisko drustvo, gazda ima prava i da te bije i da ti uzme zivot mozda pod datim olaksavajucim okolnostima!
Нетачно, нико нема горепоменута права, него сте ви навикли да не радите ништа а да добијате плату, а сад од тог јавашлука има само Ј.

Ко стварно хоће да ради њему је ово сад рај на земљи.

Nista novo ... na zalost Smile Ljudima treba otvoriti oci i obrazovati ih. Tu drzava treba da umesa prstice.
Eh da su samo Bil Gejts i Roman Abramovič završili fakultet, sad su mogli da budu uspešni kao Malecka...

Nema šta država da vodi računa o tebi, vi patite od toga da smo mi svi kao jedna zajednica koju neko treba da vaspitava. Ajde bre u PM, ja nemam nikakve veze sа vama.

Аман Данило, ја не пљујем по извозу млека. Дај молим те читај шта пишем. Него ме нервира да хвалим ЕУ зато што ми је то омогућила. Па то је ваљда нешто што је нормално.
А не залажем се да фабрике припадају радницима, али нисам ни да радници немају никаква права.
Не али, рекао си: "Хвалите се да смо као обезбедили извоз, а у ствари све су то фирме са страним власништвом!"

Чиме си још једном показао да ви економију схватате као неко надјебавање "Словенчина и Ватикана"

Једноставно ви верујете у крв и тло, и нацију као једно биће, и то није компатибилно са слободним тржиштем и приватном својином

јер онда продају државне фирме неизбежно видите као "губитак националног богатства."
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 13
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.698 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.