Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3 ... 20
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Život jeste fer, samo vi ne znate pravila  (Pročitano 31216 puta)
09. Dec 2014, 03:26:13
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
Browser
Safari 600.1.25
mob
I-mate 30 Pro
Život jeste fer, samo vi ne znate pravila

Oliver Emberton, oliveremberton.com; preveo i obradio Č. Vučinić   | 08. 12. 2014. - 06:10h | Foto: Oliveremberton.com   | Komentara: 24
Bloger Oliver Emberton je na svom blogu objavio mini ilustrovani vodič kroz život kojim je slikovito pokušao da objasni zašto nismo u pravu kada kažemo da život nije fer. On zastupa stav da je život fer, a da je problem u tome što mi ne znamo pravila.

Smile" alt="" border="0" onload="NcodeImageResizer.createOn(this);" />
Kalimero i njegov čuveni citat "To je nepravda!"
Ako ređate neuspeh za neuspehom, može vam se učiniti kako život užasno nije fer. Međutim, stvar je samo u tome da ne igrate život po onim pravilima po kojim bi trebalo.

Originalni tekst možete pročitati na sajtu Olivera Embertona.

Evo pravih pravila. Ako malo razmislite, ona imaju smisla - samo su malo komplikovanija i dosta neugodnija, zbog čega ih mnogi ljudi nikada ne savladaju.

PRVO PRAVILO: Život je takmičenje

Stalno se takmičimo
Firma u kojoj radite? Konkurencija pokušava da je se reši. Posao koji volite da radite? Neko bi voleo da vas zameni kompjuterskim programom. Ta devojka/momak/dobro plaćen posao/Nobelova nagrada koju tako žarko želite? Niste jedini.

Svi se mi stalno takmičimo, samo to ne želimo da priznamo. Većina dostignuća su jedino relevantna u poređenju sa nečijim drugim. Isplivali ste više, plešete bolje ili imate više lajkova na Fejsbuku od proseka. Svaka čast.

Bolno je pomiriti se sa tim, pa se zbog toga konstantno tešimo i uveravam sebe u suprotno. "Daj sve od sebe, jedina osoba sa kojom se takmičiš si TI" - čujemo svakog dana. Da konkurencija stvarno nije bitna, kako bismo motivisali svoju decu da se malo više potrude oko bilo čega?

Na sreću, ne živimo u svetu u kom bismo morali da se ubijamo kako bismo napredovali. Dobra strana vremena u kom živimo je da postoji pregršt različitih mogućnosti i da svi imamo priliku da se dokažemo u nekoj oblasti.

Ne dajte da vas zavaraju kako život nije takmičenje. Ljudi se sređuju kako bi osvojili partnera. Ostavljaju dobar utisak na razgovorima kako bi dobili posao. Ako poreknete činjenicu da takmičenje postoji, izgubićete. Sve što želite se bazira na takmičenju, a najbolje stvari su rezervisane za one koji su spremni da se istinski bore za njih.

DRUGO PRAVILO: Ceni se ono što uradite, a ne ono što mislite

Vaša vrednost leži u tome kako doprinosite društvu
Društvo procenjuje ljude na osnovu toga šta mogu da urade za druge. Možete li vi da spasite decu iz kuće u požaru, operišete tumor ili da zasmejete punu prostoriju ljudi? Vi ste ono što radite.

Međutim, mi sami ne gradimo predstavu o sebi na taj način. To činimo na osnovu naših misli.

"Ja sam dobra osoba". "Ambiciozan sam". "Zaslužujem bolje od ovoga". Ovakve misli mogu da nam pruže utehu pred spavanje, ali to nije slika koju drugi ljudi vide kada nas ugledaju. Uostalom, ni mi ne vidimo tako druge ljude.

Dobre namere se ne računaju ako ostanu samo namere. Unutrašnji osećaj za čast, ljubav i odgovornost ne znače ništa ako ih ne pokažete. Šta je to što zapravo možete da uradite i šta ste uradili za čovečanstvo?

Vredni domar je manje cenjen u društvu od osionog trgovca na berzi. Lekar koji radi na pronalaženju leka za rak je manje popularan od supermodela. Zašto? Zato što su njihove osobine ređe i imaju uticaj na više ljudi.

Napišite fenomenalnu knjigu koju nećete objaviti, vi ste niko i ništa. Napišite "Harija Potera" i svet će želeti da vas upozna. Spasite nekome život i bićete heroj grada, ali pronađite lek za rak i postaćete legenda.

Nažalost, isto pravilo važi za sve oblasti, pa ćete tako ako se skinete pred jednom osobom možda izazvati osmeh, ali ako se skinete pred 50 miliona ljudi, možda ćete postati Kim Kardašijan.

Možda mrzite ovo. Možda vam je muka od ovoga. Stvarnost nije briga za to. Bićete cenjeni na osnovu onoga što umete da radite i broja ljudi koji za to znaju. Ako ne možete da prihvatite ovo, onda je logično zašto smatrate da život nije fer.

TREĆE PRAVILO Ono što mi smatramo pravednim, pravedno je samo za nas same:

Život jeste fer, samo mi ne razumemo pravila
Ljudi misle kako su uvek u pravu. Zbog toga imamo sudije na utakmicama i u sudnicama - svako od nas smatra kako je jedino on u pravu i svi očekujemo da se svet složi sa našim mišljenjem. Naši roditelji su nas tako vaspitavali. U školama su nas tako učili. Ako budeš dobar dečko, dobićeš svoj slatkiš.

Međutim, stvarnost izgleda malo drugačije. Učili ste danonoćno, ali ste ipak pali
Naša zamisao pravednog sveta je neostvariva u praksi

Zamislite kako bi suludo bilo živeti u svetu koji bi svima odgovarao? Niko se ne bi zaljubljivao u druge ljude sem svojih srodnih duša, kako ne bi dolazilo do slamanja srca. Kompanije bi propadale samo zbog toga što u njima rade zli ljudi. Veze bi se završavale istovremenom smrću oba partnera. Kapi kiše bi padale samo na loše ljude.

Većina nas je toliko navučena na predstavu idealnog sveta da jednostavno ne možemo da sagledamo kako on zaista funkcioniše. A upravo bi u tom suočavanju sa stvarnošću mogao da leži ključ konačnog razumevanja sveta i ključ kojim bismo uspeli da oslobodimo sav svoj potencijal.
ispit. Radili ste kao manijak, ali niste dobili unapređenje. Volite je, ali ona ne želi da vam se javi.

Problem ne leži u tome da život nije fer, već mi imamo pogrešno poimanje onoga što je pravedno.

Pogledajte dobro tu osobu koja vam se sviđa, ali vam ne uzvraća emocije. Shvatite da je to kompletna osoba. Osoba koja ima godine i godine potpuno drugačijeg životnog iskustva od vas. Stvarna osoba koja svake godine razgovara sa stotinama ili hiljadama drugih ljudi.

E, sad, zašto smatrate da ste baš vi, od svih tih ljudi, ljubav njihovog života? Zato što - šta - postojite? Osećate nešto prema njoj? Shvatite da to što je vama nešto važno nema nikakvog uticaja na izbore i odluke neke druge osobe.

Zbog nečega sličnog mrzimo svoje šefove, roditelje i političare. Nemaju oni pojma! Glupi su! Ne dele moje stavove! A trebalo bi, pošto sam ja, nesumnjivo, najveći moralni autoritet na svetu ikada!

Istinu govoreći, neki od njih zaista imaju užasne stavove ili poglede na svet. Međutim, morate da shvatite da oni nisu nikakva ekstremno sebična i zla stvorenja čiji je cilj da gledaju samo svoju zadnjicu i koja se hrane vašom patnjom. Svi oni samo daju sve od sebe i trude se da budu najbolji što mogu, samo su njihove okolnosti drugačije od vaših.

Možda oni znaju nešto što vi ne znate - na primer, vaša firma će propasti ako ne urade nešto što se vama čini užasnim. Možda imaju drugačije prioritete od vas - možda im je dugoročni rast prihoda važniji od trenutne sreće zaposlenih.

Kako god da se zbog postupaka drugih ljudi osećate, morate da shvatite da oni nisu plod nekakve kosmičke nepravde koja se ustremila na vas. To je samo nuspojava ove igre koju igramo - života.

I tako... Smile
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Svedok stvaranja istorije

Your tears don't fall They crash around me

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 18496
OS
Windows 7
Browser
Chrome 39.0.2171.71
mob
Ericsson jeste
dabogda umro taj retard a i ostali koji se slažu s njim ako postoje takvi uopšte a nadam se da ne
banalno je i prejadno i napominjati koliko je život prenefer i davati očigledne i izlišne primere u deci iz afrike i slično
činjenica je da život nije fer i tu nema šta da se raspravlja,nije subjektivno a ovi odvratni govnari što pišu ovakve i slične ''motivacione'' lupetajuće idiotske nebulozne tekstove pripadaju najgoroj ljudskoj feli
a uz to je i bloger  Smiley 1
najgori tekst ikada definitivno,povraća mi se, nzm ni što sam uopšte ceo pročitao
IP sačuvana
social share
Ljudi i danas mogu da zive bez straha i mrznje ako mogu da shvate da nisu kreatori svoje sudbine
nego su kreacije svoje sudbine, odnosno da nemaju odgovornost ili zaslugu za sve sto im se desava.
Emotivni strah i mrznja su emocije koje su rezultat neshvatanja zivota.
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Mac OS X v: 10.10.1
Browser
Safari 600.1.25
mob
I-mate 30 Pro
To je tvoje misljenje... Smile
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 18496
OS
Windows 7
Browser
Chrome 39.0.2171.71
mob
Ericsson jeste
svakako,moje mišljenje je da sasvim nevino i nedužno dete u africi umire u osmoj godini samo zbog toga što je ni krivo ni dužno rođeno u takvoj prejadnoj i presiromašnoj zemlji (a s druge strane,na drugim kontinentima, fudbaleri zarađuju 400 000 evra nedeljno i kada bi svi od te sume izdvojili njen milioniti deo,kad bi imali umesto tih 400 000 platu 5000 nedeljno problem siromaštva bi bio potpuno iskorenjen a oni bi i dalje bili bezobrazno prebogati) i moje mišljenje je kako je to preočigledno prenepravedno,odvratno,užasno;,da,ne govorim to na osnovu razuma i poznavanja definicije nepravde,već čisto tako,to je neko moje subjektivno mišljenje zasnovano na ničemu  Smile Smile
« Poslednja izmena: 09. Dec 2014, 04:07:54 od abenaz »
IP sačuvana
social share
Ljudi i danas mogu da zive bez straha i mrznje ako mogu da shvate da nisu kreatori svoje sudbine
nego su kreacije svoje sudbine, odnosno da nemaju odgovornost ili zaslugu za sve sto im se desava.
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Browser
Safari 600.1.25
mob
I-mate 30 Pro
Moguce....mogucnosti su neogranicene...
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Sta se iza brda valja?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5667
OS
Windows 7
Browser
Chrome 39.0.2171.71
Citat
Na sreću, ne živimo u svetu u kom bismo morali da se ubijamo kako bismo napredovali.
Ovde sam prekinuo da citam ; )

Kliseiziran tekst, trivijalan...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 33.0
mob
Nokia 
Život nije fer, život nema pravila, ljudi nisu altruisti, priroda nije mama, društvo nije tata, pileći bataci ne padaju sami u tanjir, debeli bubuljičavac koji osrednje priogramira ne ispunjava životne standarde manekenke...  Smile

abenaz lupetaš
« Poslednja izmena: 09. Dec 2014, 10:53:23 od simijon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 18496
OS
Windows 7
Browser
Chrome 39.0.2171.71
mob
Ericsson jeste
argumentuj
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Browser
Safari 600.1.25
mob
Apple 15
Zivot je full fer... imas input i output i to je to...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

...члан секције младих трезвењака...

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 37274
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 34.0
Не очекуј ништа од никога и нећеш се разочарати.
IP sačuvana
social share
Prefer a feast of friends to the giant family
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 20
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.045 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.