Данас се навршавају четири године како је насилно прекинут живот Др.Зорана Ђинђића, тада, премијера Србије.
Читам - једни га хвале, други га куде.
Др.Зоран Ђинђић је постао доктор наука, добрим делом, захваљујући Драгољубу Мићуновићу који га је одвео у Немачку где је Ђинђић одбранио докторску дисертацију. Драгољуб Мићуновић је Ђинђића упознао са Ружицом са којом се Ђинђић, касније, венчао. Драгољуб Мићуновић је Др.Ђинђића довео у ДС и поставио га за потпредседника странке. Др.Ђинђић је, касније, преузео место председника странке и приморао Драгољуба Мићуновића да напусти странку.
1997. год. Др. Зоран Ђинђић постаје градоначелник Београда захваљујучи коалицији са СПО. Вук Драшковић врло брзо увиђа ко је и шта је Ђинђић те га смењује са места градоначелника. То Ђинђић никада Вуку опростио није
Сви знамо шта се дешавало до избора 2000. год.
2000. год. имамо ванредне председничке изборе. Челници ДОС-а данима заседају тражећи личност која има шансе да добије више гласова од Слободана Милошевића. Избор пада на Војислава Коштуницу за кога и сам Ђинђић тврди да је човек без мрље у каријери и да једини може да "сруши" Милошевића и ДОС доведе на власт. Тако и бива. Већина у србији слави победу Коштунице и након председничких, врло брзо, долазе парламентарни избори на којима ДОС побеђује. Захваљујући чињеници да је Коштуница председник Србије, место премијера припада Др.Зорану Ђинђићу. Врло брзо, након што је постао премијер, Зоран Ђинђић лобира против Војислава Коштунице и уз помоћ страначких колега и појединих челника странака ДОС коалиције покушава да изолује Коштуницу из политичког живота. Такође, уз помоћ својих партијских колега, на превару, хапси Слободана Милошевића и испоручује га Хагу. Никада се није сазнало ко је покупио 5.000.000 $ расписане награде за изручење Милошевића.
Ово су чињенице. Не желим да причам о његовој спрези са земунским, сурчинским или било којим кланом. Ништа није, званично, доказано па би било неукусно причати о томе. Чињеница је да је био у пријатељским односима са Легијом коме се, данас, суди за убиство премијера.
Моје мишљење је да Зоран Ђинђић није имао харизму вође већ је до врха долазио "преко туђих леђа".
Поставља се питање - да ли би Слободан Милошевић изгубио на изборима да му је противкандидат, уместо Коштунице, био Зоран Ђинђић.
Ја мислим да не би.
Насилном смрћу Др.Зорана Ђинђића највише је изгубила његова породица.
Ružica Đinđić za "Blic" Za Zoranove ubice očekujem najteže kazne
Očekujem da sudsko veće, koje treba da izrekne kazne optuženima za ubistvo moga muža, bude objektivno prilikom izricanja presude, da potvrdi princip nezavisnosti suda i odredi kazne primerene najtežim krivičnim delima u koje spada ubistvo premijera. Jer, moj muž nije ubijen kao fizičko lice nego kao predsednik Vlade, a naš Zakon za takva dela propisuje najteže kazne. Takođe, vrlo je važno da se potvrdi postojeća optužnica - kaže za "Blic" Ružica Đinđić, supruga ubijenog premijera Zoran Đinđića, koji je na današnji dan pre četiri godine ubijen u atentatu ispred zgrade Vlade Srbije.
Suđenje za ubistvo Zorana Đinđića traje već četvrtu godinu. Da li je to moglo brže da se završi i da li su mogle da budu izbegnute neke opstrukcije u procesu?
Tačno je da suđenje traje dugo, ali to je proces koji ima svoju dinamiku. Svedoci smo da je bilo mnogo opstrukcija od strane advokata okrivljenih. Nekome je u interesu da se sve to prolongira i odugovlači. Ali, ja verujem da će se sud izboriti sa opstrukcijama i doneti pravednu presudu. Problem je i to što još uvek nisu formirane razne sudske instance, poput vrhovnog apelacionog suda, sada samo Vrhovni sud Srbije odlučuje po žalbama okrivljenih. Taj pravni provizorijum nekome odgovara. Koristi se princip primene Zakona koji propisuje blaže kazne. U procesima za ubistvo Ivana Stambolića i Ibarske magistrale korišćene se pravne praznine kao procesne tehnike koje su dovele do toga da kazne budu blaže. Verujete li da će presuda uskoro biti doneta ili očekujte dodatna odugovlačenja?
- Verujem da će presuda biti uskoro doneta. Suđenje će biti završeno, ali je pitanje da li ćemo, s obzirom na dužinu njegovog trajanja i tehnike koje se koriste, biti zadovoljni izrečenom presudom. Najvažnije je da se potvrdi postojeća optužnica.
Kako ocenjujete politiku koja se u Srbiji vodi u poslednje četiri godine, otkako je ubijen vaš muž? Da li se sprovodi njegova politička ideja?
Taj period je, uz manje oscilacije, period demokratije i reformi. To je potvrđeno i na poslednjim izborima, kada su građani pokazali da žele Srbiju u Evropskoj uniji. To ide nešto sporije, između ostalog i zato što se ne poštuju naši unutrašnji zakoni, poput Zakona o saradnji s Hagom. Obaveza nove vlade je da ukloni tu prepreku, a to su nam obećali i predstavnici stranaka koje treba da naprave vladu. To očekuju i građani jer je saradnja s Hagom, onoliko koliko to govore predstavnici međunarodne zajednice, uslov za integraciju u EU.
Očekujete li da će nova vlada biti formirana ili smo bliže novim izborima?
Optimista sam i verujem da ćemo dobiti novu vladu u skladu sa očekivanjima građana. Takođe, verujem da će se prilikom njenog formiranja poštovati osnovni principi demokratije i da će stranka koja je dobila najviše glasova u okviru demokratskog bloka, a to je DS, dobiti mesto premijera. Ukoliko budemo imali nove izbore, biću razočarana kao i drugi građani Srbije.
Bili ste nosilac liste DS na izborima, pa ipak niste izabrani za poslanika u parlamentu. Zbog čega?
Zbog porodičnih razloga. Poslanički mandat zahteva mnogo vremena i veliki angažman, a moja deca su još mala i ja sam im potrebna. Pristala sam da budem nosilac liste jer sam tako najbolje mogla da doprinesem Demokratskoj stranci, s obzirom na prezime koje nosim.
Da li vam je nuđeno ministarsko mesto i da li biste prihvatili neki angažman u Vladi Srbije?
Funkcije u Vladi, takođe, zahtevaju šire bavljenje politikom, a ja zbog dece ne mogu to da prihvatim. Možda za neku godinu to ne bi bilo toliko dramatično, ali sada su naše rane još uvek sveže. Nedavno ste bili u Beču gde ste naišli na veoma dobar prijem. Imate li utisak da se politika vašeg muža više vrednuje vani nego u zemlji?
Kada su građani Srbije u pitanju, oni imaju poštovanje i nakon četiri godine ne zaboravljaju ono što je Zoran radio. U Beču su mi naši ljudi prilazili i oni su svesni šta je Srbija izgubila ubistvom Zorana Đinđića. S druge strane, politički akteri u Srbiji neće imati mnogo pohvala za svoje prethodnike jer moraju da zadrže prostor za sebe da bi bili bolji i uspešniji. To je pitanje odnosa prema nekome ko im je još uvek politički suparnik. Političari u Evropi su rasterećeni, Zoran im nije bio konkurencija, pa su puni hvale za njega.
Ljiljana Begenišić
Danas polaganje venaca
Danas se navršavaju četiri godine od ubistva Zorana Đinđića. Ovim povodom, DS će danas organizovati finale nacionalnog takmičenja u besedništvu, a predstavnici stranke će obići Đinđićev grob i položiti vence. Premijer Vojislav Koštunica i članovi vlade položiće danas u 11 sati vence u dvorištu zgrade Vlade na mestu na kojem je Đinđić ubijen, a u 12.30 u dvorištu Vlade vence će položiti i članovi vlade čiji je premijer bio Zoran Đinđić.
Ako neko misli da ce zaustaviti sprovodenje zakona time sto ce mene ukloniti - onda se grdno vara, jer ja nisam sistem. Sistem ce funkcionisati i dalje i niko nece dobiti amnestiju za zlocine tako sto ce ukloniti jednog ili dva funkcionera drzave
Mnogo mi je zao sto ga nema, siguran sam da bi Srbija bila bar malo bolja zemlja danas da ga nisu ubili, a verovatno su ga zato i ubili. Ovi danas su za tri klase slabiji od njega. U zadnje vreme ima zloupotreba njegovog lika i dela, a pojavili su se i lazni naslednici ..tuzno je to sve
Чињеница је да је био у пријатељским односима са Легијом коме се, данас, суди за убиство премијера.
ovo.
u prijateljskim odnosima? aman.
Citat
Вук Драшковић врло брзо увиђа ко је и шта је Ђинђић те га смењује са места градоначелника.
ko je i sta je?
Citat
Моје мишљење је да Зоран Ђинђић није имао харизму вође већ је до врха долазио "преко туђих леђа".
ovo takodje je teska glupost.
Citat
Избор пада на Војислава Коштуницу за кога и сам Ђинђић тврди да је човек без мрље у каријери и да једини може да "сруши" Милошевића и ДОС доведе на власт.
Nisu sigurno izabrali Kostunicu zato sto je ovaj jedini koji moze da srusi Milosevica. Srusili su ga zajedno. Kostunica ne bi dobio ni 10% sad na izborima.
Citat
Захваљујући чињеници да је Коштуница председник Србије, место премијера припада Др.Зорану Ђинђићу.
ne, nego zato sto je najsposobniji politicar koga je Srbija ikad videla.
Citat
Зоран Ђинђић лобира против Војислава Коштунице и уз помоћ страначких колега и појединих челника странака ДОС коалиције покушава да изолује Коштуницу из политичког живота.
teska laz. Kostunica se protivi saradnji sa Hagom koju danas zagovara. stvara i potpiruje celu "izdajnicku" atmosferu oko Djindjica.
« Poslednja izmena: 12. Mar 2007, 21:25:00 od vanja_gator »
Sta ih to cini cinjenicama? To sto si ti gomilu lazi i dezinformacija proglasio cinjenicama?!
Буди конкретан - шта није тачно ?
Postao je doktor nauka zahvaljujuci svojoj genijalnosti. Mesto predsednika stranke nije preuzeo, nego je demokratskim metodama (glasanjem) pobedio Micunovica. A zasto postaje gradonacelnik zahvaljujuci SPO-u? Tada su u koaliciji "Zajedno" bili GSS, SPO i DS. Valjda se svi secaju svinjarije koju je Vuk tada u gradu napravio, sa lokalima, trafikama itd. Sta se to desavalo do izbora 2000god? Kostunica je izabran samo zato sto je bio siroj javnosti skoro nepoznat, tako da za njega nije moglo da se zalepi nista lose, a ni dobro. Do prvih sukoba dolazi vec 6. oktobra kada se Kostunica sastaje sa Milosevicem, da bi se dogovorili oko nastavka njegove politike. Ali kljucni dogadjaj je to sto Kostunica nije dozvolio smenu Radeta Markovica. A na izborima Djindjic nebi pobedio, na zalost, ali samo zato sto u Srbiji ne postoji licnost protiv koje je sprovedena tolika negtivna kampanja kao protiv njega. U DB-u je postojalo, a mozda i danas postoji, odeljenje sastavljeno od 24 coveka, kojem je zadatak bio da smisljaju i plasiraju afere (koliko god ovo nekome bilo smesno ili cudno to je istina).