Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 30. Sep 2025, 19:03:57
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Primatima preti izumiranje  (Pročitano 944 puta)
22. Jan 2017, 06:42:25
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
Primatima preti izumiranje

Gorile, majmuni, lemuri i drugi primati su u opasnosti od izumiranja, a naučnici kažu da je posledica aktivnosti čoveka to što su njegovi najbliži živi rođaci u nevolji, upozorava nova međunarodna studija.

Oko 60 odsto od više od 500 vrsta primata je "sada pred istrebljenjem", a brojnost tri četvrtine vrsta primata opada prema studiji objavljenoj u sredu u časopisu "Science Advances".

Dok naučnici prate smanjivanje broja jedinki i grupa primata u šumama širom sveta, ovo je prva opšta slika stanja.  Rezultat je "uzbuna" veća nego što se mislilo, rekao je istraživač Pol Garber, sa Univerziteta u Ilinoisu. "Perspektiva nije dobra", rekao je Garber koji se nedavno vratio iz džungle Brazila.

Smanjenje broja primata je objasnio ljudskim aktivnostima, uključujući lov, rudarstvo i traganje za naftom. Seča šuma, stočarstvo i zemljoradnja takođe uništavaju dragocena staništa u Africi, Aziji i Južnoj Americi.

Mnogi od problema primata su nedavni. Na primer, brojnost jedne vrsta gorila  -  Grauer, opala je sa 17.000 1995. na samo 3.800 sada, uglavnom zbog lova radi njihovog mesa i rudarstva, otkrila je studija.

Svega oko 14.000 sumatranskih orangutana je ostalo u svetu. Hajnanski gibon u Kini je spao na samo 25 jedinki, dok su 22 od 26 vrsta primata u Kini ugrožene, rekao je Garber. Oko 94 odsto vrsta lemura u svetu je ugroženo, posebno na Madagaskaru koji je jedno od najteže pogođenih mesta za primate zbog gubitka staništa.

"Moramo da na to da gledamo (gubitak staništa) kao na signal. On nam nešto govori o našoj budućnosti", rekao je Garber. "To je kritičan problem sveta".

Dok ima nade da će neke vrste biti zaštićene, mnoge će nestati narednih decenija, rekao je koautor studije Eduardo Fernandes-Djuk sa Univerziteta Jejl.

Stručnjak Univerziteta Emori za primate Frans de Val rekao je da je studija "veoma detaljna i pravovremena, a nažalost i tačna". "Jasno je da brojnost primata ide u pogrešnom smeru", rekao je de Val.
IP sačuvana
social share
Ako se neko i prepozna u mojim porukama to nije do mene već do njega  Smile
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
prokleti covjek..mora da unisti sve ono sto je milionima godina pre njega uzivalo na ovom planetu...
i ni za milione godina bitovanja...sve to zivo na planeti... nije unistilo ni 1000 dio1  postotka
koliko covjek unisti i nanese stete planetu u samo jednom danu...

toliko odudaramo od svih ostalih zivih bica na planetu i toliko se neuklapamo..
da je to i laicima jasno... Smile

tacno smo virus...i ubaceni strani  element na ovom planetu.... Smile
« Poslednja izmena: 22. Jan 2017, 11:56:51 od bobaK_bl »
IP sačuvana
social share
odmorit ces oci od moga pogleda na svijet...od svih stvari s kojim zivis ..koje  ne vidis ...a vidis ih sve....
cmokaaaaaaaaaaaa    Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
kako mogu primati biti pred izumiranjem ako nas je sve više
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 30. Sep 2025, 19:03:57
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.101 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.